Könyvek

erwin27 témája a 'Irodalom' fórumban , 2006 December 25.

 1. keverti

  keverti Állandó Tag

  Szia!
  Én már igazán 50 feletti vagyok és nem pasi, de csak a saját olvasási szokásaimat tudom leírni. Ez persze nem kell, hogy egyezzen minden hasonló korúnál - szerencsére nem vagyunk egyformák!
  Szóval, eddigi életemben az olvasás mindig fontos volt, bár gyerekkoromban nem szerettem, de aztán tizenévesen alig lehetett kivenni kezemből a könyveket. Sok-sok éven át minden este, elalvás előtt olvastam, akkor is mikor a fiam kicsi volt és dolgoztam. Aztán tanultam munka és gyerek mellett, kevés idő maradt az olvasásra, ezekben az években a nyári szabadságra gyűjtöttem a könyveket és olvastam párat. Gyermek felnőtt, a tanulásnak is vége lett, több idő jutott/jut az olvasásra. Aztán megvettem az első Kindle-t, élveztem gyűjteni, szerkeszteni az e-könyveket és olvastam és olvasok.
  Az új könyvek keresése és főleg szerkesztése (Calibre) nagyon szórakoztató, kellemes időtöltés, ez talán apukádnak is tetszene és nem kell feltétlen olvasó (bár szerintem az a legjobb), ma már a tablet, telefon is jó. Én regisztráltam az Amazonon, oda küldöm, ott tárolom a könyveket és bármikor hozzáférek - bár internet/wi-fi kell hozzá.
  Pár éve lecseréltem az olvasót is olyanra, amihez nem kell lámpa és nagyon jó, hogyha megyek valahová nem kell vastag, nehéz könyvet cipelnem, az olvasó elfér a táskában is és ott van több száz elérhető könyv, mindig nálam lehet és bármikor olvashatok. Az új könyv illata hiányzik, ezért néha bemegyek a könyvesboltba, kezembe veszem a könyveket, lapozgatom, szagolgatom... Nekem csupán emiatt hiányzik az igazi "könyv".
  Üdv.
  Éva
   
 2. Denisam

  Denisam Kitiltott (BANned)

  Szerintem meg a kiadók a legnagyobb ellenségei a könyveknek, főleg a sorozatoknak. Van jópár olyan könyvsorozatom, amit elkezdtek a kiadók kiadni, és aztán szépen megállt egyszer és mindenkorra. Van olyan is, amit több kiadó kiadott, de csak azt a négy részt, ami már eleve kint volt. Volt olyan sorim, amit amatőr fordító fordított, jó minőségben, élvezhetően, és kitalálta a kiadó, hogy jön és kiadja hivatásos fordítóval. Kritikán aluli munka került ki, visszasírtam az amatőrt, utána meg megátkoztam aki elkezdte az egész folyamatot a kiadással, mert így az amatőr nem fordította tovább, a hivatásos pocsék volt, a kiadó meg eltűnt a balfenéken, pár kötet kiadása után :(
  Sokkal erősebben támogatnám, ha ingyenesen elérhetőek lennének a Magyarországon nem kiadott könyvek, és lehetnének amatőr fordítók, akiket érdekelnek, és fordíthatnák őket, és nyíltan fel is rakhatnák a munkájukat.
  Ugyanez vonatkozik a filmekre és sorozatokra is, olyan sorozat ami soha nem jött be az országba, miért nem lehet szabadon elérhető, főleg ami 2000-ig készült? Már rég meghalt az összes szereplő, de a sori elérhetetlen, így csak elveszik, míg ha elérhető lenne, fennmaradna.

   
  ametiszt99 kedveli ezt.
 3. ametiszt99

  ametiszt99 Őstag Platina támogató

  Teljesen igazad van,rettenetesen idegesítő az,amikor egy könyv sorozatnál leáll a fordítás,aztán csak várhatunk hogy hátha akad olyan jószívű amatőr fordító,aki lefordítja....
  Tudom hogy ez törvénytelen,de hihetetlenül rossz nálunk a könyvkiadás....
   
  Denisam kedveli ezt.
 4. Denisam

  Denisam Kitiltott (BANned)

  A törvénytelenségen még csak-csak túltenném magam, de az, hogy az általam kedvelt kisvárosi gyilkosságos történeteket képtelenség magyarul megtalálni, pl Turnham Malpas sorozat, Grantchester, Brown atya, elkeserít, ennél jobban csak a Stephanie Plum sorozat leragadása idegesített jobban.
  Nagyon sok nem tömeg inkább réteg könyvsorozat lenne, ami érdekelne, de egyszerűen megtalálhatatlan a neten, és letölthetetlen, pl. Kim Harrison Rachel Morgan sorozat.
  Az a baj, hogy nagyon sokrétű az irodalom, és nehéz mindenkinek a kedvére tenni. Épp erre szolgálna a net, hogy ami magyarországon nem jelenik meg a kiadók által, az itt letölthető és fordítható lenne. Mindjárt szélesebb réteg olvasna :D

   
  potterwoman kedveli ezt.
 5. napsugár7127

  napsugár7127 Állandó Tag

  Látom, feltették a Hótündér c. könyvet.Ez az a könyv, amit legkésőbb 7. osztályban kötelezővé tennék olvasásra. Ajánlom figyelmetekbe, nagyon rég olvastam,nem lesz sétagalopp, de mindenesetre tanulsága az van.
   
 6. Kisházi Szabolcsné

  Kisházi Szabolcsné Állandó Tag

  Jelenleg Margaret George VIII: Henrik önéletrajzát olvasom.
   
 7. Márai szerintem zseniális, aki szereti annak ajánlom Furkó Zoltán róla írt könyvét.
   
 8. chilisauce

  chilisauce Állandó Tag

  Elég széles az érdeklődési köröm, szépirodalomtól sci-fi-ig mindent olvasok. Legújabb műfaj, amit felfedeztem: clockpunk. Nemrég jelent meg itthon Ian Tregillis Géplélek című könyve, szerintem zseniális. Nagyon várom a folytatást. Aki valami igazán újszerűre vágyik, nagyon ajánlom. Mestermű.
   
  napsugár7127 kedveli ezt.
 9. Urseph

  Urseph Állandó Tag

  Sokmindent olvasok de leginkább a történelem, szépirodalom és a regények fognak meg
   
 10. Nani1

  Nani1 Állandó Tag

  Zoltán Gábor: Orgia c. könyvét olvasom. A második világháború végén járunk. A könyvben a nyilasok szemszögéből láthatjuk, milyen is "önként, nem parancsra" válogatott kínzásokkal gyötörni és ölni embereket.
  Az író történelmi kutatásokat végzett írása előtt, a hitelesség hátborzongató. Az egykori nyilasok saját nevükön szerepelnek a könyvben, az áldozatok fiktív névvel.
  Én nem tudom folyamatosan olvasni, 1-1 napra le kell tenni. Erős idegzet szükséges hozzá.
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 11. olaheszter

  olaheszter Állandó Tag

  Bekes Pal, A ketbalkezes varazslo, gyermekirodalom. Izgalmasak a Ken Follet muvek , Coelho regenyek
   
 12. Nagyon szeretek olvasni, most éppen Saramago - Vakság c. könyvét olvasom.
   
 13. TCL

  TCL Állandó Tag

  Aki szereti a romantikus-humoros történeteket, azoknak ajánlom Velencei Rita Kávé és krémesét. Én sokat nevettem rajta, kicsit olyan, mint a Bridget Jones, csak sokkal jobb. :)

  Fülszöveg:
  „Nem azért vagy egyedül, mintha nem volnál elég jó. Hanem azért, mert elég erős vagy kivárni azt, amit megérdemelsz.” – mondja a szépkorú Hermina néni a társkeresés útvesztőiben bolyongó ifjú hősnőnknek.

  De mit tehet egy huszonnyolc éves lány, aki képtelen túltenni magát a legutóbbi kapcsolatán, amikor Luigi, egy olasz szívtipró kezd udvarolni neki? Engedjen-e az ostromnak, vagy várjon türelemmel, hátha visszatér a hűtlen kedves – vagy talán időközben felbukkan végre az Igazi?

  Romantikus fordulatok és életre szóló kalandok, amelyekben mindenki, aki valaha is volt társkereső, magára vagy ismerőseire ismerhet – hiszen a társkeresés olyan, mint a krémes kávéval…

  A humort sem nélkülöző, fordulatos naplóregényben nem csupán a rokonság és a barátok nehezítik főhősnőnk életét, hanem néhány félresikerült randevú és egy nyelviskola is, amelynek már a neve is sokat elárul az ott dúló állapotokról…

  Minden társra vágyónak kötelező olvasmány!
   
 14. K.Gika

  K.Gika Állandó Tag

  Bohumil Hrabal - Sörgyári capiccio

  Egy könnyed, humoros olvasmány. Nagy kedvencem. Sosem unom meg újraolvasni és közben hangosan nevetni.
  Könnyedsége ellenére mégis ad mögöttes tartalmat.
  Egyszerű emberek, egyszerű élete. Hrabal szemszögéből már nem is olyan egyszerű, humorral világít rá az egyszerűség mögött rejlő fontos dolgokra, gondolatokra.
  Édesapám adta a kezembe még tizenévesen és ez is egyike azoknak a könyveknek, amiért megszerettem az olvasást.
   
  Wanda és VadFelleg kedveli ezt.
 15. tömlő

  tömlő Állandó Tag

  Todd Bruppo A menyet megjárt kisfiú történetét olvasom.Nagyon jó kis könyv egyszerűen magával ragadó,és letehetetlen.
   
  magdolna 58 kedveli ezt.
 16. JónásImre HU

  JónásImre HU Állandó Tag

  Én Ljudmila Petrusevsz: Rémtörténetek könyvét olvasom. Hát, nem dobom el az agyam tőle.

  Sziasztok!

  A rémtörténeteket kivégeztem (örülök neki) és most ez következik: A.R.Major: Kivégzés.
  Úgy látom, hogy novella és így hamarosan mondok véleményt.

  A.R.Major: Kivégzés. Ezt se nagyon ajánlom.
  De a mostanit igen: Alafair Burke - Az ex / bűnügyi regény. felénél tartok és nagyon jó.

  Jó olvasást!!!
   
  tömlő kedveli ezt.
 17. demonalisa

  demonalisa Új tag

  Sziasztok, mostanában van egy kis időm körbenézegetni a neten. Az olvasás örök favoritom.
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2020 Április 30
 18. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Szia!

  Ebben a topikban nincs feltöltés, nincs kérés! Mindkettőnek van nyitott topikja!
   
 19. VadFelleg

  VadFelleg Állandó Tag

  Nem oly régen olvastam Belinda Alexandra legfrissebb könyvét, melynek címe A meghívás.
  Szeretem az írónő regényeit, mert rendkívül érdekes, olvasmányos a stílusa. Többnyire korábbi korok történéseit dolgozza fel. Ebben a kötetben a 20. század elején járunk. Két nővér kapcsolatát mutatja be. Részben Párizsban, részben pedig New Yorkban játszódik. Jó szívvel ajánlom.
   
  Hekate és Beka Holt kedveli ezt.
 20. VadFelleg

  VadFelleg Állandó Tag

  Úgy filmen mint könyvben fenséges kikapcsolódás! Szeretem Hrabal humorát!
   

Megosztás