Klubrádió-ügy: megszólalt az NMHH, reagált a rádió

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Szeptember 12.

Melitta - 2020 Szeptember 12, 00:12
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A Médiatanács arra hivatkozott a határozatában, hogy a Klubrádió „ismételt jogsértéseket követett el” médiaszolgáltatási jogosultsága fennállása alatt.

  Bár a médiahatóság ezeket a jogsértéseket már egyszer szankcionálta, a hatóság érvelése szerint a médiatörvény úgy szól, hogy egyetlen súlyos bírság, vagy azonos problémák miatt megismételt bírság esetében már nem hosszabbítható meg az adott rádiós frekvenciajogosultság - írja a Media1. A portál felvilágosítást kért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, milyen konkrét jogsértéseket követett el a Klubrádió, ami alapján úgy vélte a Médiatanács, hogy a Klubrádió jogosultsága nem hosszabbítható meg.

  A médiahatóság kommunikációs osztálya e-mailjében azt a felvilágosítást adta, hogy a Klubrádió 7 éves médiaszolgáltatási jogosultsága alatt összesen 6 esetben követett el jogsértést. A Klubrádió 2014-ben és 2015-ben kapott egy-egy bírságot, majd 2016-ban kétszer, 2017-ben pedig kétszer.
  A Klubrádió frekvenciájának elvételét megalapozó megismételt konkrét jogsértés az volt, hogy a közösségi médiaszolgáltató (a Media1 információ szerint egy régi adáslebonyolító rendszer technikai problémája következtében) 2016. szeptember 26. és december 31. között a hatóság határozatának szóhasználata szerint csekély súlyú mulasztást elkövetve a Médiatanács szerint megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét, illetve hasonló előfordult 2017-ben is. (A Klubrádiót azóta nem bírságolták többet.)

  Az NMHH válaszában azt hangsúlyozza: nem egyedülálló eset, hogy a Médiatanács törvényi kizáró okokra hivatkozva nem újítja meg valamely médiaszolgáltató médiaszolgáltatási jogosultságát, például a Civil Rádió frekvenciáját is azért vette vissza a testület, mert adatszolgáltatási kötelezettségét megsértette korábban, de más rádiók is jártak már így, köztük például az egyik Rádió 1 is.

  Stock Richárd, a Klubrádió Zrt. vezérigazgatója a Media1 érdeklődésére telefonon elmondta: szerinte az NMHH válaszából az következik, hogy a médiahatóság valójában csak ürügyet keresett, hogy az utolsó független, szabad hangot is elnémíthassák.
  Stock Richárd hozzátette: keresik a jogi és egyéb megoldásokat annak érdekében, hogy a Klubrádió működése a 2021 februári médiaszolgáltatási jogosultságát lejáratát követően is biztosított legyen.

  Stock Richárd hozzátette: egyelőre a Klubrádió határozatot a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbításának elutasításával kapcsolatban még nem vette kézhez. Annak jövő heti tanulmányozását követően döntik majd el, milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy rádiójuk fennmaradhasson.

  [​IMG]
   
  Antal58, Georgina Bojana és benkoka kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Szeptember 12.

  1. redredington
   redredington
   Mondjuk Én nem hallgattam, de ismerősöm mindig halálra tudta nevetni magát Bolgár György műsorán :D Amúgy a mai korban simán indíthatnak egy digitális rádiót, akármelyik okoseszközre van egy csomó alkalmazás, amivel fogni lehet ezeket.
  2. benkoka
   benkoka
   Már van a neten Klubrádió elég rég óta, a világ négy sarkán lehet 24 órában hallgatni,
  3. gumelig
   gumelig
   Mindent kritikusat le kell hengerelni. Egy bárgyú, birka nép nem érdemel mást.
   Antal58, Ernoe és Gagamail kedveli ezt.
  4. sorcier
   sorcier
   Kiveve azo nhaztartasokat,ahol megelhetesre is keves jut,nemhogy internetre vagy szamitogepre,egyeb kütyüre,hiaba van a vilag negy sarkan 24 oras raadioadas.
  5. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Egyáltalán NEM tetszik, annak ellenére, hogy tetszikeltem. Tetszikeltem azt, hogy fel lett téve a hír, de maga a tény, mélységesen felháborít. A cikkben említett Civil Rádióban is dolgozott az egyik Nők Lapjás munkatársam. Mérhetetlen igazságtalanságok történnek. Amely rádióadó hallgatható, értelmes, az előbb/utóbb ki lesz nyírva.
   Ha nem úgy söpörnek az ott dolgozó szerkesztők, újságírók és olyan dolgokat szellőztetnek meg, ami a királyságot megrendít(HET)né, de nem rendíti meg, mint látjuk, tapasztaljuk - akkor annak a csatornának előbb/utóbb vége.
   Mai "örömem", hogy a DunaWordot is sportosították. Mi megy mostanában? A foci meg a nép- és cigányzene. No meg persze a vallási témák. Aki ez utóbbiban a legnagyobb "előljáró", aki a legtöbb keresztet veti magára, mint jól tudjuk kik azok. U.azok, akik az első sorban kanalazzák le a magyar polgároktól a legtöbbet... Nem sorolom, tudjuk, tapasztaljuk. Fénysebességgel haladunk a setét középkor felé...
   Itt alább behoztam Havas Henrik véleményét is erről az újabb akcióról. De itt ebben a jegyzetében, más témákról is beszél.

   Csatolt fájlok:

   Utoljára módosítva: 2020 Szeptember 12
   Antal58, sropi, Ernoe és 1 másik tag kedveli ezt.
  6. sorcier
   sorcier
   A lenyeg az,hogy a ME elegedett(öntelt) sajat magaval,a maszkjara van irva"a legmenobb magyar"

   Csatolt fájlok:

  7. redredington
   redredington
   Mint fentebb írtam, ma már a rádió digitális. A podcasté a jövő. Minek hallgassam búvalbélelt ica néni cimbalmozását kora reggel, vagy valami cigányzenés hegedűnyikorgást (egy időben három felel kértem, hogy elérjem a buszom és mindig az nyekergett a rádióban), ha helyette valami érdekset is halgathatok, ha nem zenét hallgatnák. Jó az idősebb korosztálynak ez nem könnyen megúgorható lépcső anyagiak, tudás, stb. miatt. Viszont a momentumot kissé szabadon értelmezve Ők a múlt, nekik a fiatalok kellenek. Az időseknek meg ott az rtl klub. Még.
  8. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   szerénység +.png
   Antal58, Ernoe, Gagamail és 1 másik tag kedveli ezt.
  9. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   2019. július 2-án, amikor az Országgyűlés megszavazta, hogy az "Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat" kebelezi be az MTA kutatási területeit, délután 15 óra körüli időben tettem fel a kérdést egy beszélgetés során az MTA egyik prominens kutatási vezetőjének: "Ti sem hittétek el, hogy sorra fogtok kerülni?" Egyenes válasz sem akkor, sem azóta nem hangzott el.
   Gagamail, setni és Georgina Bojana kedveli ezt.
  10. redredington
   redredington
   Az MTAval speciel rengeteg gond volt és van is. Nagyon belterjes egy társaság. Kb. értelmetlen oda álláspályázatra jelentkezni. El van döntve kit vesznek fel és arra az egyénre van kíírva a pályázat. Van pár iserősöm adi oda került és rá volt szabva a kíírás az Ő szakmai életrajzukra.
  11. gumelig
   gumelig
   Ilyen maszkal a sarki kocsmában a törzsasztalnál lehet jópofáskodni, nem a világ szeme előtt.
   Kínos, nagyon kínos.
   Utoljára módosítva: 2020 Szeptember 13
  12. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Azok után, hogy vezető politikusoknak - pólókat - ajándékoztak?! Mit várhatunk?! CSak lejjebb fut a szekér... csak lejjebb.. mindig van lejjebb... Nekik sikerült megmutatniuk.
   deciso, Gagamail és gumelig kedveli ezt.
  13. fschch
   fschch
   Khm... Ha én, mint vállalkozó, nem teszek eleget a törvényi kötelezettségeimnek, akkor büntetnek. Nem kicsit.
   A rádiózás is egy vállalkozás. Szabályok, törvények betartása nekik is kötelező.
  14. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Akárcsak az államnak (pl rokkantak kapcsán a mulasztásos törvénysértés majd másfél éves), meg az állami tisztviselőknek (pl. maszkviselés).
   Antal58, Gagamail és sorcier kedveli ezt.
  15. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Az MTA történetéből tőmondatokban.
   1945-ben megfosztották birtokaitól.
   1949-ben a megszűnés határára került, de összeolvasztották a Magyar Tudományos Tanáccsal és egy törvény által állami céggé varázsolódott.
   1990-ben a visszaállamosítás idején megtette azt a szívességet, hogy nem élt azzal a lehetőséggel, hogy birtokait vissza kapja, önmaga gazdálkodjon és működjön saját erőből és adományokból, ahogyan ezt az alapítástól kezdve 1945-ig tehette és kényelmesen bele simult abba helyzetbe, hogy az állam gondoskodik róla, fenntartja tokkal vonóval, ő meg majd kutat szabadon kedve szerint.
   Aztán eljött az az időszak maikor jöttek az új tudósokkal együtt az "elvárások".

   Az "elvárásokról" egy példa:
   Rövid hír 2013 márciusában:
   Kakukk Marci és Misi mókus atyjáról, Tersánszky Józsi Jenő íróról nevezik el a Libegő aljánál fekvő iciripiciri Kisdobos közt - ezt kérte a főpolgármester (akkoriban Tarlós István), ezt hagyták jóvá a XII. kerületi képviselők.
   A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása Magyarország önkormányzatai közterületeinek elnevezéseiről a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben biztosított felhatalmazás alapján
   Megnevezés, MTA állásfoglalás, Állásfoglalás száma, Indoklás
   Kisdobos, nem javasolt , MTA BTK-T/5/2013 , A kifejezés közterület vagy közintézmény neveként a Magyar Úttörők Szövetségének egykori tagságára való felkészítésre vonatkozik.A
   Kisdobosok
   (akik az általános iskola alsó tagozatos tanulói lehettek) 6. pontja szerint „A kisdobos úgy él, hogy méltó legyen az úttörők vörös nyakkendőjére.” A Magyar Úttörők Szövetségének legfontosabb feladata az iskolás gyermekek kommunista ideológia szerinti nevelése, valamint a DISZ (Dolgozó Ifjúság Szövetsége), illetve 1957-től a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség) tagságra történő felkészítés volt. E két utóbbi szervezet az önkényuralmi politikai rendszerben meghatározó szereppel bíró kommunista párt (Magyar Dolgozók Pártja, majd Magyar Szocialista Munkáspárt) ifjúsági szervezete volt. Mivel a kifejezés a kommunista diktatúrára, így XX. századi önkényuralmi rendszerre közvetlenül utal, közterület vagy közintézmény neveként nem használható.

   Nem tudni, hogy a Magyar Tudományos Akadémia milyen kutatást végzett a KISDOBOS fogalom tárgyában, az azonban bizonyosnak tűnik, hogy vagy nem látták, vagy már elfelejtették az (véleményem szerint) ikonikus, „Rákóczi hadnagya” és a „Tenkes kapitánya” című magyar filmeket.
   Ezzel az átnevezéssel megszűnt az egyetlen Budapesten lévő olyan közterület, amely még őrizte az 1703-1711. között zajló Rákóczi-szabadságharc és az 1848-49.-es Forradalom és Szabadságharc gyermek-hőseinek a kisdobosoknak állított igaz, csak utca névben létező emlékét. Ezzel az MTA állásfoglalással egy gesztussal kivették a Kisdobosok emlékét őrző utcanevet a néhány méterrel távolabbi, a szomszédos II. kerületben lévő Labanc utca és Kuruclesi út adta hangulati és történelmi környezetből.

   Ugye nem is olyan nehéz az elvárások szerint kutatni, állást foglalni, dönteni, határozatot hozni?
   Utoljára módosítva: 2020 Szeptember 13
   deciso, Antal58 és Gagamail kedveli ezt.
  16. Gagamail
   Gagamail
   Most arról írsz, hogy a fiatalok jelentős hányada az internettel "barátkozik", és online térbe "menekül", ha problémája van, ha kapcsolatra vágyik?
   S azt még, hogy az idősebb korosztály (kik lennének azok szerinted?) - több lehetőséget is számbavéve - célzottan használja az internetet, s nem lóg ok nélkül a neten?
   Szóval ezt írtad?

   S még egy: a momentumos korosztály zöme még petesejt sem volt, amikor az "idősebbekben" megszületett az igény pl. a számítógépekre - lásd Neumann, lásd Kemény János (60-as, 70-es évek), stb.

   S a Klubrádióhoz - nem az a lényeg, kinek tetszik vagy sem, ami ott szól. Az a lényeg, hogy akinek tetszik, hallgathassa.
   Márpedig naponta kb. 200 000 hallgatója van Budapesten és környékén, sőt ők tartják fenn, hiszen a fideszes reklámgyár nagyon vigyáz, hogy ehhez a rádióhoz ne jusson megrendelés.

   Arató András, a Klubrádió elnöke:
   https://www.klubradio.hu/adasok/nem-eri-be-kevesebbel-a-klubradio-mint-tiz-eve-113919 upload_2020-9-13_18-24-23.png
   Utoljára módosítva: 2020 Szeptember 13
   deciso és Melitta kedveli ezt.
  17. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Ne hallgasd!
   De van pár (száz)ezer ember, aki meg ezt akarja.
   Csak ez az egy adó fogható a rádiódon?
   Mély, eldugott völgyben lakhatsz.
   Tkp. ezért a mondatért reagálok, mert nem igazán értem.
   Mitől nehezen megugorható?
   Nehéz egy tablet vagy okosteló kezelését elsajátítani?
   De hisz már vagy 10 éve rákényszerült a korosztály többsége, ha a külföldön élő unokájával csak két szót is váltani akart. Igaz ehhez inkább a skype, majd messenger és viber szoftvere volt az alap.
   De ehhez társult a Youtube, ahol az ovis/iskolás szerepléseket tudt(j)a megnézni. (Az már majdnem podcast, sőt sok esetben az.)t
   Fura, de erről az jutott eszembe, hogy anno az mszp-re mondták, hogy a nyuggereik nélkül be sem kerülhetnének a parlamentbe. Ma meg ugyanezt a fideszre mondják.
   Ha van alapja, akkor talán nem elhanyagolható az 50(60) feletti korosztály semmilyen szempontból, még ha a közvéleménykutatót a 18-49 közötti korosztályt tartják a fogyasztói alapnak.
   deciso, setni és Gagamail kedveli ezt.
  18. redredington
   redredington
   Régi jugoszláv kétkazettás! rádió volt, amit 2x is levert a macsek. Szóval királyi rádiót fogta csak.
   Talán nemrég volt a 4-en a republikon? felmérése, ami alapján a kormánypárt átlagszavazói 45 évesek. A DK és az Mszp-re régebben olvastam ott talán 50 vagy 60 feletti az arány. Viszont az is tén, hogy a nyúgdíjasoknak nagyobb a halálozási rátája. Nem szépen hangzik, de kihalt az Mszp szavazóbázisa. Nem véletlen nyit annyira lelkesenaz ifjúság felé Feri. Azon csodálkozom, hogy Viktor még nem vlogol a yt-on :D
   Nem megugorhatatlan a modern teknika, de sokan az idősek közül félnek az okoseszközöktől, vagy épp anyagi helyzetük nem engedi meg az olyan eszközöket és a netet ami szűkséges az online rádiózáshoz. Persze itt is rengeteg lehetőség van még a Klubrádiónak is.
   Antal58 és FLAMINGO kedveli ezt.
  19. Ernoe
   Ernoe
   Valószínű másnak is feltűnt, hogy minden telefonban megvan a lehetőség rádióadások vételére.
   Ez nem tréfából, még csak nem is telefongyártók érdeke miatt van így, a Receiver minden telefonban kötelező!
   Ennek megvan az oka. Az internet könnyen manipulálható diktatórikus rendszerekben... a többi oknak utána kell nézzetek

   Megvagyok lepve, hogy hány embert lehet megvakítani azzal, hogy "akkor menjetek egy másik médiába"

   Ha valakit jogsértéssel vádolnak meg akkor azt figyelmeztetni, bíróság elé kell citálni, az ítéleteknek előírásokat kell tartalmazni a további viselkedéssel kapcsolatban.

   Teljesen mindegy, hogy tetszik nekünk a Klub-rádió vagy sem a jog kormány-pártra is érvényes.


   -
   "Orbán zsarolása" - Ilyen beszélgetést még nem sikerült elcsípnem a mindenki által fizetett közmédiákban.
   deciso és Gagamail kedveli ezt.

Megosztás