Küzdősportok

atlosz témája a 'Sport' fórumban , 2006 November 28.

 1. TH6777

  TH6777 Vendég

  Birkózó olimpiai selejtező - Bácsi győzött, Lőrincz Tamás kikapott

  2012. 04. 22. 02.03
  <RIGHT>

  [​IMG]  Az első párokban rendezett magyar-azeri "rangadókon" a 74 kilós Bácsi Péter győzött, a 66 kg-os Lőrincz Tamás kikapott a birkózók Szófiában zajló olimpiai selejtezőjén, melynek második, szombati napján egy szabad- (120) és öt kötöttfogású súlycsoport küzdelmeit bonyolítják le.  Az egymás melletti szőnyegeken zajló harcban Bácsi az idei Európa-bajnokkal, Rafig Huszejnovval, Lőrincz pedig a 2005-ben Eb-aranyérmes és 2008-ban olimpiai ezüstérmes Vitalij Rahimovval találta magát szembe a nyolcaddöntőbe jutásért. A két magyar ellentétes előjelekkel várta a küzdelmet, ugyanis Bácsi épp az idei Eb-n kikapott riválisától, viszont Lőrincz legutóbbi három összecsapásukat megnyerte.

  Bácsi nem kezdett jól, egyperces tusakodás után ledöntötte őt Huszejnov, de amint állásból folytatódott a küzdelem, óriási elánnal megindulva kitolta riválisát a szőnyegről (1-1), így a menet utolsó pontját szerezve előnybe került. A sok fogyasztás miatt kritikus első meccsen Bácsin ezúttal nem látszott meg az energiahiány, a folytatásban is lendületes maradt, s újabb kitolással jutott túl nehéz ellenfelén (1-0). Ez azért is bíztató, mert Huszejnovnál - papíron - már csak könnyebb vetélytársak következhetnek, elsőként a grúz Zurabi Datunasvili, a tavalyi junior vb ezüstérmese. Bácsinak még három összecsapáson kell diadalmaskodnia a kvótáért.

  Lőrinczék szőnyegén másfél percig nem történt értékelhető akció, s elsőként Rahimov ment le térdelő helyzetbe: a magyar pörgetési kísérletéből kibújt, így a mögékerülésre és a parterhelyzet kivédekezésére egy-egy pontot kapva az azeri nyerte a menetet (0-2). A folytatásban pedig a kitolási próbálkozásból is kiszabadult, melynek következtében Lőrincz került a küzdőtéren kívülre. A magyar azonban nem adta fel és másodjára "kirakta" a szőnyegről Rahimovot, ezzel övé lett a második két perc (1-1). A mindent eldöntő harmadik menetben ismét nem volt értékelhető akció, s megint Rahimov térdelt le: Lőrincz bár ezúttal kiemelte őt, nem tudta már eldobni, így kiesett, mert a parterhelyzet kivédekezésével Rahimov nyert (0-1).

  A kötöttfogásúaknál a 60 kilós Kozák István és a 84 kg-os Lőrincz Viktor, továbbá az egyetlen szabadfogású birkózó, Ligeti Dániel a sorsolás következtében később kezd, nekik három meccset kell nyerniük a londoni indulási jog kivívásához.

  Minden súlycsoportban csak a döntősök jutnak olimpiai kvótához, azaz aki vereséget szenvedett a fináléba vezető úton azoknak még két lehetőségük maradt, hogy megváltsák londoni repülőjegyüket: jövő hétvégén a kínai és a két hét múlva esedékes helsinki kvalifikációs verseny.   
 2. TH6777

  TH6777 Vendég

  Nagy bunyóra készülnek Romániában

  Superkombat WGP 11
  <right>
  </right>

  <right>
  </right>

  [​IMG]  Október 20-án Románia
  legismertebb küzdősportolói lépnek ringbe a Superkombat WGP 11 selejtezőjében. A Magyarországon is jól ismert nevekkel beharangozott gála helyszíne még nem ismert, tárgyalások folynak arról is, hogy esetleg nem Romániában lesz megtartva a verseny.  A fight card még nem teljes, de akik biztosan ott lesznek a selejtezőben:

  Sebastian Ciobanu
  a Local Combat gálákról ismert sportoló, 30 mérkőzésből 21-et megnyert.

  Goran Radonjic
  Montenegro legismertebb harcosa, WAKO amatőr európa-bajnok.

  Daniel Sam
  Angliából érkezik, már részt vett a Superkombat 9 selejtezőben.

  Andrei Stoica
  Európa egyik legtehetségesebb harcosa, utoljára a Superkombat 10 selejtezőben küzdött Bulgáriában.

  Lungu Sándor
  a legnehezebb harcos a mezőnyben, utoljára Bob Sappet győzte le K.O.-val MMA szabályrendszerben.
  [​IMG]


  Az eddigi selejtezőkben már kvalifikálta magát
  Catalin Morosanu, Raul Catinas és Benjamin Adegbuyi.  Az elődöntő november 10-én kerül megrendezésre, a döntőt december 8-ra tervezik.
   
 3. TH6777

  TH6777 Vendég

  Csötönyi Sándor: "Egyik sportág sem bírná el, ha legjobbjait ennyiszer elvinnék"  A Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke szerint az elmúlt négy esztendő eredményei bebizonyították, tehetségekben továbbra sincs hiány Magyarországon


  2012. 08. 23. 07.51
  <right>
  </right>

  <right>
  </right>

  [​IMG]

  Már eltelt egy kis idő London óta, így eljött az ideje annak, hogy kiderüljön, az elmúlt négy év eredményei mennyit is érnek Harcsa Zoltán (75 kg) olimpiai pontszerzése fényében. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke úgy véli a mögöttünk hagyott ciklus eredményeire igenis büszkék lehetünk, noha sokan a múlt és a magyar ökölvívás tradíciói alapján ítélik meg a válogatott jelenlegi teljesítményét.


  Mint elmondta, a bírálóknak azt is figyelembe kell venniük, hogy egyetlenegy sportág sem veszítette el annyiszor a legjobbjait az elmúlt két évtizedben, mint éppen az amatőr ökölvívás, és ezeket a kész bokszolókat nem lehet egyik pillanatról a másikra pótolni. Be kell látnia mindenkinek, az elmúlt négy esztendőben igenis erőn felül teljesített a sportág. Bizonyos változások ugyan lesznek a válogatott körül, de Csötönyi továbbra is bizalmat szavaz a jelenlegi stábnak.


  - Elnök Úr! Amikor az utolsó magyarként Harcsa Zoltán ötödikként végzett a londoni olimpián, azt mondta, kell egy kis idő, hogy objektívan lássa a magunk mögött hagyott négy esztendős ciklust. Eljött már az értékelés ideje?

  Csötönyi Sándor:

  -
  Noha még túl közeliek az élmények, azért az elmúlt napokban már kiértékeltem magamban a nemrég véget ért olimpiai ciklust. Az elmúlt négy esztendő eredményeivel igenis elégedett vagyok, ugyanis 12 év után újra lett a sportágnak Európa-bajnoka Bacskai Balázs személyében, érmeket szereztünk a világversenyeken felnőtt és junior, vagy ifi szinten is, valamint a 2011-es bakui világbajnokságon három sportolónk is kivívta az olimpiai indulás jogát. Igaz, több kvótát nem sikerült szereznünk, de végül a 19 éves Harcsa Zoltán ötödik helyével pontszerzőként zárt a válogatottunk Londonban.
  - A sportban, főleg nálunk Magyarországon sokan mindent az olimpiában, azon belül is az elnyert érmekben tudják csak elsősorban értékelni…

  Csötönyi Sándor:

  -
  Ez nem jó szemlélet, ráadásul az ökölvívásban a kvalifikációs szisztéma sem jó, hiszen ennek köszönhetően nagyon sok olyan ökölvívó nem jutott el Londonba, akinek a tudása alapján nemhogy a ringben, hanem egyenesen a dobogón lett volna a helye. Csak egy példa, hogy megértse. Ha ez a rendszer lett volna érvényben, mondjuk a 2000-es, Sydney-ben rendezett nyári játékok előtt, akkor sem Erdei Zsolt – későbbi bronzérmes –, sem pedig Balzsay Károly nem jutott volna ki az olimpiára.
  - Két alkalma így is volt a bunyósainknak kiharcolni a kvótát, még sem éltek vele a már említett trión, Varga Miklóson, Káté Gyulán és Harcsa Zoltánon kívül. Ennek mi volt az oka?
  Csötönyi Sándor:

  -
  Két dolgot említenék. Az egyik, hogy egyetlen más sportágból sem távozott el a szinte a teljes élgárda az elmúlt majd két évtizedben, mint az amatőr ökölvívásunkból. De nézzük meg nyugodtan, hiszen nem uborkákról beszélünk, hiszen Kovács Kokó István, Erdei Zsolt, Kovács Attila, Kótai Mihály, Nagy János, Balzsay Károly, Hidvégi György, vagy éppen a két Bedák, Zsolt és Pál, profiként is fantasztikus karriert csinált, és ezt magyar ökölvívóként érték el. Egy ideje szinte reménytelen megtartani a legjobbjainkat, hisz a mai amatőr ökölvívásban nincs olyan anyagi háttér, ami nálunk tartaná őket. A másik dolog, hogy a jelenlegi, igenis sokra hivatott válogatottat olyan balszerencse hullám érte utol, hogy arra szavak is alig vannak. Dobrádi Zsolt agyhártyagyulladása, Nagy Krisztián betegsége, Káté Gyula három műtétje csak az idén és az emiatti meccshiány, Bacskai Balázs a legfontosabb versenyeken, majd kézműtétje, Szellő Imre kéz-, és Darmos József több orrműtétje, vagy éppen Bernáth Pista kilenc hónapos kihagyása trombózisa miatt – ezt még hallgatni, felsorolni is borzalmas. Nos, akik bírálnak minket a „csak” ötödik hely miatt, azok ezeket mind vegyék számításba. Kérdezem én, melyik másik sportág bírta, bírná mindezt el? Ráadásul a lányoknál a nagy generációból egyedül Kovács Mária maradt aktív, akinek nagyon sok volt a 11 kilós fogyasztás, és így nem tudott a valós tudásának megfelelően teljesíteni, és kijutni Londonba Kizárólag a múltunk és a tradícióink miatt lehetnék elégedetlen a londoni pontszerzéssel.
  - És erre jön, hogy az elmúlt évtized legeredményesebb bokszolója, Káté Gyula visszavonul…
  Csötönyi Sándor:

  -
  Gyula kiváló versenyző, aki ráadásul az egyik kedvencem. Nagyon sajnálom, hogy így döntött, és mindenképpen biztosítani fogjuk számára a lehetőséget arra, hogy a sportág berkein belül maradhasson.
  - Az, hogy egy ország sikeres legyen egy adott sportágban, azaz egy olimpián érmet, érmeket tudjon szerezni, ahhoz az kell, hogy a háttér nyugodt és anyagilag megalapozott legyen. Lehet, hogy éppen ez hiányzott?
  Csötönyi Sándor:

  -
  Az egyesületek nagyon nehéz helyzetben vannak, ugyanis megszűntek azok a bázisszervek, amelyek biztonságot nyújtottak a bokszolóknak, és így csak és kizárólag a sportra tudtak figyelni. Jelenleg azonban csak az tud hasonló módon készülni, aki érmet szerez valamelyik felnőtt világversenyen. Ennek ellenére az elmúlt négy év is bebizonyította, tehetségekben nincs hiány.
  - A szakszövetségnek nem az lenne feladata, hogy ezt a nyugodt hátteret megteremtse?

  Csötönyi Sándor:

  -
  Az első és legfontosabb, hogy mivel az egyesületek önálló jogi személyek, így a szövetség ezen a téren nem tehet semmit. De azért senki se higgye azt, hogy a szövetség és annak vezetői csak ölbe tett kézzel ücsörögtek az elmúlt négy esztendőben. Biztosítottuk az összes korosztályban, hogy teljes csapattal indulhassanak a világversenyeken. Az utánpótlás tehetségeinek biztosítottuk a versenyeken, edzőtáborokban a fejlődés lehetőségét. Az edzőképzésben is a maximumra törekedtünk, és ennek köszönhetően az elmúlt három év alatt 75 új edzői diplomát adtunk ki. Több mint száz új bíró tett szakvizsgát, valamint erőn felül működtettük itthon a versenyrendszerünket. A klubokat is megpróbáltuk a lehetőségeknek megfelelően segíteni, például részt veszünk mindhárom állami programban, amelynek következtében 29 klubnak tudtunk különböző mértékű anyagi támogatást nyújtani, valamint 12 millió forint műhelytámogatást adtunk tíz egyesületnek a saját költségvetésünk rovására. Ezen felül 850 pár kesztyűt, 350 fejvédőt és különböző felszereléseket juttatunk el az egyesületeknek az elmúlt négy évben. Higgye el mindenki, a válság a mi sportágunkat sem kímélte.
  - A szavaiból azt veszem ki, mennek tovább az úton, változtatásokra nincs szükségük, ha valami csoda folytán sok pénz ömlene a sportágba, megint a régi szép idők jöhetnének el…
  Csötönyi Sándor:

  -
  Ha csak erre várnánk, akkor bizony nagy hibát követnénk el. Nem mondom, hogy nem jönne jól az említett csoda, de addig is mindent megteszünk azért, hogy bokszolóink eredményesen szerepeljenek. Noha a válogatottat felkészítő stábban nem tervezek változásokat, legfeljebb kibővítjük a legjobbakkal dolgozó edzők számát, a klubedzőknek is megadjuk a lehetőséget, hogy a keret mellett dolgozhassanak. A sportághoz kötődő, korábban bizonyító menedzsereket nevezünk ki valamennyi korosztály mellé, és a külföldi tanulmányutak támogatásával még hatékonyabbá szeretnénk tenni a továbbképzéseket. Szoros és jó kapcsolatra törekszünk a médiával, és szeretnék új szerződést kötni valamelyik televízióval a versenyeink közvetítéséről. És ami a legfontosabb, mindent megteszünk azért, hogy a kellő feltételeket biztosítsuk a bokszolóink versenyeztetéséhez. Megköszönöm mindenkinek az áldozatos munkáját, és abban bízom, hogy a bírálatok és nemtelen támadások helyett közösen teszünk ezért a sportágért.

  Remélem, hogy aki beszáll az amatőr ökölvívás hajójába, az teljes erőből, és a többiekkel azonos irányba akarja húzni az evezőjét.
   
 4. TH6777

  TH6777 Vendég

  Demonstrációs Nap Szanazugon - képek  2012. 08. 26. 17.26 <right>
  </right>

  <right>
  </right>

  [​IMG]


  Már majdnem úgy tűnt, hogy a szép hagyományokkal rendelkező Békés megyei harcművészeti rendezvény, Demonstrációs Nap elmarad. Az eredeti helyszínen különböző okok miatt nem lehetett most megtartani. Szinte az utolsó pillanatban változtatta meg a helyszínt a szervező Békés Megyei harcművész Szövetség, és így kerültek a megye budokái a Fehér - és a Fekete - Körös találkozásánál található népszerű fürdő és kiránduló helyre, Szanazugba.  Maga a szintér, a gyermek és ifjúsági tábor nagy harcművész hagyományokkal bír, hiszen sok évvel ezelőtt majd tíz évig itt rendezték meg az All-Style Karate (Kick-box) megyei táborát. Számos más harcművész klub is itt készült, hiszen a Demonstrációs Nap előtt két héttel például a hódmezővásárhelyi taekwon-dosok edzettek itt Máté Zoltán VI.DAN vezetésével.

  Magát a Napot azért is lehetett idehozni, mert programja jól illeszkedett egy tábor utolsó napjához. A Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ pályázati támogatást nyert a TÁMOP „Esély az esélyekhez” program keretében, és ebben az integrációt segítő táborban kapott otthont a harcművész program. Vagyis a különböző manuális művészeti foglalkozások - festészet, agyagozás, fafaragás, gyöngyfűzés, bőrdíszművesség – mellé mint művészeti ág, a harcművészet is felsorakozott. Ráhangolásként a táborlakók előző este részt vettek Gregor László táborvezető japán útjáról szóló élménybeszámolóján.


  [​IMG]

  A Demonstrációs Nap megnyitóján Shihan Gregor László VI.DAN, a Békés Megyei Harcművész Szövetség elnöke, s egyben házigazda köszöntötte a megjelent harcművészeket, táborlakókat és a szép számmal ott lévő érdeklődő szülőket .Gasparik Róbert III.DAN tartotta a bemelegítést, majd egy igazi „sztár” edzése következett. Debreczeni Dezső V.DAN, aki hétszeres világbajnokként és nyolcszoros Európa-bajnokként a WAKO kick-box jelenlegi legeredményesebb amatőr versenyeredményével rendelkezik a világon, kick-box edzést tartott. Persze, az összes foglalkozásra jellemző, hogy inkább az egyszerűbb elemeket adták át, hiszen számos irányzatból voltak jelen és amatőr érdeklődők is edzettek óriási lelkesedéssel. A kick-boksz edzés már megadta a Nap további sikerét.

  A kick-boxot az ITF taekwon-do követte, amit a Békéscsabai Lakótelepi SE ITF Taekwon-do Szakosztályának vezetője, Krajcsó István IV.DAN tartott, a rúgástechnikákra koncentrálva. A Békéscsabai Lakótelepi SE négy harcművész edzője is itt volt, így nem csoda, hogy meglátogatta a tábort a több, mint 500 tagot számláló nagy egyesület elnöke, Lovas István Úr is. Az ITF taekwon-do edzés is jól megmozgatta a csapatot.

  Majd jött az aikido, a „lakótelepis”, frissen II.danos Dobóvári Erik mester irányításával. Itt az önvédelmi technikák uralkodtak, s nagy sikert arattak. A gyerekek és a szülők egy része az ebédszünetben faggatta is Erik mestert, hogy hol tudnának elkezdeni aikidozni.

  Ebéd után Lévai Péter 3.fokozatú Wing-Tzun mester tartott tréninget, a már eddig megszokott sikerrel. A fiatal edző még Dummy-t, a fabábut is összeszerelte, s gyakorló késekkel, botokkal fűszerezte a foglalkozást, ami lekötötte még a nehezebb figyelmű laikusokat is.

  A Napot Gregor László VI.DAN karate edzése zárta le, amely az alaptechnikák átismétlése után a combrúgások védésére és egy ütés-védés ellentámadásra épült.

  A résztvevők kiemelkedően jó hangulatban zárták a Demonstrációs Napot, emléklapok átvételével. Ahhoz képest, hogy későn alakult ki minden, a rendezvény elérte célját: a harcművészet megszerettetését, a japán, kínai, koreai harcművész kultúrába „beleízlelést” és a klubok és irányzatok közötti jó barátság elmélyítését.

  Külön köszönet illeti a
  Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ dolgozóit, akik végig jelen voltak, segítették a táborlakók edzésmunkáját segítő felügyeletükkel.


  Ha jövő évben, előre tervezve, ismét ez a helyszín és e tábor adna otthont a Napnak, örülnének a rendezők!  [​IMG]
   
 5. TH6777

  TH6777 Vendég

  Először rendeznek hazánkban sumo csapatbajnokságot  2012. 08. 28. 09.58 <right>
  </right>​
  <right>
  </right>

  [​IMG]


  Szeptember 9-én
  sporttörténelmi pontjához érkezik a magyar szumósport. Először rendeznek hazánkban országos csapatbajnokságot, melynek a Pest megyei Dág ad otthont.

  Újabb fontos esemény következik a hazai szumósport életében szeptember 9-én.

  A Dágon rendezendő I. Sumo Országos Csapatbajnokságot a felnőtt korosztály számára hirdették meg, de juniorok szintén elindulhatnak a megmérettetésen.  A verseny több érdekességgel is szolgál majd: egyrészt minden csapatban lennie kell egy nőnek, másrészt valamennyi párharc két nyertes menetig tart
  - árulta el Klányi János szervező. Elsősorban a sportág és az újonnan életrehívott csapatbajnokság szabályrendszerének népszerűsítése a cél
  - tette hozzá Klányi.


  A viadalon részt vesznek
  a magyar női és férfi válogatott tagjai is, akik augusztus 18-án megkezdték a felkészülést az októberi, hongkongi világbajnokságra.

  Az első csapat ob dobogós helyezettjei pénzdíjazásban részesülnek.   
 6. TH6777

  TH6777 Vendég

  Ismét megvédte címét Vitalij Klicsko

  [​IMG]
  Könnyedén megvédte a Boksz Világtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoki címét Vitalij Klicsko a német Manuel Charr ellenében.

  A címmérkőzést Moszkvában, az Olimpijszkij sportarénában tartották szombat éjjel húszezer néző előtt.


  Az összecsapás azonban rövidnek bizonyult: sérülés miatt már a negyedik menetben leléptették Charrt. Miután a menet vége előtt 56 másodperccel Klicsko balhoroggal eltalálta az ellenfél jobboldali szemöldökcsontját, Charr szemöldöke felszakadt, és az orvos úgy ítélte meg, hogy túl erős a vérzés, nem folytatódhat a mérkőzés.


  A szíriai születésű, német színekben versenyző 27 éves Charr dührohamot kapott és botrányt rendezett: fenyegette ellenfelét és a bírókat is, és segítőinek kellett lefogniuk, hogy megakadályozzák a verekedést.


  A 40 éves ukrán Vitalij Klicsko immár 45. összecsapását nyerte meg - ebből 41-t kiütéssel - profi karrierje 47 találkozójából, legutóbb februárban pontozással győzött a brit Dereck Chisora ellen.


  Charr profi karrierje során először szenvedett vereséget, a korábbi 21 összecsapása mindegyikében győzött.  [​IMG] [​IMG]
   
 7. TH6777

  TH6777 Vendég

  Dénes Mercédesz bronzérmes a junior vb-n

  [​IMG]

  <right>
  </right>
  <right></right>A kötöttfogású Lám Bálint világbajnoki címe után Dénes Mercédesz (48 kg) is érmet szerzett a pattayai junior-világbajnokságon. A 18 éves érdi birkózó a bronzmeccsen simán, 3:0-ra győzte le a lengyel Sara Jezierzanskát.

  A női verseny második napján Dénes Mercédesz és Jäger Szimonetta képviselte a magyar színeket. Elsőként a dorogi Jäger lépett szőnyegre, a dél-koreai Kim ellen selejtezett, ám három menetben kikapott, és búcsúzott is a versenytől. Remekül menetelt azonban az érdiek kivállósága, Dénes Mercédesz a 48 kilósok között. Első két mérkőzését magabiztosan hozta török és svéd ellenfelével szemben, az elődöntőben azonban a vietnami legyőzte, így bronzért birkózhatott a lengyel Jezierzanskával, akit két menetben legyőzött, és a remek harmadik helyezést érte el.

  A magyar versenyzők mérkőzései

  Selejtező
  55 kg: Kim Kjeong-eun (koreai) - Jäger Szimonetta 0:1, 4:1, 4:2

  A koreai a következő körben az ukrán versenyzőtől szenvedett vereséget, így Szimonetta kiesett a versenyből.


  Nyolcaddöntő
  48 kg: Dénes Mercédesz - Busra Kenger (török) 1:0, 1:0

  Negyeddöntő
  48 kg: Dénes Mercédesz - Victoria Emma Jeppsson (svéd) 1+:1, 1:0

  Elődöntő
  48 kg: Vu Thi Han (vietnami) - Dénes Mercédesz 3:1, 1:0

  Bronzmérkőzés
  48 kg: Dénes Mercédesz - Sara Jezierzanska (lengyel) 1:0, 3:0

  Végeredmény

  48 kg (21 induló).

  Döntő:

  Irie
  - Vu 2:0, 4:0


  Világbajnok:

  Juki Irie (Japán),

  2. Vu Thi Han (Vietnám),

  3. DÉNES MERCÉDESZ (MAGYARORSZÁG)
  és Nagyezsda Fjodorova (Oroszország),

  5. Sara Jezierzanska (Lengyelország) és Emilia Alina Vuc (Románia)  55 kg (22).


  Döntő:


  Murata - Zhong 0:3, 1:0, 4:0

  Világbajnok:

  Kanako Murata (Japán),

  2. Xuechun Zhong (Kína),

  3. Petra Olli (Finnország) és Tetjana Kit (Ukrajna),

  5. Fernandez Jimenez (Venezuela) és Kathrin Neumaier (Németország),...

  14. Jäger Szimonetta

   
 8. szamo74

  szamo74 Állandó Tag

  Tay box egy kicsit keményebb szerintem a kung-fuval szemben!
   
 9. TH6777

  TH6777 Vendég

  Két magyar bronzérem a junior cselgáncs Eb-n


  Két magyar bronzérem született hétvégén a horvátországi Porecben rendezett junior cselgáncs Európa-bajnokságon.  [​IMG] [​IMG]

  A magyar szövetség tájékoztatása szerint a 44 kilós Pupp Réka és az 57 kg-os Szabó Katinka állhatott fel a kontinensbajnoki dobogó harmadik fokára.

   
 10. TH6777

  TH6777 Vendég


  Legnehezebb ellenfelének nevezte Vitalij Klicsko a dél-afrikai Corrie Sanders ex-világbajnok ökölvívót, aki fegyveres rablótámadás áldozatává vált szombat este Pretoria közelében.


  "Ő volt a legnehezebb ellenfél, akivel valaha megküzdöttem. Gyors volt és veszélyes, sosem feküdt nekem a stílusa"
  - mondta a 41 éves ukrán nehézsúlyú világbajnok, aki 2004-ben "bosszulta meg" öccsének, Vlagyimirnak az egy évvel korábbi, Sanderstől elszenvedett KO-vereségét.


  Sanders, a WBO szervezet korábbi bajnoka - aki egy vendéglőben kapott végzetes gyomorlövést egy családi ünnepség közben - 42 győzelemből és négy vereségből álló mérleggel vonult vissza 2008-ban.


  [​IMG]
  [​IMG]

  [​IMG]
   
 11. TH6777

  TH6777 Vendég

  Szumó - Megvan a 70. jokozuna

  [​IMG]

  A mongol Harumafudzsi lett a japánok ősi sportjának, a 2000 éves szumónak a 70. jokozunája, magyarul nagybajnoka, egyúttal az ötödik olyan nem a szigetországban született versenyző, aki kiérdemelte e legmagasabb címet.


  Harumafudzsit a japán szumószövetség vezérkara ítélte méltónak rá, hogy megkapja a titulust, miután a 28 esztendős versenyző a múlt héten zárult viadalon - az előző csúcsszintű tornához hasonlóan - mind a 15 ellenfelét legyőzve végzett az élen. A vele szemben alulmaradtak közt volt honfitársa, Hakuho is, aki 2010 februárjától - egy harmadik mongol, Aszasóriu akkori visszavonulása óta - mostanáig egyedüliként viselte a jokozuna címet.


  Immár megint ketten vannak, ám Japánban aligha örül mindenki felhőtlenül ennek a ténynek, mivel a tradicionális nemzeti sportnak 2003 óta nincsen japán nagybajnoka, a legnagyobb elismerést hosszú évek óta kizárólag külföldről érkezett kiválóságok tudják kiharcolni.


  Az Ulanbatorban Davaanyam Byambadordzs néven született Harumafudzsi előtt a hawaii illetőségű Akebono, a szamoai születésű Muszasimaru, továbbá a már említett Aszasóriu és Hakuho lett nem japán létére a legmagasabb rangú szumós.

  [​IMG]

   
 12. TH6777

  TH6777 Vendég

  Csibész a zsaruk között


  [​IMG]
  A Syma csarnokban szeptember 29-én nagyszabású Budo és küzdősportgálát rendez a Terrorelhárítási Központ, a viadalon több mint háromszáz zsaru ütközik karatéban, full-contactban és dzsiudzsicu földharcban a BM-bajnokság keretein belül. Ringbe lép a bombaerős K-1 TEK válogatott, de kakukktojás is lesz a rendőrök között, a „Debreceni Csibész” művésznéven ismert kitűnő fighter, Balogh Norbert is kesztyűt húz a rendezvényen.


  Tavaly a világ egyik legerősebb K-1 szabályrendszerű sorozatában, a Fight Code Dragonsban jutott a 72,5 kilogrammos kategória világbajnoki négyes döntőjébe Balogh Norbert. A „Csibész” a debreceni viadalon sem vallott szégyent, nagy csatára késztette a későbbi győztes fehérorosz Jurij Beszmertnit.

  Az idén sajnos nem sikerült a versengés európai fináléjába jutnia a Zilai Sándor által trenírozott sportolónak, a Papp László sportarénában a Fight Code európai kvalifikációs tornáján vereséget szenvedett az olasz Marco Re-től. A debreceniek közkedvelt „Csibészét” nem törte le az elvesztett derbi, továbbra is a rá jellemző, megalkuvást nem tűrő mentalitással gyakorol a tréningeken.

  - Csalódott voltam az olasz srác elleni meccs után – emlékszik vissza májusi bunyójára Balogh Norbert. – Nem volt jó az időzítés, fizikálisan nem volt gond, de fejben nem voltam toppon. Tanultam a vereségből. Eltökélt vagyok, készülök tovább, folyamatosan edzésben tartom magam. Jól megy a bunyó a szpárringokon, de már hiányzik a küzdelem, ezért is mondtam örömmel igent a szeptember 29-i mérkőzésre.

  Akárcsak Zilai Sándor, Balogh Norbert sem meccspénzért megy a Symába. A sporttársak iránti tiszteletből vállalja a fellépést, tréneréhez hasonlóan ő is sokat szpárringol küzdősportos zsarukkal mérkőzései előtt.
  - 72,5 kilogrammban, K-1 szabályrendszerben meccselek – mondta Balogh Norbert. – Kemény ellenfél vár rám, Luka Whelan muay-thai iskolán nevelkedett, hat meccsből ötször győztesen hagyta el a szorítót. Ha lehetőségem lesz rá, szeretnék újra rangos nemzetközi sorozatban szerepelni, s ott minél jobb eredményt elérni. A budapesti bunyó remek felkészülési lehetőség lesz.

  Szeretném feledtetni a múltkori vereséget, csak a siker elfogadható számomra. Győzni megyek a Symába!

  A 300 forintos belépő ára jelképes, a gála bevétele a rendőrárvákat támogató alapítvány számlájára kerül. A rendezők szeretettel várnak minden érdeklődőt!

  Tervezett program:

  9:00 TEK Főigazgatójának megnyitója
  Selejtező mérkőzések kezdete

  15:00
  Fővédnök köszöntője
  Döntők, bemutatók

  17:00
  Kihívásos mérkőzések
  Karacs Attila, Novák Jenő, Rácz Dénes, Török Imre


   
 13. TH6777

  TH6777 Vendég

  [​IMG]

  Tyson külön engedéllyel kapott új-zélandi vízumot

  Noha az ottani törvények szerint nem kaphatott volna beutazó vízumot Új-Zélandra Mike Tyson, a hatóságok egyedi elbírálás után mégis elfogadták a korábbi nehézsúlyú profi bokszvilágbajnok kérelmét.

  Súlyos bűncselekményekért elítélt személy elvileg nem kaphatna beutazási engedélyt az országba, ám John Key miniszterelnök elmondta, hogy az illetékes hivatalnak van lehetősége egyes esetekben külön elbírálni az igényt.

  A kormányfő jelezte, mivel Tysont 20 éve ítélték el nemi erőszak miatt, s csupán 20 órát fog náluk tölteni, nem gördítenek akadályt érkezése elé.
  ;)


  A 46 éves amerikai exbokszoló élménybeszámolót tart majd Új-Zélandon októberben.

   
 14. TH6777

  TH6777 Vendég

  Cselgáncs Vk - Ungvári Miklós ezüstérmes Abu-Dzabiban

  [​IMG]


  Az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós a második helyen végzett pénteken a cselgáncs Világkupa-sorozat Abu-Dzabiban rendezett Grand Prix-versenyén.


  A 73 kg-ban indult magyar dzsúdós - aki hétfőn ünnepli 32. születésnapját - első mérkőzésén ippongyőzelmet aratott a moldovai Victor Scvortov felett, majd ugyancsak idő előtt "végzett" az üzbég Mirali Saripovval.

  Az elődöntőben a mongol Odbajar Ganbaatarral találkozott, és már a 36. másodpercben ipponnal véget vetett az összecsapásnak.

  A fináléban Murat Kodzokov volt az ellenfele, ám az orosz vazaarival jobbnak bizonyult.


  Érme mellé Ungvári háromezer dollárt kapott.


  A 27 ország 132 versenyzőjének részvételével zajló GP másik magyarja, a 81 kg-os Nagysolymosi Sándor az ötödik helyen végzett.

   
 15. TH6777

  TH6777 Vendég

  [​IMG]

  Nagy Péter ezüstérmes a súlyemelő Elnök Kupán

  Nagy Péter ezüstérmes lett a súlyemelők második alkalommal kiírt oroszországi Elnök Kupáján, amely egyik állomása a magyar elnök, Aján Tamás irányította nemzetközi szövetség (IWF) égisze alatt zajló Világkupa-sorozatnak.

  A szentpétervári Grand Prix vasárnapi zárónapján a szegedi óriás az ólomsúlyúak mezőnyében állhatott fel az eredményhirdetéskor a dobogó második fokára 407 kilogrammos összteljesítményének köszönhetően.

  A másfél mázsás, csaknem kétméteres magyar emelő összesen öt jó gyakorlattal szakításban 187, lökésben 220 kilóig jutott, így érdemelte ki az ezüstérmes pozíciót és a második hellyel járó háromezer dolláros pénzdíjat.


  A joghallgató Nagy - aki tavaly Universiadét nyert és világbajnoki 8. lett, a londoni olimpián pedig 11. helyen végzett - a 2011-es, első oroszországi Elnök Kupán is indult, akkor, Bjelgorodban bronzérmet szerzett a plusz 105 kilósok kategóriájában.


  A múlt évi GP védnöke az akkori államfő, Dmitrij Medvegyev volt, az idei Vk-viadal patrónusának szerepét az új orosz elnök, Vlagyimir Putyin vállalta.

   
 16. kfcs[45]

  kfcs[45] Állandó Tag

  Én + a ketrec harcosokat!
   
 17. forest559

  forest559 Állandó Tag

  Szeretem a szumót nézni sajnálom hogy az eurósport már nem tűzi műsorra újra
   
 18. forest559

  forest559 Állandó Tag

  Régebben karatéztam de egy sérülés miatt abba kellet hagynom
   
 19. SpongyaBob:)

  SpongyaBob:) Kitiltott (BANned)

  Szeretem a küzdősportokat, de sajnos a legtöbb már filozófiai alap nélkülivé vált napjainkban,
  így nem sokban különböznek a kutyaviadaloktól. :(
   
 20. SpongyaBob:)

  SpongyaBob:) Kitiltott (BANned)

  <bevezeto>Befejezi profi pályafutását Balzsay Károly, a Boksz Világszervezet (WBO) és a Boksz Világszövetség (WBA) korábbi világbajnoka.

  [​IMG]
  </bevezeto>

  A 33 éves bokszoló hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nem folytatja pályafutását. Indoklásként közölte: döntésében szerepet játszott klubjának, a német Universumnak a csődje, illetve több kisebb nagyobb-sérülése, és mint mondta, úgy érzi, a tavaly áprilisi, világbajnoki címmeccsen mutatott produkciójánál már nem tudna jobbat nyújtani. A korábbi kétszeres profi világbajnok mostantól az edzősködésre koncentrál.
  Balzsay amatőrként háromszor volt korosztályos magyar bajnok, míg a felnőttek között hétszer nyert bajnoki aranyat. Juniorként is és felnőttként is Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett. 17 győztes profi meccs után 2007 novemberében a WBO interkontinentális bajnoka lett, majd 2009 januárjában az orosz Gyenyisz Inkin legyőzésével megszerezte a szervezet világbajnoki övét. Címét 2009 augusztusában elveszítette, majd néhány hónap múlva második vereségét is elszenvedte a profik között, ám karrierjét sikeresen tudta folytatni: 2011-ben a WBA világbajnoka lett. Utolsó mérkőzését tavaly áprilisban vívta a német Dimitri Sartisonnal, akit a 12. menetben technikai KO-val legyőzött, így megvédte vb-címét. A meccsért járó pénzét viszont azóta sem kapta meg az Universumtól, amellyel jelenleg is perben áll.
   
  Melitta kedveli ezt.

Megosztás