Kanadai nőt, akit letartóztattak, mert nem kapaszkodott a metró mozgólépcsőjén

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 November 30.

Melitta - 2019 November 30, 18:27
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A kanadai nő tíz évig küzdött igazáért.

  A kanadai legfelsőbb bíróság 20 ezer kanadai dolláros (nagyjából 4,5 millió forint) kártérítést ítélt meg egy nőnek, akit még 2009-ben azért tartóztattak le Laval város metrójában, mert a nem fogta meg a mozgólépcső szalagját – jelentette a helyi sajtó. Az összeget fele-fele arányban kell kifizetnie a metrót üzemelő társaságnak, valamint a nőt megbüntető rendőrnek.

  Bela Kosoian a Montmorency metróállomáson ment lefelé a a Montreallal határos városban a mozgólépcsőn, amikor egy rendőr megállította, és közölte vele, hogy az ott látható piktogram utasítását kötelező követnie, és meg kell fognia a szalagot.

  A nő azonban ellenkezni kezdett, aminek azt lett a vége, hogy a rendőr fél órára őrizetbe vette, átkutatta a táskáját, majd két pénzbüntetéssel sújtotta. Száz dollárt (akkori árfolyamon 17 ezer forint) kellett fizetnie azért, mert nem fogta meg a szalagot, valamint 320 dollárt (akkori árfolyamon 55 ezer forint) a rendőri munka akadályozása miatt.

  Kosoian fellebbezett a döntés ellen, és a bíróság neki adott igazat, és felmentették. Ezután a nő 45 ezer dolláros kártérítési pert indított a metrót üzemelő montreali cég, Laval városa, valamint a rendőr ellen. Egy quebeci bíróság, valamint a quebeci fellebbviteli bíróság is elutasította keresetét, arra hivatkozva, hogy saját magának köszönheti az egészet.

  A legfelsőbb bíróság azonban már más véleményen volt. Az egyhangú ítéletben a bírák kijelentették, hogy a rendőr jogtalanul járt el, mert nem történt semmilyen szabálysértés, és ezt tudnia kellett volna. Egyben a metrót üzemelő Société de transport de Montréal nevű cég felelősségét is megállapították, mert azt tanították a rendőröknek, hogy a szalagot kötelező megfogni a mozgólépcsőkön.

  A döntés szerint az embereknek joguk van ellenállni egy jogtalan rendőri intézkedésnek, és így Kosoian nem követett el semmilyen vétséget. Hozzátették: a rendőri intézkedéseknek mindig megfelelő jogi alapja kell hogy legyen.

  upload_2019-11-30_12-27-5.jpeg
   
  Ernoe és Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 November 30.

  1. csigafi
   csigafi
   Hát ez most komoly?
   Szerintem a rendőr csak mindenképp bele akart kötni a nőbe és kész. Nem hiszem hogy csak ez a nő lenne az egyetlen ember aki ilyen súlyos vétket követet el a metró lejáró mozgólépcsőjén :). Komolyan mondom az emberi hülyeség határtalan mint ahogy a gonoszság is az.
   Na de ha Kanadában így gondolkodnak akkor Magyarország még büszke lehet....
   setni kedveli ezt.
  2. redredington
   redredington
   Sajna a jó ég sem tudja, miért kellett kitenni azt a piktogrammot, hogy kapaszkodj a mozgólépcsőn. Lehet valaki beperelte a céget, mert össze törte magát mikor nem kapaszkodott. Előttem is dobott előreszaltót felfelé menet egy idős ember a mozgólépcsőn a keletinél, mert a cipőjét pucolta az oldalsó porsöprőn, ami nem arra való.
   Mondjuk ez Kanadában volt, de hát az a világ azon fertálya, ahol beperelik Istent, vagy belökik blökit a mikróba és kártérítést kérnek, mert nem volt beleírva a füzetébe, hogy nem lehet benne állatot szárítani.
  3. csigafi
   csigafi
   Na ja felénk is van ilyen hogy 50 ember neki megy az automata ajtónak az 51-ik meg pert indít. Mondjuk ezeket az üveg automata körbeforgó bejáratokat én is utálom az áruházakban nagyon lelassítja a be és a kijutást. Persze ez már egy másik történet. A mozgólépcsők oldalán az a kefe nem tisztit ha nem inkább koszol irdatlan mennyiségű kosz van benne :) Na de pont ez a lényege hogy befogja a koszt vagy valami ilyesmi. Barátnőm kislánya 1x majdnem a tesóját ölte meg a mosógéppel belemászott és csínytevésből rázárta az ajtót de nem bírta kinyitni vagy nem tudta hogy kell szerencsére a gép nem volt bedugva. Kitudja mi történhetett volna ha még áram alatt is van. Nem hiába a háztartásban történik a legtöbb baleset buta az emberiség nagyon buta.
  4. doppio
   doppio
   Nekem tetszik a legfelsőbb bíróság döntése.Mert az ajánlott megfogni vagy a kötelező megfogni közötti különbséget látja.Sőt a rendőrt hogy jogtalanul járt el azt is tetszik.
   Az már hab a torán hogy arra is kitért neki rosszul tanították.
   Ámulok bámulok, még ezt a jogállamiságot.
   Csat tizedét adnák Magyarországra.

   Megnézhették volna magukat az MTVA botcsinálta erőszakos biztonsági Őrei.
   Még a főnököket is megbüntették volna a Pintér Sándor műveket.Még sittre is lehetett volna vinni.A céget betiltani
   Utoljára módosítva: 2019 December 1
  5. doppio
   doppio
   No ezt tanulja meg a hazai rendőrség.
  6. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Egyértelmű: rendőri túlkapás. Sajnos, az egész világon ez többször is, de előfordul. Vannak emberek, akik ha felöltik magukra az egyenruhát, azt hiszik, mindent, de mindent megszabhatnak, ellenőrizhetnek, megtehetnek, büntethetnek - még akkor is, ha jogtalan részükről az intézkedés. Egyszerűen elszáll az agyvelejük.
   setni kedveli ezt.
  7. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ez utóbbiak az amerikaiak...a kanadaiak nem ilyen hogy is mondjam finoman...;)
  8. Ernoe
   Ernoe
   Van rengeteg ilyen látszólagos törvény, amik ellen védekezni kell mert még a "szokás jogán" bajba kerülhet az ember.
   -
   - Engem a bevásárló központokban levő WC-s pénzszedők borítanak ki.
   - Nemcsak azért mert irigykedem, olyan magas órabére talán csak egy US Open teniszturné győztesének van aki arany szettel nyer.
   - A hét végét Shopping-golással töltöttük armig a gyerekek kicsik voltak
   - A gyerekemet megvádolta a WC-s néni, hogy pénzt vett el a tányérról
   - Ez stimmelt, mert csak nagy pénze volt, a pisilés pedig a tábla szerint 20 Pfennig-be került.
   - A tányéron levő érmék egyértelműen mutatták a helyzetet, én tudtam, hogy az előre szaladt gyerek, hogy fog fizetni
   - Felkerestem a bevásárlóközpont igazgatóját és kiderült, hogy nem is muszáj fizetni, mert boltosok tartják fenn a WC-t

   - Ez már régen volt. Ma szimpátia alapján fizetek vagy nem
   - Tultengő udvariasság, nem előny.
   - Ha kétszer-háromszor hangosan rám köszönnek mielőtt belépek a helységbe akkor gyanú merül fel bennem. :)
   -
   setni kedveli ezt.
  9. ?Walaky?
   ?Walaky?
   csak címkezz minket bátran
   hisz nálatok okosabb,szebb,jobb,műveltebb mar nem is létezik
  10. eniko61
   eniko61
   gondolom hasonló megfontolásból, mint a gyógyszerismertetők Lenin-összes hosszúságát (nehogy bármi miatt beperelje a beteg a gyártót, ha valami baja történne egy gyógyszer szedése alatt)
   itt is kint a piktogramm figyelmeztetésként - valóban történtek/történnek balesetek mozgólépcsőn, ami talán (!!!) elkerülhető lett volna, ha az illető kapaszkodik :)
  11. eniko61
   eniko61
   nem kell a cicaharc...az emberi ostobaság nem ismer határokat (földrajzit és nemzetiségit sem)
  12. CasaLoma
   CasaLoma
   A szerénységet kifelejtetted! :)
   ?Walaky? kedveli ezt.
  13. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ki az a "minket" és ki a "nálatok" ?
  14. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Köszi.
  15. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Cicaharc ? Hm...

Megosztás