környezet-, természetvédelem

szege

Állandó Tag
Állandó Tag
hulladékgazdálkodás

Sziasztok !

Remélem nem tévesztek célt és jó helyen írom le kérésemet.
A ZIP (Zöld Ipar ) magazin 2011. májusi száma érdekelne.
Tavaly még Hulladéksors címen futott. Az említett számból is a fémtörvény beválásával kapcsolatos cikk.
Ha valakinek megvan és feltenné nagyon megköszönném.
A magazin egyébként sok érdekes témát dolgoz fel más témakörökben is a hulladékhasznosítás területén.

szege
 

Olsen

Állandó Tag
Állandó Tag
Zöld övezet, riport Hetesi Zsolttal



Energiastratégia és klímavédelem Hogyan egyeztethető össze a nemzeti energiastratégia és a klímavédelem? Avagy összeházasíthat ó-e a tűz és a víz? A szakállamtitkár szerint bármennyire hatékonyan használjuk is ki a megújuló energiaforrásainkat, azoknak akkor is csak kiegészítő szerepe lesz. Azaz továbbra is Paks adja a villamosenergia nagy részét az elkövetkező 20 évben.
Online előadás felvétele:

http://www.ezotv.abbcenter.com/?video=2620
 

laslo

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztelt Olsen !

A válasz nem olyan rettenetes, mint amennyire kiábrándító.
A Debreceni Egyetem egy már 20 éve elvégzett vizsgálata szerint
a megújuló energiaforrások tényleg csak kábításra elegendőek.
Azért Paks adja az áramot, mert a a döntéshozó sem nem is tud jobbat kitalálni.

A válasz benne van az ajánlott linkben : > anyagias világban élünk.
A film sem ad feleletet a következő problémákra:
- hogyan tompítható a klímaváltozás hatása.
- milyen meghajtás válthatja ki a mai szállítóeszközökben használt szénhidrogén
erőforrásokat.

Üdv : Laslo
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Nahát, ezt már az ált. iskolákban is unják...akkor is ha igaz. A bélszélből nem lesz áram, a biotrutymóból dettó. Illetve a szennyvíziszapot kevergetni kell (energia) és minimum 30 fokra fűteni(energia) , mert ha nem langyoska...különben nincs gáz. A baktériumok fáznak. Az energiamérleg pedig így negatív. Mert kazánnal vezetékes gázzal indulunk a harminc fokért, pláne télen...Széz éve tudják ezeket...ha a bélszél leáll...Vagy gáz van? Vagy akkor brekegéssel lehet indukálni a mifenét?
Na és ez a nyomorult termálvíz...szóval ennek elpocsékolását állandóan emlegetjük. Ez reumára való ugyanis. Ha persze -fillérekért- lefúrunk kb 2 km-re akkor a 110 fokos lötty már jólenne...de meddig...és mennyi van belőle? Száz kW-t kipréselhetünk ám egy kútból...csaknam ingyen (??). Ingyen van az ingyen, vagy utódainkkal kiszúrunk?
Energiastratégia...ez is marhaság. Paks és kész. Nincs más.
 

isp

Állandó Tag
Állandó Tag
apró és folyamatos lépések kellenek, mindenkitől a maga szintjén, ha van valahol szelektív, akkor szelektáljon, ha nincs, akkor se fogadja el pl. a gyógyszertárban a pici zacskót, amibe a gyógyszert tennék, amikor elfér a zsebében, vagy a táskájában, esetleg a kezében
 

vagrand

Kitiltott (BANned)
Indul a napelemes tetőcserép gyártása


Heteken belül elindul a gyártása annak a napelemes tetőcserépnek, amelyet forradalmi újításként emlegetnek világszerte. Tóth Miklós találmányát itthon és külföldön is siker övezi.

A Géniusz Európa nagydíjjal jutalmazott termék szabadalmát és a gyártási technológiát a feltaláló 180 országban védette le. Az energiatermelésre szolgáló cserép hazai forgalmazása után Ausztráliában és az Egyesült Államokban is gyártják majd a terméket, amely a feltaláló szerint öt éven belül piacvezetővé válik az építőiparban.

A találmány bármely tetőcseréprendszerhez alkalmazható, és a meglévő tetőt sem kell átépíteni. Tóth Miklós szerint a bekerülési ár nagyságrendileg megegyezik a hagyományos napelemes rendszerekével - 5-6 ezer forintnál kezdődik, és több millió forint is lehet -, ugyanakkor a megtérülési idő 40-50 százalékkal rövidebb lehet. A cserép ráadásul olyan alapanyagokból készült, amelyek bírják a szélsőséges időjárási körülményeket, azaz mínusz 70 foktól plusz 130 fokig alkalmazható.

Egy négyzetméternyi napelemes cserép elegendő energiát képes termelni a háztartási berendezések működtetéséhez. „240-250 wattot tudunk előállítani, ez elegendő hűtőszekrény, számítógép működtetéséhez, világításra, kisebb teljesítményű televíziókhoz" - magyarázta Tóth Miklós, hozzátéve: felhős időben, árnyékban is termel energiát, ez is különbség a sík rendszerekhez képest. A napelemes tetőcserép élettartama 25-30 évig garantált, a megtermelt energia pedig akkumulátorokban tárolható.

(mr1 nyomán)
 

vagrand

Kitiltott (BANned)
Tóth Miklós, napelemes tetőcserép találmányával kapcsolatban egy lényeges kis adalék. A találmányt magyar elme szülte. és szorgos magyar kezek fogják legyártani Magyarországon. :p
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
A tetőcsserép helyettesíti az égetett agyag -vagy más anyagú- tetőfedést?
Remélem kúk, szellőző stb cserép is készül. A készítés energiemérlege és a hagyományos fedőanyagok energiamérlege...?
Tisztítása, pótlása, javítása? Az akkuk élettatrtama, mégis 1 kW teljesítményhez hány m2 akku szükséges, a helyfoglalás okán?
A teljesítményekrők valami...éjszaka gondolom zérus és mikor indul? Vagyis a minimum mikor várható? Ennek értéke? Rákell tehát segíteni normál árammal? nameg sok más apróság nem tűnik világosnak...az ára is nagyon szór..
 

vagrand

Kitiltott (BANned)
A tetőcsserép helyettesíti az égetett agyag -vagy más anyagú- tetőfedést?:Teljes mértékben. Kiváltja a fent lévő cserepeket, hiszen formája és mérete teljesen ugyanaz lesz.
Remélem kúk, szellőző stb cserép is készül. : Mivel a mérete ugyanaz mint a hagyományos tetőcserépé, így ezeket nem szükséges legyártani külön.
Tisztítása, pótlása, javítása? : A fenti válsz újra...

Rákell tehát segíteni normál árammal?: Mint minden zöld rendszere, ha nem elég az energia termelés. De az napfény és a napelem négyzetméterével arányos. Na meg azzal, hogy mihez kezd az ember a megszerzett energiával. Bár nincs róla adatom, de biztos nem hegesztéshez szánták.
nameg sok más apróság nem tűnik világosnak...az ára is nagyon szór..: Ezt nem értem.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
A tisztítás és az egyéb karbantartás nem semmi. Ezt hogyan oldják meg? A sok akku pedig veszélyes dolog...milyen akkuk ezek?
a kérdés nem vol füölösleges, erre azonban nem kaptam választ: kúpcserepek, szellőző cserepek, kivezető cserepek is készülnek? Miből készítik ezeket? éves szinten egy lakás-vagy családi ház- energia igényének hányadrészét biztosítják a cserepek nyáron vagy télen és éves szinten?
 

vagrand

Kitiltott (BANned)
A tisztítás és az egyéb karbantartás nem semmi. Ezt hogyan oldják meg? A sok akku pedig veszélyes dolog...milyen akkuk ezek?: Erre nem tudom a választ. A google a barátod... szerintem nézz utána ha konkrétan érdekel. Lehet hogy megkereshetném én is de jómagam lusta vagyok hozzá. :)
a kérdés nem vol füölösleges, erre azonban nem kaptam választ: kúpcserepek, szellőző cserepek, kivezető cserepek is készülnek? Miből készítik ezeket? éves szinten egy lakás-vagy családi ház- energia igényének hányadrészét biztosítják a cserepek nyáron vagy télen és éves szinten?: Itt úgy látom, nem értjük egymást. Tehát leírom részletesen: Adott egy sátortetős ház. Mondjuk 80 négyzetméter cserép. Te megveszed a napelemes cserepet, 3 négyzetmétert mert ennyire van éppen pénzed. A tetőn lévő cserépből leveszel 3 négyzetméternyit ezt pedig felrakod a helyére. Megteheted, mert mint írtam kompatibilis vele! És ennyi! Nem kell szellőző, kúpcserép, stb, mert azokat nem is bántod. Egyszerűen benne hagyod. De a nagyszerűsége nem ebben rejlik, hanem a bővíthetőségében, amelyet különös szekértelem nélkül bárki elvégezhet, mert ezek a cserepek tovább sorolhatok. Ha van pénzed akkor veszel még 1 négyzetmétert és hozzárakod a fent lévő napelemes cserepedhez. Egyszerűen csak rá rakod.

Remélem érthető voltam. :)
És elnézést ha túl szájbarágós lett a hozzászólásom.
 

vagrand

Kitiltott (BANned)
Csak böngésztem egy kicsit:


A napelemes tetőcserepet a nyár elején rendezett szakkiállításon ismerhette meg a nagyközönség. Tóth Miklós, a technológia kitalálója három éve kísérletezik olyan megoldással, amely kiváltaná a jelenlegi napelemes rendszereket, mostanra pedig biztossá vált, hogy ősszel megindulhat a találmány tömeggyártása is.



A napelemes tetőcserép előnye, hogy egyenként cserélhető és bővíthető. Az egyes elemek vezeték nélkül is összekapcsolhatók, teljesítményük összeadódik. A meghibásodásról a cserép világító éle tájékoztatja a tulajdonost, ezután a megrongálódott darab egyszerűen kiszerelhető, így nincs szükség az összes elem cseréjére.




A hagyományos napelemes megoldások hátránya, hogy nem túl esztétikus, táblás kivitelben szerelhetők fel, jelentős többletsúllyal terhelve a tetőszerkezetet. Drágák és a működtetésükhöz szükséges rendszer kiépítése is költséges, ráadásul a napelemtáblák javításakor gyakran az egészet kicserélik. Ezzel szemben a napelemes cserép minden tetőtípusra felszerelhető, műemléki környezetbe is beilleszthető, legyen szó gótikus templomtoronyról, kastélytetőről vagy kínai pagodáról. Bármilyen formában, méretben és színben gyártható, nincs szükség a födém átalakítására sem. A napelemes cserép súlya körülbelül egyharmada a hagyományosnak, a cellák viszont akár negyven százalékkal nagyobb hatásfokon is teljesíthetnek, mint a jelenlegi rendszerek. A szórt fénynek akár nyolcvan százalékát is felhasználják.

Néhány darab is vásárolható!

1249396495nap_02.jpg


A technológia magában hordozza a bővíthetőséget, a vevő pillanatnyi anyagi helyzete szerint akár néhány cseréppel is elkezdheti a rendszer kiépítését, később pedig további elemeket vásárolhat hozzá. Egy számítógép üzemeltetéséhez már négy darab cserép is elegendő, egy hűtő működtetéséhez nyolc cserép szükséges. Három-ötszáz darab már biztonságosan kiszolgálja egy átlagos családi ház energiaigényét, beleértve az elektromos hálózatot és a fűtési rendszert is.


A világ százhatvan országában élvez védettséget az új találmány

A napelemes tetőcserép megalkotását egy hétköznapi problémának köszönhetjük. Tóth Miklós felesége folyton bosszankodott a magas villanyszámla miatt. Az elektronikai szakember ezért olyan, új módszeren kezdett dolgozni, amelynek felhasználási területe jóval szélesebb, mint a hagyományos napelemes eszközöké. Közben felmerült, hogy miért ne lehetne maga a tető a rendszer része? Így született meg a napelemes tetőcserép ötlete. A szabadalmi hivatalban kiderült, hogy nincsen hasonló oltalom beadva, ezért Tóth levédette a terveket, így az új találmány a világ százhatvan országában élvez védettséget.

Egy év alatt megtérül…

"A napelemes cserepet májusban mutattuk be az InterSolar nemzetközi kiállításon. A rendezvény rangját jelzi, hogy ezerkettőszáz kiállító, köztük négy magyar cég részvételével szervezték meg, viszont büszkén mondhatom, a legnagyobb sikert a mi termékünk hozta. Harminchat országból érdeklődtek a kereskedelmi jogok iránt. Jelenleg úgy néz ki, hogy kaliforniai, német és szaúd-arábiai partnerektől kapunk konkrét megrendeléseket. Előre meghatároztuk, hogy országonként kizárólag egy cég, legfeljebb tíz évre szerezheti meg a forgalmazói jogokat. A befolyt összegből ősszel gyártóüzem felépítését tervezzük. A tervek már elkészültek, a harsányi önkormányzat jelképes összegért ajánlott fel egy telket, a Bükk-Makk LEADER-vidékfejlesztési társulás pedig pályázatot nyújtott be. Mivel pozitív elbírálás esetén sem biztos, hogy szeptemberig hozzájutunk a pályázati támogatáshoz, előfordulhat, hogy lízing vagy hitellehetőséget is igénybe veszünk az építkezés megkezdéséhez. Az üzem felépítése körülbelül százmillió forint, további százötvenmillió pedig a géppark beszerzéséhez szükséges. Számításaink szerint egy éven belül megtérülhet a befektetetés, ezért két-három év múlva valószínűleg egy nagyobb kapacitású üzemet is felhúzunk." - mondja Tóth Miklós.


Harminchat országból érdeklődtek a kereskedelmi jogok iránt

Egymillió cserép évente!

Tóth elmondta, hogy a speciális technológia és a hatalmas vevői igény miatt professzionális robotokkal dolgoznak majd. Évi egymillió cserepet állítanak elő, viszont a további fejlesztéseket követően még nagyobb kapacitással működnek. A helyi üzemben azonban legfeljebb tíz főt foglalkoztatnak. A kistérségi munkaerőpiacot tehát kevésbé lendíti fel a gyártás beindítása, a borsodi település viszont biztosan profitálni fog a külföldi üzletember-találkozók és kiállítások szervezéséből. A környékbeli kis- és középvállalkozások körében felmérték az együttműködés lehetőségét, ám nem találtak olyan hazai céget, amelyik partner lehetne az alapanyag beszállítás és -gyártás során. A hároméves fejlesztési folyamat alatt azonban kiépültek azok a külföldi beszállítói kapcsolatok, amelyek megfelelő minőségű alapanyagot biztosítanak a harsányi üzem számára.
A napelemes cserép várhatóan nem lesz drágább, mint a hagyományos megújuló rendszerek. Jelenleg másfél-hárommillió forintos beruházással szerezhetők be olyan eszközök, melyek önmagukban is biztosíthatják egy lakás energiaforrását. Előzetes becslések alapján egy családi ház felszerelése hét-nyolc éven belül térül meg. Pályázati segítséget is igénybe véve pedig ez az idő akár négy évre is rövidülhet
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Remélem fogy majd a cserép. Bár a cserép utáni lényeges dolgok (akku, átalakító stb) homályban maradtak, a prospektus sem taralmazza ezeket.
Egy tájékoztató ár is jólenne.
De az ötlet szerintem jó.
 

judyh

Állandó Tag
Állandó Tag
Erről az új technológiáról még nem hallottam. Praktikusnak tűnik. Egy kérdés azért felmerül bennem: a napelem, ami már nem működik (hibás lett) milyen hulladékot képez?
Sokszor jó lenne, ha az iskolai oktatásokon némi mi hogy működik témát is belevennének. Sok technikai eszközt használunk, de hogy valójában hogyan működik azt nem tudjuk.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
A napenergia termeléséhez nemcsak napelem szükséges. Legfeljebb ez a látványos része a dolognak. Komoly akku kapacitásokra is szükség van, továbbá a termelődő és tárolt egyenáramot átkell alakítani váltakozóvá. Mindehhez szabályozók, mérők, kapcsolók is kellenek stb...
Nincs egyelőre alternatívája a nukleáris energiatermelésnek, hiába nem szeretik ezt sokan. Például egy nagyobb lakótelep fűtőműve elérheti a 200 MW-t (pl Újpalota, Békásmegyer) . Ez annyira sok, hogy félmagyarországot lekellene fedni napelemekkel...és szélmicsodákkal..hogy ennyi energiát összelehessen hozni. De erről nem beszélnek, a napelemgyártók, szélkerekek gyártói, varázslói.... az érdekeik okán sem. Mert ezek majdnem: látványos semmik, de sokért.
Ja még jöhet a tízezerszer bedobott komplex forróvizes misztikus szöveg..unokáink elől még ezt is...csakhogy ezek a löttyök is komoly ásványiag-tartalommal (sókkal) rendelkeznek és a folyók, felszíni vizek, halak és egyebek ezt nem kedvelik.
A Flórián térnél látható egy hosszú paanelház, napelemekkel. Mélyen hallgatnak -úgy tűnik- a tapasztalataikról és bizonyos értékarányokról, költségekről.
 

win69

Állandó Tag
Állandó Tag
Vannak esetek amikor célszerű a napelem használata, és van ahol nem.

-A mosógépet nem mostanában fogja hajtani, viszont az autópálya mellett, egyéb energiaforrástól nagy távolságra, a segélykérő telefon energia-ellátásához tökéletes.
 

vagrand

Kitiltott (BANned)
Magyar alkotópáros nyerte a "Zöld Oszkárt"

Raisz Iván és Barta István találmánya, a metanol előállítása kommunális hulladékból nyerte meg a Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyét Nürnbergben.
A feltalálók világszervezete (IFIA) Nürnbergben a világ egyik legjelentősebb innovációs kiállítása (IENA) keretében megrendezte a Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyét. A több mint harminc országból bemutatott hétszázötven új műszaki alkotás közül Vedres András IFIA elnök vezette nemzetközi bíráló bizottság hatvan találmányt jutatott a döntőbe - adta hírül a Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE).
A fődíjat, a "Green Oscart", magyar alkotópáros, Raisz Iván és Barta István nyerte el. A győztes találmányuk, metanol előállítása kommunális hulladékból 2008-ban Magyarországon az Év találmánya címet kapta meg. Azóta a hasznosítás sikeresen folyik. Az eredmények meggyőzőek, egy tonna városi szemétből 300 kilogramm metanolt tudnak előállítani, miközben széndioxid gáz kibocsátás nincs. A jelenlegi megoldás a városi hulladék feldolgozásánál a szemétégetés. Az viszont tetemes mennyiségű klímaromboló gázt juttat a környezetbe.
Oláh György Nobel-díjas magyar kémikus 2006-ban kiadott könyvében megjósolta, hogy a jövő hajtóanyaga a kőolaj fogytán a metanol lesz. A kiváló technológiai eredmények és a most kivívott erkölcsi siker alapján állíthatjuk, hogy Raisz Iván és társa találmánya az olajkor utáni metanol gazdaság részévé válik.
Az öko-találmányi verseny második helyezettje egy maláj alkotás lett, aminek alkalmazásával növényi rostanyagokból természetes környezetben is gyorsan lebomló csomagoló fólia készíthető. A harmadik díjat egy kínai feltaláló érdemelte ki, ipari hangszennyezést elnyelő rendszerével.
(MTI)
 
Oldal tetejére