Kamala Harris először egyeztetett külföldi vezetővel

Telefonon egyeztetett egymással helyi idő szerint hétfőn Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, a beszélgetésen egyebek közt szóba került a Kínában fogva tartott kanadai állampolgárok ügye.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Harris – akinek ez volt az első, külföldi vezetővel folytatott hivatalos megbeszélése – biztosította a kanadai miniszterelnököt arról, hogy a Biden-adminisztráció

mindent el fog követni a két kanadai állampolgár szabadon bocsátása érdekében.

Michael Kovrig korábbi diplomatát és Michael Spavor üzletembert 2018. decemberében fogták el Kínában, néhány nappal azt követően, hogy Vancouverben a kanadai hatóságok őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei kínai technológiai és telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját, a cégalapító lányát. Meng Van-csou ellen az Egyesült Államokban vádat emeltek ipari-műszaki titkok eltulajdonítását célzó zsarolás gyanúja miatt, Washington pedig kérte a kiadatását.

A kínai legfelsőbb ügyészség tavaly június 19-én közölte, hogy a két kanadai ellen kémkedés miatt emeltek vádat. A magyar állampolgársággal is rendelkező Kovrig ellen egy pekingi ügyészség, Spavor ellen pedig a Liaoning tartományban található Tantung város ügyészsége emelt vádat államtitkok külföldre szivárogtatása miatt.

Kína tagadja, hogy Spavor és Kovrig ügyének bármi köze lenne Meng Van-csou ügyéhez, akinek a letartóztatása miatt feszültség alakult ki Ottawa és Peking között.

A kanadai miniszterelnöki hivatal hétfői tájékoztatása szerint a két politikus közt szóba került az országaik közti kereskedelem is.

A telefonbeszélgetést követően kiadott közlemények nem említik mindazonáltal a Keystone XL kanadai-amerikai kőolaj- és gázvezeték ügyét.

A vezeték építését Joe Biden amerikai elnök nem sokkal a beiktatása után rendeletben leállíttatta, Trudeau pedig nyíltan kifejezte csalódottságát emiatt. A megtervezése óta vitát kiváltó vezeték – amelynek építésére Biden elődje, Donald Trump adott engedélyt – a tervek szerint naponta 800 ezer hordónyi kőolajat továbbítana az kanadai Alberta tartomány kőolaj- és földgázmezőiről a Texasi-öböl partjára Montana, Dél-Dakota, Nebraska, Kansas és Oklahoma amerikai államokon keresztül.

A vezeték építését korábban mind környezetvédelmi aktivisták, mind pedig az itt élő őslakosok élesen bírálták.

Az AP hírügynökség emlékeztet arra, hogy az újonnan beiktatott amerikai elnökök első külföldi útja rendszerint Kanadába vezet, Biden pedig beiktatása után elsőként Trudeau-val egyeztetett a külföldi vezetők közül.


(MTI)

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Fidji wrote on tamas96's profile.
ezek ?
Jani08 wrote on Éleskés's profile.
Tisztelt Fórumvezető!

Kb 3 hete nem tudok belépni az ezoterikus könyvek folyóiratok topikba.
Azt írja ki, hogy:

Hoppá! Bizonyos problémákba ütköztünk.​

A művelet végrehajtásához nem rendelkezel megfelelő jogosultsággal.
Mindenhová be tudok lépni, csak pont ide nem.

Előre is köszönöm a segítségét!

Tisztelettel:Jani08
Kedves Mindenki!Dm nap gyermekei pályázaton indult óvodánk !Szabolcsveresmarti Óvoda !Kérek mindenkit,hogy egy szavazattal segítsen minket!
pmanocica wrote on pszi53's profile.
Kedves pszi53! Catrine Clay Útvesztőjét szerettem volna letölteni, de nem tudja kezelni a converter, hogy áttehessem mobiba, a gépen megnyitni sem tudja. Tudnál segíteni? Köszi, Judit
Orchidea 22 wrote on Ajuda67's profile.
Szia!
Nagyon szépen köszönöm az időt, munkát amit azzal töltesz, hogy nekünk forditod a jobbnál jobb könyveket.
Legyen szép napod!

Statisztikák

Témák
36,534
Üzenet
4,415,418
Tagok
592,221
Legújabb tagunk
Ferencz József
Oldal tetejére