környezet-, természetvédelem

Qeem an

Állandó Tag
Állandó Tag
Az úgynevezett modern ember elfelejtette,hogy kell a természettel harhóniában élni.Köszönhető ez a levegőben,vízben,és egyébb helyeken jelenlévő szennyező anyagoknak.Ami érzékennyé tesz már a növényi virágporokra is.Nem a növényekben van a hiba,sajnos bennünk.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Nem az emberről van itt szó kedves Qeem an, hanem a multikról. A cégeiket is emberek alkotják, bírtokolják, működtetik ennyi ami biztos.
Ha mondjuk mosószert kezd el gyártani egy multi valahol vagy egy húsüzemet üzemeltet, akkor -mondja Ő- megoldja a szennyvíztisztitást is. ...Hát meg a fenét. Mindennek van hatásfoka, ezért mondjuk a húsüzemből kikerő szennyvíz zsirtartalma, sótartalma (NaCl) és nitrogén tartalma, valamint a víz O2 igénye, a foszfor ...stb a tisztításkor lecsökken, azaz megtisztítja a multi a vizet, mondjuk 90%-os hatásfokkal. Ez már igen jónak mondható. De benne marad 10% szennyezőanyag, mely eddig ebben a térségben nem volt, tehát plussz..Mi a nyavaját tehet ez ellen a tüntető zöld akárki? Az adatokhoz még hozzá sem jut... és a multi mondja is: munkahelyet teremt stb...Összkomfortos ez a dolog azthiszem.
Namost mondjuk Romániában, Bulgáriában mit tartanak be a szennyvíztisztításkor? A semmit? És ez még nem minden...por is létezik, füstgáz dettó, zaj dettó...
Látod megnyílik az aranybánya is Erdélyben...mit is teszel ellene?
A drága jóemberek megvették-hogy segítsenek az államon, azaz rajtunk- ezt a MAT üzemet ott Devecsernél. A vételár milliárdjai helyett -igen komoly-milliókat is fizettek. Vállalták -leírták- a zagytározóval kapcsolatos teendőket és ennek betartását. A hatóságok pedig járogattak ide, nézték, hogyan nő a zagygátakon a kankalin...és mi lett a dologból? Na persze az ember nem a környezet része...(?)hanem valami más.
 

Pozse

Állandó Tag
Állandó Tag
Úgy gondolom, hogy a környezetvédelem az egy nagyon szép cél, amit érdemes kitűzni. De mint mindent, ezt is el lehet túlozni.
Állandóan beleütöm az orrom az energiatermelésbe, és akárhonnan is nézem, mindig az a vége, hogy nem környezetkímélő módon kellene megtermelni, hanem el sem kellene fogyasztani. Ilyen a fűtés, az energia kb 40% a fűtés-hűtésre megy el, ezen lehetne fogni.
A másik nagy fogyasztó maga az ipar, szerintem ha nem kellene megtermelni (az akármit), akkor elszállítani és semlegesíteni sem kellene a melléktermékeit.

Az előző hozzászólásban olvastam a Sörkollektor-féle megoldást, amit teljesen feleslegesnek tartok. Magyarázat alant.
Felépítjük a sörkollektort a fal külső részére, alul is és felül is ki kell ütni a falat a levegőkeringetésért, valamint még egy ventilátor is kell az egész mozgatásáért. Az eredmény relatíve olcsó, ha sok feladatot meg tudunk oldani házilag, és eredménye is van, a tavaszi-őszi időszakban nem kell annyit fűteni.
Viszont ha már odarakunk valamit a falra, szerintem az egy ablak lehetne. Ha ugyanakkora méretet lehetne ugyanoda berakni, akkor a ráeső napfény-energia belül szóródva szét, hasonló eredménnyel. Még egy feladat, hogy a nyári napfény beszóródását előtetővel vagy külső redőnnyel kell megakadályozni.
Kérlek titeket, ha ez az érvelés nem helyes, javítsatok ki!
 

ulmus

Állandó Tag
Állandó Tag
Hogyne, de azért ne felejtsd el, hogy a parlagfű is emberi közvetítéssel került a Kárpát-medencébe és terjedt el ilyen gyorsan. Harmóniára legfeljebb törekedhetsz, de esélyed sincs, amíg ilyen tempóban változik körülötted a környezet.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Igazad van ulmus.
Ha egy ipari létesítményt valahová terveznek, akkor a megvalósítását hatástanulmány is megelőzi. Ebbe azután a megrendelő érdekei mentén minden belefér...havaria esetére pedig nincs erre kidolgozott mnegoldás. Pedig ez elemi követelmény lenne. HA MONDJUK EGY HÚSÜZERM SZENNYVÍZ-ELŐTISZTITÓJA (ZSÍRFOGÓ) elromlik, akkor mi történik? Leáll az üzem ennek megjavításáig? Ugyan már..zúdul a zsíros víz a kommunális települési tisztitóba, mely nemtud ezzel semmit kezdeni, tönkremehet a biológiája.... Vagy kiszakad egy sót tartalmazó zsák..akkor mi történik? Semmi..Az előbbi esetekben pedig a büntetés akkor aktuális, ha éppen mérik a szennyvíz összetételét...ezután pedig jön a devecseri szindróma, a jogászkodó hazudozás, időhúzás és kész..Miért nem védekeztek időben pl Devecserben a mags pH-jú vörös por ellen? Várható volt ám...és a büntetés a Holdon?
Az elmélet a gyakorlati alkalmazás nélkűl smafu.
Energiatermelés: csak nukleárisan lehet mamár elég energiához jutni...a többi a szélkerékgyártók, napelemesek blöffje..árapálykor. Egy akkora városrésznek mint pl Újpalota mintegy 150 MW az energiaigénye, ezt nem lehet bélszéllel megsem közelíteni.
Ilyen-olyan pollenek...ház ez az igazi nesze semmi..évtizedek óta csak mondják, csak mondják..de kinek-minek?
 

v.judit7

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos, azt hiszem ahol sok a szemét, sok a "gerincbántalommal szenvedő". Legyen az gyerek, vagy felnőtt, nem képes lehajolni. Vagy talán a szeme rossz, vagy csak mérges a Világra. Persze a környezetvédelem ennél fontosabb dolog. Érdemes lenne komolyan venni.
 

Sun9us

Állandó Tag
Állandó Tag
A lakossági hulladék mennyisége elenyésző, az ipari hulladékhoz képest. A Gazdaság legnagyobb szereplőinek kéne foglalkoznia a környezetvédelemmel, nem a kicsiknek. Ha eldobom a túrórudis papírt, az illetlenség, nem környezet szennyezés.
 

poeta71

Állandó Tag
Állandó Tag
Én globális megoldás (ötletet) adtam be a sós víz és az édesvíz háztartás kiegyenlítésére. Szerintetek érdekelt valakit is? :O :(
 

saboke

Új tag
Minden ember seperjen a saját ajtaja előtt - ebben a több értelmű mondatban az is benne van, hogy ha mindenki figyelne maga körül, akkor kevesebb gond lenne a környezetünkkel ... hajrá! :p
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Mosás vegyszermentesen: vadgesztenyével

Sokszor szeretnénk változtatni étkezési és egyéb szokásainkon, de az árak elriasztanak bennünket.
Pedig nem kell rögtön megvenni az összes méregdrága behozott cuccot, mert saját "portánkon" is
találunk hasonlóakat, - sok esetben még jobbat - csak keresni kell !

Íme egy remek ötlet, nem kell érte Indiába menni.

***
viragos_lipot.jpg


Az utóbbi időben felkapottá vált mosódió és egyéb vegyszermentes kombinációk után érdeklődők számára is lehet újdonság, vagy ahogy a diót is jellemzik: "régi újdonság", a vadgesztenye.
Persze nem maga a növény, hanem egy kicsit elfeledett felhasználási módja, az a tulajdonsága, hogy remek folteltávolító és tisztítószer.

Az indiai mosódió héja és gyümölcshúsa rengeteg szaponint tartalmaz, ezért is alkalmas a mosásra.
Tapasztalataim szerint is megállja a helyét, ám fehér, vagy foltosabb ruhákhoz mosószóda is szükséges.
Árban elég változó, attól függően, hogy hol is veszi az ember.
Kisebb boltokban, „bioszigeteken” az egekig szökhet az ára, de még Budapesten is megtalálhatjuk kilóját
3000 forint körül.



kastani.jpg



Kevésbé ismert
a címben feltüntetett másik csodanövény, a vadgesztenye.
Állatfigurákat, vaddisznóeleséget, tüzelőanyagot is lehet belőle készíteni, de ha sokat gyűjtünk, vagy gyermekünk felhalmozza a lakásban, azt tervezve, hogy szinte érintetlenül ott is hagyja, elgondolkodhatunk, mit kezdjünk még vele.

Mivel ez a növény is rengeteg szaponint tartalmaz, tökéletesen alkalmas mosáshoz.
Majdnem úgy viselkedik, mint a mosódió, csupán annyi a teendőnk, hogy meghámozzuk és a belét lereszeljük vagy ledaráljuk.
Ez kissé munkaigényes, bevallom, nekem sem nagyon fűlött hozzá a fogam, főleg, hogy a külső, barna burok igencsak ragaszkodó tud lenni.
Erre kaptam egy jó tippet: forró vízbe kell áztatni, így az megpuhul.
A darálékot harisnyába, vagy vékonyabb zsákba töltve tegyük a gépbe.
Ha nem szeretnénk megkockáztatni, hogy kibomoljon, majd kiszóródjon a sok kis darabka, akkor a beleket csak négyeljük fel, főzzük puhára.
A vízben kioldódik a szaponin, így azt folyékony mosószerként használhatjuk.

A foltosabb ruhákhoz itt is ajánlott a mosószóda vagy a szódabikarbóna.
Utószaga nincsen, tisztító ereje megegyezik a mosódióéval.
Egy próbát mindenképp megér, még a nagyobb munka ellenére is.


F:harmonet.hu/csalad_otthon/65402-mosas-vegyszermentesen
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Talán egyszerűbb, ha a piszkos ruhát kidobjuk. Sajnos először is gesztenye lelőhelyre kellene bukkani, a spirális térben, majd az egész évi mennyiséget bekell ebből a vacakból gyűjteni (eláll eddig?), hazatrógerolni. Talicskázzunk tehát, ha nincs vegyünk. Szükséges egy forgatós, gépi szelőztetéses tároló építése is, a daráléknak, a nedvessége okán, talán az egyik szobában ez megoldható, a bútorok eltávolítása, esetleges kidobása után. Ezután tehát főzzük meg a gesztenyét, daráljuk, szárítsuk, forgassuk és ha azthisszük kész...de nincs, szagtalanítóval permetezzük, centrifugáljuk a nedvessége miatt.. stb...A húsdaráló is jó a daráláshoz? Vegyünk.
A vízben pedig pár adagot kioldhatunk, főzve míg fekete buboirékok lefölözendő részét eltávolítjuk, ezt a kicsit szagos szaponinót is tároljuk, gáncsoljuk, majd a mosógépbe vagonírozzuk és jöhet a ruha..haha. A víz legyen lágy, tehát ne csapvízben főzzük.
Hát egen, Ágnes asszony a patakban háziszappannal mosott még..ezt egyszerűbb előállítani, vegyünk hozzá zsíradékot...lugot stb.
Egyszerűbb, ön és környezetkímélőbb a koszos ruhát kidobni.
 

cmjcmj

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok. Én úgy gondolom, hogy ma a 21.század legsürgetőbb kérdése a katasztrófák, ezekkel szemben igazi és tényleges válaszokat kéne adni a tudósainknak.
 

vorsoly

Állandó Tag
Állandó Tag
katasztrófák

Sziasztok!

Nagyon sok katasztrófát az emberi mulasztások, tettek idéznek elő...pl. tengerbe ömlő olaj
Sajnos a tudósok nem fogják megoldani ezen problémákat.
 

ErvinKery

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma teljesen elbűvöltek ennek a nagyszerű államférfinak a gondolatai a boldogságról, fenntarthatóságról:

A világ legszegényebb államelnöke egy farmon lakik, egy lelakott házban, zöldségek és virágok termesztésével biztosítja a betevő falatot.
A nemes egyszerűséggel önmagát Pepének nevező Uruguay-i elnök a 2012-es riói fenntarthatósági csúcskonferencián őszinte, mély emberi szavaival keltett megdöbbenést a nyakkendős, bürokrata elit körében, ilyeneket mondva:



"..Nem azért jöttünk erre a bolygóra, hogy egyszerűen csak fejlődjünk, tekinteten kívül hagyva mindent. Azért jöttünk erre a bolygóra, hogy boldogok legyünk. Mert az élet rövid, és egy pillanat alatt véget ér. Egyetlen anyagi holmi sem olyan értékes, mint az élet. Ez mindennél fontosabb[..] De az élet úgy csúszik ki az ujjaink közül, hogy dolgozunk, folyton csak dolgozunk azért, hogy még többet fogyaszthassunk, és a fogyasztói társadalom a motor [..]



A teljes cikk itt olvasható: http://ervinkery.blogspot.hu/2013/02/egy-allamelnok-nagyszeru-beszede.html
 

ErvinKery

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt gondolom, hogy a természetvédelem nemcsak a nagy globális kérdésekre való fókuszálással oldódik meg, hanem a közvetlen környezetünkben.. Erről írtam itt:
[h=3]A rendes ember mítosza, avagy Ego kontra öko..[/h]A rendes kert mítosza, avagy hogyan taroljuk sivataggá a Földet


A rendes ember hitelt vesz fel és vásárol egy kertes házat, mert szereti a természetet. Ha egyenletlen a talaj, akkor buldózerrel kiegyenesíti, gondosan kikapálja a pitypangot, százszorszépet és más hasonló haszontalan gyomnövényt és pázsitot telepít. S ha már ilyen szép munkát fektetett bele, akkor locsolórendszert vásárol, hadd zöldüljön a pázsit; fűkaszát, hogy 5 cm-nél nagyobbra ne nőhessen az a fránya fű (locsolunk, hogy nőjön az a fű; kaszálunk, hogy ne nőjön - hm..érdekes :) ). Máris megvan az ok, hogy újabb kölcsönöket vehessen föl: a fűkaszába benzin kell és damil, a locsolásra használt vezetékes ivóvíz egyre drágább, tehát egyre több pénz és munka kell, hogy ezt az álomkertet fenntarthassa.


És megérkezik a nyár. Afrikai hőséghullámok érkeznek, az ég felhőtlenül sziporkázik, akár hónapokon át nyoma sincs esőnek. Rendes ember, amíg bírja, locsolja a pázsitját, de aztán egyszer csak nem bírja se pénzzel, sem munkával. És a gyönyörűen letarolt pár centis fű sápad, sápad és egyszer csak kiszárad. Helyében felbukkan a kopár, kiszikkadt, megcserepesedett föld, egy folt, ahonnan az élet eltűnt. Nincsenek ott rovarok, talajélet, növények - csak egy foltnyi élettelen sivatag. A következő tavasszal a kopár folton megjelenik a parlagfű, ami pionírnövényként megtelepedne s az élettelen talajba életet vinne.. Rendes emberünk nem hagyja ezt, - nem, nem és nem! - nem engedi meg ezt a rendetlenséget.. Gyomirtókat szór rendületlenül (és meglepődik, hogy minden második szomszédja rákeltávolítás utáni kemoterápiára jár), kapál, ádázan csapkodja ki a feltörekvő ilyen-olyan magoncokat és sivatagokat készít. Hatalmas energiával igába kényszeríti a természetet.. és önmagát.

A cikk teljes egészében itt olvasható: http://ervinkery.blogspot.hu/2013/02/a-rendes-ember-mitosza-ego-vs-eco.html
 

ildi79

Állandó Tag
Állandó Tag
körny.védelem? Mo-n nem érdekli az embereket. hiába van egymás mellett a szelektív kukák sora, abba dobja a szemetet amelyikhez a legközelebb áll.
jó esetben...rosszabb esetben az utcán landol a szemét
 
Oldal tetejére