Könyvkiadás

Melitta témája a 'Irodalom' fórumban , 2007 Október 13.

 1. Muciparipa

  Muciparipa Állandó Tag  Volt egy nyomda ügyfelem, ismertem az áraikat, és az egyik ügyvezető jó barátom volt, ennek már 10 éve, de gondolom, az alaphelyzet nem változott. Tudom, hogy listaáraik voltak az alapanyaggyártóknál, azaz nem kiskereskedelmi forgalomban szerezték be a papírt, vegyszereket és egyebeket. Ami azt jelenti, annál olcsóbb, minél nagyobb mennyiségben veszed meg, és ráadásul 60-90 napos fizetési határidőt adtak. A nyomda 80-90% hasznot tett rá a könyvkiadónak a nyomdai munkára akkor, és ráadásul neki a bejövő pénzt még volt ideje még egyszer megforgatni, mielőtt fizetnie kellett az alapanyagokért. És a kiadónak még így is kedvezményes árnak számított, amit a nyomda felszámolt, mert ha te mégy oda, és kérsz 300 könyvet kinyomtatni, neked minimum a kétszeresét mondták volna. Ha így nézed, a könyv bekerülési költsége nagyon kicsi, ami a kézzelfogható példány előállítására vonatkozik. A kiadó ráteszi a reklámköltséget, a saját díját, az adókat és járulékokat, majd pedig a te százalékodat, és így éri el azt az árat, amin ő adja tovább az értékesítőnek, aki szintén ráteszi még a saját adóóit, járulékait és hasznát.

  Így érthető, miért kell 90 nap alatt eladni a könyvet a piacra dobása után, hiszen eszerint nekik 90 napos fizetési határidejük van. És ennek semmi köze nincs az antikvársághoz. Ha jó a könyv, 10 év múlva is keresni fogják. Csak a kiadónak vagy könyvárusnak nem éri meg tovább reklámozni vagy tárolni, mert már addigra fizetnie kell, és ha nem tudta addig eladni, akkor a saját zsebéből, vagy a saját haszna (inkább ez!) kontójára.
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 2. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Igen, ez lehet rá a magyarázat.
  Az antikvárságra azért gondoltam, mert egy ismerősöm kiadott magánkiadásban könyvet, próbáltam segíteni neki terjesztőt keresni, de akkor a könyv már több hónapja megjelent, és a terjesztő azzal utasította el a terjesztését, hogy az már antikvárnak számít.
   
 3. Muciparipa

  Muciparipa Állandó Tag


  Igazából nem mondtam, hogy valótlant állít, csak akkor nem értek pár dolgot, hogy például miért lehet kapni 1-2-3 évvel ezelőtt megjelent könyveket is a könyvesboltban. Ha a magyarázat teljesen őszinte, akkor miért nem szállítják át az összes 3 hónapon túl megjelent könyvet az antikváriumokba? Lehet, hogy én hülye vagyok, de nekem valami nem stimmel itt. A Tesco, Auchan és egyéb rémplázák könyvesplaccairól nem is beszélek, mert ráadásul ők minimum fél-1 éves fizetési határidőket kötnek ki minden könyvterjesztővel. Szóval ha volt is igazságtartalma a terjesztő elutasító indokának, az igazából csak kifogás, egy már megjelent, de nem népszerű könyvet csak úgy tudna eladni, ha iszonyú pénzt költene a saját zsebéből a reklámra.
   
 4. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Az is lehet, hogy csak kifogás volt.
  Szerintem azért lehet kapni 2-3 éve megjelent könyveket is könyvesboltokban, mert elfogyott az eredetileg előirányzott példányszám, azaz a könyv sikeres lett, és a fogyásnak megfelelően mindig újra nyomják. Azt nem hiszem, hogy egy fogyni nem akaró könyvet tartanának a boltok a polcaikon 2-3 évig.

  Három hónap után nem szállítják antikváriumokba, de leárazzák a könyveket.
   
 5. 3smc

  3smc Állandó Tag

  Régóta molyolok, jó hely, de vannak korlátai, és szerintem az ott regisztráló, aktív közönség olvasottsága nem tükrözi a társadalmat, csak egy nagyon szűk rétegét. A kihívások tényleg jók és ösztönzőek is.
  Azt gondolom az elsődleges célja ennek is a nyereség és mellékterméke egy jó közösség. Kár, hogy nem egészen szabad véleménynyilvánítással mondjuk. Ennek ellenére, valóban egy elég jó ugródeszka, de szerintem sosem az olvasó közönség elérése a nehéz, hanem pont a nem olvasóké. Őket azáltal pedig nem lehet elérni.

  Szerintem is Rowling nagyon jól érzett rá a HP könyvekre. Hosszú idő után ez a könyvsorozat mozgatta meg legjobban a 12-18 éves korosztály és azon túl is. Még én is olvastam az ötödik könyvig. Aztán nem jutottam hozzá, és már a csapból is a filmek folytak. Most is vannak hasonlóan sikeres sorozatok, amiket ifjúsági regényeknek kategorizálnak, bár véleményem szerint olyan nincs. A lényeg, hogy az olvasást nem lehet megszerettetni a klasszikusokkal. Például Jókaival. Pláne a mai fiataloknak, akik percenként annyi információt kapnak és képesek feldolgozni, mint 10 éve egy óra alatt, vagy Jókai idejébe ... szóval nekik Jókai unalmas. Van amire meg kell érni, és sokat kell olvasni. Szerintem akkor rágja majd át magán egy Homéroszon, ha már tényleg élvezi. Nem sok értelmét látom egyébként a pesztizsből olvasásának. Meg mi az, hogy jó könyv, értékes könyv? Szerintem az, amelyiktől az olvasója kap valami pluszt. Emellett pedig az az igazság, hogy az „ifjúsági” regényeknek komoly mondanivalójuk van, és nem bonyolítják azt agyon.

  A kiadók árbevételeihez annyit tennék hozzá, hogy Magyarországon a kereskedők nemritkán akár 50%-os, de általában 40%-os árréssel dolgoznak. Tehát, ha egy 1000 Ft-os könyvből 500 eleve a kereskedőé, akkor a másik fele van minden másra. Kiadói költségek, nyomda, honoráriumok, jogok stb. A kiadó mondhatja, hogy többet akar, de akkor növekszik a könyv ára és eleve csökkenhet a könyveladás, tehát nem érdemes. Az is baj, ha a kiadó azt mondja, márpedig csak 20% árréssel ad könyvet, akkor az országos hálózatok azt mondják, oké, akkor nem kell. Ez öngól. A nagy könyvterjesztők ráadásul semmit sem kockáztatnak! Azt mondja, neki országosan van 120 boltja, mindenhova szeretne kihelyezni 5 db könyvet. Több nagy hálózat is van, plusz a kisebbek, egyedi boltok, ahova a kiadó maga intézi a kihelyezéseket. Simán előáll az a probléma, hogy 2000 példány alatt (nevetségesen kevésnek tűnik, és van, hogy 300-500 példányokkal jönnek ki egy könyvvel a kiadók) nem is érdemes kiadni, de annyira nincs meg a nyomdaköltség sem. Ekkor elkezdenek lefaragni innen-onnan ... mindegy nem mélyedek jobban bele.
  Szóval a moly az nagyon klassz, mert lehet gerillakampányokban gondolkozni kicsiben és nagyban is. Szerintem jól kezelve ez mindig jó. Csak míg egy nagy kiadónak erre van embere, addig egy kicsinek nincs. A szerző csinálhatja maga, de nagyon sok időt kell rááldozni és kérdés a befektetett idő arányos-e a hozadékkal?
   
  Muciparipa és Jaszladany kedveli ezt.
 6. Muciparipa

  Muciparipa Állandó Tag  Én nem akartam semmiféle könyvet becsmérelni, de azért valljuk be, a most dívó pornografikus, beteges szexmániás őrültes könyvekben nem sok érték van, és sajnos ezeket nagyon sokan olvassák pedig. Csak az elmúlt 3 hónapban próbáltam a fiatalok őrjöngő tetszésnyilvánítása miatt 3 különböző szerző úgymond YA kategóriás "szerelmes" regényét elolvasni, mindhárom iszonyatos volt. Semmi jellemrajz, semmi leírás, semmi történet, rengeteg testnedv, mindenféle pozíció és nyögdécselés. Amelyik meg nem ilyen, az olyan unalmas, hogy csuda. Szóval szerintem van jó könyv, meg rossz könyv, és a rosszak nem mindig értéktelenek, de van olyan is. És akkor a fantázia-irodalom ma sikeres gyöngyszemeit még nem is említettem. (Nem, nem fogom elkezdeni Cassandra Clare-t megint.)

  Viszont épp a napokban vitatkoztam több molyossal, akik mítikus fantáziákat olvasnak (most többen Percy Jacksonozunk), és mindegyik azt mondta, nem is ismeri az alapmondákat. És mindegyik azt mondta, el fogja olvasni legalább a római és görög mondákat, ha nem is Homéroszt. Be kell hogy valljam, utóbbival még én is adós vagyok, mindkét eposzt csak részleteiben olvastam, még gimis koromban, az Aeneist pedig egyáltalán nem - még. Szóval azért van remény, és nem kell óriási változást remélni napok alatt. Lehet, hogy 10 év múlva jut el oda, hogy szépirodalmat olvasson, de a fele legalább el fog jutni.

  Amit a kiadók költségeiről írtál, az nagyon érdekes. Fogom is időnként visszatérvén tanulmányozni. Azzal viszont nem értek egyet, hogy a szerzőnek túl időigényes az önmenedzselés. Pl. Márquez azt írta, hajnaltól délelőtt 11 óráig ír, és utána él. Azért az fél nap, és egy fél éjszaka. Abba talán belefér 1-2 óra naponta, ha áhítod a sikert.
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 7. 3smc

  3smc Állandó Tag

  Kimaradtam a tinipornóból :D a mostaniak közül a disztópiákat és kalandregényeket ismerem csak.
  Nem is tudom van-e olyan magyar író, (leszámítva azt a kettő, legfeljebb öt szerzőt, aki megél csak az rásból) aki otthon él, és amellett nincs munkahelye? A nők itt megint hátrányból indulnak, mert háztartás, család is mellé jön általában. Az 1-2 óra nem sok, csak ezek mellett kihívás még erre is időt kiszorítani. Erre gondoltam.
   
 8. sagyulus

  sagyulus Állandó Tag

  Jaszladany kedveli ezt.
 9. Csatolt fájlok:

 10. Vegetable

  Vegetable Állandó Tag

  Érdekes dolgokat olvasok. Pont annak járok utána, hogy a könyvem kiadná a Novum, csak valahogy nincs több, mint egymilám egy hatvan oldalas novellinó kiadására... Ez egyébként a legrövidebb irományom. És igen, a fúj, romantikus területhez tartozik. És fúj, még szex is van benne. Nem sok szex, és nem szokvány romantikus, de ha kiejtem a számon a romantikus könyv kombinációt, és a "van benne szex" kérdésre azt felelem, igen, hiszen két szerelmes ember nem csak a naplementét nézi, akkor végképp fúj. Fogalmam sincs, hol máshol kereshetek olyan kiadót, ahol esélyem lenne nem iszonyú összegért megjelenni. Kezd kicsit zavaró lenni, hogy mindenki, aki olvas, megkérdi, miért nem adatom ki... Számomra ismeretlen emberek dicsérik szó szerint 19-70-ig, de kiadónak nem kell, mert nem elég szépirodalmi, ha romantikus :( Pedig sokan olvasnak romantikát, ha van benne történet, elgondolkoztató részek, és karakterek, pláne. Mert lehet, hogy romantikus, de mikor sok repülőbaleset volt, akkor egy lakatlan szigetről írtam repülőbalesettel, írtam egy sportos pasiról, aki meghízott, írtam még egy csomót, ami akkor és ott valami aktualitást tartalmazott. A novellákban komplett karakterek vannak, a könyvekben meg ha más is észrevette a jellemfejlődést, akkor nem véletlenül írtam úgy.
  Az embernek elege van olykor...
  Egyébként a topik még pörgött, mikor lelkesen írni kezdtem, de nem akartam még akkoriban kiadni :)
   
  Beka Holt, Jaszladany és Melitta kedveli ezt.
 11. Akit erdekel gyors minosegi olcso konyvkiadas , annak javaslom http://katiotletek.hu Szabo Katalinnal mindent megoldasz.
   
  Vegetable és Jaszladany kedveli ezt.
 12. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Szia,
  Szerintem a Novummal ne foglalkozzál, mert csak lenyúlnak egy csomó pénzzel. Nagy átverés az egész, mert sokkal olcsóbban is adnak már ki digitális kiadók. De persze az a legjobb, ha nem saját pénzeden adod ki a művedet, hanem keresel neki kiadót.

  Egy hatvan oldalas könyv, még ha A4-es teleírt lapra gondolsz is, akkor is túl rövid ahhoz, hogy önálló könyvként egy kiadó megjelentesse. Általában 200 ezer karakter alatt nem nagyon adnak ki könyvet, anyagilag nem éri meg. Ezért a novellát antológiában szokták kiadni, tehát több művet egy könyvben. Olyan kiadókat kéne megkeresned, amelyek szoktak antológiákat kiadni, amelynek a profilja megfelel a novellád műfajának, és nekik felkínálni a novelládat. Hátha be tudják illeszteni egy hasonló novellákból álló gyűjteményükbe.

  De ha nem ragaszkodsz papírkönyvhöz, csak szeretnéd, ha szélesebb olvasókörhöz eljutna a műved, akkor Te magad is meg tudod jelentetni a novelládat e-könyv formájában. Calibre programmal átalakítod e-pub formába vagy PDF-be, és simán feltöltöd pl. a Google Play könyváruházába. És már meg is jelent a könyved! Persze ebben az esetben Neked kell promotálnod is, azaz hirdetned különféle oldalakon, fórumokon, stb., hogy az olvasók megismerjék, keressék, és letöltsék. Meggazdagodni nem nagyon lehet belőle, de egy kis zsebpénz csurran-cseppen, és legalább mégse Te fizetsz.
   
  Vegetable kedveli ezt.
 13. Vegetable

  Vegetable Állandó Tag

  Sajnos pont, hogy papírformában jelentetném meg. Túl sok visszajelzést kaptam, számomra ismeretlenektől is, hogy ilyen romantikus nekik is bejön. Van egy nyomtatott darab, amit páran elkértek a barátnőmtől, akinek nyomtattam, illetve csak olvasásra, pár emberrel megosztottam felhőn, aki elkérte. Többnyire személyesen őket nem is ismerem. Nagyon kíváncsi lennék, leemelné-e a könyvespolcról egy ismeretlen. Sokat jelentene most nekem.
  Nem gond a hossz. Átküldtem a legrövidebbet - a 60 oldal a szokvány A5-re tördelve értendő, 30 oldalas a novellinó -, hogy mit szólnak hozzá. Jeleztem, hogy van még, ha úgy lehet kiadni. A többi mind hosszabb. Ebben könyv verseny van, amiben azzal nyernek, ami egy másik novellám, tehát a kettő összetartozik, és együtt máris bőven túl van a 200K karakteren. Általában címlap és egyéb hütymütyök nélkül a novelláim 98-110K karakter között vannak szóközökkel.
  De van könyvem, ami akár ketté is szedhető, mert majdnem 1,4 mila karakteres, és most fogok átírni egy másikat, amire emiatt karaktert nem tudok mondani, de 120 A4 oldal, szóval cca 4-500K karakter. A bajom azzal van, hogy nem tudunk találni olyat, amelyik kiadna romantikust egy kezdőtől.
  Mondjuk, ha lehetne azzal kezdeni, hogy már van egy, mennyivel jobb lenne :D

  Köszönöm az ötletet. Körülnézek. A bajom az, hogy most sk lóvém nincs, ilyen célra, tehát pénzért akkor tudom kiadatni, ha szerzek egy mecénást :) Pillanatnyilag minden saját pénzem arra megy el, hogy mozgássérültnek élhető körülményeket tudjak teremteni...

  A dolog vicces része az, hogy ha nem szórakoztató irodalomban utaznék, hanem életrajzi regényt írnék az egész, kavarodásokkal és bajokkal teliszórt életemről, annak még kiadója is lenne. De egyrészt saját lelkem is rakom rendbe a romantikus könyveimmel, másrészt összeomlanék, ha le is írnám, ami történt velem. Nem óhajtok írni egy magyar strongert... Szórakoztatni akarok, és a visszajelzések alapján tudok is.
   
  Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 26
 14. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Á, ezt egy pillanatig se gondold!
  Semmivel sincs könnyebb dolga annak, aki már kiadott 6-7 könyvet, sőt egyiket-másikat több kiadásban is. Mégis nehéz kiadót találni egy újabb kéziratnak.

  Ha magyar név alatt adod ki, kisebb az esélyed. Ha magyar téma, még kisebb. De azért nem lehetetlen.
  Próbáltad már esetleg a Könyvmolyképző Kiadó Aranymosás Pályázatát? Ha még nem, ide megpróbálhatod beküldeni a kéziratodat, minden ősszel indítanak pályázatot:
  http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu/about-2

  Ezen az oldalon találsz mások munkáiból részleteket, így magad is hozzámérheted a művedet az elvárásokhoz.
  Ha elfogadják a művedet, akkor természetesen nem Te fizetsz, hanem ők fizetnek neked.

  Illetve van nekik egy "bétázó" fészbuk oldaluk is, ha ide belépsz, találsz olyanokat, akik átolvassák és véleményezik a művedet, cserében Te is véleményezheted másokét, ha elkülditek egymásnak a kézirataitokat. Itt többen is vannak olyanok, akik részt vettek már a fenti pályázaton, és olyanok is, akiknek ki is adták már könyvüket.
   
  Vegetable kedveli ezt.
 15. Vegetable

  Vegetable Állandó Tag

  Köszi az újabb választ :) Nem magyar. Írói álnév, a macskám ihletett meg: Lisa Catsun :) A két főszereplő egy amerikai filmsztár, meg egy Magyarországról bevándorolt család ott felnőtt lánya, a mellékszereplők a lány családját leszámítva mind echte amerikai. Parkour, baseball, amerikai foci, filmforgatás, fősulis buli, ilyesmik :) A másik, amivel összefügg, egy magyar lány, aki egy totálisan keverék bandát irányít egy lakatlan szigeten. A főszereplő pasi pedig pillanatnyilat amerikai filmsztár, de gondolkodom az átírásán, lehet, hogy country zenész lesz :) Minden irományomnak vagy mindkét, vagy az egyik főszereplője amerikai, a mellékszereplők főként amerikaiak.
  A könyvmolyképzőről még nem is hallottam. Tényleg csak most, a nyáron adtam be a derekam, hogy ha ennyien mondják, meg kéne próbálni... Sajnos nemigen ismerek olyan helyeket, ahova fordulhatnék. Bepróbálkoztam a Magyar Irodalmi Ház oldalán pár művel - legalább megtanultam fülszöveget és kiadói expozét írni -, meg keresgélek. Hirtelen eszembe jutott, hogy itt régebben könyvek meg nyulak kapcsán irkáltam :)
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 16. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Idegen néven külföldi romantikus témát viszonylag könnyebb eladni a kiadóknak. Jók a témáid, próbálkozni kell.
  Meg kell nézni, mely kiadók adnak ki hasonló műfajú könyveket, és ostromolni kell őket. E-mailre ritkán válaszolnak, ezért a legjobb, ha felhívod őket, és megkérdezed, fogadnak-e kéziratot. Ha igen, akkor meg kell kérdezni, kinek milyen emilcímre küldheted, és elküldöd. Ezt nyugodtan eljátszhatod egyszerre több kiadóval is egyidejűleg. Türelemjáték, mint a halászat. A várakozási idő négy héttől másfél évig is terjedhet, de közben időnként zaklatni kell őket, mert előfordulhat, hogy szerkesztőcsere történik, vagy csak egyszerűen megfeledkeznek a kéziratodról. Minél több kiadót ostromolsz, annál nagyobb az esély, hogy az egyik besikerül, és igent mond.

  Az egyik ilyen nyugodtan lehet az Aranymosás pályázat. De ha közben más kiadó kiadja a művet, a pályázatot vissza kell vonni, mert csak olyan kéziratot adnak ki, amit még sehol sem publikáltak.
  Az Aranymosás pályázat felmérésnek is jó kiadhatóság szempontjából, de nem szabad egyetlen kiadó véleményére hagyatkozni, mert amit az egyik kiadó elutasít, azt még egy másik nyugodtan kedvelheti.
  Le lehet mérni a könyved fogadtatását egy béta csoportban is, az előbb elfelejtettem linkelni a Facebook csoportjukat, ez az:
  https://www.facebook.com/groups/430065673713068/?fref=ts

  Ha ide belépsz, találsz olyanokat, akik vállalják a kéziratod elolvasását és véleményezését, mert azért valljuk be, az ismerősök, barátok véleménye nem mindig részrehajlásmentes, cserébe neked is küldenek a saját műveikből, és te is véleményezheted az övékét, és összehasonlíthatod a magadéval.
   
  Vegetable kedveli ezt.
 17. Vegetable

  Vegetable Állandó Tag

  Szerencsére a kontroll olvasó csoportom, akikkel olvasásra megosztottam, nem az én ismerőseim, legalábbis a barátnőm kollégájának anyósát, lányát, kolléganőjének szomszédját nem tartom ilyen szempontból elfogultnak. A barátnőm meg duzzog, mert neki azt mondtam, hogy ha neked tetszik, az nekem piszok kevés :D

  Rákérdeztem az Aranymosásra. Csak egy könyvet fogadnak, és novellát akkor se, ha novellafüzér. Van három (rájöttem, hogy nem kettő, filmet is forgatok a Zuhanásból :) ), amit simán, egy délután alatt némi szöveg közbeiktatásával össze tudnék fűzni (az alapműhöz írok keretet, a másikban az első kötet indul egy pályázaton, a harmadikban megfilmesítik ugyanezt a novellát, és az első keretén kívül csak a harmadikban kell átírni 2-3 mondatot.).
  A kész könyvet eleve túl hosszúnak tartják, de nyugodtan küldjem be - csakhogy az három kötetté szétszedhető mű, úgy is írtam meg. Három különböző életszakasza egy párnak, mellettük mindig más páros a kiemelt szereplő. A másik jó hosszúságra, de azt meg át kell írni. A kiírásig van még idő mondjuk.

  Már sokkal bátrabban keresgélek, mint pár hónapja, és nem dőlök dugámba, ha nem kell egy pályázatra, amit arra írtam (kb ezer novellából szemeztek ki úgy húszat). Ráadásul nem tudom, kik a válogatók, de amit ott eddig kiválogatni láttam, azt lendületből dobnám vissza a polcra - nem szeretek mikszáthi-stílusban unatkozni :) Még fiatalos, lendületes novellát ott nem láttam kiválasztani a publikus részek alapján.

  Köszi a face csoportot, utána nézek az írói álnevemen, mert a másikat nem véletlenül nem kötöm össze a könyvekkel.

  Mindenesetre a katiötletek nem horror, ha sehogy máshogy nem megy, kinyomozom adóilag mi a teendő, és annyi pénzt, amiből pár százat ki tudok ott nyomatni, tudnék keríteni, és esélyem is lenne visszaadni... Könyvkiadó sokkal jobb lenne a terjesztés miatt :)
   
  Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 27
 18. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Igen, az Aranymosásra valóban regényeket keresnek, de azt írtad, hogy a novellád kitesz egy regénnyi terjedelmet.
  De sebaj, akad még kiadó bőven! Viszont az ottani anyagok láttán legalább megerősödtél abban, hogy a Te műved jó! :) Kell az önbizalom!

  Semmiképpen se dőlj a dugádba, ha egy kiadó visszautasít. A kéziratok elbírálása teljesen szubjektív, az egyik szerkesztőnek tetszik, a másiknak nem, addig kell próbálkozni, amíg valamelyik bele nem szeret.

  A Novummal semmiképpen se foglalkoznék a helyedben, az 1,1 millió teljesen irreálisan magas ár, különösen a mai digitális könyvkiadókat tekintve. Üsd be a Gúgliba, hogy digitális könyvkiadók, és ki fog dobni neked egy csomót, akiknél kötetenként már 4-500 Ft-ért is kiadják a könyvedet, annyi példányban, ahányban akarod.
  Persze a reklámot itt is magadnak kell csinálnod a könyvednek, mint általában magánkiadású könyv esetén.

  De az a helyzet, hogy a legtöbb kiadó sem reklámoz egyáltalán, csak általában van nekik egy törzs olvasó közönségük, nagykereskedésük, és némelyiknek boltja, vagy bolthálózata is, amin keresztül terjesztik a könyvedet. Mert nem a kiadás a probléma, hisz most már fillérekért is ki lehet adni magánkiadásban egy könyvet, hanem a terjesztés. Ha magánkiadásban adod ki, terjesztőt nehezebb találni rá, mint a kiadáshoz kiadót.

  A Facebook csoport azért is lehet jó, mert akár adhatnak plusz ötleteket a könyvedhez. Több szem többet lát! :) És az igazán jó dolgok sok esetben több elme szüleményei.
   
  Vegetable kedveli ezt.
 19. Vegetable

  Vegetable Állandó Tag

  Igen, tegnap ezen a terjesztős dolgon is gondolkodtam... Ezért mondtam az aránylag kis mennyiséget. Ha mondjuk 200 példányban sk kihozom, akkor is elmegy belőle minimum 20-30 hogy láthatóvá váljon... Ismerek pár embert, akik publikálnak itt-ott, olvassák is őket. Talán rábeszélhetők egy kritikára, ha tetszik nekik - és némelyikről eleve tudom, hogy tetszik. Ha olvasott online sajtóban megjelenik pozitív kritika és hogy hol lehet érdeklődni, és erősen visszafogott árat választok, onnan jöhet, akit érdekel. El lehet menni személyesen nagyobb pályaudvarokon, plázákban levő újságosokhoz, ahol könyvet is kitesznek. Utána kell néznem, de ha megegyezünk, hogy visszaveszem, talán bevennének pár helyen mondjuk öt darabot. Az újságos általában nő és unatkozik, és elolvas mindent. Ha tetszik, ajánlani fogja azoknak, akik tőle könyvet is szoktak venni. Kis szerencsével így is elmehet egy része. Nem gondolom, hogy ha nincs mögöttem könyvkiadó, nagy mennyiségben kell gondolkodnom, mert abba bele lehet bukni. Így viszont annyi talán visszajöhet, hogy ne lógjak senkinek zsével, és kis mákkal kereshetek is rajta annyit, hogy kiadassak egy másikat, ha tetszik az embereknek.

  Mikor elkezdtem, nem gondoltam, hogy ennyire be fog ez a dolog szippantani, de nagyon nem tehetek már ellene - és nem is akarok.

  Most nézegetem az itteni blogot. Feltenném a novellák és a kész könyv fülszövegeit, és mögé egy ízelítőt. Talán elolvassák páran, és kiderül, tetszik-e nekik.

  Lehet, hogy új könyvre vagy novellára adnának ötletet a face csoportban, ki tudja :) Mind váratlan ötlet szüleménye. Az egyik könyvnél láttam egy lakókocsival a világ körül típusú műsort. A másiknál olvastam egy magyar karatemesterről, és betegesen sok videót néztem a parkourról. A novellák is mind-mind egy aktuális helyzet vagy ötlet szüleményei voltak :)
   
 20. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Ha magánkiadásban gondolkodol, először mindenképp kis mennyiséget nyomtass. A digitális kiadóknál bármikor kérhetsz utánnyomtatást, ha sikerült eladnod.
  A terjesztési ötletek jók, de néhány dologra felhívnám a figyelmedet.
  Ha van ismerősöd, akinek van publikációs felülete, amit sokan olvasnak, és ott baráti alapon megoszt a könyvedről ajánlást, az a legjobb! Mert általában kemény pénzeket kérnek az ilyen reklámokért.

  Az újságárusokkal, könyvárusokkal is lehet próbálkozni, találhatsz olyat, amelyik kiteszi a könyvedet. Kisebb helyeken, piacokon még több szerencsével járhatsz, mint a pályaudvarokon vagy a plázákban. Mert azt is tudni kell, hogy a legtöbb szigorú könyvelés, elszámolás alapján dolgozik, bár én ehhez a részéhez nem értek, de némelyik csak az általa megszokott nagykereskedésektől hajlandó könyveket árulni. Csak így tudják lepapírozni.
  Online felületeken, fórumokon érdemes hirdetni, és létrehozni egy oldalt, ahová linkelsz, ahol meg lehet tőled rendelni a könyvet. Facebook oldalt is, ahol rendszeresen publikálsz, részleteket közölsz a könyveidből. De az igazán látogatott oldalakon kemény pénzeket kérnek a megjelenésért.
  Ide mindenképpen jó ötlet feltenni ízelítőt az írásaidból. Ide is máshova is, minél több felületen.
   
  Vegetable kedveli ezt.

Megosztás