Kijátszották Orbánt az SZFE diákjai: ilyen a NER fennállása óta nem történt

Százötven hallgatót, a teljes hallgatói létszám harmadát menekítheti ki a Freeszfe Egyesület az SZFE-ről az Emergency Exit névre keresztelt program keretein belül​


A diákokat öt európai egyetem veheti át formálisan: az intézmények vállalták, hogy elismerik a diákok eddigi kreditjeit, és segítik őket abban, hogy tovább folytathassák a munkát az oktatóikkal a Freeszfe Egyesületen belül.

A következő egyetemekről van szó:

  • a Salzburgi Zeneművészeti Egyetemről (Universität Mozarteum),
  • a Ludwigsburgi Előadóművészeti Egyetemről (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg),
  • a Varsói Színművészeti Egyetemről (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza),
  • a Versciói Színiakadémiáról (Accademia Teatro Dimitri),
  • illetve egy ötödik, filmművészeti egyetemről (amelynek nevét a közösség egyelőre nem hozta nyilvánosságra).

A lap szerint a program nem jelent fizikai kimenekítést: a hallgatók a legtöbb esetben nem utaznak, az eddigi tanáraik taníthatják őket a Freeszfe-n, az adminisztrációs hátteret azonban a külföldi egyetemek biztosítják.

Még minimum ötven diák szeretne részt venni a Freeszfe programjában, ezért az egyesület jelenleg tárgyalásokat folytat más európai egyetemekkel is.

Valószínűleg többen lesznek még, akik kiiratkoznak az SZFE-ről.

A tanárok egytől egyig ingyen vállalták az oktatást, a külföldi egyetemeken nem lesznek állományban, habár a partnerintézmények közül többen már ezt is felvetették: tisztában vannak vele ugyanis, hogy a tanárok egy része állástalan lett.


Az oktatók szerint szerencsére “nem a nulláról kellett felépíteni” az átmenekítést, mert eredendően jók voltak a kapcsolatrendszereik, és a külföldi egyetemek is meglepően segítőkésznek bizonyultak. Maguktól is többen érdeklődtek, hogy mi ez az újabb front Orbán Magyarországán, hiszen nem csak az SZFE ügyéről van szó, hanem a teljes magyar felsőoktatásról, az egyetemi autonómiáról.


“Ez nagyon is átélhetővé teszi számukra a problémánkat, zavarba ejtően segítőkészek. Olykor mintha az 56-os menekülthullám nosztalgiáját lehetne érezni rajtuk: úgy tekintenek a hallgatóinkra, mint politikai menekültekre, akiket ellehetetlenítettek, megfosztottak a szabadságuktól, ezért most kötelességüknek érzik, hogy minden fronton segítséget próbáljanak nekik nyújtani”​


– mesélte Bagossy László, a Színházi Intézet korábbi vezetője.


A lap szerint a közvetítő tárgyalásokban olyan emberek biztosították a minőségbiztosítást, mint Enyedi Ildikó és Tarr Béla.


Tarr a lapnak úgy nyilatkozott: „Az adott egyetemen tudják, hogy ki vagyok, és nyilván nyomott valamennyit a latban, hogy felvállaltam nekik is, hogy én is besegítek a Freeszfe-n az oktatásba”. Azt is elmesélte: a diákok ellenállása hozta meg a kedvét újra a tanításhoz is.


“Most már látom, hogy ők mire képesek, és szívem-lelkem velük van. Intelligens, becsületes, tiszta, romlatlan fiatalembereket látok, tehetségeseket, fantáziadús csapatot, és ez visszaadja az ember hitét. Biztos vagyok benne, hogy aki ebben a csatában részt vett és részt vesz, más dolgokat fog csinálni, mint azok, akik szépen, csendesen, konformistán beépülnek valamibe”​


– magyarázta a világhírű rendező.

szfe-696x539.png
 
Nincs ebben semmi baj.
Kinek mi tetszik.
Van aki a munkájával pénzt keres van aki támogatókat az álmai megvalósításához.
Nekem tarr filmjei közül a realistábbak tetszettek a szürrealista vonal nem jön be,.
Inkább szabó istván filmjei jobban bejönnek..
Persze, ez nézőpont kérdése.
A paradicsomos káposztát sem szereti mindenki.
Nem is kell, de kétségbevonni, hogy normális-e az, aki szereti ... ???
Ott a gond.
 
Igen nagyon belterjesek a filmek. A felsoroltak közül szerintem is a többségük jó film. A Tanút is ide kell sorolni, de például a folytatásait vagy Bacsó hasonlóan groteszknek szánt filmjeit már azért nem annyira.
Úgy néz ki, mintha a legtöbb magyar rendező egy- max. kétfilmes lenne, míg a nagynak tartott rendezők azért legalább 5-6 kiváló filmet rendeztek. Persze lehet, hogy sok esetben a dramaturg/forgatókönyvíró hibás a dologban és a rendező azért csinált érthetetlen filemt, hogy legalább azt mondhassa, hogy művészfilm. Mondjuk azért TB nem tartozik ide sem.
Viszont, szerintem a helyzet olyasmi, mint a fociban. Megjelenik egy tehetség, akit gyorsan leránt magához a közeg.
A színészekkel akár élő, akár már elhúnyt, ugyanez a helyzet, de az eléggé érzékeny téma, úgyhogy inkább hagyjuk
Szinészek között is van non plusz ultra számomra. Ők Clint Eastwood, és Mel Gibson ( bár ő rendezésben még csak próbálgatja szárnyait, nem is rosszul), akik szinészként is és rendezőként is kiemelkedő produktumot hoztak létre.. A mai magyar filmekről. Mint írtam, én inkább a nézhető szórakoztató filmeket szeretem, amiből az utóbbi időben kettőt emelnél ki. Herendi A magyar vándor, illetve Kincsem c. filmejeit. Bár ez a film inkább vígjáték, szatíra, és musical egyvelege. Jó a témaválasztás, jó a zene. Görbetükröt mutat a magyar történelemről, jó néhány csattanós poénnal. Én jól szórakoztam rajta. A másik film a Kincsem, amelyet számtalan filmkritikus lehúzott, mégis külföldi díjat nyert. Nekem két óra felhőtlen szórakozást nyújtott. Szereintem másoknak is, hiszen a film bevétele szárnyalt. Herendi többi filmjei közül a Valami Amerikájának első része ami még élvezhető, a többi olyan, mintha rákényszerítették volna a folytatásra.
 
2018-ban

Tarr Bélát is meghívta az amerikai filmakadémia, az Oscar-díjról is dönthet​

2019-ben

Tarr Béla filmje az évtized legjobbjai között​

És? Ezzel mit akarsz mondani?
Én a saját véleményemet írtam le (mert valaki arra volt kíváncsi, létezik-e olyan aki végignézett egy TB filmet), és ennek a kialakításában a jelzett gittegylet nem befolyásol(t). Mellesleg az a filmakadémiának nevezett egyesület olyasmi, mint a New York Academy of Science.
Egyébként te láttál-e TB filmet, vagy csak ide írtál valamit, ami relevánsnak gondoltál?
 
És? Ezzel mit akarsz mondani?
Én a saját véleményemet írtam le (mert valaki arra volt kíváncsi, létezik-e olyan aki végignézett egy TB filmet), és ennek a kialakításában a jelzett gittegylet nem befolyásol(t). Mellesleg az a filmakadémiának nevezett egyesület olyasmi, mint a New York Academy of Science.
Egyébként te láttál-e TB filmet, vagy csak ide írtál valamit, ami relevánsnak gondoltál?
Olvass vissza, megérted.

Az állandó pocskondiázás, a más véleményen lévők folyamatos degradálása, hiteltelenítés annyira, de annyira unalmas már!
 
Olvass vissza, megérted.

Az állandó pocskondiázás, a más véleményen lévők folyamatos degradálása, hiteltelenítés annyira, de annyira unalmas már!
Nem gondolom, hogy ha valaki a neked nem tetsző véleményét elmondja, ami nem feltétlenül pozitív, az pocskondiázás.
Nyilván te az a fajta vagy, akinek meg kell mondani, mi a jó, mert saját vélemény, na az nincs. De nem baj, szerintem az ilyeneknek is van létjogosultságuk. Ez nyilván ellentmond a zárt világodnak, de szerintem belefér a véleményszabadságba. Azonban idetenni valamit, de válaszolni a feltett kérdésre már nem megy.

Láttál vagy sem TB filmet vagy csak szajkózod a divatosnak vélt kevesek véleményét?
Amennyiben TB rajongó vagy, nyilván el tudod mondani, miért hatalmas művészi teljesítmény tönkrevágni egy amúgy veretes művet. Sőt, azt is el tudod mondani, hogy a másik idézett film mitől olyan rettentő művészi.
De, ha már beidézted az illető rendező úr egyik utolső (ha nem legutlsó) filmjét, áruld már el, hogy egy lótulajdonos kesergése a lovának elvesztése felett micsoda általános érvényű gondolatokat fogalmaz meg? Ez azért is jó lenne, mivel azt a filmet elimináltam a muszáj látni listáról.- a korábbi két mű tapasztalata alapján már nem kívántam megnézni, de rajta volt a listán, télleg. Szóval, lécci áruld el, milyen hatalmas nagy művészi élményben lenne részem, ha megnézném? Milyen élettapasztalatot, hasznosítható viselkedésformát fogok abban a filmben meglátni, amit érdemes hazavinnem? Mindezt szerinted és tapasztalat alapján, mert brossúrákból én is tudnék nagyszerű dolgokat mondani egy olyan rendezőről (aki történetesen nem magyar) de zömében borzalmas filmeket rendezett, viszont a sznobok hasonlóan istenítik, mint TBt.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,648
Tagok
615,329
Legújabb tagunk
Amberer
Oldal tetejére