Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk minden kedves Olvasónknak!

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
husvet.jpg

Itt a húsvét, eljött végre, A szép lányok örömére. Mert a lányok szép virágok, Illatos víz illik rájok. Kit húsvétkor nem locsolnak, Hervadt virág lesz már holnap.

Miért piros a húsvéti tojás?
A húsvétnak Európa-szerte talán legáltalánosabb jelképe a húsvéti tojás. Krisztus úgy törte fel feltámadáskor a sziklasírt, miként a kifejlődött madár az őt fogva tartó tojás héját – írja a lexikon.katolikus.hu.


A tojás piros színe Krisztus kiömlött vérét jelképezi. Eleinte a termékenység ősi jelképét, a tojást, húsvét alkalmából – Krisztusra emlékezvén – kizárólag piros festékkel díszítették.


A húsvéti tojást még a baromfitenyésztéssel korábban nem foglalkozó észak-európai népek is bevonták szokásvilágukba. A fiúk az erdőbe jártak ki a madarak fészkeiből tojást gyűjteni.


Nem hiányozhatott a húsvéti tojás a böjtben tilalmas ételek szentelésre vitt kosarából. A megszentelt tojást a családtagok együtt fogyasztották el húsvét vasárnapján. Leányok legényeknek ajándékoztak hétfőn díszes tojást, egyes magyarázatok szerint ezzel akarván magukat megváltani a túlzott locsolástól, illetve ezzel viszonozták az egyébként kitüntető figyelmességet kifejező gesztust.


A tojás mellett a barka a leggyakoribb húsvéti jelkép. A mi éghajlati viszonyaink között a fűzfabarka helyettesíti azokat a pálmaágakat, amelyeket lengetve üdvözölte a nép egykor a Jeruzsálembe bevonuló Jézust. Ennek emlékére szentelik meg a barkát virágvasárnapon.
 
szerintem husvétkor is lehet hust enni ugyan olyan nap mint a többi
tojás piros színét azt csak az emberek találták ki szerintem,
 

egyúrazűrből

Állandó Tag
Állandó Tag
hadd kívánjak utólag 1 versikémmel:
Locsolja a kutya a fáknak a tövét.
Locsol a tűzoltó, mikor valami ég.
Panka néni a háza előtt ácsorog.
Támasztja a kaput, ő nem locsol;- locsog.

Most hirtelenjében ennyi jut eszembe.
Szagos szovjet kölnim fogom a kezembe.
Igen szovjet, mert 100 éve ezt használom.
Megyek a csajokhoz, beszedem a vámom.

Pár kétes soromnak kevés az értelme.
Szebbet alkotna egy tőlem épebb elme.
Komolyra fordítom legalább a végét.
Kívánok húsvétra szeretetet, békét.
 
Oldal tetejére