Kanadában szerencsejáték-reklámhoz használták Vajdahunyad várának fotóját

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Augusztus 6.

Melitta - 2014 Augusztus 6, 04:53
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A vajdahunyadi polgármesteri hivatal a dél-erdélyi várkastélyról készült fénykép jogtalan használata miatt jogi eljárást akar indítani egy kanadai szerencsejáték-társaság ellen – jelentette be kedden a várkastély ügyvezetője.

  Dan Bera a Mediafax hírügynökségnek elmondta, hogy a vajdahunyadi polgármesteri hivatal jogászai keresik a lehetőséget arra, hogy pert indítsanak a fotó jogtalan használata miatt, mivel a hivatal tulajdonában van a várban működő kastélymúzeum.

  Bera kifejtette, hogy a vajdahunyadi kastély látványa is védett, hogy ne használhassanak róla készült fényképet reklámokban, ne értékesíthessenek emléktárgyakat a kastélyról készült képpel.

  Az önkormányzatot felháborította, hogy a kanadai reklámban a várkastély egyik tornyára ötdolláros van aggatva. Ezzel arra akarják rávenni az embereket, hogy vásároljanak minél több játékszelvényt, és azt sugallják, hogy kastélyt is vásárolhatnak, ha nyernek.

  A vajdahunyadi várkastély több nemzetközi turisztikai portál ranglistáján is előkelő helyre került az utóbbi években, és tavaly 300 ezer turista kereste fel, és ott forgatták például a Szellemlovas 2 című filmet.

  Vajdahunyad vára a XIII. században épült, gótikus stílusban. Az uradalmat a kastéllyal együtt Zsigmond király adományozta katonai érdemeiért Hunyadi János atyjának, Vajknak. Hunyadi János az 1440-es években kezdte el a családi birtokközpont, Vajdahunyad kiépítését. A várban élt felesége, Szilágyi Erzsébet is. A műemlék belső tereiben történelmi, régészeti és néprajzi tárgyakat állítanak ki.

  vajdahunyadvar.jpg
   
  aniko45 kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Augusztus 6.

  1. aniko45
   aniko45
   Gönyörű vár,gyönyörű helyen......:)
   Lacika69 kedveli ezt.
  2. cdurmol
   cdurmol
   Remélem, nem pereskedést csinálnak a dologból, hanem megegyeznek. Pl. a szerencsejáték reklám felhívja a figyelmet egy lehetséges úticélra, Erdélyre, ahol meg lehet nézni ezt a gyönyörű várat.
   stencer és Lacika69 kedveli ezt.
  3. Christierna123
   Christierna123
   Egy kicsit belenyúltak abba a fotóba photoshoppal... bár ilyen jól nézne ki "live" is:(
   Százas, hogy per lesz, ha a nem kapnak egy kolosszális összeget. A reklám már megvolt, ha itt is erről beszélünk
  4. gyuja
   gyuja
   Ma élő ember már rá se nézhet,mert minden le van védve.
  5. GulyiBogee
   GulyiBogee
   Pénzre megy ki a "per". Nekik teljesen mindegy perrel, vagy peren kívüli megegyezéssel, de itt a pénzről szól az egész.:( Ha belegondolunk hiába felkapott turista látványosság = pénznyelő és nem hiszem, hogy a román kormány sokat adna a kasszából a fenntartására. Igaz azt hangoztatták néhány éve, hogy Hunyadi nem magyar volt hanem román. :( Amúgy tényleg gyönyörű...
  6. szocske42
   szocske42
   Szellemi tulajdon, korunk tulipanhagymaja.
   Ahelyett, hogy orulnenek a publicitasnak.
  7. magdusis
   magdusis
   A baj az,hogy a mai számítógépes világban az amerikai átlagembernek ez a vár mégcsak valódinak sem tűnik.Ha megkérdeznék utcán az embereket,akik soha nem láttak díszleteken kívül semmi hasonlót,a többség nem gondolná igazinak szerintem.
  8. pacisi
   pacisi
   Építsenek maguknak várat ha nem akarnak fizetni.Pontosan tudják mi törvény.Más tulajdonának felhasználásával jövedelemre tesz szert akkor jár a részesedés.Lehet megegyezés szerint reklám is.Megegyezni velük ez a minimum.Vannak néhányan akik kitűnően beszélik britist ez nem lehet akadály.Finoman szólva nem volt szép dolog!
  9. Lacika69
   Lacika69
   Szerintem ha már lenyúlták és dolgoztak is a képen,legalább nagybetűkkel oda írták volna,hogy mi ez és hol található.
  10. hg1dmt.
   hg1dmt.
   Ez marhaság! Egy várat nem véd szerzői jog! Aki építette, az morgolódhatna, de még a könyvek védelme is lejár 70 év után. Képzeljétek, mekkorát kaszálna az Eiffel torony, vagy a Pisai Ferde torony.
   kágyula és Lacika69 kedveli ezt.
  11. magdusis
   magdusis
   Az Eiffel torony és más széles körben ismert nevezetesség azzal kaszál,hogy ahogy ránéznek at emberek,aszükbe jut,hogy odamehetnének megnézni.
   Ebben az esetben is eszébe juthatna az embereknek,ha ráírták volna a képre,hogy hol van.
   Itt talán nem szerzői jogról,inkább képi reklámról van szó,nem?
  12. kágyula
   kágyula
   Szervusztok,
   kissé fura a dolog szerintem is , mert akkor nekünk is fizetnünk kellene hiszen van Budapesten is egy "Vajda-Hunyadvár" nem ? meg hallottam , hogy a Kinaiak nagy szeretettel fényképezik és épitik fel Kinában sok Europai város mását akkor most mindenhol mindenkit perelünk . Mint a Gén szóját meg hasonló badarságokat , inkább azokat a személyeket kéne ácskapoccsal odaszegezni a szelemenfához mint a böregereket akik ezt kitalálták . Meg esetleg azokat a biróságokat is akik ilyen badar dolgokkal foglalkoznak . Igaz nagyon nyereséges az eset .;)
  13. hg1dmt.
   hg1dmt.
   Las Vegasnak rámenne a gatyája a kártérítések kifizetésére. Ott ugyanis - úgy rémlik - a világ összes, híres építményének a mása megtalálható.
  14. Melitta
   Melitta
   Canadaban is. Nem csak minivaroskent a minden nagyvaros , de meg neve is ugyanaz. Ontario tartomanyban van a Parizs London es termeszetesen a Temze folyo is.
  15. sasok
   sasok
   JÓBB LENNE HA MEG NÉZNÉK HOGY KIK NEK AZ ŐSEI ÉPITETTÉ ASZT VÁRAT:AKKOR MOROGHATNAK!!!!!

Megosztás