Kötés, horgolás 2022. jan. 10-től-2024 januar 04-g

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

babsy13

Állandó Tag
Állandó Tag

velillus

Állandó Tag
Állandó Tag
amigurumi - leginkább a spirálos horgolást jelenti, szerintem. :)


Én úgy tudom, hogy már az 1100-1200-as években ismerték a kötést szövést, Kínában. Itt készültek először 3D-s kötött/horgolt babák. De addig is készültek babák, figurák játéknak, oktatás céljára. A hollandok innen hozták "haza" majd vitték ki Japánba. Japánban fejlesztették ki aztán a mostanság használt technikát, a spirálos horgolást. Az első háromdimenziós japán horgolt figura 1887-ből származik. Addig viszont nem ez volt a technika. Az 1980-as években lett divat Japánban, Európába a 2000-es évek elején lett felkapva csak ez a technika

Én a gyerekkoromra visszaemlékezve, kötött babákra emlékszem, amik síkba készültek és utána össze lettek varrva - volt, ami két darabból állt, volt olyan, ami egy darabban készült, de a lényeg, hogy össze voltak varrva - majd kitömve és felöltöztetve. Laposan voltak csak kitömve. Ölelgetős, bújós babák, állatkák voltak. Anyukám maradék fonalakból készítette őket. Vattával voltak kitömve.

Ahogy már fentebb is leírtam: Maga a szó horgolt, illetve kötött játékot jelent, az ami (編み, horgolt, kötött) és a nuigurumi (ぬいぐるみ, kitömött játékfigura) szavak összetételéből keletkezett."

Én, ezért tartom a lapos figurákat is amiguruminak, ami más technikával készül.

Több tervező csodálatos és nagyon aranyos figurákat készít: Christel Krukkert (kedvencem), Kawaii, Victoria Stewart, Haagen, Spin a Yarn, és még sorolhatnám.

Ma már, ahogy Te is írtad, leginkább a spirálos horgolásra gondol mindenki. De ez csak a kötött/horgolt kitömött játékfigura elkészítésének egyik technikája. :)
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére