Könnyítenék az illegális bevándolók helyzetét az USA-ban - néhány állam betart

C

CanadaHun

Vendég
usa BEVANDORLAS.jpg Az Obama-kormány hamarosan hatályba lépő új rendelete ideiglenesen legális statust adna az országban élő illegális emigráns fiataloknak. Ezzel ugyan elhárulna az azonnali deportálás veszélye, ám a szabályozás vélhetően mégsem adja a legális rezidenseknek járó védelmet.
A kétéves legális statust adó rendelet a 15-30 éves, jelenleg illegális bevándorlóknak nyújtana védelmet a kiutasítás ellen és segítséget nyújtani nekik ahhoz, hogy munkavállalói vízumot szerezzenek.

A szabályozás szerdai hatályba lépése előtt azonban már több tagállamban jelezték, hogy a kedvezményezettek ennek ellenére nem juthatnak a legális statussal rendelkezőknek egyébként járó juttatásokhoz, így például jogosítványhoz sem.


Ezt a hatályba lépés előtt most épp a kormánnyal korábban már a jelentősen megszigorított bevándorlási törvényei miatt összetűzésbe keveredett Arizona állam republikánus kormányzója, Jan Brewer jelentette ki, de más állam is követte példáját.


Pénteken Nebraska állam - szintén republikánus - kormányzója közölte, hogy az állam továbbra sem ad az így legális statushoz jutó fiataloknak jogosítványt, és nem juthatnak állami egészségügyi vagy más állami juttatásokhoz sem.


A legtöbb állam ezen túl - Texas és California kivételével - nem ad lehetőséget az ilyen fiataloknak arra sem, hogy az állam lakosainak járó tandíjakat fizessék az állami egyetemeken (az adott államban lakók úgynevezett "in-state" tandíja általában jelentősen alacsonyabb az USA-ban, mint az adott államon kívülről érkező nem rezidens diákoké - a szerk.)


A Reuters megjegyzi, hogy mindezek ellenére a legtöbb államban - Arizona és Nebraska kivételével - az új rendelet kedvezményezettjeinek a hatálybalépés után nem kellene, hogy gondot jelentsen a jogosítványhoz való jutás.


Ahhoz, hogy valaki élhessen a szabályozás kínálta lehetőséggel, az USA-ba érkezése idején 16 évnél fiatalabbnak kellett lennie, 2007. június 15. óta az USA-ban kell élnie és bűntetlen előéletűnek kell lennie. Továbbá középiskolába kell járniuk vagy onnan sikeres vizsgával kell rendelkezniük.


Az Obama-kormány magyarázata szerint az új szabályozás azt hivatott segíteni, hogy a bevándorlóhivatal erőforrásainak nagyobb részét lehessen a büntetett előéletű illegális bevándorlók kiszűrésére és kiutasítására összpontosítani.


A szövetségi rendeletmódosítást a spanyolajkú vezetők üdvözölték, a republikánusok részéről viszont gúnnyal illették, miszerint ez semmi mást nem szolgál, csak a spanyolajkú bevándorlók megnyerését a novemberi választások előtt.
 
Oldal tetejére