Kertész Ákos kanadai állampolgár lett

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 6.

Melitta - 2019 Január 6, 15:40
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  „Föl kellett állnom, 314 ember tapsolt meg, köpni-nyelni nem tudtam, és persze madarat lehetett volna fogatni velem az örömtől, és máig sem értem, hogy lehet, hogy pont rólam szólt ez az eskütétel. Ahogy vonultunk ki az állampolgársági dokumentumért, a sorok között átszólt egy magyar fiatalasszony (cca. 35), hogy számára megtiszteltetés, hogy velem együtt teheti le az állampolgári esküt; a hölgy aligha fideszes, és valószínű, hogy olvasott is tőlem valamit.

  Hát ennyi, ez még hozzátartozott az állampolgársághoz.”

  Ezt írta néhány nappal ezelőtt Kertész Ákos Kossuth-díjas magyar – és immár kanadai – író.

  Az ügy előzményei 2011. augusztusáig nyúlnak vissza, amikor Bartus László, az Amerikai Népszava főszerkesztője elbúcsúzott lapja online változatának olvasóitól. Elfogyott a pénz írta Bartus, ideiglenesen szünetel a hírszolgáltatás. Erre a cikkre reagált, ugyancsak az Amerikai Népszavában, Kertész Ákos. Keserű szavakkal fogadta a portál megszűnésének hírét, és indulatosan bírálta a hazai közvéleményt, amiért szerinte a Magyarországon élő magyarok számára nem fontos a demokrácia.

  Keserűen és indulatosan fogalmazott Kertész - a sokat megélt emberek keserűségével, a sokat tapasztalt író indulatával.

  És persze, voltak igaztalan mondatai is.

  A magyar genetikusan alattvaló” – írta. Majd így folytatta: „a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud, és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire.”

  Normális demokráciában itt ér véget a történet.

  Magyarországon itt kezdődik.

  Korábban sosem látott hörgedelem jött ugyanis a szélsőjobbról. Az Orbán-közeli Széles Gábor sajtóérdekeltségei szerint ezzel Kertész Ákos kiiratkozott a magyarságból, a Jobbik pedig azt javasolta, hogy vonják vissza Kertész összes addigi kitüntetését.

  Szerintem, amit Kertész Ákos írt, az túlzottan indulatos. És a túlzó indulat sosem lehet teljesen igaz. Én például nem gondolom, hogy sunyik lennénk és parancsot követők. Vannak közöttünk ilyenek is. De nem mind vagyunk ilyenek. Nem szabad általánosítani, és egy egész népet egy kalap alá venni.

  Másfelől viszont, nem kellene Kertészt, vagy bárki mást, kiiratkoztatni a magyarok közül. Szégyen ide, szégyen oda: Szálasi is magyar volt. Horthy is. És, hogy valami jót is mondjunk: Bartók Béla, Szentgyörgyi Albert is magyarok voltak. A világhírű filmművészek, és a csapnivaló filmcsinálók. Az olimpiai bajnokok és utolsó helyezettek.

  Azok, akikre büszkék vagyunk, és azok is, akik miatt mások előtt ég az arcunk. Azok is magyarok voltak, akiket - ugyancsak magyar emberek - a Dunába lőttek, vagy a vagonokba tessékeltek. Sokféle van közöttünk: becsületes és tisztességtelen, aljas és egyenes.

  Még a magyar közjogi méltóságok sem egyformák: Göncz Árpád is magyar köztársasági elnök volt, Áder János is magyar államfő. Kertész Ákos magyar ember - csakúgy, mint azok, akik az ő és mások magyarságát kétségbe vonják.

  Kertész Ákos az ominózus cikk megjelenése után pár nappal közleményt adott ki, amellyel „helyreigazította” a saját mondatát: „Az Amerikai Népszavához írt publicisztikámban szereplő mondatot - A magyar genetikusan alattvaló – ezúttal helyreigazítom. Helyesen ilyen mondat nincs. Örömmel értesültem, hogy a holokauszttal kapcsolatban az elmaradt bocsánatkérés ügyében helyreigazítottak mások. Ezzel az ügyet lezártam.”

  A lavina azonban nem állt meg, valóságos hadjárat indult Kertész ellen: Budapest közgyűlése 2011. szeptember 21-én határozatot hozott díszpolgári címének visszavonásáról, s a Fővárosi Közgyűlés 2011. december 14-én törölte Kertészt a díszpolgárok listájáról.

  A Jobbik feljelentést tett Kertész ellen közösség elleni izgatás gyanújával, ám az ügyészség ezt elutasította, mivel szerintük a kijelentés a véleménynyilvánítás keretén belül maradt.

  Mindezek mellett számos, főleg verbális támadás is érte az írót, az utolsó csepp a pohárban – a medencében – az volt a számára, amikor az uszodában, ahová hosszú ideje járt, bele akarták fojtani a vízbe. Ekkor döntöttek úgy a feleségével, hogy elhagyják Magyarországot. Kanada befogadta őket, s néhány nappal ezelőtt nemcsak otthont, hanem – immár kanadai állampolgárként - hazát is adott nekik.

  Szerző: Föld S. Péter

  [​IMG]
   
  mPicúr, krabat1, Ernoe és 1 másik tag kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 6.

  1. Melitta
  2. Beka Holt
   Beka Holt
   Szép és nyugodt öregkort kívánok neki!
   Éva Kismadar, Georgina Bojana és Ernoe kedveli ezt.
  3. orion-köd
   orion-köd
   Az embereknek, a közösségeknek el kell fogadniuk az életben az építő jellegű kritkákat, mert ez hozzá tartozik ahhoz, hogy akár egy ember, egy közösség egy adott szegmensben javuljon. Csak hát ez semmiképp sem lehet építő kritikának hívni, mert hát ugye genetikailag kategórizál egy közösséget. Kik is használták ezt a fogalmat? ...oh wait...

   Ha egy teljesen másik ember egy teljesen másik közösséget jellemez genetikailag negatív értelemben, akkor valószínűleg azok támadnák be őt elsőként habzó szájjal (többek között a szerző), akik most legeréjesebben védik ugyanezért a dologért Kertész Ákost.

   Ezt hívják úgy a magyar nyelvben, hogy: kettős mérce.
  4. Melitta
   Melitta
   A vilagert sincs antiszemitizmus, a Sorosozas mi ha nem burkolt antiszemitizmus, de S.Marcsi mit csinal ha nem a terror hazaban es mindenhol ahova ratette a kezet tortenelem hamisitast muvel.
   NYugodtak lehettek itt orommel fogadtak oket es mar mint canadai allampolgar nem erdekes mit mond az antiszemita korus otthon.
   Ahoz kepest eleg magas szinten muvelik sokan otthon az antiszemitizmust hogy az se tudjak mi az.
   A kossuth dijaval se kell foglalkoznod mert egyenlore o neki van es nem neked vagy nekunk.
   Remekul haladtok,hogy a ketkezi munkastol az ertelmisegig mindenkit kiutaltok a hazajabol.
   Hova vezet ez az ut? Kozel 1 millio ember ment el , nincs antiszemititzmus, nincs gyulelkodes csupan hobbinak tekintheto szerinted ha valaki orszagot es hazat cserel.
   Mivel megkapta a menekult statuszt ami kosoznheto nem csak a te velemenyednek hanem azoknak akik nem altalottak durvabb eszkozokhoz nyulni. Fojtogato ez a gyulokodes otthon legyen az Kertesz Akos, Kertesz Imre vagy a tobbi Nobel dijasok, kiemelkedo tudosok kozgazdaszok muveszek.
   Jo lenne tudnal legalabb ennyi tudost azon az oldalon is felsorolni akik habzoszajjal antiszemita kirohanasaik vannak.
   Georgina Bojana és ladybug7spots kedveli ezt.
  5. prominor
   prominor
   Bocsánat de Kertész Ákos 2011-es történet... Na és Kertész Imre sem a magyarságával tüntetett.. Hol is élt?
   Nem kéne az aktuál dolgokat és a múltat mindig összemosni...
   Senki nem foglalkozott Kertész Ákos vallási hovatartozásával Magyarországon, sőt nemcsak nem érdekelt senkit, de nem is tudta senki.. Ő maga hozta elő.. El kéne olvasni mit is írt , mit is nyilatkozott..
   Na meg a hamis zsidó önképről vallott gondolatait is. ( Amik azért 2014-esek !!)
   Én szinte minden munkáját olvastam, sőt számos tételemet újra gondoltam éppen egy egy dolgozata kapcsán, de ez nem változtat azon a tényen, hogy Ő csak alkalmazkodott az elvárásokhoz, s annak szolgálatába állította kétségtelen tehetségét. Nem az én dolgom megítélni, majd a jövő ezt megteszi,,
   De ez a Fórum véleményeket és nem frázisokat (legalábbis merem remélni) ütköztet más fórumoktól eltérően, kulturált formában...
   S én a saját véleményemet írtam le a tényeket is ismerve...
  6. vasoxid
   vasoxid
   Ha már az irodalomnál tartunk Radnóti Miklós, Örkény István, Rejtő Jenő Faludy György, Karinthy, Szerb Antal ,Molnár Ferenc , Kertész Imre. Mind zsidó származású magyarok, tankönyvekben tanitanak róluk , már mi is olvastuk és tanultunk róluk , és érettségizni kell belőlük ma is. A magyar gyerekeket, középiskolásokat a budapesti holokausztmúzeumba, vagy Auswitzba utaztatják kirándulni, megmutatják, hogy mik is történtek ott és miért. Osztályfőnöki órán érinteni kell legalább egyszer a zsidóellenesség és a cigánykérdés témáját, megbeszélni, hogy ez miért elitélendő. Nem gondolom, hogy nálunk antiszemitizmus lenne. Nem mellesleg az izraeli miniszterelnöknek Netanjahunak is ez a véleménye ez azért csak számit valamit.
  7. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Az elhangzott szó olyan, mint a fogkrémes tubusból kinyomott fogkrém.
   Nem lehet visszanyomni.
   Az elhangzott szóért felelősséget kell vállalni és tudomásul kell venni azt is, hogy az emberek identitásuktól függetlenül érzékenyek.
  8. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Egy demokráciában szabad vélemény nyilvánítás van. Ha nincs, akkor az nem demokrácia.
   Valóban nagyon keményen és általánosítva fogalmazott Kertész (joga volt hozzá, ez az ő véleménye), de az itt felhördülők mélyedjenek kicsit el a ma, s a közelmúlt közéletében, társadalmi jelenségeiben és rá fognak ébredni, hogy sok igazság van abban, amit Kertész mondott.
   Mellesleg Orbán is megmondta, a magyarnak diktatúra kell, nem demokrácia, akkor érzi jól magát, ha megmondják neki mit, hogyan.
   Sok nép tudott szembenézni a múltjával, még a németek is, és lezárni azt (másképp nem is lehet), de ez nálunk nem történt meg sem a világháborúkkal, sem más eseményekkel kapcsolatban. Itt csak maszatolás, egymásra mutogatás, délibábos múltba révedés van. Milyen ország az, ahol háborús bűnösöket ünnepelnek, öntenek szoborba ?
   Nézzünk szembe azzal a ténnyel is, hogy nem kevés ember fogadja tapsikolva a szemébe szórt csillagport, rágja a Soros-migráncs gumicsontot készségesen, mert nem lát tovább az orránál, miközben már a gatyát is lelopták róla ? (Itt most nem a 'rendszer' kedvezményezettjeiről beszélek, akik érthető módon anyagi haszonszerzés okán nyalnak boldogan segget.)
   Természetesen vannak nem kevesen gondolkodó, 'látó' emberek, akik közül viszont szintén sokan lapítanak, mert kell a kenyér, gyerekek vannak, család van és mivel a 'rendszer' a legalacsonyabb szintekig beete magát a társadalomba, nem kap többé munkát, még közmunkát sem, ha szóra meri nyitni a száját.

   Kicsit hosszúra nyúltam, bár sok dolgot nem is említettem.
   A fentieket gondolatébresztőnek szántam, nem vitaalapnak, így nem fogok válaszolni a kommentekre, nem szállok vitába az ellenvéleményekkel.
   Ez itt Kanada, itt demokrácia van, jogom van véleményt nyilvánítani, mint ahogy azoknak is, akik nem értenek velem egyet...és maradjunk is ennyiben.
  9. tipasa
   tipasa
   Biztosan
   nem hiszi el.Nincs érezhető antiszemitizmus.Az közembereknek fogalmuk sincs ki a zsidó ki nem. Vagy ha igen nem foglalkozik vele.A Zsidó állammal jók probléma nélküli a kapcsolat.Én nem láttam bárki hátrányt szenvedett volna. Biztosan van aki másképpen gondolja .Könyörgöm hol nincs Tegye a szívére a kezét Kanadába nincs egy sem vagy a tesoknál az USA. -b?? Mindenhol találni akiket nem kedvelnek hol ezért hol azért. Akit az egész ország szeretett Halála után máig tisztelet övezi Itt maradt mikkor annyian megpucoltak. Göncz Árpád megmaradt zsidónak Magyarnak !
   Utoljára módosítva: 2019 Január 7
  10. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Hányadikban tanítják Rejtőt és mióta kell "éreccségizni" belőle?
   Sajna én még az átkosban voltam iskolás (talán ezért is tudok még írni és olvasni.
   krabat1, atapata és McMelikszi kedveli ezt.
  11. Melitta
   Melitta
   Igen furcsa megkozelites az antiszemitizmus ellen, mikor valamennyien pont az antiszemitizmus aldozatai voltak vagy a szerencsejuknek koszonhetoen eltek tul.
   sropi kedveli ezt.
  12. Beka Holt
   Beka Holt
   No, ennek fussál neki még egyszer! Meg azok is akik tetszikeltek, de nem olvasták végig mit írtál. Remélem rájöttök hol a hiba abban amit írtál!
  13. Melitta
   Melitta
   tipasa
   Fejezd be ugy latszik megis csak az anyatejjel szivtad magadba az antiszemitizmust. Honan veszed az infoidat ? ha igaz volna se kivancsi senki ra mert embereket nem vallasuk szerint szelektalunk.
   Az orszag koztiszteleben allo Koztarsasagi Elnoke volt Goncz Arpad. Meg veletlenul se vedd a szadra mert nem csak torlom a beirasod hanem a regisztraciodat is.
   Meg azokat se zsidozhatod le ,akik bevallaljak vallasukat, mert kultur ember nem zsidozik . Azok akik meg nem vallaljak fel szivuk joga a holokaszt utan nem hinni mar egy politikai kurzusnak se , se nem kivanjak az antiszemitizmus ujbol es ujbol elszenvedni.

   Mi ez ha nem tomeny antiszemitizmus mikor embereket nem a teljesitmenyuk a tudasuk utan itelnek meg? hanem vallasuk utan.

   Goncz nem volt elmebeteg mint az Orban aki ugy csereli a vallasokat mint az alsogatyajat.
  14. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Ha a zsidó negatív jelző, akkor a magyar is legalább annyira.
   Sajnos.
   Beka Holt kedveli ezt.
  15. tornando
   tornando
   Közelmúltban Illyés Zoltán mondott hasonlót
   Tőle is rossz volt hallani
   Ő persze egy szerviens és rossz emberre mondta
   A Göncz papa egy örök etalonja a köztársasági elnöknek
   bajszos-bajszos mégse a bajusz teszi a jó embert
   tipasa kedveli ezt.
  16. tornando
   tornando
   De egyik sem jelző úgy önmagában
  17. Melitta
   Melitta
   Amennyiben a ra kovetkezo Elnokok tenykedesuket megnezzuk, zongorazni nem lehet a kulonbseget.
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  18. ML34567
   ML34567
   Sziasztok,

   Olvasgatom a hozzászólásokat és értetlenül állok olyan egyoldalú, minden értelmet mellőző szélsőséges vélemények esetében, amelyek magyarázzák és mintegy megengedhetővé teszik, "szabad vélemény nyilvántartásként", "demokráciaként" magyarázzák, engedélyezik a „A magyar genetikusan alattvaló”, "boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot", "Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud, és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire.” vélemény nyilvánítást.

   Épelméjű, felelősségében nem korlátozott ember, hogyan fogalmazhat így saját nemzetéről? Én Kertész Ákost magyarnak tekintem, aki saját nemzetéről fogalmaz meg minősíthetetlen gondolatokat. Ha valaki magyar és ez mellett zsidó nemzetiségű az a szabad vélemény kinyilvánítása elvén fel van mentve és megteheti, hogy a teljes nemzetet lealacsonyítja az állatok szintjéhez?
   Vajon az emberi társadalmak, illetve nemezetek melyike fogadná szeretettel Kertész Ákos féle minősítést sajátjaként? Vajon más nemzetnél nem váltana ki indulatokat?

   Nem vagyok szélső jobboldali, nem voltam soha sem egyetlen pártnak a tagja, de akkor is, és továbbra is magyarként rendkívüli módon felháborít a Kertész Ákos féle szólásszabadság ezirányú értelmezése. Ő egy teljes nemzetet sértett meg kollektívan, nem csak a szélső jobboldalt ! Elítélem a holokauszt, de ez nem azt jelent, hogy bárki ilyen minősíthetetlen fröcsögő, habzó szájjal alázza meg nemzetét.

   Kicsit rátérve a magyarországi antiszemitizmusra. Én nem érzékelem, minthogy vannak zsidó barátaim roma barátaim és ők sem számolnak be bármilyen ilyen esetről. Persze szélsőséges csoportok, egy-egy szélsőséges esetről mindenki hallott, de világ országaiban melyikben nincsenek szélsőséges elemek. A "Sorosozás"-ról pedig annyi a véleményem, itt sem jellemzően az antiszemitizmus a mozgatórugó, hanem kell egy központi ellenségkép, akit a hatalom minden rossz, probléma előidézőjeként állít be. Így nem kell magyarázkodni. Mindenért egy ellenségkép felel, a szegénységért, oktatásért, gyógyászatért, stb. az ország egyéb bajaiért.
  19. tornando
   tornando
   a sorosozás az kettős
   Egyik zsidózásra alkalmas de nem az
   Az ellenségképnek nagyon megfelel
   Csúnya is öreg is, gazdag is, zsidó is.
   Így lett felhasználva az orbáni ellenség kép a mindenért okolhatónak mint jelkép.
   Ha antiszemitának vette valaki sorosozást az a túlfűtöttsége miatt van
   de álljunk meg egy szóra alulértékelni nem merném az antiszemitizmust
   Se mint bűnbak mutatást
   Sőt pont az a legveszélyesebb oldala.
   De sokszor voltak már ebben a szerepben felhasználva a zsidók.
   És már az elején félni lehet
   Utoljára módosítva: 2019 Január 9

Megosztás