Kósa Lajos már tudja mennyit fizetne a Munkácsy képért!

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Augusztus 1.

Melitta - 2014 Augusztus 1, 07:40
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Végre a kanadai sajtó is elkezdett foglalkozni a Munkácsy képekkel kapcsolatos furcsaságokkal. A Hamilton Spectator megkereste a hamiltoni múzeumot, és beszéltek a debreceniekkel is. (Itt olvasható)

  A cikkből az derül ki, hogy jelenleg nem tárgyalnak a magyarok a kanadaiakkal Munkácsy Krisztus Pilátus előtt c. képének megvásárlásának ügyében. Kósa Lajos, debreceni polgármester elmondta, hogy ugyan szeretné megvásárolni a képet, de neki referenciaárként a hamiltoni múzeum 5.4 millió dolláros biztosítási értéke (kb 1.1 milliárt Ft) nem mérvadó. Ő már tudja mennyit ajánlana a képért, de azt nem árulja el.

  Nem tudom milyen művészettörténeti, vagy értékbecsüsi képzettsége van Kósa úrnak, de felelős politikusként azt állítani, hogy neki már van egy ajánlat a tarsolyában – enyhén szólva meglepő. Szerintem okos dolog volt visszaküldeni a képet Kanadába, azt bármikor meg fogja ott találni, nem tolonganak a vevők. A festmény most éppen egy torontói raktárban csücsül, de a hamiltoni újság néhány régebbi fényképet is csatolt a cikkhez, azokból úgy tűnik, hogy azt egy kiállitásra készítik elő. Ez bizony megtévesztő.

  Az 1.1 milliárd Ft-os eladási ár irreális, valószínüleg sokszorosa a valós értéknek.  [​IMG]
  Munkácsy ládában.

  De Kósa úr is blöfföl egy picit. Ugyanis már korábban illett volna tudatni a publikummal, hogy az adófizetői pénzek kidobása lenne, ha a mostani jólszervezett árfelhajtó médiahadjárat hatására elhamarkodottan bármilyen ajánlatot tenne Debrecen.

  A hamiltoni múzeum (Art Gallery of Hamilton - AGH) vezetője, Louise Dompierre, is nyilatkozott. Ő szemrebbenés nélkül kijelentette, hogy a festmény eladása nehéz lépés, mert a “múzeum nem foglalkozik műtárgyak eladásával.”

  Hogy nem szakadt le a csillár?

  A hamiltoni múzeumnak egy egész részlege mást sem csinál, csak műtárgyakat kölcsönöz és árul. A múzeum ingatlancégekkel dolgozik akiknek műtárgyakat köcsönöz annak reményében, hogy a lakások vásárlói az ott elhelyezett műtárgyakat is megveszik.

  És aztán itt van Pákh Imre, aki természetesen nyilatkozott. Állítólag ő a tulajdonosa a jelenleg még a Déri Múzeumban levő Golgota c. képnek, és szerinte viszonyítási alapul az szolgál, hogy „az eredeti tulajdonos 1886-ban megvásárolta a két képet, a Golgotáért 175 000, a Krisztus Pilátus előtt címűért pedig körülbelül 150 000 dollárt fizetett. Mindez mai pénzben 40–50 millió dollárnak felelne meg". Magyarul a “viszonyítási alap” képenként 8-10 milliárt Ft, hiszen ennyi 40–50 millió dollár.

  8-10 milliárt forint a Munkácsy képért? Hát mindenki elveszítette a józan eszét?

  Pákh másik történetét pedig csak az igen fejlett fantáziával rendelkezőknek ajánlom. Szerinte egy evangélikus egyházhoz közeli befektető társaság körbevinné a képeket Amerikában, hogy azokat – az adóból leírható – belépőjegyért nézhessék meg a hívők. Csak Amerikában több tízmillió tagja van az egyházuknak rövid idő alatt megtérülne a kép ára. (Itt olvasható)

  Az ilyesmi működött 1880-ban, de manapság ez elképzelhetetlen.

  De azért én a „puha blöffölés” csúcsának a Hamilton Spectator cikkét tartom. Ugyanis Paul Benton főszerkesztő éppenséggel a hamiltoni múzeum kutatóriumában ül, és ő is azon dolgozik (nagyon diszkréten) hogy a kép eladási árát felverje.

  Ha már viszonyitási alapot keresünk arra, hogy mennyit is ér a piacon a Krisztus Pilátus előtt?

  Munkácsy egy kisebb, de nagyon jó állapotban képe a Sotheby 2012-es aukcióján 212 ezer dollárért kelt el. Az kb. 45 millió Ft! (Itt látható)

  Szó sincs itt forint milliárdokról, még százmilliókról sem, sőt, a nagyméretű képek az aukciókon gyakorlatilag eladhatatlanok.

  Munkácsy bitumenes képei amúgy is sötétülnek és szétporladnak. És aztán ott van az antiszemitizmus kényelmetlen vádja. Egyre többen kérdezik, hogy vajon Munkácsy művei kacérkodtak-e az antiszemitizmussal is. (Itt olvasható)

  Lázár György (Kalifornia)
  KMH.
  munkacsy_mti.jpg
   
  attimenyfreemail.com kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Augusztus 1.

  1. poorferencne67
   poorferencne67
   Nem szeretném senki hivatalos álláspontját megcáfolni, de biztos vagyok abban hogy valaki megfogja venni Munkácsy képét. Nagy rajongója vagyok a művészetének bár valóigaz hogy ha a festményeket nem megfelelő hőmérsékleten tárolják akkor romlik az állaga. Vettem részt aukción ahol két kisebb de gyönyörű kép kerűlt kalapács alá, abból a kedvencem "Az alvó nagyapó " címet viselte és több mint 100millió forintért vásárolták meg.Sajnálom, hogy a művész képei nem nálunk egy múzeumban van hanem ide oda szállítgatják, ami nem tesz jót ennyi értékes és csodálatos művek.poorferencne67
   Lacika69 kedveli ezt.
  2. Lacika69
   Lacika69
   Elég szomorúnak tartom,hogy a pénz többet ér mint az ,hogy együtt tartsák a komplett művet. Nem feltétlenül a nagyközönség felé nyújtott nagyvonalúságra gondolok csak, de a képet ezzel a herce-hurcával is rongálják. Én autószerelőnek tanultam és hiába mondják a pszichológusok,hogy autók vagy gépek iránt nem érezhetsz szerelmet, én tudom,hogy igen.
   attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  3. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   Tragikomédia az egész mindkét oldalon :(
  4. ederkata
   ederkata
   Munkácsy zseniális művész volt, de ez a monumentális kép valójában csak minket érdekel igazán. Láttam együtt a három képet Debrecenben és tényleg lenyűgöző volt együtt. Inkább az a kérdés, hogy az állam miért nem kezdett időben tárgyalni és inkább a képet vette volna meg az új nagyerdei stadion helyett...
  5. Gilgames2011
   Gilgames2011
   A Seuso kincsek fontosabbak voltak, mint Munkácsy "porladó, sötétülő" festménye, hiszen azok ezüstből vannak, nem romlanak tovább és azok csak 15 millió euroba kerültek!
  6. ederkata
   ederkata
   Nah, az megér egy misét! Ha kitartunk mellette, hogy az Magyarország területén került elő, akkor miért fizettünk érte? tök mindegy milyen jogcímen... ez mondjuk szakmabeliként érint és szerintem köztünk sem egységes az álláspont ez ügyben.

Megosztás