Hírek Karácsony régen és ma.

Karácsonyi ünnep alkalmából most bemutatjuk, hogy miről is szólt régen ez a csodálatos ünnep és hogyan zajlik napjainkban. Nagyon elszomorító, hogy miképpen változott meg az ünnep szerte a világon, mi vált fontossá ezen a csodálatos ünnepen. Nem szeretnék általánosítani, de nagyon sok helyen tapasztaltam ezt.

Rohamosan közeledik a Karácsony. Az ünnep alkalmából most bemutatjuk, hogy miről is szólt régen ez a csodálatos ünnep és hogyan zajlik napjainkban. Nagyon elszomorító, hogy miképpen változott meg az ünnep szerte a világon, mi vált fontossá ezen a csodálatos ünnepen. Nem szeretnék általánosítani, de nagyon sok helyen tapasztaltam ezt.

Karácsony régen

Régebben a legnagyobb örömöt az jelentette, hogy a család együtt volt, összegyűlt mindenki az esti vacsorára. Az esti ünnepet a nagytakarítás előzte meg, az adventi hétvégéken lelki gyakorlatokkal, böjttel hangolódtak az eseményre.
Krisztus születése valóban örömünnepet jelentett régen, az est fénypontja az éjféli mise volt. A lányok, asszonyok szaloncukrot készítettek és csomagoltak selyempapírba. A fadíszítés is közös tevékenyégnek számított, és a megterített asztal is különleges volt, ugyanis nem gyakran terítették meg a hétköznapok során, alá szalma került, a betlehemi jászolra emlékeztetve.
A vacsora után pedig jöhetett az ajándékok kibontása, melyekben nem drága mobiltelefonok voltak, hanem ólomkatona, mogyoró, dió, gyümölcs, vagy saját kézzel készített játék. A karácsonyfa alatt az egész család, kicsik és nagyok egyaránt karácsonyi dalokat énekeltek és nagyon meghitt, békés hangulat uralkodott. A Luca szék ácsolása a legismertebb hagyomány, melyet azóta már sokan el is felejtettek. A széket Luca napján kezdték el ácsolni, December 13.-án, és karácsony estéjén készültek el vele, erre felállva az éjféli misén megláthatták a boszorkányokat.

Karácsony ma​

Az ünnep középpontjában sokszor már más áll sajnos, mint régen, az ünnep nem ugyanazt jelenti. Manapság már nagy szónak számít az is, hogyha az egész család össze tud gyűlni, hiszen nagyon sokan élnek más országokban, távol egymástól. Az ünnepben sajnos az ajándékozás került előtérbe, ezt a multinacionális cégek ki is használják, folyamatosan reklámokkal lepik el az újságokat, és az internetet.

A problémát az jelenti, hogy a gyerekek egy része azért várja a Karácsonyt, hogy megkapja a hőn áhított méregdrága ajándékot, melyre a szüleinek lehet, hogy pénze sincsen, de ha nem kapja meg, akkor megsértődik. Rengetegen díszítik a házukat, fáikat már a kertekben is, melyek nagyon szép látványt nyújtanak.
Ma már sajnos az idegeskedésről szól az ünnep, mindenki kapkod, mindenki rohan, az áruházak tele vannak emberekkel, lökik félre egymást, verekednek egy leárazott termékért. Sajnos teljesen elvesztette a hangulatát a karácsony, régen még a vásárok is sokkal jobbak voltak, most az emberek többsége azért megy ki egy karácsonyi vásárba, hogy lerészegedjen.

És akkor még nem beszéltünk az internetről és az okos telefonokról…Ugyanis ma már nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is az interneten élik az életüket, és nagyon nehéz elérni azt, hogy az ünnepi asztalnál ne nyomogassa a telefonját, ne fényképezze az ételeket. Régen nem kellett ezzel foglalkozni, az emberek egymással törődtek, beszélgettek, jól érezték magukat, ma már sajnos más a helyzet...
Ma már az éjféli miséken is kevesebben jelennek meg, mint régebben. Az ajándékozás pedig a mai napokban már nem ugyanaz, rendkívül sokan állnak ugyanis sorban január első napjaiban a multi cégeknél, hogy visszavigyék a nekik nem tetsző, felesleges ajándékot, mellyel mások örömöt próbáltak szerezni. Hozzáteszem, tisztelet a kivételnek, ugyanis vannak természetesen kivételek, remélem, hogy minél többen átérzik a karácsony szellemét, és még mindig úgy ünnepelnek, mint ahogyan régen!

Szélesi Ferenc, ZH

1671666658391.png
 
A fene tudja:)
Többek közt azért imádom a karacsonyt mert ilyenkor feljon a két gyerek a párjaikkal karacsonyestere.
A lanyom ugyan olyan hulye ilyen dolgokban mint én, ő azt mondta ennek kapcsan, hogy elképzelni nem tudja maskeppen a karacsonyt, mint nalunk korbeulve a fát :)
Én egyébként kicsit meg is lepdok neha azon, hogy a parjaiknak miért nem okoz ez gpondot abban az értelemben, hogy ők is kikothetnek, hogy a szuleiknél lesz a kacsonyozas, dehat ez van :)

Ez az egesz szerintem azon mulik mihez szoktak
Igen.
Ha a szülők nem egy lakóhelyen élnek akkor az is szokás hogy egyik évben itt a másik évben ott Karácsonyoznak.
Persze a látogatást nem hagyni ki. Csak nem Karácsony napján.
Ez is szokás dolga.
De, ha a gyerek nincs rá nevelve akkor .....hagyjuk....
Most nem hiányzik neki de, majd ha az Ő gyereke is felnő és várja Karácsonykor akkor már késő lesz.
 
Nagyon szép, hogy van itt olyan aki azért emeli fel a szavát, hogy közérdeket ne zavarjunk meg pártpolitikával.
Különösen a kormánynak kéne ezt szem elött tartania és semlegesnek maradnia.
Mit tesz az istenadta ezzel ellentétben? Nem érvel csak jelzőket ad ki a megosztás érdekébe, "feco, libsi, soros..." és az ország többsége erre rábukik.

Rákattintok a Soros Alapítvány Évkönyv 1990-i számára:
"Autismus Kutatócsoport: Megalakították az Autisták Érdekvédelmi Szervezetét. A csoportban jelenleg 31 fő vesz részt, gyermekpszichiátriai speciális ambulanciát, családgondozói csoportot, egy kísérleti osztályt és két óvodai csoportot működtetnek. Eredeti munkatervükön túl jelenleg krízis-intervenciós csoportot szerveznek. Munkájukban az Autizmus Alapítványra is támaszkodnak. A csoport vezetője Balázs Anna, egy évig ösztöndíjat kap az Autizmus Alapítvány menedzselésére.
Havi 10.000 - Ft ösztöndíj, 12 hónapra
"

Több mint 17 esztendővel később, a sokgyerekes Fidesz-családok is rájönnek, hogy az ö soraikban is vannak gyerekek akiket nem lehet egyszerűen "Zappelphilipp-nek" tekinteni.
Csatlakozni, vagy támogatni egy csoportot amelyik egy "patásördög" segítségével jött létre és ilyentől támogatott az a számukra lehetetlen. Hát ez a probléma!



Ha jól tudom volt Budapesten más karácsonyi flash mob is 2022-ben. :)
 
Utoljára módosítva:
Még hogy a karácsony a szeretet ünnepe!
Aki válásra specializált ügyvédeket és pár-theraputákat kérdez meg az tudja, hogy karácsony és a nyaralás a leg gyakoribb ok a válásra.

Ennek megfelelően márciusban és augusztusban zajlik a legtöbb válóper.
A felek karácsony és a költséges nyaralás után kedvező anyagi helyzetet próbálnak teremteni és az ügyvédkeresés is időbe telik.
 
Millmann a Békés harcos utjának egyik részében irta:
"..két ember kinéz egy cella ablakán. Az eggyik a sarat látja, a masik a csillagokat..."

Szerencsére van egy harmadik is amelyik többet is észrevesz a világból.

A karácsony nem keresztény eredetü
- Kr.e. 500 körül a rómaiak december 25-ét tették Sol napistenük születésnapjává,
- a germánok pedig a Jul névű ünnepet ünnepelték, ami skandináv nyelven ma is karácsonyt jelent.
- A kereszténységben a napforduló ünnepét pogány szokásnak tekintették
- Szerintem a gyerekeknek ezt kéne megtanítani nem a télapót meg a krampuszt.

- Bajorországban Maria teherbeesését december 8.-án ünneplik.
- Most lehet találgatni, hogy Jézus koraszülött volt vagy Maria 13 hónapig volt terhes mint egy mocsári wallaby?

Egyébként a "mocsári wallaby" az egyetlen emlősállat amelyik egész életében terhes.
- Az emberekkel ellentétben nekik két méhük van.
- A terhesség végén kialakuló új embrió a második, "fel nem használt" méhben fejlődik ki.
- Talán ezt is be kéne irni a magyar alkotmányba, nehogy elvesszen.

A karácsony állítólag a szeretett ünnepe,
- manapság a pedagógusok csatakiáltása: Nem jöhet háborús játék a gyerekszobába.
- 100 évvel ezelőtt egészen más volt.
- A fiúknak kiskoruktól kezdve meg kellett ismerniük a háborús mesterséget.
- 1914-től 1918-ig bádogkatonák, fegyverek, hadihajók, zeppelinek és szablyák vártak felfedezésre a karácsonyfák alatt,
- és az akkoriban népszerű Laterna Magikák biztosan nem varázsoltak szeretetteljes pillanatokat a gyerekszoba falára, hanem harci jeleneteket vártak el a fiúktól.
- Még az én gyerekkoromban is ez volt a szokás, amit csak barátoknál, rokonoknál élvezhettem, a szüleimnek előítéleteik voltak a háborúval szemben
- Az ólomkatonákat aztán leváltotta a játék-dobtáros géppisztoly, kardok, szurony különböző kivitelben

9_10_6937.jpg


A német katonai püspök oly annyira fontosnak tartja jézus születésnapjának az ünneplését, hogy egyszer azt mondta:
- "Vallás és megélt vallásgyakorlat nélkül nincs emberi lét."
- Csak azt nem értem, hogy ha a szeretet ünnepe miért verekszenek össze rendszeresen a Papok Bethlehem-ben?

 
Utoljára módosítva:
A karácsony állítólag a szeretett ünnepe,
Miért ne lenne az? Aki keresztény Jézus születését ünnepli ha római vagy germán akkor a nekik megfelelőt....lehet választani ahogy írtad.
- manapság a pedagógusok csatakiáltása: Nem jöhet háborús játék a gyerekszobába.
Haha...a pedagógusok nem szólnak bele hogy mi legyen a családban. Ők próbálják megtanítani a gyerekekkel a tanulást.
Most nem annyira szablyát vagy pisztolyt kapnak hanem számítógépes alkalmazásokat amivel lehet gyilkolászni sokkal élethűbben mint egy játék fegyverrel,
 
Miért ne lenne az? Aki keresztény Jézus születését ünnepli ha római vagy germán akkor a nekik megfelelőt....lehet választani ahogy írtad.

Azt mondod, hogy december 25-e a szeretet ünnepe mert akkor született Jézus.
Ne haragudj de ha megnézzük az evangéliumokat a Bibliákban ez a dátum sehol sincs leírva.

Amit viszont pontosan le ellenőrizhetünk, az a téli-napélyegyenlöség, tehát örülhetünk mert pár napja hosszabbak a nappalok mint az éjszakák.
A pech csak az, hogy akik az egyenlítő alatt élnek azok számára a nappalok rövidülnek, ezért is jönnek vissza a gólyák, rigók, a kakukk... Magyarországra.

Haha...a pedagógusok nem szólnak bele hogy mi legyen a családban. Ők próbálják megtanítani a gyerekekkel a tanulást.
Most nem annyira szablyát vagy pisztolyt kapnak hanem számítógépes alkalmazásokat amivel lehet gyilkolászni sokkal élethűbben mint egy játék fegyverrel,

A testnevelés korábban a katonai előképzés volt, sorakozás, egyszerre lépés.
Nem vagyok öreg de gyerek koromban a mi is háborúsdit, indiánost játszottunk, vagy csendör-rablót de senki nem akart csendőr lenni.

Én is megdorgáltam egyszer a gyerekemet, mert egy "Ego-Shooter" játékkal (doom) játszott.
Még neki állt feljebb: "Papa te valóban azt gondolod, hogy ha sakkot játszik valaki akkor csemperakó lesz?"

Meggyőzött.
A mi korunkban még nehéz volt elképzelni, hogy a színészt akit egy filmben lelőtek még egyszer látjuk a moziba.
A gyerekek ma sokkal könnyebben különbséget tudnak tenni a fantázia és a valóság között.
Mi sem akartunk varangyosbékák lenni és várni, hogy egy királylány csókja átváltoztat bennünket.

Karácsonyban szerintem az a szép, hogy ünneplünk konfliktusok, veszekedések és ínség ellenére is.
Az asztalra kerül az utolsó krumpli is a pincéből mert tudjuk a tavasz jön, kifogjuk húzni. :)
 
Ernoe... Ernoe....!, Neked mik nem jutnak eszedbe a Karácsony ünnepéről?!
Ha a csangőszó és a gyertyaláng Neked ezt jelenti, bele se merek gondolni, hogy miket kapcsolsz majd a szilveszteri petárdákhoz vagy a pezsgő bontáshoz....??
És nem akarlak bántani, távol áll tőlem..., bizonyára bonyolultan fogalmaztam..., de mégis arra kérnélek, hogy fuss neki mégegyszer ama bonyolult írományomnak, pazarolj rá kicsit többet az értékes figyelmedből, talán másként látod majd szándékát ,s feltűnik, hogy hiba csúszott a szövegértésedben.
Szép estét!
fri50.
 
Utoljára módosítva:
Jaj...., Ernoe ...., Ne!!!
Még alig múlt el a Karácsony, itt van a "kertek alatt".. és Te már a politikát próbálod ráhúzni???
Kérlek ne tedd!!
Beidéztem egy dalt, ami arról szól, hogy jó volna, ha Karácsony szép érzésvilága egész évben kitartana..., "olvasatomban" ezt üzeni az embereknek, s úgy gondolom ez az "igény" vezérelte a szerzőket is és nem a politika.
Aztán , hogy a szerzemény elejére vagy a végére ki és milyen cimkéket ragaszt hozzá, az már nem a dal minősítése, hanem azoké akik és amit ráragasztottak.
Ernoe! , én arra kérnélek, hogy hallgassuk meg ismét a dalt úgy 3perc 50''-ig, és figyeljünk a szövegre és arra, amit üzennek a szerzők és az előadók... Ha elmúlik karácsony .
És persze...!
Igen.., minden rászoruló megsegítésére jó ha van szándék..., Karácsony előtt...alatt és után is, ahhoz nem kellenek a cimkék.
Tiszteletem.
fri50

Ernoe... Ernoe....!, Neked mik nem jutnak eszedbe a Karácsony ünnepéről?!
Ha a csangőszó és a gyertyaláng Neked ezt jelenti, bele se merek gondolni, hogy miket kapcsolsz majd a szilveszteri petárdákhoz vagy a pezsgő bontáshoz....??
És nem akarlak bántani, távol áll tőlem..., bizonyára bonyolultan fogalmaztam..., de mégis arra kérnélek, hogy fuss neki mégegyszer ama bonyolult írományomnak, pazarolj rá kicsit többet az értékes figyelmedből, talán másként látod majd szándékát ,s feltűnik, hogy hiba csúszott a szövegértésedben.
Szép estét!
fri50.

kedves fri50, nem kell mindent ellenségeskedésnek tekinteni amit írok,
ahogy látod még be is linkeltem a dalt egy korábbi felvételről, hogy ne befolyásolja a gondolatainkat a politikai és vallási háttér.

A cikk cime: "Karácsony régen és ma" és erről rengeteget lehetne írni.

Én sok karácsonyra tudok visszaemlékezni ezért irok sokat.
- Karácsony idején, amikor az ajándékozásról és problémákról volt szó, a rokonság áttért egy idegen nyelvre
- A család egyik fele szláv- másik indogermán nyelven mondták "Nicht vor dem Kind! - ami örökre megmaradt bennem.
- Elég sokáig tartott nálunk a hiedelem, mi szerint "angyalkák" és a "Kisded" hozza a karácsonyfát.
- Ezt nem volt nehéz nem elhinni, hiszen ki hozta volna be a szobába a plafonig érő karácsonyfát, a mamám ereje ehhez nem lett volna elég
- szerencsére a szuterénban egy teherautó-sofför lakott a családjával, a Magdival, aki ahogy később megtudtam vidékről hozta a fákat Budapestre

- Amikor én lettem papa, vissza akartam adni a várakozás és a csodálkozás élményét a gyerekeknek.
- Ilyenkor elküldtem a feleségem sétálni a babakocsival, amikor kész lettem felhúztam a rolót az ablakon.
- Mivel nem ált angyal a rendelkezésemre ezért sokáig tartott a művelet, a szent-család a hidegben fagyoskodott odakinn
- Ezt megcsináltam egyszer-kétszer amig pelenkát hordtak a gyerekek, aztán már nem ment.
- Azzal fenyegették a mamájukat, hogy ha nem mennek be azonnal a lakásba maguk alá csinálnak.
- Nekem semmi esélyem sem volt azt hazudni, hogy a Jézuska hozza az ajándékokat, ugy sem hitték volna el.

- Ennek ellenére a karácsonyaink szép emlékek, megosztottuk a munkát
- Az egyik gyerek a fa állításánál segédkezett a másik az ajándékok becsomagolásánál a feleségemnek.
- A gyerekek mindig előre megmondták, hogy mit szeretnének, hol kapható és mennyibe kerül
- Érdekes, hogy az ajándékokat gyakran hetekkel korábban megvettük de nem akarták elötte kipakolni.
- Tudták, hogy ott van, minden nap elmentek a szekrény elött és várták, hogy eljöjjön az idö.
- Az ön-megtartozkodás ezen erényével én nem voltam felruházva gyerek koromban

- Régen ugy volt, hogy az édesanyák egy húsdarálót, vagy egy vasalót kaptak karácsonyi ajándéknak
- Nekem a fejemhez vágta volna az "asszony" ezeket a tárgyakat

- Karácsonykor össze szokott jönni a család
- Németországban találkoztam először "karácsonyi és húsvéti menekültekkel"
- Az első feleségem bujtott fel engem először arra, hogy ne az anyósomhoz menjünk karácsonykor és húsvétkor hanem síelni a hegyekbe.
- A mi gyerekeink felnőttként csak "szent este" jelentek meg, leadták és felvették az ajándékokat, aztán uzsgyi a barátokhoz, barátnökhöz.
- Mégse mondhatom, hogy magunkra hagytak, volt már, hogy interneten keresztül karácsonyoztunk, ök főztek mi főztünk in "home office"
- Az ajándékokat a postás hozta, a képernyőn át néztük milyen képet vágnak a kicsomagolásnál és Vica versa.

- Az "ateista barátaimmal" nem az éjféli misén hanem valamilyen koncert előadáson szoktunk találkozni, már tradíció
- Húsvétkor ki szoktak bérelni egy mozit és ott megnézzük közösen Monty Python's Life of Brian, vagy The Meaning of Life.
- A film tele van mély gondolatokkal mint: „I think it was, Blessed are the cheesemakers." - amit magunkra veszünk.

- Az élet változik, amikor nyugatra jöttem még nem volt szabad a boltok elött karácsonyfát árulni, "nehogy a gyerekek megtudják az igazat"
- Azt követelte a katolikus egyház, hogy a boltokban csak szent este lehessen "karácsonyi kellékeket", díszeket és süteményt vásárolni.

- Bevallom őszintén nálunk az adventi gyertya mellett ott világit a minora is,
- Kezdetben nem tudtuk hogyan fognak erre reagálni a szomszédok, a vendégeink.
- A feleségem fel is hívta e miatt a háztartási biztosítót, ahol megnyugtatták, hogy a Versicherungspolice (kötvényünk) ablaktörést is fedez.
- Természetesen soha nem történt semmi, a sok fénylánc mellett az ablakban fel sem tünik. :)
 
kedves fri50, nem kell mindent ellenségeskedésnek tekinteni amit írok,
ahogy látod még be is linkeltem a dalt egy korábbi felvételről, hogy ne befolyásolja a gondolatainkat a politikai és vallási háttér.

A cikk cime: "Karácsony régen és ma" és erről rengeteget lehetne írni.

Én sok karácsonyra tudok visszaemlékezni ezért irok sokat.
- Karácsony idején, amikor az ajándékozásról és problémákról volt szó, a rokonság áttért egy idegen nyelvre
- A család egyik fele szláv- másik indogermán nyelven mondták "Nicht vor dem Kind! - ami örökre megmaradt bennem.
- Elég sokáig tartott nálunk a hiedelem, mi szerint "angyalkák" és a "Kisded" hozza a karácsonyfát.
- Ezt nem volt nehéz nem elhinni, hiszen ki hozta volna be a szobába a plafonig érő karácsonyfát, a mamám ereje ehhez nem lett volna elég
- szerencsére a szuterénban egy teherautó-sofför lakott a családjával, a Magdival, aki ahogy később megtudtam vidékről hozta a fákat Budapestre

- Amikor én lettem papa, vissza akartam adni a várakozás és a csodálkozás élményét a gyerekeknek.
- Ilyenkor elküldtem a feleségem sétálni a babakocsival, amikor kész lettem felhúztam a rolót az ablakon.
- Mivel nem ált angyal a rendelkezésemre ezért sokáig tartott a művelet, a szent-család a hidegben fagyoskodott odakinn
- Ezt megcsináltam egyszer-kétszer amig pelenkát hordtak a gyerekek, aztán már nem ment.
- Azzal fenyegették a mamájukat, hogy ha nem mennek be azonnal a lakásba maguk alá csinálnak.
- Nekem semmi esélyem sem volt azt hazudni, hogy a Jézuska hozza az ajándékokat, ugy sem hitték volna el.

- Ennek ellenére a karácsonyaink szép emlékek, megosztottuk a munkát
- Az egyik gyerek a fa állításánál segédkezett a másik az ajándékok becsomagolásánál a feleségemnek.
- A gyerekek mindig előre megmondták, hogy mit szeretnének, hol kapható és mennyibe kerül
- Érdekes, hogy az ajándékokat gyakran hetekkel korábban megvettük de nem akarták elötte kipakolni.
- Tudták, hogy ott van, minden nap elmentek a szekrény elött és várták, hogy eljöjjön az idö.
- Az ön-megtartozkodás ezen erényével én nem voltam felruházva gyerek koromban

- Régen ugy volt, hogy az édesanyák egy húsdarálót, vagy egy vasalót kaptak karácsonyi ajándéknak
- Nekem a fejemhez vágta volna az "asszony" ezeket a tárgyakat

- Karácsonykor össze szokott jönni a család
- Németországban találkoztam először "karácsonyi és húsvéti menekültekkel"
- Az első feleségem bujtott fel engem először arra, hogy ne az anyósomhoz menjünk karácsonykor és húsvétkor hanem síelni a hegyekbe.
- A mi gyerekeink felnőttként csak "szent este" jelentek meg, leadták és felvették az ajándékokat, aztán uzsgyi a barátokhoz, barátnökhöz.
- Mégse mondhatom, hogy magunkra hagytak, volt már, hogy interneten keresztül karácsonyoztunk, ök főztek mi főztünk in "home office"
- Az ajándékokat a postás hozta, a képernyőn át néztük milyen képet vágnak a kicsomagolásnál és Vica versa.

- Az "ateista barátaimmal" nem az éjféli misén hanem valamilyen koncert előadáson szoktunk találkozni, már tradíció
- Húsvétkor ki szoktak bérelni egy mozit és ott megnézzük közösen Monty Python's Life of Brian, vagy The Meaning of Life.
- A film tele van mély gondolatokkal mint: „I think it was, Blessed are the cheesemakers." - amit magunkra veszünk.

- Az élet változik, amikor nyugatra jöttem még nem volt szabad a boltok elött karácsonyfát árulni, "nehogy a gyerekek megtudják az igazat"
- Azt követelte a katolikus egyház, hogy a boltokban csak szent este lehessen "karácsonyi kellékeket", díszeket és süteményt vásárolni.

- Bevallom őszintén nálunk az adventi gyertya mellett ott világit a minora is,
- Kezdetben nem tudtuk hogyan fognak erre reagálni a szomszédok, a vendégeink.
- A feleségem fel is hívta e miatt a háztartási biztosítót, ahol megnyugtatták, hogy a Versicherungspolice (kötvényünk) ablaktörést is fedez.
- Természetesen soha nem történt semmi, a sok fénylánc mellett az ablakban fel sem tünik. :)
Igen felénk is nagyjából így működik, működött a Karácsony.
 
- Németországban találkoztam először "karácsonyi és húsvéti menekültekkel"
- Az első feleségem bujtott fel engem először arra, hogy ne az anyósomhoz menjünk karácsonykor és húsvétkor hanem síelni a hegyekbe.
Igen a nők szoktak lázadozni az otthon lét ellen.
Hogy miért?
Talán ....a dicsekvés miatt.
- A mi gyerekeink felnőttként csak "szent este" jelentek meg, leadták és felvették az ajándékokat, aztán uzsgyi a barátokhoz, barátnökhöz.
De, bennük hogy rakodik le ez az ünnep? Az Ő gyermekeikkel otthon vannak vagy irány a rokonok , nagyszülők?
- Érdekes, hogy az ajándékokat gyakran hetekkel korábban megvettük de nem akarták elötte kipakolni.
- Tudták, hogy ott van, minden nap elmentek a szekrény elött és várták, hogy eljöjjön az idö
Ez is így van :D
 
Ah, ja a leg fontosabbat kihagytam. Éjféli mise régen és most

- Az "átkos" rendszerben évente kétszer tele voltak a templomok, húsvétkor és karácsonykor.

- Különösen az éjféli misére volt könnyű elvinni bennünket gyerekeket.
- A templom ilyenkor annyira tele volt, hogy sikerült a gyerekeknek "lerázni magukról a szülöket"
- A szülök bent voltak, a tömeg miatt ki sem tudtak jönni.
- A gyerekek a templom elött hancúroztak, a lányokkal incselkedtek, ellem-lámpáztak, élvezték, hogy későn ébren, az utcán lehetnek.
- Hogy miként van ez manapság Magyarországon nem tudom,
- Nálunk a konfesszió-nélküliek száma egyre nö, a templomok még karácsonykor sem telnek meg.
- Lehet, hogy azon múlik, hogy az átváltoztatás show-effektusa, a performance nem elég a mai ember számára.

72e99e4e-bfef-48c4-8750-accaa77ce687_w1600_r1.503006012024048_fpx51.87_fpy50.jpg
 
kedves fri50, nem kell mindent ellenségeskedésnek tekinteni amit írok,
ahogy látod még be is linkeltem a dalt egy korábbi felvételről, hogy ne befolyásolja a gondolatainkat a politikai és vallási háttér.
Szép napot !
Ernoe köszönöm, hogy pazaroltál rám figyelmedből s átolvasva-átgondolva megértetted vagy jobb ha megérezted milyen szándék vezérelt a dal szellemének beidézésével.
Nem a politika, nem a vallás (mindkettő eléggé le van járatva ahhoz, hogy ne érdekeljen), csupán az emberségesség, egy normális élethez.
Hogy milyen is az...?

Három napig jók vagyunk, sőt emberségesek,
Istenem, hadd legyen egész évben ilyen a világ
!.."
Bródy János szerint:
"A lelkünk mélyén őrzi titkát a kék virág
Ahány ember annyiféle csodálatos világ."
Osho úgy véli:
"Az élet nem más, mint egy üres vászon - festhetsz gyönyörű jelenetet, tájképet, vagy festhetsz fekete szellemeket és veszélyes embereket. Tőled függ. (...)
Az élet csupán egy lehetőség. Megad mindent, amire szükséged lehet: és most csináld magad!"

Szabó Lőrinc:
Élet
Érdemes lesz? érdemes volt?
Görbe, ami egyenes volt.
Hol van erő és szerencse?
Mi taszít ki? Ki vezet be?
Tőle, hozzá, benne, érte,
nála, néki, mégse, mért ne,
ide, onnan, ott is, itt se
majd ha, már most, ugy is, így se,
mindig, egyszer, érthetetlen,
jaj, tovább, nem, az se, nem, nem,
néha mégis, soha többé,
véle, oda, mindörökké:
mennyi megnyílt s elveszett ut,
mennyi csapda, mennyi zegzug,
halni lassan, ölni gyorsan,
bent a szívben, kint a sorsban,
s úgy hinni, hogy győztes - vesztes,
eljutunk az egyeneshez:
.
.
.
érdemes volt? érdemes lesz?
 
Utoljára módosítva:
Szép napot !
Ernoe köszönöm, hogy pazaroltál rám figyelmedből s átolvasva-átgondolva megértetted vagy jobb ha megérezted milyen szándék vezérelt a dal szellemének beidézésével.
Nem a politika, nem a vallás (mindkettő eléggé le van járatva ahhoz, hogy ne érdekeljen), csupán az emberségesség, egy normális élet.
Hogy milyen is az...?


Bródy János szerint:
"A lelkünk mélyén őrzi titkát a kék virág
Ahány ember annyiféle csodálatos világ."
Osho úgy véli:
"Az élet nem más, mint egy üres vászon - festhetsz gyönyörű jelenetet, tájképet, vagy festhetsz fekete szellemeket és veszélyes embereket. Tőled függ. (...)
Az élet csupán egy lehetőség. Megad mindent, amire szükséged lehet: és most csináld magad!"

Szabó Lőrinc:
Élet
Érdemes lesz? érdemes volt?
Görbe, ami egyenes volt.
Hol van erő és szerencse?
Mi taszít ki? Ki vezet be?
Tőle, hozzá, benne, érte,
nála, néki, mégse, mért ne,
ide, onnan, ott is, itt se
majd ha, már most, ugy is, így se,
mindig, egyszer, érthetetlen,
jaj, tovább, nem, az se, nem, nem,
néha mégis, soha többé,
véle, oda, mindörökké:
mennyi megnyílt s elveszett ut,
mennyi csapda, mennyi zegzug,
halni lassan, ölni gyorsan,
bent a szívben, kint a sorsban,
s úgy hinni, hogy győztes - vesztes,
eljutunk az egyeneshez:
.
.
.
érdemes volt? érdemes lesz?


Élet - Nemes Levente


Ha évközben is igyekszünk emberségesek lenni, a politikában a vallásban, az életben...akkor talán szép lesz a világ Karácsony után is.
Én ilyen világot remélek a rászorulóknak is és a segítőknek is 2023-ban (is)!

Oshot, Eckhartot(a Tolle csaladbol :) ), Byrnet inkabb nem idezek itt:)
Tul sok racionalis - bar en kinkabb uigy hiovom hogy foldhozragadt - ember van itt :)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,699
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére