Kimagasló eredmény: A PISA felmérés szerint a kanadai diákok második helyen állnak olvasásban

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Január 4.

Melitta - 2017 Január 4, 16:59
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Miközben Magyarország közoktatási rendszere siralmas helyre csúszott le a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legújabb PISA felmérése szerint.

  A 15 éves kanadai diákok második helyen vannak nemzetközi összehasonlításban, természettudományban negyedik helyen végeztek, matekben pedig tizedik helyen. Ez derül ki a 72 országra kiterjedő tanulmányból, melyben összesen 20 ezer 15 éves kanadai diák vett részt, 900 középiskolában.

  Sok olyan magyar van aki csipőből lenézően beszél a kanadai oktatási rendszerről, miközben az egekbe magasztalja a magyart. Ezzel szemben a PISA felmérés szerint:

  • Az olvasásban Kanada második helyen végzett, Magyarorság pedig 40. helyen
  • A természettudományban Kanada negyedik helyen végzett, Magyarország pedig 35. helyen
  • A matematikában Kanada tizedik helyen végzett, Magyarország pedig 37. helyen.
  A magyar oktatási rendszer – közismerten – a lexikális tudásras helyezi a hangsúlyt, Kanada pedig sokkal inkább a diákok értelmezési képességeire és a tényekre épülő szabad gondolkodásra. Ez látszik leginkább a PISA eredményeiben, hiszen ott azt vizsgálják, hogy a diákok mennyire tudják felhasználni és értelmezni a megadott információt.

  A 15 éves kanadai diákok 90 százaléka – a természettudományi szekcióban elért eredmények alapján – felkészült arra, hogy a modern társadalomban teljes mértékben részt vegyen.

  Québec, Alberta és British Columbia diákjai első helyen szerepeltek a természettudományokban, míg Québec tanulói a világ legjobbjai között vannak a matematika területén. Összességében nem volt észlelhető teljesítményi szakadék a nemek között, sem pedig az angol és francia iskolák között. Saskatchewan volt azonban az egyedüli tartomány, amely az OECD átlaga alatt teljesített.

  Országosan pedig Kanada messze az OECD átlag felett volt mind a három felmért területen. Például olvasásban az OECD átlag 493 pont, a kanadai diákok viszont 527 pontot értek el. Matematikában az OECD átlag 490 pont, ezzel szemben Kanada 516 pontot ért el. Természettudományban az átlag 493, Kanada pedig 528 pontot ért el. Kanadával szemben Magyarország kivétel nélkül mindenhol átlagon alul szerepelt.

  KMH

  [​IMG]
   
  Ani540 és Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Január 4.

  1. CasaLoma
   CasaLoma
   Családi pótléknak már régóta semmi köze a nettó fizetéshez, gondolom ez az utóbbi pár évben sem változott.
   De pár év kihagyás után már az is elgondolkodtat, hogy milyen járulékok is terhelik a munkáltatót? egy csomó minden eszembe jut, de az egy se járulék :(
   attimenyfreemail.com és Jaszladany kedveli ezt.
  2. jöttment
   jöttment
   Péter .... Dániel


   De hát a tanár is csak emberből van... gondolom én.
   CasaLoma kedveli ezt.
  3. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Egyszerű. Dániel Péterről van szó.
   jöttment, Beth-Nahrain és CasaLoma kedveli ezt.
  4. Melitta
   Melitta
   NA jo, bovebben, ki az a Peter Daniel?
   Jaszladany kedveli ezt.
  5. CasaLoma
   CasaLoma
   Melitta, nem elég hogy szépek vagyunk? Még okosak is akarjunk lenni? :) :) :)
   attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  6. Melitta
   Melitta
   Szoval ilyen titok, akkor mar nem is erdekel.:mad2:
   attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  7. Beth-Nahrain
   Beth-Nahrain
   [​IMG]

   Ő az, Melitta. ;) Gyűlöletbeszéd miatt 300 óra közmunkát kellett volna végeznie, ezért kivándorolt.
   attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  8. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   pearll a 13. hsz-ben is ezen akadt ki. ZH.jpg (szerintem). És valóban érthetetlen, hogy egy egyetemi zh tesztkérdés összeállítójának memóriájából kettő és fél sorral lejjebb már kiesett az alany neve. A gond az, hogy ha ez egy felsőoktatási intézményben "gyakorlat", akkor egy középiskolástól miért várják el a "funkcionális hozzáértést" ? Mivé lesz így a világ ???? :D :D :D
   Ha pedig a zh kérdést feltevő komolyan így is gondolta, akkor kérdés igazándiból arra utal, hogy Dániel, Péter főnöke és "hány éves a kapitány?" mosoly.jpg
   B.Péter, CasaLoma és pearll kedveli ezt.
  9. pearll
   pearll
   A feladatban két szereplő van megadva: Dániel és Péter.
   Péterről még a gatya méretét is megtudtuk a feladat révén: gyerekei számát,a bruttóját és azt hogy foglalkoztatva van.
   Eközben Dánielről semmit sem tudunk, de mégis az ő nettóját kérdezik. Érted már? :)
   Hiába írja bárki Péter nettóját válaszként, az sem lesz jó, mert nem azt kérdezték.

   Erre a feladatra, így nem lehet hitelesen semmit sem válaszolni. Vagyis ha feltételezzük, hogy jóhiszeműen írták el, akkor is mindenkinek -8 pont. Ami mondjuk nem elhanyagolható egy 50 pontos zh-ban. Ha feltételezzük, hogy nem jóhiszeműen írták el,akkor ez egy nagy kib.szás, és az oktatási intézmény arra játszik, hogy minnél több vizsgadijat szedjen be, amin mondjuk úgy megsem lepődök, hiszen erre azt reagálhatják, hogy "bocs elírtuk"

   Továbbá nem hiszem, hogy egy oktatási intézmény főleg egy egyetem vagy egy főiskola ennyire mélyre süllyedjen, hogy egy 5 kérdéssorból álló zárthelyi dolgozatot se tudjon normálisan összedobni (az már más kérdés hogy felsőfokú okj-s képzéseknél pl.: mérlegképeseknél is szinte mindig van hiba vagy a feladatlapban, vagy a megoldásban (aka javítókulcs!!!)) hihetetlen,hogy ezek után a döntéshozók, illetve akik zsíros havi fizút zsebre tesznek és az oktatásban dolgoznak (államtitkárok és hasonszőrű társaik) az általános iskolásokat és a szüleiket merik a szájukra vennni!!! Hihetetlen, abszurd, gyomorforgató!

   Vajon mit tudnának felhozni a fenti ZH példát összeáállító tanár mentségére???????
   B.Péter és CasaLoma kedveli ezt.
  10. Melitta
   Melitta
   Koszonom, ot ismerem jol, o Dr Peter Daniel. Hogy mi koze az oktatashoz a Pisa felmereshez?????? hacsak nem zsidozas kedveert hivatkoznak ra itt egyesek, hisz nem egy tal lencseert adnak otthon doktori cimet.
   Huuuuuuu de franko otthon minden ,ha valaki szot emel valamiert akkor ki kell kesziteni es minden szinten lehetetlene tenni.
   A most nem sikerutl Pisa eredenyt produkalo fiatalok is szepen elhuznak mint a vadliba.
   Nagyon rovid idon belul ugy fogtok jarni ,hogy az utolso oltsa le a lampat.

   ************************
   Mar hulyen nem fogok meghalni. :pAhoz kepest 6 privit kaptam ok se ertettek.
   Utoljára módosítva: 2017 Január 5
   attimenyfreemail.com és CasaLoma kedveli ezt.
  11. Melitta
  12. CasaLoma
   CasaLoma
   Itt a pont, Tiéd a piros hangszóró! :)
   Én meg visszamegyek egy kicsit az általánosba értő olvasást gyakorolni! :)
   setni és Jaszladany kedveli ezt.
  13. CasaLoma
   CasaLoma
   De nem fogsz, sem Te, sem más! :) Valóban, a kérdés akár az is lehetett volna a végén, hogy Kiszel Tünde hányas bugyit hord, mert még azt is nagyobb eséllyel lehetne helyesen megtippelni, mint Dániel bérét, akiről viszont a keresztnevén kívül semmit nem tudunk! :D
  14. pearll
   pearll
   A legviccesebb az hogy ez nem egy oldalnyi feladat volt, csupán csak 4 sor, amit egy töb bév tapasztalatával rendelkező SZAKtanárnak azért csak tudnia kellene összedobni. ;) Amúgy ne aggódj, nem te vagy az egyetlen , sok embernek nem tűnt fel ;)
   CasaLoma kedveli ezt.
  15. CasaLoma
   CasaLoma
   Előfordul, hogy nem látom a fától az erdőt! :D
  16. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Hát, igen. A profi fogyasztói társadalom.
   Sok évvel ezelőtt egy nagyon fejlett gazdaságú és társadalmú északi ország, egyik városában láttak vendégül. Jellemző volt, hogy ha valami meghibásodott azt cserélték. Szóval egy profikkal telt országról van szó.
   Egyik alkalommal a hétvégi házukban a ház asszonya kétségbe esetten mondta, hogy baj történt elszakadt a farmernadrágja és venni kell egy másikat. Megnéztem. A varrás feslett fel, amit bizonyára hétfőn készült cérnával, hétfőn varrhattak egy profi üzemben.
   Tűt és cérnát kértem, amit nagy nehezen talált is a lakásban a nagymama régi, még meglévő komódjának egyik fiókjában. Kb. 3 perc alatt megvarrtam. Nem géppel, mert az a lakásban nem volt, mert minek? Ott náluk (is) a panelcsere a természetes. Ha meghibásodik valami csak venni kell egy újat.
   Amikor elkészült, döbbent csend keletkezett, majd tenyér összecsapás a következő szöveg kíséretében: " Hogy, Te milyen kreatív vagy! "
   Hozzá teszem, a szakmám nem szabász varrász, de azért az alap dolgokat megtanultam. :)
   setni kedveli ezt.
  17. setni
   setni
   Ez teljesen így van, most egy amerikai világcég magyarországi vállalatánál dolgozok amikor odamentem még arra volt szükség hogy oldjunk meg mindent magunktól azt is mondták mennyire jó magyarokkal dolgozni mert kreatívak, eltelt egy év tized és már pontosan levan írva hogy mi a munkám se többet se kevesebbet nem csinálhatok.
  18. CasaLoma
   CasaLoma
   Tönkrement a hűtőszekrény gumitömítése. Maga a hűtő teljesen újszerű állapotban van, még arra sem volt ideje, hogy a fehér műanyag fogantyú megsárguljon egy icipicit is. :)
   Ez is csak egy olyan apróság, amit otthon az emberem futtában, zsebretett kézzel megjavít nekem .... itt a házinéni meg a fia között megszületett a döntés, régi hűtő kuka, a tömítéscsere úgyis többe kerülne, mint zsír újat venni. :)
   Mindezt abban a Németországban, ahol még a szemetet is kb 8 felé válogatjuk, mert a környezetet védjük, nem szennyezzük, a Föld nevű bolygóra vigyázunk, mert csak egy van belőle. :)
  19. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Pontos a diagnózisa és nem csak Amerikára, az egész világra érvényes.
   A "gazdáink" még csak nem is az ismert multik, bankok, stb. hanem egy szűk, számunkra arctalan kis létszámú csoport....és ez nem összeesküvés elmélet, ez tény.
  20. zolcsi74
   zolcsi74
   Szokás szerint nem írjátok le az igazságot: azért gyenge a teszt mert egyre több a résztvevők közt a cigány. Ennyi az ok. Semmi baj a magyar tudásával, felkészültségével - picit romlik de ez világtendencia.

   Azért arra kíváncsi leszek mennyire képes még a valóságtól elszakadni a pc média. Eljön -e olyan pont, amikor már a mindennapi működést akadályozza az a hazugságáradat ami ránk ömlik. Működésképtelenné válik -e az ország, az államszervezet, stb. Összeomlik -e?
   B.Péter és CasaLoma kedveli ezt.
  21. Melitta
   Melitta
   A jo tanulok kozott is romlott az eredmeny szoval kar a romakra kenni .....
   Pc miert is szakad el a valosagtol? felgyorsitja a hirkozlest.
   Vagy ugy vagy vele mas ne hasznalja eleg ha te igen.

Megosztás