Hírek Kissinger tűpontos diagnózist adott az ukrán háborúról és Kínáról az utolsó nagyinterjújában

A nemrég elhunyt veterán diplomata utolsó erejével, 100 évesen még Kínába is ellátogatott. Hszi Csinping kínai elnök régi barátként emlékszik vissza a volt külügyminiszterre. Kissinger utolsó nagyinterjújában a háborús konfliktusokról és Kína szerepéről is diagnózist adott.

A napokban elhunyt, szinte az utolsó időkig is dolgozó, tűpontos diagnózisokat felállító veterán diplomata nagyon is kedvelt volt Kínában, Hszi Csinping elnök régi barátként emlékezett meg róla.

Kissinger 1971-ben még titokban látogatott Kínába, és sokat tett azért, hogy az ideológiai különbségek háttérbe kerülhessenek az amerikai-kínai kapcsolatokban.


Kissinger idén júliusban tett látogatást Pekingben, és fél évszázadon keresztül valóban sokat tett azért, hogy normalizálódjon a két nagyhatalom közötti viszony.


A korábbi külügyminiszter az Economistnak adott még a nyáron egy több mint 8 órás interjút, melyben elsősorban Kína és az USA szembenállásáról, valamint az ukrajnai háborúról fejtette ki álláspontját.


Kissinger meglátása szerint a nagyhatalmi konfrontáció felé vezető úton haladunk, mindent meg kell tenni, hogy Amerika és Kína vetélkedése ne forduljon át háborúba. Kissinger egyébként két új köteten is dolgozik a témával kapcsolatban: a mesterséges intelligencia szerepéről a globális konfliktusokban, illetve a szövetségesi rendszerek kialakulásáról.


A mesterséges intelligencia mindent átrendez​


Meglátása szerint a mesterséges intelligencia rányomja bélyegét az amerikai-kínai vetélkedésre is: a világon szélsebesen változik a technológia, amire nem alakult ki megfelelő, rendezett válasz, ezért a nagyhatalmak jobb híján az erő útját választhatják.

Mint mondta, klasszikus háború előtti helyzetben vagyunk,a szembenálló feleknek nincs elég mozgásterük a politikai engedményekre, és katasztrofális következményekhez vezethet, ha a kialakult egyensúlyt bármi megzavarja.

Az emberiség sorsát most az alakítja, hogyan tud megegyezni egymással Amerika és Kína.A mesterséges intelligencia gyors fejlődése miatt az egymás melletti békés együttélés módját kidolgozó megállapodásra egyre kevesebb idejük marad, nagyjából 5-10 év.


Kína érdekeit is figyelembe kell venni​


Kína magatartását tanulmányozva Kissinger szerint az egyik legfontosabb meghatározó pont, hogy Kína szerint Amerika hatalma, és az általa kialakított világrend leáldozóban van, és a történelem azt mutatja, hogy előbb-utóbb Kína kiszorítja az Egyesült Államokat a jelenlegi szerepből.

A kínai vezetők szerint Amerika soha nem fogja őket egyenrangú partnernek tekinteni, ebben nem is érdemes bízni, a nyugati diplomáciai vezetés pedig legfeljebb engedményeket tehet Peking felé, ha „jól viselkedik”.

Kína szándékait nem szabad félreértelmezni: hatalmat szeretnének, de nem dominálnák a világot Hitel-i értelemben véve.

Kína azt szeretné, ha tisztelnék az eddigi teljesítményét. Amennyiben vezető helyzetbe kerülne, nem erőltetné rá a kínai kultúrát a világra, legalábbis ezt súgják az ösztöneim – véli Kisssinger, aki pályafutása alatt számos kínai vezetőkkel tárgyalt, Ma Ce-tungot is beleértve.

Az Egyesült Államok és Kína békésen, háború nélkül is egymás mellett tudna élni, de erre nincs garancia.


Állandó dialógust kellene kialakítani a felek között, és megegyezni, milyen egyensúly alapján lehetne kialakítani a két nagyhatalom egymás iránti kapcsolatát.


Mindenesetre az Egyesült Államoknak fenn kell tartani a katonai erejét, és emellett diplomáciai eszközöket kell alkalmaznia az amerikai-kínai kapcsolatokban, melynek a legtörékenyebb pontja jelenleg Tajvan helyzete.

Richard Nixon és Mao Ce-tung találkozóját felidézve Kissinger kiemelte, hogy a kínai vezető 1972-ben még úgy nyilatkozott, hogy még száz évet várhatnak, de egy nap visszakérhetik Tajvant.

Kissinger szerint a Nixon által kialakított Kína-politika Donald Trump elnöksége idején megtört a Kína ellen indított kereskedelmi háborúval, ráadásul Trump politikáját Joe Biden kormányzata is követi, de liberális retorikával.Kissinger nem ennek a politikának a híve, mert egy ukrajnai jellegű háború esetén elpusztulna Tajvan szigete, és jelentősen sérülne a világgazdaság, és Kína belső viszonyai is megkérdőjeleződnének.


Tajvan most a legnagyobb próbatétel​


Ennek ellenére úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak nem könnyű Tajvan kérdését mellőzni anélkül, hogy Washington máshol feladna bizonyos pozíciókat.

A két nagyhatalom a háttérben megegyezhetne egymással, és diplomáciai tanácsadók révén együtműködhetnének, anélkül, hogy ezt formálisan bejelentenék.

Kínában a kommunizmus esetleges bukása után nem demokrácia jönne létre, hanem káosz, ami globális instabilitást okozna, ezért Amerikának inkább el kellene ismernie, hogy Kínának is vannak érdekei.

Ukrajna példáját előhozva, Kissinger úgy gondolja, hogy a háború lezárása kapcsán a két szuperhatalom közötti bizalom felépítésének lehetősége adódhat.


A háború rendezése: Ukrajna NATO-tagsága​


A háború elindítása Putyin részéről a helyzet megítélésének katasztrofális hibája volt, de a Nyugatot is terheli felelősség. Az a döntés, hogy Ukrajna számára nyitva hagyták a NATO-tagság lehetőségét kifejezetten rossznak bizonyult, ami instabilitást hozott a gyenge védekezőerővel rendelkező Ukrajna számára.


Úgy kell lezárni a háborút, hogy ne egy új konfliktusnak ágyazzunk meg: a realitás, hogy Oroszország nem fog lemondani Szevasztopolról.

Ha Oroszország felad bármennyit az eddig elfoglalt területekből, akkor az ukrán és az orosz fél is elégedetlen marad, ami a konfliktus folytatódását borítékolja.

Európa számára ezért a legjobb megoldás Ukrajna NATO tagsága és az orosz viszony rendezése lenne, hogy Európa keleti határai stabilak lehessenek. Kína és Oroszország kapcsolatáról szólva kiemelte, hogy kölcsönös a bizalmatlanság közöttük, nem természetes szövetségesek, és személy szerint soha nem találkozott még olyan kínai vezetővel, aki bármi jót mondott volna Oroszországról. Ettől függetlenül Kínának nem áll érdekében Oroszország destabiliációja, mert az a közép-ázsiai térség kiszámíthatóságát veszélyeztetné.


India, mint ellensúly​


Kína érdeke, hogy belépjen az ukrajnai helyzet diplomáciai rendezésébe, Peking is elismeri, hogy Ukrajna szuverén ország legyen, és ellenzi az atomfegyverek használatát, és van esély rá, hogy elfogadják Ukrajna NATO csatlakozását – véli Kissinger.

Már csak azért is, mert nem szeretnének ezen a területen konfliktust az Egyesült Államokkal, miközben a saját világrendjüket építik.

A pragmatikus gondolkodás jó modelljének Indiát tartja, amely nem kötelezte el magát egyetlen nagyhatalom mellett sem, és a külpolitikája nem állandó szövetségi rendszerekben gondolkodik.

India lehet az egyre nagyobb hatalommal bíró Kína megfelelő ellensúlya távlatilag – véli a veterán diplomata.


Amerikának stratégiailag gondolkodó vezetőkre van szüksége – ebben sem Biden sem Trump nem jeleskedik - , és reméli, hogy a republikánusok egy megfelelő jelöltet tudnak állítani a következő elnökválasztás előtt.

1701503927192.jpeg
 
Kissinger utolsó nagyinterjújában a háborús konfliktusokról és Kína szerepéről is diagnózist adott.
Kissinger 1971-ben még titokban látogatott Kínába, és sokat tett azért, hogy az ideológiai különbségek háttérbe kerülhessenek az amerikai-kínai kapcsolatokban.


Kissinger idén júliusban tett látogatást Pekingben, és fél évszázadon keresztül valóban sokat tett azért, hogy normalizálódjon a két nagyhatalom közötti viszony.

Kína érdekeit is figyelembe kell venni​


Kína magatartását tanulmányozva Kissinger szerint az egyik legfontosabb meghatározó pont, hogy Kína szerint Amerika hatalma, és az általa kialakított világrend leáldozóban van, és a történelem azt mutatja, hogy előbb-utóbb Kína kiszorítja az Egyesült Államokat a jelenlegi szerepből.

A kínai vezetők szerint Amerika soha nem fogja őket egyenrangú partnernek tekinteni, ebben nem is érdemes bízni.

Kína azt szeretné, ha tisztelnék az eddigi teljesítményét. Amennyiben vezető helyzetbe kerülne, nem erőltetné rá a kínai kultúrát a világra, legalábbis ezt súgják az ösztöneim – véli Kisssinger,
 
Utoljára módosítva:
A több ezer Svájcban élő tibeti menekült ezt valószínűleg másképpen látja.
Nem tudhatod, de kérdezd meg, mi a véleményük valójában az aktuális világpolitikáról.
Magán véleményem Amerika, az agresszívabb
Nem csak katonai jelenlétben,hanem kultúra elterpeszkedésben is.
Az Angolszász szokásokat megállítani nem lehet és nem a kínai kultúra nyomul

Amerikát illetik a "világ csendőre akar lenni" lényeget kifejező jelzővel
Ezt nem épp barátságosan mondják.azok ahová bedugja orrát.

Világpolitikai elemző:
A Világ Csendőre maradhat Amerika? Meddig?
De van cikk a portfólión is
USA már nem akar a világ csendőre lenni, pontosabban nem akar olyanban részt venni amiből nincs haszna.

Ime még egy dolog Trumptól
Aki Kissinger szerint éppúgy nem stratéga mint Biden
1701576689675.png

Trump jelöltként még azt ígérte, hogy nem akar rendteremtő lenni a globális konfliktusokban.

Ebből az derül ki már az ország is unja mindenhova beavatkozást. Ám most is rögtön küldött 2 repülőgép anyahajót kis flottával a Földközi tengerre
USS Eisenhower repülő-anyahajót küldte a Kelet-Földközi-tengerre.
valamint a Ford repülőgép-anyahajót,
Bár azt állítja ez már rég meg volt tervezve

A hivatalos közlés szerint a repülőgép-anyahajó NATO-gyakorlatra megy a korábbi terveknek megfelelően
Még hazudnak is szokásos módjukon.

Az amerikai erők fokozzák jelenlétüket a Közel-Keleten, hogy visszatartsák Iránt és szövetséges fegyveres csoportjait.
Ez az utóbbi az igaz
De ez már megint a világ csendőr szerep.
Imádják.
 
Utoljára módosítva:
A kettő nem zárja ki egymást. Ukrajna mondjon le a megszállt területekről a béke és a NATO csatalakozás érdekében és máris béke lehet.
Én nem így látom.
Egyrészt megcsúfolasa lenne a szankcióknak. Másrészt önmaguknak.
Harmadreszt hol a garancia, hogy az oroszok tényleg leállnábak?
A NATO tagság is pusztán ürügy, hisz, ha komolyan vennék, Finnországgal is már rég hadban kéne állni az oroszoknak.
Amúgy mi is volt a két kiindulo cél? Denacifikalas es demilitarizació. Ukrajnanak több fegyvere van, mint 2 évvel ez előtt es a röhej, hogy az oroszok a legnagyobb ellatóik (a menekülés közben otthagyott eszözökre utalok).
Nácitlanítani meg szinten nem sikerült (és talan magukon kellene kezdeni Milcsakovval, Mutkinnal az élen).
Szóval en semmi garanciat nem latok ra, hogy a lemondas a megszállt területekről megallítaná a haborút.
 
Utoljára módosítva:
Pont, hogy nem. Oroszország egyik folyamatosan visszatérő igénye, hogy a NATO ne terjeszkedjen felé.
Kérese? Követelése, igaz annak nevetséges.
A ma már részben kutatható iratok szerint, erre anno Gorbacsov szóbeli ígéretet is kapott, a német újraegyesítésért cserébe, de írásos szerződést nem kötöttek erről,
Na akkor tisztazzuk!
Gorbacsov a Szovjetunio elnöke volt, nem az Orosz Föderacióé. Ha lenne is irasos nyoma, akkor sem lenenne jogérvenyű.
De utana lehet keresni, hogy az ígéret sem erről szólt, hanem arról, hogy a német egyesítes után a volt NDK területére nem telepítenek NATO fegyverzetet.
aztán a 90 évek orosz káoszát kihasználva pár év alatt a korábbi varsói szövetség tagországainak java NATO tag lett. 2000 után Putyin rendet rakott valamilyen szinten,
Hat, ha a KGB-s robbantgatasokat, Beszlánt, meg a sok emeletról kiesett, polóniumot nyelt személyt...stb. rendrakasnak hivjuk.
de továbbra sem örült semmilyen NATO terjeszkedésnek keleti irányba, aminek hangot is adott.
Miután ugy akart csatlakozni a NATO-hoz, hogy a csatlakozási felteteleket ne krlljen teljesíteni.
Majd jött a Grúz háború, aminek szintén ezt volt az egyik oka. Majd jött 2014 Ukrajna, kb. ott is a grúz modellt akarta másolni Oroszország, csak nem jött össze.
kihagytad a Moldaviai megszállást.
Hiába volt minszk 1 és 2 az ukrán fél nem teljesítette az abban leírtakat, a nyugat meg ezt elnézte nekik.
Mármint azr, hogy az oriszok vonjak ki a nehezfegyverzetet a megszállt területekről?
Hisz elméletben a donyecki és luhanszki terület vissza került volna Ukrajnába, csak éppen a politikai rendszert kellett volna úgy módosítani, hogy autonómok legyenek és biztos ne legyen meg a többség egy NATO csatlakozáshoz.
Az ugye megvan, hogy mindket megyenek csupan az egyharmadát tettek ki a lázadók? 45 millio ukranból, 2.5-3 milló es azok sem mind nagykoruak.
Ha igazak a hírek a tavaly tavaszi Isztambuli tárgyalásokon is a fő pontja az volt az Oroszoknak, hogy ne legyen Ukrajna NATO tag.
Pedig a finnek és svedek már javában kérezkedtek. Szóval ez csak ürügy.
Szóval, ha lesz is béke, annak nagyon fontos pontja kell, hogy legyen az oroszok szempontjából, hogy semmi NATO tagság és ezt az USA is irja alá.
Ugyanmar! Eleg, ha Putyin Orbanékat utasítja a vétóra.
Amig ez nem valósul meg addig megy az anyagháború, amiben jelenleg az oroszok jobban állnak, hisz hiába a rengeteg pénz, ha nincs honnan megvenni a páncélosokat, lövedékeket és stb. az ukránok részére.
Érdekes. En meg pont fordítva érzekelem. Putyin Kínától Koreáig tarhál, mert elfogyott a 40 évre tervezett es felhalmozott lőszerkészlete.
Az URALVAGONMASZAVOD (lehet rosszulírtam), ahol akar havi 60-80 tankot is le tudtak gyartani, most havi 3-ra képes. (Egyreszt elvittek a szakembereket jatnának oersze erről nem nagyon beszelnek. Masrészt nincs anyag,)
Míg az EU egy év alatt 1 milka 155 mm tűzérségi gránátot szállítani, aminek jelenleg a 1/3 jött össze, a dél-koreai hírszerzés szerint Putyin kb. 3 hónap alatt kapott/vett ennyit É-Koreától.
Azt nem hiszem, mert NATO ürmeretet nem tartanak (152-est inkabb).
Ha ez így megy tovább, minél tovább húzódnak a harcok annál keményebb lesz a békediktátum Ukrajna felé. Nem csak négy megyét bukhat, hanem egész kelet és dél Ukrajnát, hisz Odessza is igen fontos "orosz" város,
Volt. A "szinte csak oroszul beszélők 76%-a ott is ukranra valtott. De mar a kezdet is buko volt hisz Harkovval egyetemben onan is kizavarták a "zöld emberkéket" anno.
ami határos az oroszbarát Moldvai területekkel,
Én inkabb azt mondanam hogy az elfoglalt prednyisztroviai területekkel. Hisz ha Moldavia oroszbarat lenne, miert is jelentkezett volna a NATO-ba?
amivel blokkolni lehet Moldova NATO tagságát is, meg még több kikötő a fekete tengeren, valamit sokkal közelebb lesznek a Romániába telepített USA rakétavédelmi rendszer bázisaihoz.
A törökök meg tapsolnak majd hozzá...
 
FLAMINGO ,
akkor szerintem amerikának kikellene vonulnia mint Irakból ugy sziriából is ahol naponta több millió $ értekben lopják el a sziriai olajat ! Ez akkor mi a csuda ?? Milyen jogon is szankciónal mindenkit ? Mert Ö a demokrácija fellegvára ?? nehogy már !
 
FLAMINGO ,
akkor szerintem amerikának kikellene vonulnia mint Irakból ugy sziriából is
Es maradnak az oroszok?
ahol naponta több millió $ értekben lopják el a sziriai olajat ! Ez akkor mi a csuda ?? Milyen jogon is szankciónal mindenkit ?
Tudtommal Gyulam az ENSZ 154 orszaga itelte el az oroszokat (es tulnypmó többsegük szankcionalta is).
Mert Ö a demokrácija fellegvára ?? nehogy már !
Ok. Ne legyen, de akkor ki? Az oroszok?
 
FLAMINGO ,
tudod teszek nagy ivben az ENSZ-re mely amerika hangszórója , hogyan is volt és mi is lett az Iraki vegyifegyverekkel amir egy hazug népirtást inditott el amertika és segnyalóival egytemben ?? Akkor miért nem haborodtál fel ?? Nem volt idöd hozzá ?? Milyen jogon zárolja Venezuela pénzkészletét és szankcionálja Kubát ?? Mert önekei az a joga ?! Na nebolondozz már , akkor hogyan is kezdödött az ISIS és kik is pénzelték ??
De ebböl kiszállok nincsen értrelme , de rosszabbak mint az oroszok voltak !
 
Gyula, amellett hogy sok igazság van a soraidban:
FLAMINGO ,
tudod teszek nagy ivben az ENSZ-re mely amerika hangszórója ,
Szerintem Trump elintezte, hogy ezt a szerepet atvegyék az oriszok és a kínaiak.
hogyan is volt és mi is lett az Iraki vegyifegyverekkel amir egy hazug népirtást inditott el amertika és segnyalóival egytemben ?? Akkor miért nem haborodtál fel ?? Nem volt idöd hozzá ??
Képzeld, felhaborodtam.
Hogy nem láttál tüntetni?
Most sem túntetek az oriszok ellen de felhaborit a tettük.
Milyen jogon zárolja Venezuela pénzkészletét
Miért is tartja Venezuela a penzet az USA-ban?
és szankcionálja Kubát ??
Tudtommal ez kölcsönös (bar tudom nevetseges). Az amcsik sem mehetnek Kubába (holott biztosan kirabdulnának oda sokan). Ami meg a termékeket illeti, a cukornadon meg a szivaron kivül ugyan mit is exportálnának?
Mert önekei az a joga ?! Na nebolondozz már , akkor hogyan is kezdödött az ISIS és kik is pénzelték ??
Hát a hamaszt ki penzeli, az afrikai különféle rablóbandákat? Nem csak az amik a hunyók (persze ók is).
De ebböl kiszállok nincsen értrelme , de rosszabbak mint az oroszok voltak !
De nem rosszabbak, mint az oroszok most "vannak".
 
Egyrészt megcsúfolasa lenne a szankcióknak. Másrészt önmaguknak.
Harmadreszt hol a garancia, hogy az oroszok tényleg leállnábak?
Ebben mind igazad van.Ám hibás döntéshez büszkeségből, presztízs veszteségből ragaszkodni káros.
Hogy az oroszok mikor állnak le?
Arra garancia persze hogy nincs.
Ezt már a világ erőviszonyai döntik el.
De ne akarjunk elébe sietni, ez a nagyok dolga.
Eddig semmi se volt hatékony.
 
udod teszek nagy ivben az ENSZ-re mely amerika hangszórója , hogyan is volt és mi is lett az Iraki vegyifegyverekkel amir egy hazug népirtást inditott el amertika és segnyalóival egytemben ?? Akkor miért nem haborodtál fel ?? Nem volt idöd hozzá ?? Milyen jogon zárolja Venezuela pénzkészletét és szankcionálja Kubát ?? Mert önekei az a joga ?! Na nebolondozz már , akkor hogyan is kezdödött az ISIS és kik is pénzelték ??
Ez mind az ENSZ sara.
Nem mellékesen
Izrael éppen kitiltotta az ENSZ tagjait.
Volt aki meg azt írta sóhivatal
Hogy Amerika hangszórója -e?
Nem
Ezt másképp mondanám.
Mivel az EU-nak saját hadereje nincs
A NATO haderejét is az USA adja döntő többségében
Ezért a valódi befolyás az USA-é.
Ez befolyás nem hangszóró.
Az Angolok és Franciák ráfáztak mikor elfogadták az USA biztatását CIA jelentéseit.
És pont ott ahol írod.
A ráfázás csak annyi volt: bukott az angol miniszterelnök!!
Gazdaságilag nem fáztak rá inkább hitel veszteség.
Az Európai atomhatalmaknak:Franciaország, Egyesült Királyság,
A nagy katonai potenciálú országok szava számít még az USA után!
De nem kéne mindenbe belemászni, mit nagy befolyású akar.
Ez a gyengesége Európának.
 
Szerintem Törökörszágnak semmi keresnivalója az EU-ban.
Hát Inkább Erdogánnak.
Na de hát az már kelet és hagyományai vannak az erőskezű központosított hatalomnak.
Másodlagos ügy a jog.
Hagyománya selyemzsinórnak és a kegyvesztésnek van.
Aminek elkobzás volt a vége.
Kelet, de erősödő ország megkerülni nem lehet!
Katonailag és migrációkezelésben is fontos ország!!(még fizettek is neki)
Ez kell az EU-ba?
Döntse el aki úgy gondolja, kell az erős, de képes is legyen kezelni a vele járó bajokat.
 
ENSZ -et egy sohivatalnak tartjak sokan velem egyutt.
Nem egy hanem sok esetben a torror cselekmenyt busz robbantasokat , keseleseket kozaprokat ezrevel s raketakat hamis fotok videok tomkeleget lattak tudjak, sot tapasztaltak is minden esetben Izraelt iteltek el. Az oroszok vezenylesevel a sok arab es olyan orszagok akik a terror cselekmenyeket nem tartjak fobenjaro bunnek szavazgatnak , es minden esetben Izrael ellen.
Kimeletesen ejmye bejnye kiseri a hamasz es a tobbi bugyogus terror akcioit, mivel nem tartjak regularis hadseregnek es igy mas nezopontbol etelkezik az ENSZ.
HA ez nem igy lenne akkor teljes gozzel harcolnanak szancionalnak az osszes torror szervezetet es cselekedeteit.
 
Nem vagyok Orosz barát , de Ukrajna NATO csatlakozása teljesen érthetetlen .
Az Oroszoktól nem kellene nékik tartani ha nem akarnának NATO tagok lenni .
Tehát logikus hogy ne akarjanak NATO tagok lenni és akkor nincs szükség arra hogy a NATO
védje őket az Oroszoktól. Hát nem...?
 
Nem vagyok Orosz barát , de Ukrajna NATO csatlakozása teljesen érthetetlen .
Az Oroszoktól nem kellene nékik tartani ha nem akarnának NATO tagok lenni .
Tehát logikus hogy ne akarjanak NATO tagok lenni és akkor nincs szükség arra hogy a NATO
védje őket az Oroszoktól. Hát nem...?
40 millios orszag ugyan miert nem dontheti el ugy az allamberendezkedeset ugy potilikajat , gazdasagat stb? mert az oroszok azt mondjak nem lehetnek NATO tagok? Azt mi baja van a NATOVAL, miert is felnek tole a ruszkik?-hisz nem fogjak az oroszokat megtamadni se az ukranok se mas Natos hataros szomszedjai.
Tudomasul kene venni vegre hogy a szovjet birodalomnak vege, befucsolt nincs hatalmi pozicioba,akkor miert jatszanak el hogy diktalhatnak az oroszok?
Ha eljatszol a gondolattal megsemmisitik Ukrajnat a kovetkezo ki lesz ?elarulom neked a magyarok , ujbol jonnek ideiglenesen itt alomasozni. Azt mondjak Kadar hivta meg oket, ma Orban latna szivesen oket.
 
Nem vagyok Orosz barát , de Ukrajna NATO csatlakozása teljesen érthetetlen .
Miért is? Miben más mint pl. a balti államok?
Az Oroszoktól nem kellene nékik tartani ha nem akarnának NATO tagok lenni .
Én nem így látom. Csak Marjupol városaban 80 ezer civilt irtottak ki, pedig még nem NATO tag Ukrajna. A szinházban ezerkétszáz gyerek volt jól latható дети, azaz gyerekek felirattal a tetőn. Mégis bombát dobtak ra és hatszáz meg is halt.
Az ilyenektől "kell" tartani.
Tehát logikus hogy ne akarjanak NATO tagok lenni és akkor nincs szükség arra hogy a NATO
védje őket az Oroszoktól. Hát nem...?
Mitől is logikus? Legalább egy érvet kérnék!
Vajon a lengyelek akik NATO tagok, miért is fegyverkeznek ilyen veszettül? Lehet, hogy a NATO tagsaguk ellenére ők is tartansk az oroszoktól?
 
FLAMINGO ,
akkor szerintem amerikának kikellene vonulnia mint Irakból ugy sziriából is ahol naponta több millió $ értekben lopják el a sziriai olajat ! Ez akkor mi a csuda ?? Milyen jogon is szankciónal mindenkit ? Mert Ö a demokrácija fellegvára ?? nehogy már !
Ez az egyik legelterjedtebb összeesküvéselmélet az USA-val kapcsolatban. Nem állja ki a fact checking próbáját:
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
40 millios orszag ugyan miert nem dontheti el ugy az allamberendezkedeset ugy potilikajat , gazdasagat stb? mert az oroszok azt mondjak nem lehetnek NATO tagok? Azt mi baja van a NATOVAL, miert is felnek tole a ruszkik?-hisz nem fogjak az oroszokat megtamadni se az ukranok se mas Natos hataros szomszedjai.
Tudomasul kene venni vegre hogy a szovjet birodalomnak vege, befucsolt nincs hatalmi pozicioba,akkor miert jatszanak el hogy diktalhatnak az oroszok?
Ha eljatszol a gondolattal megsemmisitik Ukrajnat a kovetkezo ki lesz ?elarulom neked a magyarok , ujbol jonnek ideiglenesen itt alomasozni. Azt mondjak Kadar hivta meg oket, ma Orban latna szivesen oket.
Mégis minek jönnének Mo-ra? Ukrajnába is csak azért mentek, mert a lakosság 20% orosz, de az ukrán kormány a kisebbségi gecizéssel felhúzta Putykót.

Én nem így látom.
Egyrészt megcsúfolasa lenne a szankcióknak. Másrészt önmaguknak.
Harmadreszt hol a garancia, hogy az oroszok tényleg leállnábak?
A NATO tagság is pusztán ürügy, hisz, ha komolyan vennék, Finnországgal is már rég hadban kéne állni az oroszoknak.
Amúgy mi is volt a két kiindulo cél? Denacifikalas es demilitarizació. Ukrajnanak több fegyvere van, mint 2 évvel ez előtt es a röhej, hogy az oroszok a legnagyobb ellatóik (a menekülés közben otthagyott eszözökre utalok).
Nácitlanítani meg szinten nem sikerült (és talan magukon kellene kezdeni Milcsakovval, Mutkinnal az élen).
Szóval en semmi garanciat nem latok ra, hogy a lemondas a megszállt területekről megallítaná a haborút.
Túl komolyan veszed ezt a szakértősködést... Tavaly már leültek tárgyalni. Akkor szóba került az orosz részról a megszállt területekről való lemondás. Ezt elutasították a ukrik.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,162
Üzenet
4,809,979
Tagok
616,185
Legújabb tagunk
Rachioejp
Oldal tetejére