Közel 3 milliót fizet egy amerikai állam annak, aki odamegy dolgozni

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Június 2.

Melitta - 2018 Június 2, 06:21
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Vermontba évente több mint 10 millió turista látogat el, de hiába virágzó ágazat a turizmus, egyre kevesebb ember él az amerikai államban. Egy új törvény értelmében 10 ezer dollárt fizetnek az új, frissen odaköltöző munkaerőnek.

  Az Egyesült Államokban is jelentős probléma a munkaerő áramlása, a legnépszerűbb helyszín a Nyugati Part, de a keleten fekvő nagyvárosok irányába (New York, Boston, Washington) is jelentős a humán erőforrás elvándorlása.

  Ezt a problémát próbálja meg egy új törvénnyel orvosolni Vermont állama,

  amely 10 ezer dollárt fizet annak,

  aki az államba költözik, és hajlandó ott dolgozni, akár távmunkában is.

  Ez az összeg jelenlegi árfolyamon 2,73 millió forintnak felel meg.

  [​IMG]
  Vermont nemcsak az egyik legmagasabb átlagéletkorú, hanem az egyik legszebb állam isForrás: AFP/Stan Honda
  Vermont azért fizet ennyit, mert ezzel kívánja állni a költözés díját, a számítógépet, az internetet és egyéb, a munkához szükséges költségeket - írja a CNBC.

  A törvény 2019. január 1-én lép hatályba.

  Első lépésben 100 pályázó nyerheti el a támogatást, de három év múlva évi 20 fővel bővítené az állam a keretet, ha a program sikeresnek bizonyul.

  A törvényre azért volt szükség, mert egyre öregebb a 675 ezer fős helyi lakosság, így hiába van elég munka, azokat nem sikerül betölteni.

  [​IMG]
  Vermont, Bomoseen-tó - IllusztrációForrás: AFP/Photononstop/Brigitte Merle
  Egy helyi lap szerint az elmúlt 25 évben az országos átlagéletkor öt évvel emelkedett, míg ez a szám Vermontban 10 év volt, aminek köszönhetően Vermont az egyik legmagasabb átlagéletkorú állam lett.

  Jelenleg 16 ezer fővel kevesebben dolgoznak az államban, mint 2009-ben. Vermont fő bevételi forrása a turizmus,évente 13 millióan látogatnak az államba, de híres az itt készített juharszirup is.

  Origo
   
  vica52 és demonn kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Június 2.

  1. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Ha 9 év alatt 16 ezer fővel csökken a lakosság, az több mint ezerhatszáz fő csökkenés évente! Ezt nem fogja megállítani, ha odacsalogatnak évi száz vagy százhúsz főt így. Csepp a tengerben, a szükséges létszám tizedét se éri el.

   Persze megértem, hogy nincs több pénz amit erre adhatnak... De a megoldás pofonegyszerű: akad egy rakás „undocumented immigrant”. Boldogan odaköltözne a többségük szerintem INGYEN IS, csak kapjon állampolgárságot! Mondjuk, persze meg lehetne vizsgálni hogy elkövetett-e a jelentkező valami bűncselekményt az illegális bevándorlás illetve az illegális munkavállalás (és emiatti adónemfizetés) mellé. Ha igen: nem okés. Ha nem: még válogathatnának is belőlük, kiket fogadnak be, hiszen annyian vannak... szerény becslések szerint is minimum 3 milliónyian! És íme, problem solved, s egy fillérébe se kerülne az államnak! (Jó, esetleg valami okmányok kiállítása, ilyesmi... de akkor se 10 ezer dollárba fejenként...)
   tornando, setni és demonn kedveli ezt.
  2. gumelig
   gumelig
   Sosem vágytam az USA ba. Kirándulni igen, de nem ott dolgozni és élni.
   Ha ezt a két rövid mondatocskát elmondom amerikás barátaimnak, kitör a botrány. Rám vetik magukat és a földbe döngölnek.:D
   Mert hogy nekem fogalmam sincs róla. Egyálltalán hogy jut eszembe ilyent mondani ha még nem éltem ott és nem érzékeltem az előnyeit. Valószínüleg hiányzik belőlem minden válalkozási szellem. ( Társaságunkbol én voltam az első aki Kádártol lelépet. A többiek minimum 4 év mulva szöktek;))
   Európa és főleg hazánk, tré hely.
   Nem tudom milyen Amerika bogyókat szednek.:D
   Utoljára módosítva: 2018 Június 2
   Piti Sándor, Baalcain és Ernoe kedveli ezt.
  3. garyballdy
   garyballdy
   Miért kell mindent a világon belakni? És miért nem maradhat Vermont úgy ahogy van, ritkán lakott?
   Mindent be akar lakni az ember és mindent tönkretenni. Katasztrófa és még fizetnének is érte.
  4. Beka Holt
   Beka Holt
   Semmit nem tesznek tönkre! Rengeteg üres lakatlan ház van, azokba költözhetnek az új lakók. Használják az eszüket, nem hagyják, hogy a lakatlan házak szétrohadjanak, helységek néptelenedjenek el. A munkahelyek adottak csak be kell tölteni azokat.
   varázsdoboz kedveli ezt.
  5. gumelig
   gumelig
   varázsdoboz, setni és Beka Holt kedveli ezt.
  6. Beka Holt
   Beka Holt
   Barátnőmék ha télen otthon maradnak ebben az államban dolgoznak egy síparadicsomban. Mindketten vendéglátó szakközepet végeztek, Ő szakácsnőként, a férje felszolgálóként dolgozik. A fizetésük nem extra magas, de megélnek belőle, igaz hogy lakást nem bérelnek, mert a lakóbuszban laknak. Elég régóta csinálják úgyhogy van némi tapasztalatuk, bár nem tőzsgyökeres amerikaiak mint pl. te, de szeretik a munkájukat, és még élvezik is, hogy nem szorulnak a lányaik segítségére.
   varázsdoboz kedveli ezt.
  7. tornando
   tornando
   Egyáltalán nem letámadandó gondolatod.Nekem tetszik: legyen ritkán lakott.
   Ám ha onnan nézem:
   Meglévő települést akarnak fenntartani.Akkor mást gondolok.Mert beleélem magam, a még éppen szuperáló kisváros helyzetébe.
   És inkább a kistelepülések életben tartására szavazok.
   Mint a A lassan 45 milliárd fős gigavárosok
   Vészesen nő városaink ökolábnyoma
  8. Ernoe
   Ernoe
   -
   "Ha 9 év alatt 16 ezer fővel csökken a lakosság, az több mint ezerhatszáz fő csökkenés évente! " :)
   -
   upload_2018-6-5_12-26-9.png
   -
   Magyarország lakoinak a száma már 38 éve, évi 27.000 fövel csökken, tendencia változatlan. :)
  9. garyballdy
   garyballdy
   Ez csak akkor baj, ha a minőség csökken a mennyiség kárára. Sajnos ez most is folyik. A tehetségesek azok, akik nem sokáig viselik el, hogy a tehetségtelen irányítsa őket.
   Máskülönben, Magyarország a négy millió lakost könnyebben elviselné mint a tízet. A leköszönő generációk nyugdíja a gond. De arra is lenne megoldás.
   varázsdoboz kedveli ezt.
  10. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Áruld el a tippet, mert én is olvastam a nyugdíjkorhatár kitolásáról és aggasztónak találom.
   A cikk szerint, csak Dániában nincs ilyen gond, de a miért sikeréről nem írt...
  11. Piti Sándor
   Piti Sándor
   ,,,,ez kb olyan,mint Becsehely-en AKÁR 100,-Magyar Forintért telkeket ajánlanak az odaköltözőknek.....évek óta kint van a tábla a polgármester telefonszámával.....
   Biztos sok a telek... :D
   varázsdoboz kedveli ezt.

Megosztás