Kiderült miből él Harry herceg és felesége

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Január 11.

Melitta - 2020 Január 11, 19:25
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kiderült, hogy sussexi hercegi pár nem elsősorban a brit királyi család állami forrásból származó jövedelméből él, amelyet hivatalos programjaik lebonyolítására kapnak a kormánytól. Harry herceg és Meghan hercegné életmódváltásának rendezését kétfős "válságkezelő bizottságra" bízta Erzsébet királynő.

  Tovább gördül - és úgy tűnik, egyre nagyobbá válik - Harry herceg és felesége Meghan hercegné életmód-változtatásának ügye. Az Egyesült Királyság királynője fiára, Károlyra, a walesi hercegre és unokájára, Vilmosra, Cambridge hercegére bízta, hogy találják ki, milyen szerepet játsszon Sussex hercegnéje és hercege a jövőben a királyi családban. Eközben Meghan hercegné kivonta magát a konfliktusból: hírek szerint Kanadába utazott - derült ki a BBC összefoglalójából.

  [​IMG]
  Megbántotta az uralkodóházat Harry herceg és Meghan hercegné

  A Buckingham Palota közleménye szerint a királyi család megéri, hogy Harry és Meghan a jövőben másként akarja teljesíteni közszerepléseit - idejüket megosztanák Észak-Amerika és Nagy-Britannia között és saját pénzügyi forrásokra kívánnak támaszkodni -, ám ez bonyolult kérdés, amelynek részleteit pontosan tisztázni kell. Egy biztos: az nem változik, hogy Harry herceg a brit trón öröklési sorrendjében a hatodik trónörökös.

  Nehezebben boldogul

  Szemben bátyjával, Vilmos herceggel Harrynak mindig gondjai voltak a médiával - véli Jonny Dymond, a BBC királyi ügyekkel foglalkozó tudósítója. Távolságtartóan viselkedik a kamerák előtt és az őt kérdező újságírókkal. Emellett nyilvánvaló - jól látható -, hogy unja ceremoniális feladatainak ellátását. Nehezen viseli, hogy anyja, Diana hercegnő korai halála óriási árnyékot vet életére, illetve hogy nagy nyilvánosságot kaptak ifjú kori hibái, továbbá hogy nagy médiafelhajtás övezi a kapcsolatait és a házasságát. A BBC szakírója szerint ezért régóta készül a részleges szakításra eddigi életével.

  Anyagiak

  Ennek azonban anyagi következményei vannak. Harry és Meghan bejelentették, hogy a továbbiakban nem fognak pénzt kapni az úgynevezett Suvereign Grantból, ami nem más, mint a királyi családnak juttatott állami forrás cserébe azért, hogy eleget tesznek hivatalos kötelezettségeiknek. Ennek a forrásnak, pontosabban elődjének eredete 1760-ra nyúlik vissza. Miután az akkori uralkodó, III. György király megegyezett a parlamenttel, hogy a továbbiakban személyesen egyáltalán nem folyik bele a kormányzásba, elvesztette a jogát a királyi vagyon, azaz a Crown Estate jövedelmeinek felhasználására.

  Az ezt megelőző 700 évben az ebből származó bevételeket az állami adminisztrációra fordították. Ezt a forrást egy évente meghatározott állami támogatással, azaz az adófizetők pénzéből származó jövedelemmel váltották ki. Erről a Civil List Act törvény rendelkezett, amelyet 2012-től felváltott a Suvereign Grant Act. Az új szabályozás fő célja az volt, hogy egyesítse a királyi család tevékenységeinek finanszírozását. Összege - 2018-2019-ben 82 millió font (30,16 milliárd forint, egy Nemzeti Színház építésének költsége) - indexszámítással kötődik a Crown Estate jövedelmeihez, továbbá más állami bevételekhez.

  A legfőbb forrás

  Ugyanakkor a sussexi házaspár ezzel a lemondó nyilatkozatával nem hoz túl nagy áldozatot, ugyanis 2019-es költségeiknek csak öt százalékát finanszírozták a Sovereign Grantból, a maradék 95 százalék forrása egy másik sajátos királyi pénzügyi alap, Károly herceg Cronwalli hercegségének jövedelme volt. E felett a forrás felett a mindenkori trónörökös, azaz a walesi herceg rendelkezik, a befolyó pénzből a királyi család kiadásait finanszírozzák. Így kaphat belőle pénzt Harry herceg is - derült ki a Daily Express összefoglalójából.

  A hercegség 53 ezer hektár földterületet ölel fel 23 megyében főként Anglia délnyugati részén. Emellett hozzá tartozik egy befektetési portfólió is - ezek kezeléséből származik az elkölthető jövedelem. A hercegség számláján 2004-ben 408 millió font volt, ami azóta 763 millióra nőtt, a lefölözhető rész 9,9 millióról 19 millióra ugrott. Károly herceg aktív szerepet játszik a vagyon hasznosításában, mert jobb állapotban akarja átadni a hercegséget, mint amilyenben megörökölte.

  Az Express adata szerint Harry és Vilmos herceg, illetve családtagjaik 2018-ban összesen 4,9 millió fontot (1,8 milliárd forint) kaptak apjuktól és a hercegségtől. Ez hozzájárult Harry becslések szerint 30 millió font értékű vagyonához, amelyet részben még a királynő édesanyjától, illetve saját anyjától, Diana hercegnőtől örökölt. (Ez több mint 11 milliárd forint, amivel a magyar mágnásokat soroló A 100 leggazdagabb című kiadvány rangsorában a 88. helyére kerülhetne.) Meghan hercegné házassága előtt becslések szerint 3,5 millió font (1,3 milliárd forint) értékű vagyont halmozott fel.
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Január 11.

  1. Gagamail
   Gagamail
   Mutass számokat, amivel alátámasztod (a hírt az őrizetről)!
   Beszélsz a világba .... egyelőre erről szó sem volt!
   Az újságírók (megint az újságírók!!!) megkérdezték. Ennyit látok.
   Te, hol látsz ennél többet?
   Utoljára módosítva: 2020 Január 18
  2. ?Walaky?
   ?Walaky?
   ITTHON a sajat orszagomban ahol ez mindennapi tema
  3. Gagamail
   Gagamail
   Számokat írj!
   Költségvetési számokat, amiről a Parlament, bocs Parlamentetek (ott, otthon, a saját országodban) szavazott, amellyel megváltoztatta a költségvetési törvényt Harry és Meghan miatt!

   Hogy mindennapi téma - nos, lehet, az ismerőseim tévedtek, igaz, a kb. 20 évvel ezelőtti Kanadában jártak. Lehet, Kanada is olyan lett mint az amerikaiak: kicsinyes, begyöpösödött, pökhendi.

   Más intelligenciájú kormányfőt választottak - nekem ez még jobbnak mutatta a kanadaiakat.
   Persze, ami most zajlik ez ellen a két ember ellen, az tényleg kiábrándító.

Megosztás