Kormányinfó: bezár az összes iskola, óvoda, a legtöbb üzlet és szolgáltatás

Zár az ország, digitális oktatásra állnak át az iskolák, két hétig az üzletek is lehúzzák a rolót.

Rendhagyó kormányinfót tartott Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely, ugyanis jelenleg is tart egy járványügyi kormányülés. A politikus elmondta, a jelenlegi tendenciák egyértelműek, nő a terjedés sebessége, "a reprodukció ráta pedig az egyik legmagasabb Európában." Pozitívnak értékelte ugyanakkor, hogy Magyarország jól halad az oltással, és jövő héten az Unión belül Magyarország lehet a leginkább átoltott ország, de a társadalmi védettséget még a nyugati és keleti vakcinákkal sem lehet a következő hetekben kialakítani.


Gulyás elmondása szerint a koronavírus harmadik hulláma erősebb, mint az eddigi kettő, ezért a szakemberekkel való egyeztetés után a következő döntések születtek, amiknek részleteiről a továbbiakban tájékoztatja a lakosságot:


  • Az óvodákat és általános iskolákat április 7-ig lezárják, a digitális oktatás részleteit hamarosan kidolgozzák. A középiskolákra és egyetemekre, főiskolákra vonatkozó szabályok változatlanok. Bár Gulyás nem közölte ennek kezdését, a kormányzati tájékoztató honlap alapján március 8-tól kezdődik a zárás.
  • Március 8-tól március 22-ig két hétre bezárnak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak.
  • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet. Ennek a részletszabályairól holnap hoz döntést az operatív törzs.
  • A konditermeket két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók meccsei és edzései csak zártkapuk mögött lehetnek megtartva.
  • A parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabadtéri sporttevékenység engedélyezett abban az esetben, ha biztosított a másfél méteres távolság.
  • Minden munkaadót felkérnek arra, hogy ahol van lehetőség otthoni munkavégzésre, ott ezt biztosítsák.
  • Kötelező a maszkhasználat mindenhol szabadtéren.
  • Szigorodik a határátlépés.
  • A szállodákra és vendéglátóiparra érvényes kedvezményeket minden szektorra kiterjesztik a korlátozások időtartamára, aminek most be kell zárni.

A nyitás Gulyás ígérete szerint már március 22-én megkezdődik, de ütemezetten, ezért arra kért mindenkit, töltse ki az ezzel kapcsolatos nemzeti konzultációt.


Az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, az új egészségügyi jogviszony miatt kieső dolgozók 96,3 százaléka írta alá az új jogviszony létesítéséhez szerződést, és "minden adott ahhoz, hogy szolgálatot teljesítsenek ebben a rendkívül nehéz helyzetben."


A készülő vakcinaigazolványokról elmondta, jelenleg nincs egységes EU-s szabályozás, és nincs döntés arról sem, hogy kell-e tartalmaznia az oltás fajtáját is, majd elmondta, ha egy ország nem fogadja el a magyar oltási igazolványt, akkor viszonossági alapon mi sem fogadjuk el azét az országét.


A Fidesz Néppárt frakciójából való kilépéséről/kizárásáról is beszélt: szerinte a Fidesz próbált együttműködni, de az EPP úgy tűnik, "nem hagy teret a hagyományos kereszténydemokrata" pártoknak, de úgy látják, a jó kapcsolatokat meg tudják őrizni a német CDU-val a kialakult helyzet ellenére is. "Mindenkinek sok sikert kívánunk, aki úgy dönt, hogy az Európai Néppárt frakciójában vesz részt" – mondta.

zarva.jpg
 
"Nehéz összefoglalni pár mondatban mi történt ma. Mégis:
- 74 ezer ember oltását kellett törölni szombatról, mert az állam képtelen volt megszervezni
- a miniszterelnök nem tudja megadni azt a telefonszámot, hogy hol lehet majd érdeklődni azoknak, akikeket rossz helyre küldtek volna, elmondása szerint majd Müller Cecília elmondja
- Müller Cecília semmilyen ilyen telefonszámot nem hozott nyilvánosságra eddig a percig sem
- a törlés hírét kirakták a hivatalos koronavírus tájékoztatóoldalra, majd törölték pár perc múlva
- az Operatív Tanács sajtótájékoztatóján hosszas mellébeszélés után végül elismerték és bejelentették elmarad az oltás 74 ezer embernek, de „dezinformáció” volt az egész
- a kormányzati sajtóban először teljes hírzárlat volt az ügyben úgy tűnt, majd szinte egy időben jöttek ki a hasonló című cikkel, miszerint 400 ezer embert oltanak be a hétvégén. Ha az ember beleolvasott a szövegbe is, kiderül hogy ez így valószínűleg nem igaz, egy hét alatt oltanak be ennyit.
- Korábban kiszivárgott egy autóalkatrész bolt weboldalán (!) a később a Magyar Közlönyben megjelent zárási intézkedések. A beszámolók szerint a korábban kiszivárgott anyag 98%-ban megegyezett a későbbivel. A kormány tagadta, hogy így lett volna.
- Ma még mindenhol ment a tévében a Nemzeti Konzultáció a nyitásról reklámspot, miközben minden híradás a zárásokat jelentette be.
- kieg.: "Az óvodákban hétfőtől rendkívüli szünet lesz április 7-ig, az iskolákban március 31-ig” – volt olvasható a Magyarország Kormánya által péntek este hét óra körül kiposztolt Facebook-bejegyzésében. Azonban a közlöny szerint digitális oktatás lesz hétfőtől. A posztot azóta törölték.
Álljon itt egy idézet Orbán Viktortól 2020 dec. 18-ról.
„az operatív törzs már hónapokkal ezelőtt megalkotta, hogy ha egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, arra képesek lennének. Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő, teljes átoltásnak a föltételei megvannak, az oltási tervünk rendelkezésre áll, az ehhez szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen vagyunk, a vakcina hiányzik. Most azért nem tudjuk ezt a rendszert megindítani, mert nincs annyi vakcina.”
A király meztelen. A Fidesz melletti fő érv, hogy „kormányozni legalább tudnak." " A lofaszt tudnak
(magyari gábor írói oldala)
Még ma is özönlik az újrainditásról szoló reklámok a médiából... mintha nem lenne lezárás. :/
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

kisboszi73 wrote on balacy's profile.
Sziasztok. Keresem a 700. feletti Júlia, Romana köteteket. Nem tudjátok hol találhatom meg?
sva1 wrote on sfbarat's profile.
Szia! érdeklődni szeretnék, hogy Lynda Juall Carpenito: Ápolási diagnózisok című könyve meg van-e neked valamilyen formátumban? Hálásan köszönöm válaszodat:
Imici48 wrote on soltonka's profile.
Nem értettem - mit lehet "megnyitni", illetve milyen képre tudok kattintani. Kösz! Imre
Emmyke wrote on Lisa Joconde's profile.
Keves Lisa ,
A sal a sarkarol van kötve es sregen vannak rajta mintak a csart hullamos mintat megtalaltam a neten.

1-4. sor : 4 sima , 4 forditott szemek
5-8.sor: csak forditott szemek
9-12.sor: 4 forditott, 4 sima szemek
13-16.sor pedig csak sima szemek
üdv. Emmyke
Luca.. wrote on Boritimi's profile.
Meg van a 20 hozzászólásom!
Köszönöm, ha frissítititek!

Statisztikák

Témák
36,869
Üzenet
4,489,563
Tagok
595,877
Legújabb tagunk
Bauer Erzsébet
Oldal tetejére