Kanada bombaüzletet mondana fel a szaúdiakkal a Hasogdzsi-ügy miatt

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 December 17.

Melitta - 2018 December 17, 08:15
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kanada keresi a módját annak, hogy hogyan kerülhetné el, hogy teljesítenie kelljen egy Szaúd-Arábiával kötött fegyvereladási szerződést, amelyet az ország előző, konzervatív kormánya írt alá Rijáddal - jelentette be Justin Trudeau liberális kanadai kormányfő.

  Az MTI emlékeztet rá: Trudeau ezidáig azon az állásponton volt, hogy nagyon nehéz lenne anélkül felbontani a 15 milliárd kanadai dolláros (kb. 3200 milliárd forint) szerződést, hogy Ottawának ne kelljen hatalmas büntetést fizetnie.

  "Örököltünk egy 15 milliárd dolláros szerződést, amelyet Stephen Harper írt alá könnyű páncélos járművek eladásáról Szaúd-Arábiának. Tanulmányozzuk az exportengedélyeket, hogy lehetséges-e, hogy ezeket a járműveket ne szállítsuk le Szaúd-Arábiának" - mondta el Trudeau, de részleteket nem közölt. Október végén azt mondta: Kanadának mintegy egymilliárd kanadai dollár bánatpénzt kellene fizetnie, ha eláll a szerződéstől.

  Kanada 2014-ben kötött szerződést Szaúd-Arábiával eredetileg 928 könnyű páncélos jármű leszállításáról, amit később 742-re módosítottak. Ez lenne Kanada legnagyobb fegyverexportja.


  A később hivatalba lépett, liberális kormány már 2017-ben aggályokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a jemeni polgárháborúba beavatkozó Szaúd-Arábia milyen célra fogja használni a kanadai fegyvereket. Ezt tetézte, hogy Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán októberben megölték Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírót, aki a szaúdi abszolút monarchia bírálója volt.
  upload_2018-12-17_2-15-2.jpeg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 December 17.

  1. setni
   setni
   Nos ezt nem minden ország tenné meg, hiszen épp a kormány nyilatkozta hogy azért nem kellenek az oroszok elleni szankciók mert az aki betartja az rosszul jár aki meg szállít nekik az busás haszont ér el.
  2. johannsebastian
   johannsebastian
   Azért ez is csak feltételes mód!
   setni kedveli ezt.
  3. krabat1
   krabat1
   Mondja azt Trudeau hogy nem tudnak fizetni, mert a 15 milliárd kanadai dollárt sajnos agyonverték feldarabolták dekopirfűrésszel és feldarabolták.
  4. setni
   setni
   Lesz ott haditechnika mert hogy az amerikaiak kivonulnak afganisztánból és sziriából rengeteg fegyver marad ott...
   Ezek ellen kellenek újabb fegyverek hisz ennek a hírnek hatására az iszlám állam nagyerejű támadásokba kezdett...
   Mi lesz ott?

Megosztás