Könyvek

erwin27

Állandó Tag
Állandó Tag
Nézem a témákat, de nem igen látok it beszélgetést olvasmányokról. Talán akad valaki aki eltudja mondani, hogy mit olvasott vagy felhivja a figyelmét másoknak, regényekre, versekre, tanulmányokra, biografiákra, amiket érdekesnek tart.

Nemrég fejeztem be egy kitünõ biografiát J. a híres amerikai fizikusról Robert Oppenheimerrõl. aki az elsõ atombomba alkotásában igen nagy szerepet játszott Ez az igen hosszú de sokrétü életrajz nagyon intenziv kutatások eredménye. Ami a leginkább érdekelt az Oppenheimer politikai meghurcolása volt a McCarthy idõszak alatt. Nagyon érdekes, hogy a magyar-amerikai fizikus Edward Teller (a Hidrogén bomba apja)mennyire ellene volt ,mig John Neumann a szintén magyar Nobeldijas matematikus mennyire védelembe védte Oppenheimert " ellenségeivel szemben.

Oppenheimer örületesen intelligens és politikailag nagyon lelkiismeretes ember volt aki féltette a világot egy atomháborútol, es mindent megtett, egy nemzetközi atomszervezet érdekében.

A könyv cime "Kai Bird and Martin Sherwin American Prometheus. The Triumph and Tragedy of J.Robert Oppenheimer"

Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

A canadahun nem fogja engedni, bemutatni, vagy megtalalashoz iranyitast adni olyan tartalmu anyagot ami a copyright altal vedett,
csak ekkor ha van szukseges legalis engedely van ra.
 

Ila1

Állandó Tag
Állandó Tag
Nézem a témákat, de nem igen látok itt beszélgetést olvasmányokról. Talán akad valaki aki eltudja mondani, hogy mit olvasott vagy felhivja a figyelmét másoknak, regényekre, versekre, tanulmányokra, biografiákra, amiket érdekesnek tart.

Van itt mit olvastál topik, de tetszik a kezdeményezés. Csak nehogy a süllyeszőbe kerüljön.
Én egy Mári könyvet olvastam A gyertyák csonkig égnek c. regényt.

Barátságról, hűségről, árulásról szól.

Egy részlet:

"...lelked mélyén görcsös indulat szorongott - vágy, másnak lenni, mint amilyen vagy. Ez a legnagyobb csapás, mellyel a végzet embert sújthat. Vágy, másnak lenni, mint aki és ami vagyunk: ennél fájdalmasabb vágy nem éghet emberi szívben. Mert az életet nem lehet másként elviselni, csak azzal a tudattal, hogy belenyugszunk mindabba, amit magunknak és a világnak jelentünk. Bele kell nyugodni, hogy ilyenek vagy olyanok vagyunk, s tudni, mikor ebbe belenyugszunk, hogy nem kapunk e bölcsességért az élettől dicséretet, nem tűznek mellünkre érdemrendet, mikor tudjuk és elviseljük, hogy hiúk vagy önzők, vagy kopaszok és hasasok vagyunk – nem, tudni kell, hogy semmiért nem kapunk jutalmat, sem dicséretet. El kell viselni, ennyi a titok. El kell viselni jellemünket, alaptermészetünket, melynek hibáin, önzésén, mohóságán tapasztalás és belátás nem változtatnak. El kell viselnünk, hogy vágyainknak nincs teljes visszhangja a világban. El kell viselni, hogy akiket szeretünk, nem szeretnek bennünket, vagy nem úgy szeretnek, ahogy mi reméljük. El kell viselni az árulást és a hűtlenséget, s ami a legnehezebb minden emberi feladat között, el kell viselni egy másik ember jellembeli vagy észbeli kiválóságát... "
 

E.Ágnes

Állandó Tag
Állandó Tag
Napok óta szemezek egy könyvvel, amit újra akarok olvasni, csak nehezen tépem el magam a munkától:
Ernest Hemingway: Moveable Feast, magyarul talán Mozgó Ünnep a címe. Önéletrajz-jellegű, rövid könyv, az író fiatalkorát írja le benne, párizsi éveit. Minden fejezet egy-egy esszé-szerű, tömör, nagyon koncentrált visszaemlékezés a barátokra, élményekre, ars poeticákra. Könnyen olvasható, emészthető de "laktató" könyv, ajánlom mindenkinek, aki szép és maradandó olvasmányélményre vágyik.

A legújabb olvasmányom egy hasonló, de új könyv: David Helwig: The Names of Things (ezt magyarul még nem lehet olvasni, azt hiszem). Benne van minden, amit a torontói, ill. kanadai kulturális, irodalmi életről (már ami az angol nyelvűt illeti) tudni lehet. Hihetetlen stílusa van, rá kell szánni néhány napot.
 
N

Naska

Vendég
Jelenleg épp' Márait olvasom, a Válás Budán c. regényét. Tetszik. Nemcsak a cselekménye és a stílusa miatt, hanem a valódi polgári erkölcsiség, az idea megjelenése is nagyon jól érezhető.Nem kell Vele mindenben egyetérteni -én sem teszem ezt -, de hogy van min gondolkodni olvasás közben, az egyértelmű. És ennél többet adhat-e egy művész?
Előtte egy könnyednek tetsző, de mégsem az életrajzi regényt olvastam. Vay Ilus, a neves komika életregényét saját tollából " Miközben bohóckodtam" címmel. Hallatlanul olvasmányos és tanulságos :hogy kell a célért akár ezerszer is felállni a padlóról. Ennek a könyvnek a legnagyobb értéke, hogy őszinte, csak a színpadon sminkeli magát, az életrajzában nem. Nem ítél, nem feketít be pályatársakat, mégcsak nem is pletykál, mesél róluk, ahogy ő látja őket. Ajánlom mindenki figyelmébe!
 

erwin27

Állandó Tag
Állandó Tag
Naska, itt nyugaton már évek óta Márai Reneszánsz van, különösen Németországban. Mivel nagyon keveset járok Magyarországra rendszeriny Münsterben vagy Berlinben veszem meg "legujabb" Könyveit. Bár ott állt a Bpesti könyvtárunkban Egy Polgár Vallomásai" (több könyvéval közözõtt ezt a müvét elöször az 1990es évek végén olvastam németül. Ez az egyik legérdekesesebb és figyelmet lekötö életrajz amit olvastam. E könyv bizonyos tekintetben egy világpolgár "Bildungsroman"ja" ami még érdekesebbé teszi.
 

fájósmancsú

Állandó Tag
Állandó Tag
Nézem a témákat, de nem igen látok it beszélgetést olvasmányokról. Talán akad valaki aki eltudja mondani, hogy mit olvasott vagy felhivja a figyelmét másoknak, regényekre, versekre, tanulmányokra, biografiákra, amiket érdekesnek tart.

Szervusz Erwin!
Köszönöm a szíves invitálást ebbe a topicba.

Elsőként egy olyan könyvet ajánlanék, melyet jó pár éve kaptam kölcsön a kedves kolléganőmtől :
Siba Shakib: Afganisztánba csak sírni jár az Isten

Több nyelven megjelent könyv, mely egy kislány Sirin-Gol / Édes-Virág/ életét követi nyomon egy kis hegyi faluból menekülve a háború,szegénység, éhezés, erkölcstelenség elől mígnem megleli lelke nyugalmát.

A könyv élethűen adja át az olvasó számára a háború adta sors teljes valóját. Amikor ezt a könyvet olvastam egyszerűen képtelen voltam letenni.
Mire a végére értem e két sor szavai csengetek fülemben amit a könyve elején szerepel : "Erőszak nem szül békét, csak a megértés és az értelem"

Jó lenne ha ezeket a sorokat a "nagyágyúk" is magukénak éreznék.
Csak sajnos..a pénz beszél.

Kriszti
 

cslehel

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyökössy Endre: Boldogságok[FONT=&quot]<o:p></o:p>[/FONT]
[FONT=&quot]<o:p> </o:p>[/FONT]
[FONT=&quot]<o:p> </o:p>[/FONT]
[FONT=&quot]<o:p> </o:p>[/FONT]
[FONT=&quot]BOLDOGOK, akik tudják, miért élnek,
mert akkor azt is megtudják majd, hogyan éljenek.

BOLDOGOK, akik összhangban vannak önmagukkal,
mert nem kell szüntelen azt tenniük, amit mindenki tesz.

BOLDOGOK, akik csodálkoznak ott is, ahol mások közömbösek, mert örömös
lesz az életük.

BOLDOGOK, akik tudják, hogy másoknak is lehet igaza,
mert békesség lesz körülöttük.

BOLDOGOK, akik nevetni tudnak önmagukon,
mert nem lesz vége szórakozásuknak.

BOLDOGOK, akik meg tudják különböztetni a hegyet a vakondtúrástól,
mert sok zavartól kímélik meg magukat.

BOLDOGOK, akik észreveszik a diófában a bölcsőt, az asztalt és a
koporsót és mindháromban a diófát, mert nemcsak néznek, hanem látnak
is.

BOLDOGOK, akik lenni is tudnak, nemcsak tenni,
mert megcsendül a csöndjük és titkok tudóivá válnak. Leborulók és nem
kiborulók többé.

BOLDOGOK, akik mentség keresése nélkül tudnak pihenni és aludni, mert
mosolyogva ébrednek fel és örömmel indulnak útjukra.

BOLDOGOK, akik tudnak elhallgatni és meghallgatni,
mert sok barátot kapnak ajándékba és nem lesznek magányosak.

BOLDOGOK, akik nem veszik túl komolyan önmagukat,
mert környezetük megbecsüli őket.

BOLDOGOK, akik figyelnek mások hívására anélkül, hogy
nélkülözhetetlennek hinnék magukat, mert ok az öröm magvetői.

BOLDOGOK, akik komolyan tudják venni a kis dolgokat és békésen a nagy
eseményeket, mert messzire jutnak az életben.

BOLDOGOK, akik megbecsülik a mosolyt és elfelejtik a fintort, mert
útjuk napfényes lesz.

BOLDOGOK, akik jóindulattal értelmezik mások botlásait, akkor is, ha
naivnak tartják őket, mert ez a szeretet ára.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->[/FONT]
 
N

Naska

Vendég
Naska, itt nyugaton már évek óta Márai Reneszánsz van, különösen Németországban. Mivel nagyon keveset járok Magyarországra rendszeriny Münsterben vagy Berlinben veszem meg "legujabb" Könyveit. Bár ott állt a Bpesti könyvtárunkban Egy Polgár Vallomásai" (több könyvéval közöz&otilde;tt ezt a müvét elöször az 1990es évek végén olvastam németül. Ez az egyik legérdekesesebb és figyelmet lekötö életrajz amit olvastam. E könyv bizonyos tekintetben egy világpolgár "Bildungsroman"ja" ami még érdekesebbé teszi.

Márainak Magyarországon is reneszánsza van. Kiscsaládomtól karácsonyra éppen a "Fűves könyv"-et kaptam meg.
 
N

Naska

Vendég
Tegnap a magyar televízió egy régi színházi felvételt közvetített. A Petőfi Színház / 40 éve már a színház sem létezik / Molnár Ferenc Üvegcipő c. könnyes vígjátékát. Ano gyerekként láttam ezt az előadást, és megmaradt etalonnak Domján Edittel, Gyenes Magdával és Agárdy Gáborral a főszerepben.
Ez volt az a pillanat, amikor az emlékezet semmit nem szépített, ez ma is egy csodálatos előadás lenne nagy színészekkel.
Jelenleg az örkény István Színház játssza pesten, de nem tudom megnézni, bármilyen sikeres, mert olyan erős a régi előadás emléke.
 

fájósmancsú

Állandó Tag
Állandó Tag
Márainak Magyarországon is reneszánsza van. Kiscsaládomtól karácsonyra éppen a "Fűves könyv"-et kaptam meg.

A könyv mindíg egy maradandó ajándék, Kiscsaládod egy szépen átszőtt - bölcsességekkel teli könyvvel ajándékozott meg.

:) /Szeretem olvasni a gondolatait,hiszen egymástól tanulunk meg felszínen maradni.6

"Önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmetesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás."

Kriszti
 

erwin27

Állandó Tag
Állandó Tag
Shiba Shakib

"elsőként egy olyan könyvet ajánlanék, melyet jó pár éve kaptam kölcsön a kedves kolléganőmtől :
Siba Shakib: Afganisztánba csak sírni jár az Isten"

Fájosmancsú, köszönöm, hogy beléptél ebbe a könyv "thread" be.Megnéztem ezt a cimet a Google ban és látom. hogy megvan ez a mü angolul.Ugy látszik, hogy amit erröl a "fact'-fiction"ról ott olvastam részben nagyon igaz és megható történet lehet.

Elfogom olvasni ha megvan az itteni városi könyvtárban.
 

Ila1

Állandó Tag
Állandó Tag
Allan Peace: Szó és beszéd ill. Testbeszéd c könyvei

Hogyan használjuk helyesen a nyelvet? Hogyan értsük helyesen a partnereink beszédét?...

Testünkkel is kommunikálunk...

Érdekes, hasznos és tanulságos olvasmányok mindazoknak akik a "sorok között" is kívánnak olvasni.
 

erwin27

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy nagyon érdekfeszitõ könyvet olvasok a varjak és a hollók világjárõl.A szerzök szerint ezek a legintelligensebb madarak akiket repülö majmoknak is neveznek.

A hollók itt Kanadában sokkal ritkábbak mint a varjak; az elöbbieket Vancouver Islandon láttam. A nyugati parti Indiánok örülten tisztelik öket, sok maszkjukban szerepel.Már a kókorbeli emberek is tisztelték õket: a Francia és Spanyolországi barlangok falán látni képeiket l (Ezek a rajzok 15,000-30.000 évesek)

Vajon hol találhatók a hoilók Magyarországon? Talán a Kárpátokban

Biztos emlékeztek Corvinus Mátyás király cimerére.Abban is bent van a holló. (A legenda szerint egy holló mentette meg az elrabolt Mátyást akinek a levelét az okos madár barátjaihoz csempészte)

<img src="http://www.gov.yk.ca/francais/images/ravens.jpg">
 

poszterlight

Állandó Tag
Állandó Tag
Sok műszaki adatot (szakkönyv) olvasok, ezért szabadidőmben inkább könyebb szórakoztató olvasmányokat keresek. Jelenleg Leslie L. Lawrence: A vízi disznók gyöngyökről álmodnak c. könyvét olvasom. Könnyed, szórakoztató, egzotikus de... Mintha egyes részeit már más Lawrence könyvben is olvastam volna... (?)
 

sztzs

Állandó Tag
Állandó Tag
Coelho: Az alkimista

Paulo Coelho (1947- ) a világ egyik legolvasottabb brazil írója. Könyveit 56 nyelvre fordították le. Az alkimista 1988-ban jelent meg először, mely a világ több országában vezette az eladási listákat.
paulo_coelho.jpg
http://www.coelho.hu/alkimista.htm
Az alkimista Coelho fő művének számít. Santiagónak, az andalúz pásztorfiúnak meseelemekkel átszőtt kalandtörténetét a kritikusok Saint-Exupéry Kis herceg éhez szokták hasonlítani. Ez felnőtteknek szóló mese, kalandregénybe illő elemekkel átszőve.Szimbolikus történet, melyben az író az alkimistákról szerzett ismereteit is beleszövi a mesélésbe.
A történet hősét, Santiagót, az andalúz fiút tizenhat éves koráig papnak szánják a szülei, papiszemináriumban tanul, de rájön, hogy őt nem annyira Isten tulajdonságai érdeklik, mint inkább a való világ. Elszegődik hát pásztorfiúnak, és ezentúl nem könyvekből, hanem az életből, a juhoktól, a tájtól, az eléje kerülő emberektől (bolondos vénektől, jövendőmondó cigányasszonytól, ifjú leánytól stb.) tanul.

Aztán útra kél, hogy megkeresse a kincset, melyet megálmodott. Ezt az álmot kétszer is látja. Egy király tanácsait követve eljut Afrikába, ahol különös kalandokba keveredik.

Céljától megpróbálják eltéríteni, különféle próbákat kell kiállnia, de ő kitartóan küzd, hogy megvalósítsa személyes történetét. Útközben találkozik az alkimistával, aki megtanítja arra, hogy semmi sem lehetetlen. Tőle megtanulja, hogy hogy mindig hallgasson a szívére, vegye észre a sorsára utaló jeleket, és igyekezzék beteljesíteni álmait.

Amit az úton - eljut Egyiptomba is - tanul, valójában egy-két szóban elmondható, mégis több, mint minden emberi bölcsesség: megtanulja, hogy a "keresés minden pillanata az Istennel és az Örökkévalósággal való találkozás pillanata".

A látszólag egyszerű történet egy személyes hangvételű mese, mely arra tanít, hogy higgyünk önmagunkban és álmainkban, még akkor is, ha ezt mindig újra kell kezdenünk.

A regényből egy rövid részlet található a Akiket mindig szivesen olvasunk, vers, novella topicban és a könyv előszavát is meghallgathatod a a minden, ami HANGOS PRÓZA topicban!
<TABLE height="100%" cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD width=740 height=428><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=740 border=0><TBODY><TR><TD></TD></TR><TR><TD><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=740 border=0><TBODY><TR><TD></TD><TD></TD><TD>http://www.athenaeum.hu/</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE></TD><TD background=images/balkeret.gif> </TD></TR></TBODY></TABLE>
 

erwin27

Állandó Tag
Állandó Tag
<img src="http://www.konyvbarlang.hu/kepek/t_11796060302051006hadrianus_emlekezesei.jpg">

Ezt a regényt a legnagyobb élvezettel olvastam. Elsö személyben irt nagyon filozofikus vallomásai a nagy római császárnak, a kitünö belga irõnö tollából.A szöveg tömörségében latin klasszikusokra emlékeztett. Egy rém érdekes, sokrétü korrajz.

Franciául olvastam, kiváncsi lennék a magyar fordításra.
 

whiteshadows

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem a legjobban Stephen King forgatja a tollat, vagyis írógépet. Amúgy a tévhiedelemmeml ellentétben nem csak horrort ír. És a Remény rabjai c. könyvének a 3. története is egy nagyon szép idézettel kezdődik. Ha nálam lesz a könyv biztosan felteszem ide is.
 

erwin27

Állandó Tag
Állandó Tag
Pár évvel ezelött voltunk Lübeckben ahol meglátogattuk a Thomas Mann muzeumot (ami valamikor a Mann család háza volt). Rengeteg anyag van ott ami a nagy író életére és pályafutására emlékeztet. Lubecki lakásának berendezései is láthatók ott. Jó pár felvételt is hallottam ott a mester hangjábõl. A háború alatti beszéde a Németekhez is ott van feltárolva.

Engem különösen "A Halál Velencében cimü novellája érintett. A "Zauberberget "is nagyon szeretem
 
Oldal tetejére