Kertészkedés, Vagott virag/ cserepes virag a lakasban...

bogyomama

Állandó Tag
Állandó Tag
Vágott virág a lakásban

Számtalan hivatalos ünnepnek vagy spontán elhatározásnak köszönhetően adhatunk és kaphatunk virágcsokrot. De hogy a szép bokréták ne csak pár napig díszítsék a vázákat, érdemes néhány tippet megfogadni a virágvásárlással és a szálas növények további ápolásával kapcsolatban is.

Csak olyan friss virágot szabad venni, ami még nem kezdett kókadni vagy hervadni, de nem is túl fiatal. Ezt abból lehet megállapítani, hogy a bimbók színe már megegyezik a virág későbbi színével. Csomagolásnál és szállításnál ügyelni kell arra, hogy se a virág, se a szár ne sérüljön.

A virágot mindig tiszta vázában és tiszta, friss, de nem jéghideg vízben jó tartani. Ha drótozták a virágot, a fémdarabot le kell venni róla mielőtt vízbe kerül. A szár végéből érdemes pár centit rézsútosan egy éles késsel levágni, hogy minél nagyobb felületen tudjon vizet és tápanyagot felvenni. Fontos, hogy a levelek ne érjenek a vízbe, mert idő előtt elrohadhat a növény és megbüdösödhet a víz is.

A közvetlen napfény, a meleg és a huzat nem tesz jót a vágott virágoknak, és érdekes módon a gyümölcsök közelsége sem, amelyek a virágok számára káros gázokat bocsátanak ki. Éjszakára a vágott zöldek mindenképp hűvöset igényelnek.

Léteznek kifejezetten vágott virágok vizébe való speciális tartósítóoldatok, de a virág fajtájától függően egyszerű, minden háztartásban megtalálható szerekkel is elérhető, hogy a virág sokáig szép maradjon. A tulipán és nárcisz esetében egy liternyi vízhez 8 deka cukrot kell adni. A tulipán szárának megnyúlása és elhajlása visszafordítható, ha este néhány percre erős fénnyel világítjuk meg. A nárciszokat nem jó más virágokkal egy vízben tartani, ha mégis vegyes csokorban van, akkor a szárukat nem szabad visszavágni. Orgonánál a ferde visszavágáson túl érdemes még hosszan be is hasítani a szárakat, a naponkénti vízcsere helyett pedig elég csak pótolni az elhasznált vizet. A rózsa vízbe érő részét is érdemes teljes hosszában felhasítani, és az is segít, ha egy liternyi vízhez egy kiskanál ecetet öntünk. A gerbera szárát naponta meg kell vágni, de kizárólag víz alatt, szabad levegőn ugyanis hamar beszáradnak a nedvei, és így nem tudja jó felszívni a vizet. A gerbera különösen ! rosszul viseli a klóros vizet, a meleget és a napfényt. A ciklámen sokkal tovább él, ha rézérme van a vízben, vagy ha a vízbe érő részét több helyen tűvel átszúrjuk. A dália, a frézia és a szegfű élettartama is jelentősen megnő, ha a liternyi vízbe 5 deka cukrot és 5 deka feketeborsot rakunk; a kardvirágnak a vízbe tett csipetnyi konyhasó segít.
 

jullan

Állandó Tag
Állandó Tag
Azzal nem lelkem,nincs rá éghajlat itt.

Viszont a terasz tele van virággal: árvácska,két különbözö szinü(tegnap ültettem öket),tulipán, 3 szinü,rozsa ( bibor vörös),kis fa,nagy fa (salvia helvetica - tulélte a telet !!!! ),van egy pici fenyöm is...május közepén lesz majd muskátli,margareta és lobelia (ezt nem tudom hogy hivják magyarul).Söt ebben a skandináv éghajlatban néha saját paradicsom termés is szokott lenni.

No,ezzel szolgálhatok.

B)
 

H

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Jullan,

Hm, itt sincs eghajlat.

Nem vagyok amugy nagy kertesz, de negy eve kikelt egy par darab "veletlenul" foldbe ultetett mandarinmag. Es ha mar kikelt, akkor foglalkozom veluk, vagyis mar beoltottak, novekednek, es igyekszem minnel tobb ezzel kapcsolatos infot beszerezni. Most pl. a viragzassal kapcsolatosan kerdeztem volna. :)

Udv,

Hunor
 

jullan

Állandó Tag
Állandó Tag
Mandarin? Oh...az Internet-en nincs valami segitség ??? Habár nekem soha nem jön be amit irogálnak...
 

H

Állandó Tag
Állandó Tag
Nezelodtem, keresgeltem, egy kerteszeti forumban is kerdeztem. Igazan altalanos, kezdobbnel is amatorebb kertesz nyelvere leforditott infokat azonban nem talaltam meg. Bar teny, menetkozben mas sok minden megtanultam a novenyrol.

Hunor
 

jullan

Állandó Tag
Állandó Tag
Az én kis kertészhonlapom a következöt irta:

Idézek:
***
Ha magrol neveled a citrus-növényt - mindegy hogy grapefruit vagy mandarin vagy narancs,fa nem lesz belöle ha nem tudsz olyan klimát teremteni mint abban az országban ahonnan a gyümölcs jött. Megfelelö hömérséklet,páratartalom és fény kell. Ezt csak egy üvegházban lehet megteremteni,a lakásban nem.Ahhoz,hogy gyümölcs legyen a fán,ahhoz nem elég,hogy 10 cm magas lesz,legalább 3-5 m magasnak kell lennie.
Ha kikel a magbol valami "zöldség",mármint levelek stb akkor örülj neki,ha virágzik annak is örülj.Nagyon ritka ez,mert a lakásban meleg,száraz levegö van,ráádásul a skandináv éghajlat nem nevezhetö naposnak.
****

Ennyi.Hát akkor örülj,hogy lett belöle annyi amennyi.Haha.Birom az ilyen jotanácsokat.
Probálkoztam datolyával és avocadoval,nagyon aranyos lett,minden nap nézegettem,hogy hány centit nött,mig egy reggel a konyhába kijövet látom,hogy feldobta a talpát....megsirattam aztán ment a szemétbe.Mi nem tetszett neki a mai napig nem tudom.
 

GIGI

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem nincs kertem, sot teraszom sem :( most fuvet ultetek minden kocsogbe, meg buzat hajtattam husvetra... nagyon szeretnek egy datolya palmat nevelni, anno otthon csinaltam, de mar nem emlexem: kell csiraztatni vagy nem? :wacko:
julian, en saccolok a gazra a konyhaban, azt nem birjak a novenyek...
Itt Canadaban nagyon dragak a cserepes novenyek!
 

H

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Clarissa04!

:) Koszonom.


Kedves Jullan,

Koszonom az infokat. Kiegeszitem eddigi ismereteimmel. A magrol nott citrusfeleben soha nem lsz rendesen termo fa, ezert is szukseges is az oltas. En egyeves koromban oltattam be, addigra a magonc korulbelul fel meteres lett. Akkor levagtak, a fold felett par centis fatorzs maradt csupan, ahhoz oltottak egy mar termo fa par leveles hajtasait.

A lakasomban sajnos a paratartalmat nem tudom biztositani, bar ha jol tudom, ez majd csak a termes eresere lesz befolyassal (lehull, mielott rendesen megerne). A meleg/ feny szerintem megfelelo neki (legalabbis Nemetorszagban, vagy Magyarorszagon is, ahol szinten lattam lakasban tartott termo novenyt), ami fontos, es amit en kihagytam eddig - a megfelelo teleltes. Ez azt jelenti, hogy telen nagyon ritkan kell ontozni, eppen csak kethetente, es lehetoseg szerint 5 fok korul kell tartani, akkor ugymond a noveny "alszik". Ha nem ezen korulmenyek vannak, vagyis rendes ontozes+meleg, de a rovid nappalok miatt nem kap elegendo fenyt, akkor karosodik. Ez tortent az enyeimmel, de szerencsere miutan tavasz lett, tapoztam, ontoztem, es ugy tunik, rendbejottek. Hogy iden telen hogyan oldom ezt meg, pasz meg, de valamit majd kitalalok. :D

Avokado, datolya - ehhez nem ertek, bar egy ismerosom lakasaban lattam magasra nott, termo datolypalmat.

Ha gondolod, es kiprobalnad - szivesen adok otletet citrusfelek kapcsan, azok talan egyszerubbek, mint pl. az avokado.


Kedves Gigi!

Megprobalok utananezni a datolya csiraztatasanak. A gaz esetleges hatasairol en sem tudok semmit.

Udv,

Hunor
 

jullan

Állandó Tag
Állandó Tag
Gigi,

Gáz itt sincs,csak a nagyon régi házakban.Àllitolag azért,mert rengeteg ember azzal vetett véget az életének....villanytüzhely van,utálom is,mert ha lejjebb akarom venni a meleget,akkor 5 percre elöre kell gondolkodni,mig a gáztüzhelyen csak lejjebb veszed a lángot és kész.....

Nálunk sem olcsok a növények,de néha kilehet fogni normális áron. Most itt van a palánta szezon,minél kisebb a palánta annál olcsobb.bevásároltam a héten,olyan aranyosak az árvácskáim,hogy no.... B) B)
 

szecsanszky

Állandó Tag
Állandó Tag
Originally posted by GIGI@Apr 17 2004, 09:18 AM
Itt Canadaban nagyon dragak a cserepes novenyek!
Szia Gigi!
En,meg eddig szerintem nagyon olcson vettem a viragaimat.Persze ki kell fogni.
Nezd a reklamokat.
En 9.99$-ert vettem a palmankat,jukkat,konnyezo palmat.nagyok,es gyonyoruek.
Canadian Tire-nal,Home Depo-nal
 

dialuna

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintetek mi baj történhetett azzal a kis karácsonyi kaktusszal akinek elkezdtek barnulni a levelei? (Kiraktam az erkélyre, hogy jó legyen neki - tavaly jó is volt idén meg nem.) Előtte át is ültettem - talán csak nem az baj? (Pedig szép agyagcserepet kapott.... :(
 

lyvian

Állandó Tag
Állandó Tag
A frissen átültetett növényeket nem szoktam a 'tűző napra' tenni...éppen eléggé megviseli őket az átültetés... :blink:
Nem lehet,hogy ez a baj...?
 

dialuna

Állandó Tag
Állandó Tag
Jézusom! Az lehet. (Bár éppenséggel nem tűz oda a nap de reggel odasüt.) Úristen, akkor meggyilkoltam szegényt. :huh:
 

lyvian

Állandó Tag
Állandó Tag
Originally posted by dialuna@Jun 1 2004, 10:47 AM
Jézusom! Az lehet. (Bár éppenséggel nem tűz oda a nap de reggel odasüt.) Úristen, akkor meggyilkoltam szegényt. :huh:
:rohog Elképzelhető... pironkodo
A reggeli nap is 'nagyon tud sütni'...(de hüjjén fogalmaztam ezt meg... ):o
 

Ági21

Állandó Tag
Állandó Tag
A karácsonyi kaktusz nálam a nyugati oldalon van, nem a napon. Nem szabad forgatni, mert akkor lehet, hogy nem fog virágzani. A barnulás- lehet hogy túlöntöztés miatt van? Elképzelhetö?
 

dialuna

Állandó Tag
Állandó Tag
Originally posted by Ági21@Jun 1 2004, 04:13 PM
A karácsonyi kaktusz nálam a nyugati oldalon van, nem a napon. Nem szabad forgatni, mert akkor lehet, hogy nem fog virágzani. A barnulás- lehet hogy túlöntöztés miatt van? Elképzelhetö?
Túl biztos nem öntöztem mert szegény már másfél éve mindig ugyanúgy kapott vizet, inkább tényleg a nap lehetett sok neki (+ az átültetés), én naiv azt hittem mivel kaktusz boldog lesz a sok napfénytől.
 

Ági21

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem baj! A következö majd biztos szép lesz! :) Nekem van 3 db, könnyü szaporítani is. Ha maradt rajta ép levél, azt dugd be földbe, öntözd meg, és pár hét múlva gyökeret fog ereszteni. (A kis szörök-gyökérkezdemények amik vannak rajta, a földbe kerüljenek!)
Sok sikert! meno
 

dialuna

Állandó Tag
Állandó Tag
jerry (Nem találtam jobb jelet örömöm kifejezésére) Ez nagyon jó hír! Holnap ültetek is - immáron árnyékba helyezve őket. Köszönöm az ötletet! :lol:
 

GIGI

Állandó Tag
Állandó Tag
Koszi a valaszokat :p
En datolyat nem a termese, hanem a levelei miatt szeretnek nevelni, meg itthon most jo nagy ablakunk van, talan elvezne... vagy ha tudtok valami mast ajanlani helyette akkor azzal probalkoznek. Del-nyugati plafontol foldig ablak van, az egesz falon...
Van egy amariliszem, nevnapomra kaptam, most nem tudom mit csinal, mert eloszor ugye volt a viragja, azt elhagyta, visszasargult a viragszar, levagtam. Utana mint a bolond gyorsan hajtott 2 uj hosszu-hosszu levelet, s most igy is maradt... :( van 3 irgalmatlan hosszu - majd 1 m-es - levele, azt csend.
Valamit hallottam regen, hogy a hagymajat pihentetni kell, aztan december elott ujra foldbe dugni... de nem tudom mikortol vegyem ki a foldbol, s faj a szivem a harom szep nagy levelkejet levagni....
Koszonom a tanacsot Szecsanszky!, figyelem a hirdeteseket, uzleteket... !!!! most hogy itt a tavasz, nagyobb a valasztek, s talalni olcsobb novenyt is.... Anyaknapjara kaptam egy cserep krizantemot,... halalra is locsoltam szegenyt.assszem, igy utolag... nem elte tul, annyira szerettem.... :(
Valami strapabiro, napfenyimado zold noveknyke kellene nekem, amit a padlon lehet tartani, nem fut, s magasra no..... ha minden jol megy szivar
 
Oldal tetejére