Katolikus? Hazavinné halott szerettei hamvait? Nem szabad!

A Vatikán nemet mond a halottak hamvainak szétszórására és otthon őrzésére.

Temetkezési útmutatást közölt a vatikáni Hittani Kongregáció kedden, hangsúlyozva, hogy az egyház a hívők számára nem engedélyezi az elhunytak hamvainak otthoni őrzését, valamint a hamvak szétszórását sem.

A halottak napja előtt közölt Ad resurgendum cum Christo (A Krisztussal való feltámadásért) kezdetű vatikáni dokumentum nyolc pontban foglalja össze a Hittani Kongregáció instrukcióit a halottak temetéséről és kremáció esetén a hamvak megőrzéséről.

A dokumentum emlékeztetett, hogy 1963-ig a katolikus egyház tiltotta a hamvasztást, azóta azonban a hamvasztás már nem ellentétes a keresztény vallás tanításával. Az egyház továbbra is a holttestek elföldelését részesíti előnyben, mivel az egyház megítélése szerint ez a temetési hagyomány nagyobb tiszteletet fejez ki a halottak iránt, a hamvasztás viszont nem tiltott. Ez a temetkezési mód az utóbbi évtizedekben jelentős mértékben el is terjedt anyagi és kulturális okokból, más „egyházzal ellentétes” temetkezési szokásokkal együtt – fogalmaz a Hittani Kongregáció útmutatása.

A kongregáció hangsúlyozza, hogy az egyház a halottaknak a temetőben vagy más felszentelt helyen való temetését szorgalmazza, többek között azért, mivel a hagyományos temetkezési hely elősegíti az elhunytakról való megemlékezést és a hozzájuk intézett ima lehetőségét,

“ a halottak „elrejtése” és „magántulajdonként” való kezelése helyett.
A Hittani Kongregáció nem engedélyezi a hamvak otthoni őrzését, amelyhez rendkívüli vagy súlyos esetekben püspöki engedély szükséges. A hamvakat viszont ebben az esetben sem lehet a családtagok között szétosztani.


Minden
“ „panteista, naturalista, nihilista félreértés tisztázására”
“ ha az elhunyt akarata hamvainak szétszórása volt, ezt az egyház tagadja meg.
Európában a halottak mintegy negyven százalékát hamvasztják. A katolikus Olaszországban 1987-től terjedt el a koporsós temetésnél jóval olcsóbb hamvasztás, amely jelenleg a temetések több mint 16 százalékát teszi ki. Az Egyesült Államokban tavaly következett be először, hogy a hamvasztásos temetések száma meghaladta a koporsóban való temetésekét.

Folyamatosan emelkedik a hamvaknak a nem temetőben való őrzése, valamint a hamvak szétszórásának aránya is.

Vs.

hamvak.jpg
 
Én ugyan nem! Szétszóratom a hamvaimat a meki parkolójában, akkor legalább biztos lehetek benne, hogy az unokáim is minden hétvégén meglátogatnak. :)
*
Micsoda ötlet! Eléggé mókás. De a kivitelezés? No az viszont necces. Ott mindig őr van, s igencsak megkérdeznék az éppen szóró személyt, hogy miért csinálja azt, amit? Ki van világítva, még azt sem lehet tanácsolni, hogy az éj leple alatt tegye. Nehéz dolga lesz aki erre bevállalkozik, de tegye, mert aranyos az ötlet. Egészségügyileg már megtámadható. Miért? Valaki, bárki kijönne egy fagylalttal a kezében, s a szél ráfújná a Te hamvaid pár szemecskéjét, s ő azt megenné... No, ez eléggé morbid.
Hangsúlyozom, az ötlet nagyon kedves, de szinte véghezvihetetlen. Sajna...
 
Olvasom, hogy nállunk valaki kiásta a mamája urnáját a temetöben, hazavitte és eltemette a kertben a fa alatt.
-
A hivatalok számára nem hangzott ilyen ártatlanul az eset és megbüntették 1500 eurora az anyás utodot, mert "megzavarta a halott nyugalmát". Szo szerint ez volt a vád.
 
Olvasom, hogy nállunk valaki kiásta a mamája urnáját a temetöben, hazavitte és eltemette a kertben a fa alatt.
-
A hivatalok számára nem hangzott ilyen ártatlanul az eset és megbüntették 1500 eurora az anyás utodot, mert "megzavarta a halott nyugalmát". Szo szerint ez volt a vád.
Miért nem éjfélkor ment, halloween jelmezben? :)
 
B
UGYE tE SEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(akarod" másokra ráerőltetni? ")---- a HOKUSZPOKUSZT !!!!!!
Majd legközelebb mielőtt valamit írok, írásos engedélyt fogok tőled kérni. Amúgy meg mit ordítozol? Félsz talán valamitől?
 
B
A traditio néha borzaszto teher lehet. Több mind egy évtizeddel ezelött meghalt az anyosom, a testvérek elosztották a hanvakat, mi is kaptunk egy
"kaffee latte to go" pohárra valot, pedig én önzetlenül lemondtam a többi rokon javára, eredménytelenül.
-
Elöször a lakoszobába volt a vitrinbe, ott ahol a borospoharak álltak. Hallatlan, mondom a feleségemnek, hogy az édesanyád a halála után is kontrolálja menyit iszom, tegyük az urnát a szekrény tetejére. Azelött is mindig kimostam a borospoharakat használat elött de most az volt a feleségem véleménye, hogy tultásba viszem a polirozást. Megsértödött de felkerült az urna a szekénytetejére.... aztán egy nagytakaritásnál titokban levittem a pincébe... mit tesz isten a költözés után nem találtuk meg többet. Féltem, hogy csetepaté lesz belölle de nem. Ma ugy érzem ö is beletörödöt, talán meg is könyebbült..
-
the_power_of_goodbye_1306985.jpg
Miért nem töltötted homokórába? Dolgozzon meg a helyért! :rohog:
 
A vatikáni iránymutatás, az nem jelenti a címben említett TILTÁST.
És kizárólag katolikusoknak tett javaslat.
Hiszen a Vatikán a falain kívül nem jogosul -senkinek semmit- JOGILAG tiltani.
"...a temetést részesítik előnyben a hamvasztással szemben. ..."
Rengeteg Magyarországi temetőben csupán urnás temetés lehetséges!
Majd ha ad a Vatikán területet a temetők bővítéséhez na majd akkor ugasson bele más országok belügyeibe.
Addig csak gyomlálgassa a pedofil papocskáit, és püspökeit.
 
A lényeg, hogy emlékeinkben élnek - ehhez nem kellenek tárgyak
a végtisztességet pedig megkapja valószínűleg minden olyan elhunyt, akit van ki elbúcsúztasson - ez nem erkölcs kérdése szvsz
.
Félig értek egyet: Emlékeinkben élnek
A többi macerás, de annyit megér nem olyan rettenetes fáradság kimenni a temetőbe és gondozni amaddig bírja az ember.
Évente 3-4 szer, ez egy ceremónia, a gondoskodás ceremóniája.
Nekem még fontos.
Egy urnafal nem adja ugyanazt. Az otthoni sem.
A temetői lopást ki lehet bírni.
A díjfizetés magas, az ami nem jó.
 
.
Félig értek egyet: Emlékeinkben élnek
A többi macerás, de annyit megér nem olyan rettenetes fáradság kimenni a temetőbe és gondozni amaddig bírja az ember.
Évente 3-4 szer, ez egy ceremónia, a gondoskodás ceremóniája.
Nekem még fontos.
Egy urnafal nem adja ugyanazt. Az otthoni sem.
A temetői lopást ki lehet bírni.
A díjfizetés magas, az ami nem jó.
Sokan viszont távol kerülnek szeretteik sírjától, és nem tudják gondozni azokat. :(
 
Hogy tisztára mossam magamat, mi az anyosombol csak egy kis portiot kaptunk, inkább egy ereklyetaronyit.
-
Az országban ahol élt egy bombaállo, mausoleumnak nevezhetö eröditmény örzi az emlékét. Ez nem tréfa. A környéken gyakran van árviz, a házak falán leolvashato mikor meddig ért. A házakat ujra szokták épiteni de a temetöt az "örökké-valoságnak" épitik, ezért ott a sirok maszivabbak mind a lakoházak.
-
Továbbá nem látom be miért álljon egy urna a lakoszobában permanens a szemem elött.
Ez olyan lehet mind amikor korábban az ágyak felöl a Heilige Madonna, Mutter Gottes tekintett a szülökre.
 
Halottak napja Mexikoban. Erdemes megfigyelni a visszatérö nöi figurát, a "La Catrinát".
-

-
Vannak olyan helyek, ahol a halottakat rendszeresen kiássák egy napra, hazaviszik, megetetik, rendbehozzák a ruháját aztán ujra eltemetik.
 
Miért is kell az elégetett szerettem hamuját hazavinnem?
Vajon mit jelentene az nekem?
Anélkül nem megy az emlékezés?
Többet jelent a hamu egy köcsögben mint egy kép a falon?
Ha balzsamozás megoldható lenne akkor hazavinnénk a saját kedves kis mumiáinkat?
Nem, neked nem kell.
Más, aki másképp gondolkodik és érez, hadd tehesse, amit jónak lát anélkül hogy bárki megmondja neki a frankót...hm?
 
3.jpg

-
Szent Erzsébetet szinte szétszedték a ravatalon, tincseket vágtak a hajábol, ruhájábol, levágták a lábuját, söt állitolag még a melbimboját meglehet találni ereklyetartoban. Assziszi Szent Ferenc már élete során olyan tiszteletnek örvendhetett, hogy a hivei alig birták kivárni, hogy meghaljon és egy darabot letudjanak vágni belölle.
-
Habsburg Otto szive nem "hazaszeretetböl" került Pannonhalmára hanem egy 19. századi pánik miatt. Abban az idöben nagyon sok tetszhalotrol számoltak be az ujságok. Az egyszerü embereknek hullájával ugy jártak el, hogy biztonságbol egy szöget vertek a szivébe, ami ügye a nemes emberek számára tul vugaire lett volna, ök az egész szivüket vetették ki biztonsági okokbol. Enyit Halloweenhez. :)
-
A halottaknak a temetöben a helyük, nem vitrinben.
-
lenin-gammelig.jpg

-
 
14724406_1229970103733631_2277808228268691270_n.jpg

Hamár a halottaknál vagyunk:
- (gyors halál érte) nem kelett szenvednie.
- Akkor nem keresztény modon halt meg!
 
Bizony, bizony nem akarják, hogy az embereket ne emlékeztesse semmi sem az elmúlásra, s az attól való félelemre. Netán ráébredjenek valami másra!
 
A hamvasztás és az urna nem olcso. Ausztriában ma akár gyémántot is preselnek a szeretteink hamvábol, mindez csak a szénatomok elrendezésén mulik, a szén lehet egyszer grafit, egyszer gyémánt vagy akár egy ember vagy elefánt. A követ aztán belehet épiteni egy emlékgyürüben és mindig kéznél van az eltávozott.
-
A Pestisjárvány idelyén gyorsabban döltek az emberek ágynak minda egy koporsohoz szükséges fatörzset kilehetett volna vágni, ezért a szociális gondolkodásu II. Jozsef osztrák uralkodo feltalált egy koporsot amit többször fellehetett használni, innen a neve "Jozsef-féle közösségi-koporso", vagy csak egyszerüen "Sparsarg".
-
A halottat hagyományos modon felravatalozták a "sporolos-koporsoban", odacipelték a kiásott sirhely fölé, a pap elmondta a bucsuimát és a siráso egy David Copperfieldhez hasonlo trükkel (kinyitott egy csapoajtot a koporso alján) belepottyantotta a hullát a gödörbe, anélkül, hogy a gyászolo közösségnek feltünt volna ez az illuziorombolo jelenet.
-
josephinischer_gemeindesarg_sparsarg_original.jpg

-
Allitolag Wolfgang Amadeus Mozart is egy ilyen költségeket kimélö koporsobol lett a földbe csusztatva. Nálla kölönösen sokat sporoltak, mert a gödröt nem hantolták be rögtön, vártak egy-két napot, igy több halottat lehetett hukepack modjára egy sirba helyezni. Ezért nem lehet tudni biztosra, hogy az Eisenstadtban levö erkje valoban Mozart csontjait tartalmaza vagy sem.
-
Ha lett volna Mozard idelyén GEMA akkor a szerzöi jogokbol telett volna egy saját koporsora. :(
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,137
Üzenet
4,802,409
Tagok
615,752
Legújabb tagunk
RogerVak
Oldal tetejére