Ki es elvandorlas

Melitta témája a 'Beszéljük meg..........!' fórumban , 2012 December 18.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Még többen tervezik a kivándorlást


  A következő években folytatódik a tehetős kínaiak külföldre vándorlása, ami komoly következményekkel járhat a kínai gazdaság számára.
  Varázslatos advent a stílus városaiban - Karácsonyi bevásárlás Londonban és Párizsban


  Sokan vándorolnak ki a könnyebb utazási körülményekért, a jobb adózási környezet miatt és azért is, hogy az általánosságban egy gyermeket engedélyező kínai családtervezési politikát így kerüljék meg.
  Jelenleg mintegy 45 millió kínai él távol eredeti hazájától. 2011-ben több mint 150 ezren szereztek állandó letelepedési engedélyt valamelyik külföldi országban. A legvonzóbb célpontnak ma az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália számít. Az USA-ban tavaly mintegy 87 ezer kínai telepedett le, több mint 3300 közülük üzleti befektető - írja a jelentés. A kivándorlók Kanadát is szívesen választják: a statisztikák szerint az Észak-Amerikába igyekvő befektetők 75 százaléka kínai volt az elmúlt három évben.


  Egy korábbi jelentésében a Hurun Gazdaságkutató Intézet és a Bank of China hasonló trendre mutatott rá: számításaik szerint a tehetős kínaiak 14 százaléka már emigrált vagy a felmérés idején folyamatban volt az emigrációja. Ennél is többen tervezik a kivándorlásukat: a Bain&Co. tanácsadó cég és a kínai kereskedelmi bank egy tavalyi felmérése szerint a 10 millió jüanos (350 millió forint) szabadon felhasználható eszközökkel rendelkezők 60 százaléka fontolgatja a külföldre költözést.


  A Kínai nemzetközi migráció tanulmánykötet szerint a tehetős kínaiak és vezető szakemberek növekvő elvándorlása komoly gazdasági és társadalmi veszteséget jelent az anyaországnak.


  A tanulmány a Kínában élő külföldi tehetségekkel is foglalkozik, mondván, hogy az ők országba vonzását, ottmaradásuk megkönnyítését a kínai tartózkodási engedélyt illető enyhítések segítenék. Jelenleg több mint egymillió külföldi él az országban, közülük azonban a szigorú követelmények miatt alig ötezren kaptak eddig állandó tartózkodási engedélyt.
  Forrás: MTI
   
  Frank-FHI kedveli ezt.

Megosztás