Kiutasítottak egy lefátyolozott nézőt a párizsi operából

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Október 20.

Melitta - 2014 Október 20, 13:56
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Párizs - Kiutasítottak előadás közben a párizsi Bastille Operából egy öbölmenti arab országból származó, lefátyolozott nézőt.

  Az incidens október 3-án Verdi Traviata című operájának előadása közben történt a leghíresebb francia operaházban. Az első sorban, közvetlen a karmester mögött ülő, lefátyolozott arcú nézőt az első taktusok felcsendülése után a kórustagok vették észre, miután azonnal feltűnt az ellenőrzőkamerák képernyőjén - mondta Jean-Philippe Thiellay, az operaház igazgatóhelyettese.

  "Engem a második felvonás alatt értesítettek. Ilyen még soha nem történt" - mondta az igazgatóhelyettes, aki szerint a kórustagok egy része nem akart tovább énekelni, ha nem talál valamilyen megoldást. Két jelenet között, az egyik zenei szünetben, egy jegyszedő ezért odament a nézőhöz és a vele érkezett férfihoz.

  Az igazgatóhelyettes szerint röviden elmagyarázta a párnak, hogy Franciaországban nem megengedett a lefátyolozott viselet. Megkérte a nézőt, hogy tegye szabaddá az arcát vagy pedig hagyja el a nézőteret. A pár szó nélkül felállt és kiment.
  MTI

  Bastille Operá.jpg
   
  Éva Kismadar kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Október 20.

  1. setni
   setni
   Csak a botrányokozás a cél...ha elmegyek vendégségbe akkor ott tudni kell viselkedni. Igen , kiszolgálnak de be kell tartanom a viselkedési normákat.
   KavonT és kágyula kedveli ezt.
  2. hg1dmt.
   hg1dmt.
   Ez nem ilyen egyszerű, neki a vallása írja elő, hogyan kell a lakásán kívül öltöznie. Mikor jegyet vett, vagy mikor a terembe lépett nem volt "nem oda való" ? A vallás gyakorlását egyetlen fejlettnek nevezett országban sem tilthatják meg. És ők a vallást halálosan komolyan gyakorolják.
   "...Engem a második felvonás alatt értesítettek..." Ha addig nem okozott bajt, miért kellet nemkívánatos személynek nyilvánítani? Ez a Párizsi operának nagy öngól lett.
   phoenyx, cdurmol és Beka Holt kedveli ezt.
  3. hg1dmt.
   hg1dmt.
   Utána néztem:
   A történtek miatt a francia kulturális minisztérium írásos utasításban emlékeztet arra, hogy nyilvános helyeken tilos az arcot is eltakaró muzulmán öltözet, a burka, illetve a nikáb viselése... Hát mi a baj ezzel a viselettel? Ha bajt akarna okozni elvegyülne a hétköznapi arcok között.
   cdurmol és Beka Holt kedveli ezt.
  4. magdusis
   magdusis
   Ha tényleg ekkora probléma,akkor már a bejáratnál nem lett volna szabad beengedni őket.
   Micsoda megszégyenítés;nem tudom,hogy rászolgáltak-e.
   Érdekes lenne azt is tudni,hogy vajon a többi nézőt zavarta-e,ahogy kinéztek.Vagy hogy az előadókat zavarta-e?
   A többi nézőt szerintem jobban megzavarta a műélvezetben az,hogy elküldték őket -vagy maguktól elmentek a zavarás miatt -.
   Vajon van más ilyen tilalmuk is?Mert ha ráférne a jegyre,rá kellene írni,hogy tudja az ember mire vesz jegyet.
   hg1dmt. és cdurmol kedveli ezt.
  5. Melitta
   Melitta
   Talan a vallasanak megfeloen ott kene gyakorolnia es nem mas orszagban ahol viszont felelmet, gyanakvast kelt ha valaki elbujik lepel moge.
   Lehet azt normalisan is hasznalni kendo kalap formajaban ami elfogadhato minden modern orszagba.
   Soha nem fogom tudni megerteni, sok ilyen ember feleseggel egyutt menekul orszagabol mert valoban az eletet menti akkor elmegy masik orszagba ahol keptelen atvenni azokat az elfogadhato normakat amiket ott talalnak.
   NAlunk is sok ilyen burkaba oltozott holgy lathato,ami szinte azt az erzest kelti az emberben, nem fogadja el az orszag kulturajat, egy megalazott kiszolgaltatott helyzetet feltetelez, pontosan olyan allapotkat mint ami ellol menekult.
   MIndenki tiszteli ha valaki vallasos, es millio egy muszlin ember el vallasaban hiteben amit senki nem akar megkerdojelezni, de elfogadhatonak talalja hogy a feje be legyen kotve kendovel, nem az arca ami azert nem elfogadhato egy varosban az operaban, hisz semmifele homokvihartol nem kell tartani, ami az arc elfedeset szolgalja.

   Eleg ha egy emberben kelt felelmet,hogy nem-e hatso szandekkal megy el valaki az Operaba ilyen jelmezbe?mert ott igazan annak tunik.Ezt a felelmet ok maguk ultettek el a sok terror fenyegeset es tortenesek miatt.
   Arrol mar nem is beszelve az Opera az a hely ahol kiszoktak oltozni az emberek eselyibe, smokingba .
  6. kágyula
   kágyula
   Szervusztok ,
   Tudjátok nekem az a fura , hogy amig "otthon" náluk az arab országokban a nök a fátyol , burka és hasonló dolgok miatt harcolnak , addig külföldön nem akarják az ottani szokásokat felvenni . Ha jól emlékszem ugye Ata Türk -nek az egyik elsö dolga volt a latin betü bevezetése mellett , hogy megtiltotta a fez és a fejkendö viselését , amelyet ugye a mostani Miniszter elnök megint szép lassan bevezetett . Valamint itt Berlin némely negyedében év tizedek óta hordják , igaz nagyon sokan kiállnak mellettük , hogy "vallási"jog . Nem egészen értem , ha vendég vagyok valahol és mindegy hogy hol szerintem nekem kellene az ottani szokásokat elsajátitani és nem forditva . Mert ugye nálunk a moszlim leányok nem is tanulhatnak némelyek meg úszni , mert ugye férfi esetleg az uszómester , vagy hasonló dolgok . Igaz némelyek csak a brachira mennek , van reája eset nem egy nem kettö .
   Makci és Jaszladany kedveli ezt.
  7. Melitta
   Melitta
   Azok az orszagok ahol Orerahaz(ak)vannak es tartanak fent, ott nem kell a jegyre rairni milyen oltozekbe kell illik megjeleni ,mert mindneki tudja ,az opera latogatok biztos.
   MInt ahogy te sem mesz el rovid sortba vagy bikinibe ,vagy konyhai kotenybe megnezni Verdit.
   Ugyan ugy ha valamelyikunk elmenne szaudiba megnezni a csodalatos palma szallodakat nem fog 25-30 cm-es miniszoknyaba es melltartoba flangalni meg akkor se ha a guta utogeti a melegtol a 45C fokban.

   Milyen hosszu ut lehetett az egyenjogusag gorongyos utaja ha maguk a nok sem latjak fontosnak,az egyeno jogokat minden nonek, akik termeszetesnek veszik hogy az egyik nonek csak a szeme latszodhat vagy meg az se ki, mig a masik nonek szabad valsztani mit vegyen fel, es meg ezt az allapotokat a XXI.sz-ban helyeselo tamogatasra szamithat.
   Makci, Jaszladany és setni kedveli ezt.
  8. cdurmol
   cdurmol
   Azt az érvet elfogadom, hogy felénk félelmet kelt egy olyan ember, aki nem látszik ki az öltözékéből. És ebben sajnos valóban a szélsőséges muzulmánok a hunyók.
   Azt viszont, hogy a helyi szokásoknak megfelelően kell öltözni, nem feltétlenül tartom igaznak. Egyetlen olyan afrikai riportot sem láttam, ahol az európaiak, vagy amerikaiak egy szál ágyékkötőben mutatkoztak volna, nem beszélve asszonyaik fedett kebeléről. A mohamedán nők körülbelül hasonlóan érezhetik magukat fedetlen arccal-karral. mint mi egy szál ágyékkötőben.

   Azt, hogy valaki nem megfelelő öltözékben jelenik meg az operában, a belépésnél kellene észrevételezni nem a második felvonás után. Különösen, ha magán az öltözéken kívül nem történt semmi rendbontás.
   korhely1, hg1dmt. és phoenyx kedveli ezt.
  9. Melitta
  10. blober
   blober
   Egyetértek Melttával szó szerint! Itt Svédországban egy ilyen nikábos nö elvégezte az ovónöképzöt és egy óvodában munkába állt. A város az ovoda tulajdonosa felmondott a nönek. Arra hivatkoztak, hogy a nyugati kultúrában elképzelhetetlen, hogy a kis gyerekek az ovónöjüknek ne lássák az arcát. Itt ugye gondoljunk arra, hogy az arcnak milyen fontos kommunikációs szerepe van a gyermek és az ovónö között de általában az emberek között. A biróság a nikabos pártján volt és a városnak megvolt a választási lehetösége vagy vissza veszik vagy egy szaftos végkielégitést fizetnek. A város fizetett de nem vette vissza a nöt.
   Megérteném a nikábosokat ha az utcákon száz, ezerszámra lehetne látni öket. De alig vannak. Olyan nagy bün lenne alkalmazkodni? A muzulmán munkatársam rendszeresen minden pénteken megvette a maga Lord Calvert-jét! Ö alkalmazkodott és még rajta kivül sokan.
  11. cdurmol
   cdurmol
   Azért az, hogy valaki az operába megy, leül és hallgat, egészen más helyzet, mint az óvónő, aki a tekintetével és a mimikájával is tanít (a mi kultúránkban).
  12. Melitta
   Melitta
   Otthon azert ritkasag szamba megy ilyen bebugyelalt no. Az biztos ,hogy ha en latnak ilyent az operaba igen surun figyelnem nem-e kell futni, nem -e van valami a szokyaja alatt ami robbanhat.
   Valahogy az orosz szinhazi terror jut az eszembe......
   Jobb felni mint megijedni. Inkabb kuldjek haza oket mint esetleg egy terror akcio tortenjen.
   Jaszladany és kágyula kedveli ezt.
  13. Ernoe
   Ernoe
   -
   Mindenre rálehet fogni, hogy egy "földönkivüli lény parancsára cselekszem", a vallásra valo hivatkozás az abszulut nem mérvado. A kanibalizmus is vallási elöirásokra hivatkozik.
   -
   Engem nem zavar, ha valaki leteritett asztalnak képzeli magát és teljesen betakarva szaladgál, de legyen rajta egy érvényes TÜV plaket, ami biztosit engem arrol, hogy "abszolut robbanásmentes". Ahogy Mekkába menni fürdöruhába illetlenség ugy nem valo mumiaként megjelenni nagy tömegbe. Vagy mind a kettö egy baromság.
   -
   Egy lefüggönyzött embert nem lehet a személyébe megsérteni azálltal ha kiutasitják mert nem igazolt, hogy egy személy van a takaro alatt.
   -
   Egy pozitiv dolgot látok a burkánál, hogy az embereknek nem kell magyarázkodniuk a szexuális vonzalmaik miatt, a burka alatt akárki is lehet. :)
   -
   Hagy nevezzek még egy pozitiv dolgot, hogy minden oldalrol meglegyen tárgyalva az ügy.
   -
   Melitta, igazad van, hogy az operába estélyi ruhába szoktak menni a nök de miért? Azért mert a mini-szoknya tönkreteszi a terem akusztikáját. Ilyen értelemben a burka egy kivánatos öltözet lehetne az operában. :)
   -
   Németországban egyre nehezebb feltünést kelteni. Egy moszlem és egy zsido ellátogatott az Oktoberfestre, a moszlém börnadrágban sört ivott (alkohol nélkülit) a zsido ujságiro pedig egy burkát huzott magára és elment légpuskával virágot-löni.
   -

   -
   Senkinek nem tüntek fel, kivéve egy pár török gyereknek. Meg is fenyegették a zsidot "ha a moszlémok ellen csinálsz reklámot, akkor küldünk neked egy csomo tiltakozo levelet".
   -
   Hát ha minden országban csak igy reagálnának az emberek nem lenne rossz. :)
   Utoljára módosítva: 2014 Október 20
   Makci és Jaszladany kedveli ezt.
  14. magdusis
   magdusis
   Szerintem ma már mindenféle ruhában járnak az emberek operába,még farmerben is,idősebbek is.Vannak estélyi ruhában is,de nem elvárás,hogy miben legyen valaki,hogy hogy nézzen ki.Inkább legyen farmerben,és maradjon csöndben,mint kiöltözve sutyorogjon,amíg az ember már kénytelen szólni nekik.
   Legyezőféle mögé is rejthetné az arcát.esetleg.
   De akkor is,már a bejáratnál is így volt,akkor kellett volna fölvilágosítani.
   És mi van,ha diplomata volt -a férfi- ?
  15. blober
   blober
   Franciaországban be van tiltva a nikáb használata közhelyeken.
   Jaszladany, cdurmol és Ernoe kedveli ezt.
  16. blober
   blober
   Kedves cdurmol, ez egy tipikus ellenérvelés pusztán az ellentmondás kedvéért. Igazad van egy amerikai nö biztos nem fog meztelenül járni az amazonasi indiánok között, de az is igaz, hogy Rijad-ban sem öltözhet úgy mintha Floridában lenne. Lehet, hogy igazad van a nö meztelenül érezné magát fedetlen azrc nélkül! Na és? Két-három nap és az érzés elmúlt. Mennyi mindent kellet megszokni egy élet alatt ha tetszett ha nem. Ja és , hogy néz ki ezeknek a hölgyeknek az igazolványképe? Két fekete szem és kész?
   Jaszladany és cdurmol kedveli ezt.
  17. setni
   setni
   Ki tudja hogy lépett be az operába? Na meg ez hogy neki a vallás írja elő a viseletet.......alkoholt sem ihatnak és mégis isznak mert van olyan kitétel hogy idegen országban ihatnak..Igen ők a vallást halálosan komolyan gondolják ezt eltaláltad hisz nap mint nap látjuk , halljuk.
   Más.
   Már láttam olyan dokumentum filmet amiben szintén ruha nélkül voltak a filmesek, így próbáltak meg beilleszkedni a közösségbe.
   Az hogy itt Magyarországon mi volt a 70-es 80-as években a nagyobb egyetemi városokban....pedig nem volt csador viselet......
  18. setni
   setni
   Ki tudja hogy lépett be az operába? Na meg ez hogy neki a vallás írja elő a viseletet.......alkoholt sem ihatnak és mégis isznak mert van olyan kitétel hogy idegen országban ihatnak..Igen ők a vallást halálosan komolyan gondolják ezt eltaláltad hisz nap mint nap látjuk , halljuk.
   Más.
   Már láttam olyan dokumentum filmet amiben szintén ruha nélkül voltak a filmesek, így próbáltak meg beilleszkedni a közösségbe.
   Az hogy itt Magyarországon mi volt a 70-es 80-as években a nagyobb egyetemi városokban....pedig nem volt csador viselet......
  19. Andi_HU
   Andi_HU
   Az igaz, hogy a bejáratnál szólhattak volna, de a törvény nem ismerete nem mentesít a "büntetéstől". A bevándorlóknak ismerniük kellene legalább a rájuk vonatkozó törvényeket.

Megosztás