Kimagasló eredmény: A PISA felmérés szerint a kanadai diákok második helyen állnak olvasásban

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Január 4.

Melitta - 2017 Január 4, 16:59
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Miközben Magyarország közoktatási rendszere siralmas helyre csúszott le a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legújabb PISA felmérése szerint.

  A 15 éves kanadai diákok második helyen vannak nemzetközi összehasonlításban, természettudományban negyedik helyen végeztek, matekben pedig tizedik helyen. Ez derül ki a 72 országra kiterjedő tanulmányból, melyben összesen 20 ezer 15 éves kanadai diák vett részt, 900 középiskolában.

  Sok olyan magyar van aki csipőből lenézően beszél a kanadai oktatási rendszerről, miközben az egekbe magasztalja a magyart. Ezzel szemben a PISA felmérés szerint:

  • Az olvasásban Kanada második helyen végzett, Magyarorság pedig 40. helyen
  • A természettudományban Kanada negyedik helyen végzett, Magyarország pedig 35. helyen
  • A matematikában Kanada tizedik helyen végzett, Magyarország pedig 37. helyen.
  A magyar oktatási rendszer – közismerten – a lexikális tudásras helyezi a hangsúlyt, Kanada pedig sokkal inkább a diákok értelmezési képességeire és a tényekre épülő szabad gondolkodásra. Ez látszik leginkább a PISA eredményeiben, hiszen ott azt vizsgálják, hogy a diákok mennyire tudják felhasználni és értelmezni a megadott információt.

  A 15 éves kanadai diákok 90 százaléka – a természettudományi szekcióban elért eredmények alapján – felkészült arra, hogy a modern társadalomban teljes mértékben részt vegyen.

  Québec, Alberta és British Columbia diákjai első helyen szerepeltek a természettudományokban, míg Québec tanulói a világ legjobbjai között vannak a matematika területén. Összességében nem volt észlelhető teljesítményi szakadék a nemek között, sem pedig az angol és francia iskolák között. Saskatchewan volt azonban az egyedüli tartomány, amely az OECD átlaga alatt teljesített.

  Országosan pedig Kanada messze az OECD átlag felett volt mind a három felmért területen. Például olvasásban az OECD átlag 493 pont, a kanadai diákok viszont 527 pontot értek el. Matematikában az OECD átlag 490 pont, ezzel szemben Kanada 516 pontot ért el. Természettudományban az átlag 493, Kanada pedig 528 pontot ért el. Kanadával szemben Magyarország kivétel nélkül mindenhol átlagon alul szerepelt.

  KMH

  [​IMG]
   
  Ani540 és Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Január 4.

  1. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Mind eközben a magyar szakembereket felkészültségük miatt szívesen látják mindenütt a világban.
  2. CasaLoma
   CasaLoma
   A gond ott kezdődik, hogy az a felkészült magyar szakember, aki keresett és szívesen látott a nagyvilágban, viszi magával a hozzá hasonlóan talpraesett, értelmes gyerekeit is, akik ezeket a felméréseket pozitiv irányban befolyásolták - eddig.
  3. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Bizony, mert nem hagyja szétesni a családját. Nagy dolog az összetartás. :)
   Jaszladany és CasaLoma kedveli ezt.
  4. Beth-Nahrain
   Beth-Nahrain
   Van egy amerikai humorista, George Charlin. Nagyon csípem, ezen a videón épp az oktatásról beszél. Tanulságos...:D

  5. sidavoq
   sidavoq
   A magam részéről teljes mértékben elfogadom az előadó nézetét - és nem mint humort.
   Kőkemény igazság ez, mindent elkövetnek akik fenn vannak, annak érdekében hogy a rabszolgák tudatlanok maradjanak.
   Oktatási rendszer lezűllesztése - csak az elit helyek nyújtanak valós képet a világról,
   a tv, a net is csak nagyon kis mértékben szolgálja a tudást, inkább az elbutulás felé irányít.
   Nem beszélve a tudatmódosítókról, amik már rövid időn belül megtalálhatóak lesznek az áruházak polcain.
   Jaszladany, B.Péter és Beth-Nahrain kedveli ezt.
  6. setni
   setni
   Érdekes...szerintem meg nem épp így van.
   Mindegy milyen nemzetiségű vagy ha felkészült vagy akkor szívesen látnak. Ezáltal természetesen a magyart is szívesen látják ennyi...
   Ez a magyarok mennyire felkészültek csak humbug.
   attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  7. Dagiegi
   Dagiegi
   Nem feltétlen az oktatási rendszerünkkel van csak baj.A gyerekek is egyre kezelhetetlenebbek,nem lehet őket nevelni az iskolában,mert mindenhez joguk van.A legtöbb szülő sem a tanárok mellett van.A 16 éves iskolaköteles korhattárral csak azt érték el,hogy ,aki eddig is alig birta kijárni az osztályokat,az rögtön 16 évesen abba is hagyja a sulit.Ezek a gyerekek már helyből nem tanulnak szakmát sem,tehát kitermeljük azt a réteget ,akiket továbbra is el tartunk....
   platan59 kedveli ezt.
  8. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Mert, hogy a Magyarokat emelte ki a "szerző" ezért én is a Magyarokat emeletem ki.
   Ha csak úgy általában írták volna, hogy vannak országok ahol a tanulók.... igen, vagy nem, akkor én sem foglalkoztam volna ezzel.
   Amúgy igazad van.
   Szóval mindennek van egy ilyen oldala és van egy olyan oldala is. :)
   setni kedveli ezt.
  9. CasaLoma
   CasaLoma
   Azon kívül, én abban sem hiszek, hogy egy-két értelmes gyerek egy-egy osztályban húzóerő lehet. Sokkal inkább az a tapasztalatom, hogy a többség nagyon igyekszik, és képes is azt az egy-két renitens kivételt a nagy átlag színvonalára visszahúzni.
   attimenyfreemail.com, B.Péter és setni kedveli ezt.
  10. CasaLoma
   CasaLoma
   Aki 16 éves koráig nem képes a 8 osztályt elvégezni, annak nem sikerül 18 éves koráig sem. Annyira nem nehéz a 8 éves általános iskolai tananyag, hogy 10 év alatt se lehessen elsajátítani egy minimális szinten sem. Azon kívül, a szülő kérheti bármely tantárgyból a gyereke felmentését, a nevelési tanácsadó dalolva asszisztál hozzá. A gyerekemnek volt olyan osztálytársa, aki felsőben matek-fizika-kémián kívül idegen nyelvből is felmentése volt. A többi tantárgyból meg kegyelemkettese. De a 8 osztályt még ő is be tudta fejezni.
  11. Melitta
   Melitta
   Ez a Pisa felmeres kozepiskolasoknal tortent. Ok meg nincsenek a munkaero piacon. 10 ev mulva derul ki hogy mennyir efognak kapkodni ertuk a tudasukert a munakero piacon.
  12. CasaLoma
   CasaLoma
   Szerintem már előbb, az egyetemi felvételiknél, mert azért nem minden szakra lehet 0 tudással besunnyogni. Nekik maradnak a gábordénesek és társaik. :)
  13. pearll
   pearll
   Ugyan már! Magyarországon még a vizsgát összeállító nem munkanélküli TANÁROK is megbuknának ezen a pisa teszten!!!! Ráadásul most nem az általános sem a középiskolai tanárokról, hanem AZ EGYETEMEN, FŐISKOLÁKON TANÍTÓKRÓL BESZÉLEK!

   Tegnapi nap termése,egy egyetemi ZH-ban:
   Vagy ennyire hülyék, vagy van arcuk egy ilyet bejátszani!

   llll.jpg
   tng1, Jaszladany, B.Péter és 1 másik tag kedveli ezt.
  14. CasaLoma
   CasaLoma
   Ehhez nem kell semmilyen egyetemi végzettség, csak egy szimpla bérszámfejtői tanfolyam. :)
   (a tanfolyam is csak azért kell, és nem elég a bérszámfejtő program ismerete-használata, mert február 10-ig sosem bírtak elkészülni a szoftverek gyártói az adott évi változásokkal módosított frissítésekkel, és bizony csodakompjúter ide vagy oda, gyakran kellett kockás papíron, személyenként kiszámolni a januári munkabért, hogy a munkavállaló a törvény adta határidőn belül megkaphassa a munkabérét. :) )
   attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  15. pearll
   pearll
   Figyi... olvasd el újra a feladatot szóról szóra! ;)
  16. pearll
   pearll
   Megjegyzem ez az a feladat, amire mindenkinek 0 pontoslesz a válasza,függetlenűl attól hogy mit ír be :dr_64:
   Ha meglátod a hibát a feladatban ,biztos te is padlót fogsz fogni! :rohog:
   CasaLoma kedveli ezt.
  17. jöttment
   jöttment
   Ugyanmá! Gondolom, a B-csporté volt szerencsétlen Dániel munkabére...szimpla figyelmetlenség
  18. CasaLoma
   CasaLoma
   Bevallom töredelmesen, hogy nem találom a hibát a feladatban. Bűnömet enyhítheti, hogy már évek óta más foglalkozást gyakorlok, és a családi adókedvezmény azóta jöhetett be. Mint ahogy akkoriban még tb járulék volt, amiből most adó lett.
   setni kedveli ezt.
  19. Melitta
   Melitta
   Szabad a gazda, mert aki nem otthon el annak fogalma sincs mit hogy lehet levoni, mennyi a csaladi potlek es az neto ......

Megosztás