környezet-, természetvédelem

Kék Laguna

Állandó Tag
Állandó Tag
Arra gondoltam hogy nyitok egy ilyen témát.

Szívesen várom véleményeteket, hozzászólásotokat e témával kapcsolatban, örömmel veszem ha valaki környezetvédelmi hírről, eseményről esetleg be tud számolni, netán látott, hallott, átélt valamilyen sztorit, eseményt.
Mottónk lehetne akár az is, hogy " gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan", ahogyan az Rio de Janeiroban, 1992-ben egy világkonferencián elhangzott. A magam részéről pedig csak egész egyszerűen azt vallom, - és ez a szemlélet vezérelt e téma megnyitására - hogy a jövő környezetvédelmét valósítsuk meg itt és most a jelenben. S ha mi már örököltünk is szennyezett vizet, termőföldet, felborult időjárást, legalább mi ne idézzünk elő további környezeti károkat gyermekeinknek...ne kényszerítsük őket mestreségesen kialakított felszín alatti- vagy ürbéli objektumok kialakítására, miközben emlegetik felmenő rokonainkat a környezeti károsításért. Ismerjék és élvezzék a nap-, a fris levegő-, a tiszta víz életet adó hatását és erejét, az igazi konyhakerti növények természetes ízét, stb.
Üdv. és hali Mindenkinek!
 

Zsókuci

Állandó Tag
Állandó Tag
MTI 2004. május 24. 18:51
Parlagfű irtás közmunkában
Közmunkában végezhető majd parlagfű irtás, a kistérségek, önkormányzati közösségek június 10-ig adhatják be pályázataikat az összességében 223 millió forintos keretre, amelyből 1200 munkanélküli vonható be a programba - tájékoztatott a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.

A pályázók által szervezett munkákat július 1-jétől lehet majd megkezdeni, azok tervezett időtartama két hónap. A pályázóknak vállalniuk kell legalább 30, legfeljebb 50 munkanélküli többletfoglalkoztatását. A munkák során a foglalkoztatottak parlagfű irtást, a gyommentesített területek parkosítását végzik majd.
A pályázóknak be kell vonniuk civil egészségvédő szervezeteket úgy, hogy a programhoz lakossági tájékoztatás, parlagfű-mentesítő akciónap is járul.

Végre egy jó hír!
A környezetemben nagyon sokan szenvednek allergiás betegségtől!
Minden tavasszal robogunk ki a telekre és cincáljuk ki a parlagfűt.

Az idén az adónk 1%-át, erre a célra utalhattuk!
Részemről én máris támogattam ezt a programot!
 

Judith

Állandó Tag
Állandó Tag
Én úgy tudom, hogy a céklalevet használják egyre gyakrabban gyomirtásra. Kimondottan nem mérgező, sőt!
 

Zsókuci

Állandó Tag
Állandó Tag
Céklalé. erről sem hallottam!
A parlagfű egy nagyon alattomos, allergiát okozó gyomnövény.
Igazán akkor hatásos a "gyomtalanítás", ha tövestül kihúzzuk a földből.

A céklalét azért kipróbálom :!:
 

Kék Laguna

Állandó Tag
Állandó Tag
Demonstráltak egy cementmű megépítése ellen, Baranya megyében;

" Mintegy százan vonultak a városháza elé a Baranya megyei Bükkösdön, hogy tiltakozzanak a Strabag Rt. által a település határába tervezett cementmű megépítése ellen.

A résztvevők petíciót adtak át az ottani polgármestrternek, amelyben arra kérik a képviselő testületet, vegye figyelembe azon választó polgárok akaratát, akik a természeti értékek, egészségük és nyugalmuk védelme, valamint gyermekeik jövője miatt , nem kérnek a környezetszennyező nagyipari beruházásból.

A polgármester elmondta, hogy a Strabag Rt. 2009.-re 25 milliárd forintból megvalósúló fejlesztse révén évente mintegy 100 mill. Ft. adóbevételt hozna a településnek. Emellett az infrastruktúra fejlődését és a munkahelyek bővülését jelentené a faluban, de a végső döntést valószínűleg egy későbbi, helyi népszavazást követően kívánják meghozni."Forrás: MTI

Hát ez tipikusan az az eset, amikor is mérlegre kell tenni a gazdasági tevékenység -, valamint az egyes környezeti elemek érdekeit.
Erről szólna a "fenntartható fejlődés fogalma", (Rio,1992.)
Hazai szabályozásaink nagy része már EU-konform,( ez feltétele is volt a csatlakozásunknak). Egy ilyen objektum létesítése alkalmával jogszabályi kötelezettség - többek között - a környezeti hatástanulmány, mely a hatósági előírásoktól függően többlépcsős folyamat. Azonban egy zöldmezős beruházás-tervezés során előfordult már olyan eset is , amikor is az előzetes vizsgálatok alapján a prognosztizált környezet-terhelési mutatók, szennyezés-terjedési modellezések nem mutattak ugyan határérték-túllépést, alkalmazták volna az elérhető legjobb technikát ( az EU.-ban ez B.A.T.-ként lett leszabályozva), de az amúgy is ilyen esetekben kötelezővé tett közmeghallgatás elutasító magatartása miatt végül is nem került sor a beruházásra.
Hát majd meglátjuk mi lesz ennek az ügynek az eredménye. :wink:
 

FiFike

Állandó Tag
Állandó Tag
..."környezeti hatástanulmány"..... oriasi duma , többször atolvastam , ettöl valoban zöldnek erzem magam :lol: Valaki mar megmondta :"Füstbe ment terv" Hajra Laguna !!!!
 

Kék Laguna

Állandó Tag
Állandó Tag
FiFike írta:
..."környezeti hatástanulmány"..... oriasi duma , többször atolvastam , ettöl valoban zöldnek erzem magam :lol: Valaki mar megmondta :"Füstbe ment terv" Hajra Laguna !!!!

Nem értem... ilyen van hogy környezeti hatástanulmány! Ezt előzik meg a körny.-i vizsgálatok. Mi evvel a baj? Nem értem! :roll:
 

FiFike

Állandó Tag
Állandó Tag
Kek Laguna ! Mentsegemre szolgaljon , hogy 30 eve nem elek otthon . Akkoriban vorosok voltunk de atragtam , megemesztettem ezt is , azt is :wink: Viszont ismertem egy kis oreg bacsit aki a parkban szogesbottal vedte a kornyezetszennyezodest . :lol:
 

pitti

Állandó Tag
Állandó Tag
Na most mit nem ertesz Kek?
A "szoges bot" mint kornyezet vedelmi technikai csoda, mar 17-ik szazad elejen beragta magat az akkori kormanyok koltsegvetesebe.
En magam is sokat hasznaltam Montrealban mint felelos beosztasu kornyezetvedelmi alkalmazott hazmester koromban.
En voltam felelos a szemet es papir maradekok maradektalan eltakaritasaert. Szoges botra szurni a szemetet konnyebb mint lehajolni erte. Kutyaszar felszedesere ugyan nem alkalmas de hat hianyossagok minden technikai talalmanynal vannak. :D
 

bojtorjan

Állandó Tag
Állandó Tag
pitti írta:
Ezert van most a litter meg a kutyaszar otthagyva. :(


Sajnos mar tobbszor tapasztaltam, hogy elegge felelotlenek az emberek, ott dobjak el a szemetet ahol eppen nekik tetszik. Lehet oket kellene porazra kotni? ;-)
 

Greta

Állandó Tag
Állandó Tag
Környezet, természetvédelem

Bojtikám!

Nincs annyi póráz a világon, amennyi a szemetelők pórázra fűzéséhez kellene.
Úgy tűnik az egész földkerekségen kollektívan kihuny szemetelés ügyben a lelkiismeret.
Mo. igazi paradicsoma most a szemétgyártóknak.
Tudod, hogy az egyik tv csatorna kezdeményezése itt nálunk, hogy "fogadjunk örökbe egy szemétdombot"? Időnként kivonul a programot hirdető tv stáb példát statuálni, és egy-egy szemétlerakatot elhordanak. Látványos a dolog, de a szemétdomb alkotók :lol: rajta!
Sajnos nem tudom elintézni, hogy alakítsuk át országosan a programot ilyen módon:"fogadja végre örökbe mindenki a maga szemetjét".
De dolgozom az ügyön. Próbálom befolyásolni e-mailen a tv-seket.
 

om1942

Kitiltott (BANned)
Egy picit szemétkedhetem én is???

Sosem volt egy tiszta nemzet a környezetére a magyar, de mióta fizetni kell elviselhetetlen összegeket a szemétszállításért, az ügyeskedök csak egyszerüen úgy bliccelnek, hogy berakják a kocsiba a trutyit és mars a természet lágy ölébe. Az inteligensebbje már Eurolizáódott, mert higénikusan müanyagzsákba dobja ki. A másik gond, hogy a szemétározó telepek messze is vannak és drágán megfizettetik az szemétszállító vállalkozókat,......... ezért a legtöbb dugiszemetet ők rakják le.

Most kérjek valakiktöl bocsánatot ???.......ezért a szemétkedö szövegemért???
[color=red Rendbe van ....bocsánatot kérek a Demszky föpolgármester úrtól???? Öt javaslom a nagy szemétdíj érdemrendre[/color], mert az okos bölcs intézkedéseivel-ikkel látványosan felgyülemlettek és elszaporodtak a szeméthalmok a kátyúkkal együtt. Megoldásként kitalálta-ták az örökbefogadást. Így kell ezt csinálni !!! Most a plakátokon hivalkodva jelölteti magát , hogy Ö legyen kiválasztva az Euróban mint Főkakas, hogy ott is kukorékolhasson a Nagybudapest szemétdombján
Példát mutatva ezzel az Euró tagállainak, föleg a németeknek.
 

bojtorjan

Állandó Tag
Állandó Tag
Re: Környezet, természetvédelem

Nini Greti, halihooo :)

Erdekes dolgokat meseltek, en nem is tudtam arrol, hogy ilyen akcio van meghirdetve Magyarorszagon. Mostmar csak az a kerdes, hogy mi all eme "fogadjunk orokbe egy szemetdombot" felszolitas mogott, talan egy rejtett csapdba? Peldaul, hogy fizetni kell az orokbefogadasert? :p

Amugy megnyugtatlak beneteket, hogy itt Kanadaban is van azert eleg szemet eldobva, amikor kiekerultem ide ezen csudalkoztam el eloszor. Igaz hozza kell fuznom, hogy Ausztriabol jottem el ide igy nemileg ertheto mert ott aztan nagy a rend, meg a konzervdobozokat is kimostam es ugy dobtam/dobtuk el ;-) ...... lehet, hogy ez mar tulzas de ehez szoktunk hozza.

udv bojti
 

Michihiro

Állandó Tag
Állandó Tag
A környezet egy csodálatos dolog, de az ember tönkre teszi. Sokkal súlyosabb a helyzet, mint gondolnánk. Az ember nagy energiaszükségletét is meg kéne oldani.
 

Nyuszibogyó

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Látom behalt ez a topik, pedig egy nagyon fontos témát ölel át! Én speciel ezt tanulom immár négy éve és egy civil szervezetben is dolgozom önkéntesként, így nem csak az egyetem beszűkült infóhalmazáról értesülök (pláne, hogy olvasok is aktívan a témában, nem úgy mint a legtöbb szaktársam).
Igyekszem majd fotózgatni olyan könyveket és kiadványokat amiket nektek is érdemes elolvasni, és feltöltöm ide.
Kezdetnek néhány kiadvány amiket mindenképp érdemes elolvasni, le is tölthető de a neten is olvasható:
http://tudatosvasarlo.hu/magazin/archivum

Szép napot nektek!
 

angica26

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem is nagyon fontos lenne , ha az embereket környezettudatosabban élnének.
,, A természet hatalmas, az ember parányi.
Ezért aztán az ember léte attól függ,
milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel”<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
(Dr. Szentgyörgyi Albert)<o:p></o:p>
 

Viba

Állandó Tag
Állandó Tag
Én védem a környezetet, amennyire lehet, de vajon elég-e, ha én a kukába dobom a zsepimet, ha mellettem ugyanabban az időben 3-an dobják el a szemetet????
 

amanita.3

Állandó Tag
Állandó Tag
... fel kellene éleszteni tényleg újra ezt a topicot... szerintem tökre fontos és érdekes... vagy ha valahol máshol, egy másik beszélgetős csatornán éppen naprakészen a környezet- és természetvédelemről van szó, kérlek jelezzétek...

(környezetmérnökként éppen egy szakdolgozatot bírálok... :) de érdekelne, hogy Nektek mi a meglátásotok a téma mai állásáról...)
 

madjar85

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok! az idei koppenhágai klímakonferenciával kapcsolatban van egy nagyon jól sikerült kampány videó a youtube-on:xxx
Mindenkinek ajánlom! Nagyon jó a zene, érdemes megnézni..

A video címe:
Beds Are Burning - 'TckTckTck - Time for Climate Justice' Campaign
 

madjar85

Állandó Tag
Állandó Tag
szerintem nagyon jó ez a videó. minél többen nézik meg,annál jobb..lehet, hogy nem fognak tőle környezettudatosabban élni, de az is már valami, ha már gondolatokat ébreszt az emberekben..
 
Oldal tetejére