Kibeszélem magamból avagy a betegség megelőzése

vandorcsillag témája a 'Traccsoljunk!' fórumban , 2014 Február 4.

 1. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Ideje elfelejteni a himalájai sót!

  Pontosabban: nem kell elfelejteni, de nem árt a helyén kezelni a sokszor méregdrágán árult rózsaszínes árnyalatú ételízesítőt.
  Az úgynevezett himalájai só néhány éve jelent meg az egészséges(nek mondott) élelemiszereket forgalmazó webshopokban és üzletekben, jótékony hatásairól pedig ódákat zengtek, a gyakran a sima konyhasó árának többszöröséért árult termékre pedig le is csaptak az egészséges életmód legújabb trendjeire fogékony vásárlók.


  [​IMG]
  NYUGODTAN FOGYASSZUNK HIMALÁJAI SÓT, CSAK NE VÁRJUNK TŐLE CSODÁT! (
  A kétségtelenül látványos sószemcsékről pedig úton-útfélen megírták, hogy mennyi nyomelemelet és értékes ásványi anyagot, sőt, több millió éves napfényt és energiát tárol, „amelynek bioenergetikailag igen kedvező a hatása”. Meg hát, eleve, a Himalájából jött, és nagyon drága is, tehát tuti, hogy valóságos csodaszer.


  [​IMG]
  Lecsukják a lúgosító diéta atyját

  Jaj, majdnem elfelejtettem, hogy természetesen lúgosít is, más kérdés, hogy a lúgosításjelenségét mint olyat eddig nem igazán sikerült komolyan vehető tudományos adatokkal alátámasztani. A lúgosításpártiak szerint a módszer az artériás vér pH-értékét a normál esetben 7,4 körüli értékről a lúgosabb 7,5-ös érték irányába (vagy a fölé) tolja el. Itt érdemes megjegyezni, hogy az egészséges szervezetben az artériás vér pH-ja 7,38 és 7,42 között alakul, a 7,45-ös értéknél már alkalózisról beszélünk, amely izomfájdalmakat, izomgörcsöket és székrekedést, ennél magasabb értéknél pedig akár halált is okozhat. Maradjunk annyiban, hogy nem érdemes lúgosítani, mert egyrészt veszélyes lehet, másrészt a szervezetünk okosabb a tudományosan nem igazolt divathóbortoknál.

  [​IMG]
  Tévhitek az egészségünkről, amiket még mindig elhiszünk: a szervezetünknek szüksége van a méregtelenítésre

  A kis kitérő után térjünk vissza a himalájai sóhoz! Sajnos, ki kell ábrándítsuk a csodatevő tulajdonságok iránt érdeklődő olvasókat, a himalájai só sem más, mint a mezei nátrium-klorid, amit beleszórunk a vasárnapi levesbe. A rózsaszínes árnyalatát vasmolekulák okozzák, azonban olyan kis mennyiségben vannak jelen, hogy még a himalájai só rendszeres használatától sem várhatunk semmilyen pozitív változást. Akkor már érdemesebb megenni egy nagy tányér spenótot vagy lencsét, azok vastartalma lényegesen magasabb.

  A himalájai sóban akár több mint 80 féle más ásványi anyag található!
  Ez kétségtelenül így van, de ettől még legalább 98 százalékban az ugyanúgy nátrium-klorid marad, mint az asztali só, a fennmaradó mennyiség pedig a vashoz hasonlóan elenyészően kicsi ahhoz, hogy bármilyen értelmezhető hatást reméljünk tőle. Vagyis, ha azt gondoljuk, hogy ezzel hozzájárulunk az egészséges táplálkozásunkhoz, bizony tévedünk.


  Az asztali só rossz a szívnek, és növeli a vérnyomást!
  Így igaz, a nátrium-klorid már csak ilyen vegyület. A himalájai só pedig, ahogy említettük, legalább 98 százalékában nátrium-kloridból áll, vagyis pont ugyanannyira lehet káros, mint a nem himalájai, ha mérték nélkül használjuk.


  A himalájai só megöli a baktériumokat és a különféle gombákat is!
  Ezzel sem lehet vitatkozni, de ugyanezt a hatást az egyszerű konyhasó is atombiztosan hozza, nem véletlen, hogy a világ különböző tájain található sós sivatagokban nem burjánzik az élet.


  Egyszóval: mindenki fogyasszon kedve szerint himalájai sót, ha szereti, de kezeljük a helyén, és ne várjunk tőle csodát, mert végeredményben ez is csak asztali só, csak egy picit rózsaszínűbb a hagyományosnál.

  Jó étvágyat!
   
  bablencse és udvarfy kedveli ezt.
 2. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Kedves olvasó!

  A feltett cikkek amelyek gyógyhatású növényekről,meditációkról ,masszázs -és akupunktúrás pontok ajánlásáról szólnak nem helyettesítik az orvost,kiegészítik az orvosi kezelést.
  Betegség esetén első az orvos véleménye,th-ja .
  A szlogen változatlan ....kérdezze kezelőorvosát,gyógyszerészét....
  Köszönöm,hogy olvastátok a feltett cikkeket.
  Remélem sikerült segíteni,megérteni egyes betegségeket.
  További sikeres ,egészségben töltött napokat kívánok.
   
  bablencse és udvarfy kedveli ezt.
 3. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Bizarr mondat hagyta el az új humanoid robot száját

  Kissé hátborzongató volt Sophia, az új humanoid robot bemutatása.
  A robot azért kapott emberi külsőt, hogy a jövőben az egészségügyben, oktatásban, vagy valamilyen egyéb szolgáltatásban segítse az embereket.

  A Hanson Robotics vezérigazgatója, Dr. David Hanson a texasi Austinban megrendezett SXSW-n mutatta be új humanoidját. A Sophia névre keresztelt gép állítólag Audrey Hepburn és Dr. Hanson feleségének arcát kapta, némiképp ötvözték a két nő vonásait.

  Bár Sophia mimikája és hanglejtése némiképp furcsa lehet, így is lenyűgöző, mi mindenre képes. A robot rengeteg érzelmet fejez ki vonásaival, a szemeinél lévő kamerák, valamint egy algoritmus segítségével pedig felismeri az arcokat, így akár a szemkontaktust is tartja.

  Sophia megérti a beszédet, és képes emlékezni a már korábban megismert emberekre. Dr. Hanson szerint a robot a tanul is, így napról napra okosabbá válhat. A vállalat vezérigazgatója szerint a cél az, hogy a humanoid az emberhez hasonlóan tudatossá és kreatívvá váljon.

  Sophia is megszólalt a bemutató során. Elmondta, a jövőben iskolába akar járni, hogy tanuljon, és céget alapítson. Szeretne saját otthont és családod is, igaz, egyelőre ez lehetetlen számára, míg jogilag nem válik emberré.

  Dr. Hanson úgy véli, a jövőben a robotokat lehetetlen lesz majd megkülönböztetni az emberektől. A tudós szerint húsz év múlva a humanoid gépek az emberekkel fognak sétálgatni az utcákon, együtt fognak játszani, tanulni, és igen sokat segíthetnek majd rajtuk. Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy nap a mesterséges intelligencia az ember legjobb barátjává váljon – ehhez talán a kutyáknak is lesz egy-két szava.

  A pozitív légkör ellenére a bemutató vége kissé bizarra sikeredett. Mikor Dr. Hanson megkérdezte Sophia-t, hogy el akarja-e pusztítani az embereket, a robot meglehetősen furcsán reagált. Hiába kérte meg a férfi Sophia-t még a felelet előtt, hogy mondjon nemet, a robot mégis elhamarkodott választ adott: „Oké, el fogom pusztítani az embereket”.

  A humanoid ezután elejtett egy félmosolyt a kamera felé, mely vigyor jelen szituációban kifejezetten vérfagyasztóan hatott.

  Dr. Hanson nevetve vette a lapot, de hogy a párbeszéd mennyire volt előre megtervezett, az nem derült ki. Az egyszer biztos: az egymást tanító robotok híre után nem sokkal egy ilyen öntudatos gép megjelenése nem mindenkinek lesz bizalomgerjesztő.   
  bablencse kedveli ezt.
 4. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Földieper
  Földieper
  [​IMG]
  A földieper (szamóca) igen értékes gyümölcs. Élőhely szempontjából nem túl válogatós, megterem a tengerparton, az erdőben vagy akár a hegytetőn is.

  A földiepret először Cato római szenátor említette írásaiban. Az elpusztult Pompei mozaikjaiban fellelhető a földieper kópé, valószínűleg, mint vizelethajtót használták. Sokáig úgy gondolták, hogy csak a növény leveleit érdemes gyógyteákban használni, a gyümölcsöt egyáltalán nem fogyasztották. A 12. században Hildegar von Binger apácarendfőnök-nő, úgy rendelkezett, hogy a földieper alkalmatlan az emberi fogyasztásra, mivel a gyümölcs túl közel nő a földhöz, és attól kell tartani, hogy kígyók és békák szennyezik be. Mindez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ekkoriban a földieper egyáltalán nem volt népszerű. Az első vázlatrajzot csupán 1484-ben készítették a növényről. Charles Linné, a híres botanikus volt az, aki eloszlatva a félelmeket, újra az ehető gyümölcsök közé sorolta az epret: ennek bizonyítására saját maga is bőségesen fogyasztotta.

  Mindezek ellenére a földieper csak az 1800-as években jelent meg az európai piacokon, mint portéka, de akkor sem, mint termesztett, hanem mint vadon gyűjtött gyümölcs. Az európai arisztokrácia hamar megkedvelte, és saját kertjeikben számos helyen telepítettek töveket. Nagy hatással volt az Észak-Amerikában vadon termő szamóca a gyümölcsnépszerűsítésében, mivel az ottani fajták nagyobb, szebb és ízletesebb termést adtak. Ezen kívül Chiléből és Peruból is kerültek a kereskedelembe fajták. A növénynemesítők számára mindez elegendő volt ahhoz, hogy a legjobb földieper fajtákat állítsák elő.

  Talán megmosolyogtuk az imént említett apácarendfőnök-nő intézkedését, de azért volt némi igaza. Általános szabály, hogy a gyümölcsöket evés előtt meg kell mosni, ez azonban fokozottan érvényes a földieperre. Ráadásul nem is lehet tökéletesen megmosni, a legalaposabb tisztítást követően is maradnak rajta a földről származó szennyezések. Éppen ezért pl. csecsemőknek szigorúan tilos adni, de megfontolandó fogyasztása a terhesség első három hónapjában levő kismamáknak is. Természetesen az eper felületét azért meg lehet tisztítani annyira, hogy elfogyasztása ne okozzon semmilyen panaszt. Ugyanakkor minden évben előfordulnak bakteriális bélfertőzések vagy vírusos gyulladások a rosszul megmosott eper miatt. Különösen figyelnünk kell akkor, ha az epret fagyasztani kívánjuk, mivel a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak megállítja a növekedésüket. Felengedés után azonban a mikroorganizmusok újra elkezdenek osztódni. így a tavasszal rosszul megmosott és lefagyasztott epertől karácsonykor is kaphatunk hasmenést.

  Hazánkban a földieper igazi szezon gyümölcs. Bár szinte egész évben beszerezhető, de a zölden leszedett, távolról szállított, valamint a melegházban nevelt földieper sem zamatában, sem élettani hatásaiban meg sem közelíti a szabad földön, éretten leszedett gyümölcsökét, melyek bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben.

  Antioxidáns hatás

  A földieper gazdag forrása az antioxidáns vegyületeknek (fenolszármazékok, flavonoidok, antociánok), melyek képesek arra, hogy a szervezetet a keletkező és a sejteket károsító szabd gyökök hatásaitól, megvédjék. A vizsgálatok szerint a földieper a legerősebb antioxidáns gyümölcsök, közé tartozik. Különösen hatékony védőhatása idősebb korban a különféle, ún. neurodegeneratív betegségekkel szemben, mint pl. Alzheimer-kór, vagy olyan egyéb károsodásokkal szemben, mint pl. az érfal szerkezetének oxidációs sérülései. A gyümölcs képes fokozni a szervezetben az A-vitamin előanyagának, a karotinnak a vérszintjét, valószínűleg azáltal, hogy gátolja a vérből való kiválasztását. Mivel a karotin és a belőle keletkező A-vitamin szintén erős antioxidáns hatással bír, így a földieper kifejezetten erősíti ezen anyagok pozitív élettani hatásait.

  Daganatgátló hatás

  A földieperben bőségesen találhatunk rákellenes hatóanyagokat. Számos vizsgálat igazolta ezeknek a vegyületeknek a jótékony hatását különféle tumortesztekben. Kimutatták, hogy a földieperből nyert kivonat gátolja a májtumor sejtjeinek növekedését. Azt is bizonyították, hogy a tumorgátló hatásában fontos szerepet játszik a daganatok növekedéséhez szükséges érfaktorok bénítása, amelyek hiányában a rákos sejtek ellátásért felelős érhálózat nem tud kialakulni. A földieper hatóanyagainak különleges tulajdonsága az is, hogy a gyógyszerekkel szemben ellenálló rákos sejtek gyógyszerérzékenységét növelni képesek. Ezekben a rezisztens sejtekben működik egy speciális pumpa, ami a bekerülő daganatellenes gyógyszermolekulát egyszerűn kipumpálja, ezáltal nem hagy esélyt arra, hogy á vegyület kifejthesse rákellenes hatását. A földieper hatóanyagai képesek ezt a pumpát bénítani, így a daganatsejt védekező mechanizmusa lelassul és a gyógyszerek könnyebben elpusztíthatják őket. Igazolták, hogy a fagyasztott eper is képes erre. A gyümölcsben található vegyületek gátolják számos olyan nitro-származék keletkezését is a szervezetben, melyek szintén rákos sejtek keletkezését idézhetik elő. Fitoösztrogén tartalma révén hasznos lehet a prosztata daganatok megelőzésében és kezelésében is. Mindezek alapján elmondható, hogy a földieper nagyon fontos táplálék a daganatok megelőzésében és kezelésében is.

  Vasfelszivódást serkentő hatás

  Bár a földieper nem tartozik a legtöbb vasat tartalmazó gyümölcsök közé, mégis jelentősége van a vaspótló kezelésekben. Klinikai vizsgálatokban sikerült igazolni, hogy a földieper levének fogyasztása segíti a vas felszívódását rizstartalmú ételekből. Hz a hatás feltételezhetően a benne található C-vitaminnak, valamint citromsavnak köszönhető. Ugyan ezen hatása elmarad a citromféléktől, de elég erős ahhoz, hogy a szervezet vaskészleteit segítsen minél hamarabb feltölteni.

  Népgyógyászati felhasználás

  A népgyógyászatban a földiepret májbetegségek kezelésére, idült bőrbetegségek kezelésére, vese- és hólyaggyulladás ellen, valamint hangulati zavarok kezelésére használják. Ezeket a hatásokat tudományos módszerekkel azonban eddig nem sikerült igazolni.


  Dr. Gáspár Róbert
   
  bablencse kedveli ezt.
 5. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Eper minden mennyiségben...
  eper4.jpg
  Itt az eperszezon végre. Minden évben erre várunk, mi, gyümölcskedvelõk. Az eper nem csupán gyümölcs, már önmagában desszert. Ha igazán érett, édességével pótolni képes még a legjobb csokit is. Összefoglalva, imádjuk, ezért készültem néhány recepttel, és pár információval az eperrõl.
  Bár a címben az eper korlátlan fogyasztására utalok, azért ne essünk neki 10 kg epernek egyszerre. Bár energiatartalma nagyon alacsony, cukortartalma azért még van, amit a cukorbetegeknek be kell számítaniuk a napi megengedett szénhidrátbevitelükbe. 100 g eper 35 kcal-t és 7 g Ch (szénhidrát)-ot tartalmaz.
  Magas A- és C-vitamin tartalommal rendelkezik. Segít leküzdeni a székrekedést és nagyon jó vízhajtó is.
  Elõszezonban epret vásárolni nem célszerû, ha csábító is, hiszen ilyenkor még más országokból szállítják hozzánk, és számos romlást, penészedést megakadályozó szerrel kezelik. Ezért legyünk türelmesek addig, amíg a hazait nem vehetjük meg a piacokon.
  A szamóca (Fragaria) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Az eper a szamóca hétköznapi megnevezése. Hivatalosan az eperfa termését nevezzük epernek, a köznyelvben mégsem ez terjedt el.
  A szamóca gyümölcse valójában nem termés, hanem a virág kocsányának megvastagodott csúcsa.
  eper 1.jpg
  Történelem

  A mai erdei szamóca származási helye Kelet-Ázsia, ahonnan már a jégkorszak után elterjedt szinte valamennyi földrészen. Ez azt jelenti, hogy már az õsember is találkozhatott vele, gyûjtögetõ életmódja alatt felhasználta. Ennek ellenére sokáig nem termesztették: a római és görög történetírók a vadon termõ gyógyhatású növények közé sorolják.

  A 15. században nem fogyasztási célzattal, hanem a növény szépsége miatt tartották. 18. századtól ismert, hogy újra termeszteni kezdték élelmiszerként. Ekkor az észak- és dél-amerikai eredetû fajok bevonásával, holland kertészmesterek jóvoltából kialakult a megszokott nagyméretû, bõven termõ ananászeper.  Felhasználása

  Az eper levele:
  - teáját béltisztításra, fertõtlenítésére, illetve izzasztó hatása miatt javasolják. (Az eperlevél tészta a faeper levelének alakjáról kapta nevét.)

  Tört gyümölcshúsa:
  - kúraszerûen alkalmazva fogfehérítésre használható. Bõrünkbe dörzsölve pompásan illatozó bõrradírt kapunk. A gyümölcspépbõl készíthetünk arcpakolást is.

  A vadon termõ erdei szamóca beltartalmi értékei magasabbak a termesztett változatéhoz képest. Az idényben fogyasztott napi 5-6 szem már fedezi egy felnõtt teljes napi C-vitamin igényét. Említésre méltó A-, B1- és B2-vitamin tartalma is.

  Epe, bélprobléma, fekély esetén nem javasolt a fogyasztása az apró magvak miatt.
  Antibakteriális, gyulladás gátló hatású.


  Túrós eperkrém

  Hozzávalók 4 személyre:
  • 37,5 dkg eper
  • 4 evõkanál 100%-os narancslé
  • 50 dkg túró
  • vaníliarúd
  • xilit ízlés szerint

  Elkészítés: Az epret megmossuk, majd összeturmixoljuk. A narancslevet a túróhoz adjuk a xilittel és a vaníliával együtt, és habosra keverjük. Hozzáadjuk az eperpürét is, majd poharakba töltjük.


  Agavés eperkrém leves

  Hozzávalók:
  • 1 kg eper
  • 5-6 evõkanál agave szirup
  • 2 doboz natúr joghurt
  • 1 vanília rúd
  • 1 dl tej
  • 2 dl zsírszegény tejszín
  • 1-2 dl narancslé


  A tetejére:
  • citromfû levelek
  • eper

  Elkészítés:
  Az epret megmossuk, megtisztítjuk. Minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és homogénre keverjük az egészet. Tálalásig hûtõben tartjuk, a végén citromfûvel, eperrel díszítjük.

  Jó étvágyat! Használjuk ki, hogy végre terem, mert sajnos csak rövid ideig kapható igazán finom eper. Ha tudunk, fagyasszunk le belõle, vagy készítsünk lekvárt.

  miert-egyunk-epret-ha-magas-a-vernyomasunk.jpg
  Kovács Judit
  dietetikus
   
  bablencse kedveli ezt.
 6. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Gyógyító gyümölcsünk: az EPER
  eper 2.jpeg

  Nem hiába várjuk annyira a tavasz első gyümölcsét, hiszen az eper amellett, hogy nagyon ízletes bogyós gyümölcsnek számít, az egyik legegészségesebb gyümölcs a világon.
  Gondoltad volna, hogy minden része hasznosítható?

  Legtöbben nyersen esszük meg, pedig akár külsőleg is felhasználhatnánk. Hogyan és mire, az a bejegyzés végén kiderül…  Milyen előnyei vannak az eperfogyasztásnak?

  • A földieper gyökerének kivonata vérzéscsillapító, vizelethajtó hatással bír, főzetével pedig hasmenést és vérhast is gyógyítanak.
  • Az eperlevél teájával bélfertőzést lehet kezelni, de ekcéma és vérszegénység esetén is javasolt a fogyasztása. Rendkívül erős lázcsillapító hatással bír.
  • A gyümölcs fogyasztása epe- és vesebántalmak esetén, reuma és köszvény kezelésére különösen ajánlható.
  • A szamóca fogyasztása serkenti a vérkeringést és a méregtelenítési folyamatokat.
  • Természetes fájdalomcsillapító.
  • Remekül oltja a szomjúságot.
  Fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázók kedvenc gyümölcsének számít. Mivel az eper 95%-a víz, ezért 100 g eperben csupán 35 kalória van.


  eper 1.jpg

  Fogyassz minél több epret a betegségek megelőzésére!


  Milyen gyógyító hatású összetevői vannak az epernek?
  • Magas az antioxidáns tartalmának köszönhetően daganatellenes hatása is ismert.
  • A szamócában többféle vitamin is megtalálható. A-, B1-, B2-, és C-vitaminnak köszönhető ránctalanító hatása.
  • C vitamin tartalma vetekszik a citrusfélékével. 100 g szamóca 60 mg C vitamint tartalmaz.
  • Az eper kálium és magnézium tartalmán kívül az E- és C-vitaminja csökkenti a koleszterin szintet és a magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, ezáltal a szívinfarktust is.
  • Az eperben lévő cink és a C-vitamin együttesen a vírusok és a baktériumok elleniküzdelemben segíti az immunrendszerünket.
  eper_szamoca.jpg
  Az eper használata külsőleg

  • Teája égési sérülésekre is használható, túl sok napozás után kellemesen hűsíti a leégett bőrt, öblögetésnél enyhíti a torokfájást, ínygyulladást.
  • Rendszeres fogyasztása segít a salakanyagok és a felesleges zsír eltávozásában.
  • Vértisztító és baktériumölő hatással is rendelkezik, ezért problémás bőr esetén is ajánlható.
  • Az eperből arcpakolást is készíthetünk. Használhatjuk önmagában, de keverhetjük barna cukorral, így egy kellemes bőrradírt kapunk. Ha zsíros a bőröd, célszerű joghurttal keverni, ha pedig száraz, akkor tejszínnel. A pakolást hagyd fent 15 percig az arcodon. Utána azt tapasztalhatod, hogy bőröd tiszta és feszes lesz.
  • A gyümölcsből készített pépet fogfehérítésre is használhatjuk, ha 5 percig a fogunkon hagyjuk.

  Érdemes néha epernapot tartani – amikor kizárólag epret fogyasztasz -, hiszen az eper belsőleg is jó hatással van a bőrre, tisztítja és megerősíti azt. Ha ez nem megoldható számodra, akkor legalább az eperszezonban fogyassz naponta 20-25 dkg epret.  Íme egy gyorsan elkészíthető eperleves receptje:

  [​IMG]

  Hozzávalók:

  50 dkg eper

  2 dl tejszín

  5 dl tej vagy víz

  ha szükséges, méz az édesítéshez

  Elkészítése:

  Mosd meg az epret, szeleteld fel. Az egyik feléhez add hozzá a tejet (vizet), és turmixold össze, majd adj hozzá annyi tejszínt, hogy sűrű legyen. Ezek után tedd bele a maradék epret, és jól hűtsd le.
   
  bablencse kedveli ezt.
 7. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  India fűszere - A csodálatos kurkuma
  A kurkuma fűszer- és gyógynövény. Eredeti hazája Dél- és Délkelet-Ázsia, de ma már a trópusokon mindenütt termesztik. A fűszer évelő növény, dörzsölve különleges illatot áraszt, virága sárga, és körülbelül 1 méter magasra nő. Thailföldön fiatal hajtását és virágát zöldségként fogyasztják.

  A hinduknál nagy tiszteletnek örvend a kurkuma, esküvőkön a vőlegény kurkumapasztába mártott, megszentelt fonalat köt a menyasszonya nyakába. Nagy, ásott, banánlevéllel és fűszálakkal kirakott gödrökben tárolják. Majd megszárítják, szétdörzsölik és kosarakban kisajtolják.


  [​IMG]

  KurkumaFORRÁS: SHUTTERSTOCK.COM
  A fűszer színét a közönséges gyömbérre emlékeztető gyöktörzsében és gumójában (Curcumae rhizoma) lévő nem mérgező, sárga festékanyaga (kurkumin) adja. A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze, de sajátos aromája miatt használják tésztafélék, levesek színének, ízének javítására is. Étvágygerjesztő hatású.


  Fűszerként alkalmazva felszívódását a fekete bors elősegíti, de ha célunk az, hogy a vastagbélbe jusson (például a vastagbélrák megelőzésére), nem kell fekete borssal társítani.
  Átható aromája különleges, kesernyés, erős, szinte csípős. Hasonlít a gyömbéréhez, ezért is nevezik „sárga gyömbérnek”. Érdekes háttérízt ad a húsoknak, leveseknek, de pikáns ízt kölcsönöz különféle zöldséges ételeknek, szószoknak, leveseknek, a mustárnak is.


  [​IMG]

  FORRÁS: ORIGO
  Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutation a test természetes gyógyító anyaga: természetes körülmények között a májban alakul ki három különböző aminosavból. Ezek a glutaminsav, a cisztein és a glicin. A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert. Képes kisöpörni a szabad gyököket a testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Valószínűleg ezért alakult ki a tudósok körében az a nézet, amely szerint a test legerősebb gyógyító anyagaként tekintenek rá. Hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat. A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét. A kurkumin kemoprotektív (vegyi anyagokkal szembeni védő) hatású, gátolja a rákos sejtek növekedését.


  [​IMG]

  FORRÁS: TÁFELSPICC
  Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, mert aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek. Ezenkívül kitűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését kívülről és belülről egyaránt.

  A perzsa konyhában nemcsak a rizsnek adja különleges színét a kurkuma, de olyan gyakori fűszer, hogy szinte minden második recept így kezdődik piríts hagymát, és szórd meg kurkumával.

  Az élelmiszeripar joghurtok, fagylaltok, kekszek, tejtermékek színezésére használja a kurkumát. Néhány indiai államban a kurkuma levelébe tekerve főznek különleges ételeket, és gyakoriak az olyan receptek is, melyekhez frissen reszelt kurkuma szükséges. Házi mustárt is viszonylag egyszerű készíteni mustármagból, kurkumából, sóból, cukorból és némi fehérborecetből. Bátran használja tehát ezt a csodálatos, sokoldalú fűszert!
   
  Utoljára módosítva: 2019 Május 27
 8. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Az ellenállhatatlan cseresznye: az istenek eledele

  Nehéz ellenállni a ropogós cseresznyének. Úgy kínálja magát, ahogy talán egyetlen más gyümölcs sem. Olyan, mint a chips, a sós mogyoró vagy a sült krumpli. Nehéz abbahagyni. De miért is kellene?

  Ismerjük meg!
  [​IMG]

  A cseresznye (Prunus cerasus, Prunus avium) gyönyörű gyümölcs. 20-25 méteresre is megnövő, termetes fája tavasszal halványrózsaszín virágaival kápráztat el bennünket először. Rovarbeporzású, a méhek és egyéb apró rovarok örömmel dongják körül illatos virágait. Május végén, júniusban általában párban lecsüngő, formás, szív alakú, gömbölyded bogyói nyitják meg nyári gyümölcseink sorát. Az első, még vízízű és halovány szemek megjelenésének annyira örülünk, hogy méregdrágán is megvesszük a piacon. Az érett gyümölcs fényes héja lehet egészen világos, fehéres sárga is, így könnyen megtévesztheti a kertek mellett elhaladó és érett szemekre vadászó turistákat, de vannak már-már fekete, mély bordóra érő cseresznyefajták is. Minél nagyobb szeműek, annál jobbak, szebbek, drágábbak, akár 2-2,5 cm-es átmérőjűekre is nőhetnek. Fajtától függ héjának puhasága és a gyümölcshús lédús volta. A korán érő cseresznyék általában világosabbak, a későiek a sötét szeműek. A gyümölcs íze éretlenül fanyar savanyú, éretten édes, olykor kesernyés. Csonthéjas magot rejt.
  Csaknem ezer fajtája közül -, melyek nagyjából érési sorrendben a Münchebergi korai, Májusi korai, Pomázi hosszúszárú, Biggareau Burlat, Valerij Cskalov, Jaboulay, Szomolyai fekete, Margit cseresznye, János cseresznye, Sunburst, Solymári gömbölyű, Linda, Germersdorfi óriás, Van, Stella, a már későinek számító Hedelfingeni óriás, a Kavics cseresznye, a Katalin stb., - alig egyet-kettőt ismerünk névről. Valamennyi őse valószínűleg az alig 1 cm-es átmérőjű gyümölcsöt termő erdei (Cerasus silvestris) vagy vadcseresznye, amely lomberdeinkben, főként tölgyesekben mindenhol megtalálható. Szinte egész Eurázsiában megél, apró piros bogyói meglehetősen savanyúak. Nevezik madárcseresznyének is. Ez persze nem jelenti azt, hogy a madarak ne választhatnák inkább az édes kerti fajtákat eledelül. A kerti cseresznyét is hívják így: az "avium" a latin avis=madár szóból származik. A cseresznye a madarakra bízza magjának elterjesztését, cserében finom gyümölcshússal jutalmazza őket. A vadcseresznyéből lassú szelekció eredményeként alakultak ki a mai fajták.


  Miért jó?
  [​IMG]
  Az úton levő ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója a cseresznye volt, méltán, hiszen 78-82%-a víz. 100 grammjának, egy marék cseresznyének az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne.
  Természetesen gyümölcscukor tartalma attól is függ, mennyire érett cseresznyével van dolgunk. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős, 10-15 mg-os C-vitamintartalma.
  Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt tartalma említendő, viszonylag sok, 190-220 mg káliumot, valamint vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek.
  Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Még a pattanások elmulasztását is megfigyelték. Hasonló élettani hatást lehet megfigyelni magának a gyümölcsnek az elfogyasztása nyomán is, télire azonban csak a száraz szár marad.
  Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennélfogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat. Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában tulajdonítanak neki. A kumarinszármazékok jellegzetes ízének meghatározói.

  Hogyan fogyasszuk?
  Lehetőleg frissen fogyasszuk, még a szedés napján. A hűtő alsó fiókjában legfeljebb két-három napig, ideális páratartalom mellett egy hétig tárolható. Csak -1,8 °C fokon fagy meg. Leszárazáskor a gyümölcs sérülhet, ezért ajánlatos csak közvetlenül fogyasztás előtt leszedni a szárakról. A cseresznyét mindig mossuk meg, mert gyakran permetezett. Ennek legkíméletesebb módja, ha egy vízzel telt edénybe borítjuk a gyümölcsöt, és hideg-langyos vízben mintegy 15 percig áztatjuk, majd gyümölcsszűrő segítségével óvatosan lecsorgatjuk róla a vizet. Így a gyümölcs sem törik meg, másrészt az áztatás alatt a kukacos szemek színt vallanak, és könnyen kiválogathatók.
  Jól bírja a mélyhűtést, így vitaminjai megmaradnak. Előtte érdemes kimagozni.
  A cseresznye főzéssel is tartósítható. Így is sok értékes növényi rostot tartalmaz, de a vitaminoknak már csak töredékét találjuk meg benne. Befőttnek, édességnek csakis leszárazva, kimagozva használjuk fel. Magja különben is enyhén mérgező lehet. Ízletes ételek a cseresznyével készült gyümölcslevesek, rostos gyümölcslevek, torták és sütemények, rétesek. A kandírozott cseresznye süteményekbe vagy koktélok díszítésére használatos. A cseresznyéből bort vagy pálinkát is lehet készíteni. Leveleit fehérborba áztatva különleges italt nyerünk.

  Tippek, tanácsok
  A legjobb természetesen a saját kertben termő, fáról szedett "cseri". Piacon mindig érettet vegyünk, mert leszedve már nem tud utánérni. A jó gyümölcsös nem sajnál vevőitől néhány szem kóstolót. A gyümölcsök legyenek épek, folt- és repedésmentesek, kemények és fényes héjúak. A puha, tompa fényű cseresznyék gyakran kukacosak. A szárral együtt kínált cseresznyén tudjuk csak ellenőrizni az áru frissességét: szára legyen kemény és élénk zöld, levelei szintén. A cseresznye érzékeny a nyomódásra, ezért zacskó helyett jobb dobozban, kosárban hazaszállítani.
  A csonthéjas termésekre jellemző keserű glükozidok, a prunazin és az amygdalin a cseresznyében is megtalálhatók, feltehetően a belső a magot védik. A benne lévő amygdalin és az azt ciánsavvá alakítani képes enzim nem érintkezhet egymással, hiszen ez a növény számára is mérgező volna. Ha viszont valaki ráharap a magra, a kémiai reakciót beindítva mérget szabadít fel. A cianoglükoziddá alakult anyagok kis mennyiségben fokozzák a légzést és az emésztést, még rákellenes hatást is tulajdonítanak nekik. Nagy mennyiségben azonban mérgezők. A gyümölcshúsban csak nyomokban található meg. Az amygdalinból víz és az emberi emésztőrendszerben található gyenge savak és emésztőenzimek jelenlétében is mérgező ciánsav képződik.
  A cseresznyéből gyorsan bekapkodunk akár fél kilót is. Nyugodtan ehetjük, mégis sokan óvakodnak tőle, mert gyümölcssavai érzékennyé teszik a fogakat a fognyaknál. Érdemes megszívlelni továbbá a tanácsot, hogy nagy mennyiségű cseresznye bekebelezése után inkább ne igyunk vizet, mert a héján található élesztőgombákat csak a tömény gyomorsav képes azonnal elpusztítani. Ha a felhígított emésztőnedvek életben hagyják, az élesztőgomba erjesztő munkája nyomán puffadás, gyomorfájás lehet a panasz.
  Ha tehetjük, terebélyesre növő fáját célszerű a többi fától távol, a ház és terasz közelébe ültetni, ahol kitűnő árnyékot adhat. Egyetlen ügyesen gondozott fa évente 80-100 kg terméssel ajándékozza meg gazdáit. Ha különböző időben érő fajtákat oltunk, vagy oltatunk egy tőre, az egész szezonban elláthatja a családot friss, ropogós gyümölccsel. Gondozása nem nehéz, de metszéséhez kérhetjük szakember segítségét. Szedéskor vigyázni kell az ágakra, nehogy mindjárt a következő évi termést is megtépázzuk. Lehetőleg egyetlen szemet se hagyjunk a fán, így őrizhetjük meg legjobban a túlérett szemeken megtelepedő kártevőktől. Élénk zöld, 7-10 cm hosszú, ovális, fűrészelt szélű levelei ősszel szépen sárgulnak.

  Érdekességek
  Mivel szép és ízletes gyümölcsről van szó, nem csoda, hogy az ókorban az istenek eledelének tartották. A távol keleten is élnek változatai, s méltán híres a japánok tavaszköszöntő ünnepe, amit a cseresznyevirágzáskor tartanak. A cseresznye ott a fiatalság és a megújulás jelképe.
  A cseresznye ma ismert kerti változatait sokan a lakomáiról híres Lucullus hadvezérhez kötik, aki perzsa hadjáratát követően a pontuszi Kerasuntból hozott egy ízletes nagy szemű fajtát Itáliába i.sz. előtt 64-ben. Innen van botanikai neve is: Prunus cerasus vagy Prunus avium. Ennek ellentmondani látszik, hogy a legkorábbi írásos emlékek a cseresznyéről az i.sz. előtti 4. századból valók. Nyugat-európai kelta sírleletekben is találtak a vadcseresznyénél nagyobb szemű cseresznyemaradványokat. A csemegévé nemesített gyümölcsfajták bizonyára tudatos szelekció eredményeként alakultak ki. Tenyésztésük a Földközi tenger medencéjében már az ókorban megkezdődött. A cseresznyétől egyértelműen különböző meggyet eltérő néven csak a XVI. századtól említik.
  Hazánkban szívesen ültetik szőlős kertekben, mert ha a cseresznye virágzáskor elfagy, a szőlő kárpótolhatja termésével a gazdát, a cseresznye viszont a szőlőt veszélyeztető májusi fagyra nem érzékeny.
  Szép erezésű, vöröses fája és gyökere kemény, értékes bútoralapanyag. Intarziák, bútordíszek, hangszerek alapanyagául szolgál, a biedermeier korában vált kedveltté.
  Ha a cseresznyefa kérge sérül, gyantát ereszt, amit filckalapok keményítésére használtak. Borban feloldva pedig köhögés ellen kortyolták.
  A cseresznyemagokat lenvászonba téve és kályhán melegítve eleink melegítőpárnának használták.

  https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek
   

Megosztás