Korszakalkotó technológiával mentenék meg a korallzátonyokat

Új korallmentő technológia segíthet visszafordítani a klímaváltozás okozta károkat. Az Ocean Shot elnevezésű zátonymodulok a természetes korallzátonyok formáját utánozva lehetőséget biztosítanak a korallok és más tengeri élőlények számára a letelepedésre.

A projekt egy hektárnyi területet fed le az Antigua és Barbuda karibi szigetország partvidékén lévő halott korallzátonynál. A John Paul DeJoria amerikai vállalkozó támogatásával megvalósuló technológia a közeli partmenti közösségeket is védi a viharok erős hullámaitól és a tengerszint emelkedésétől.

Több új technológiát is tesztelnek, amelyek célja a korallnövekedés felgyorsítása, egy hektárnyi terület természetes helyreállásához ugyanis egy évtizedre van szükség – mondta Deborah Brosnan tengerbiológus.

Egy közeli korallnevelő telepen több fajt is növesztenek, amelyek a tervek szerint segíteni fognak betelepíteni a mesterséges zátonyokat.
A klímaváltozás hatására a kutatók becslései szerint a világ korallzátonyainak mintegy fele már elpusztult, a többi is súlyos veszélyben van.

A korallok nagyon érzékenyek a körülöttük lévő víz hőmérsékletének változására. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, színüket adó és a tápanyagaik előállításában kulcsszerepet játszó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ez a jelenség a korallfehéredés.

Amennyiben a kifehéredés hosszú ideig fennáll, a korallok éhen halhatnak, ha viszont néhány héten belül visszaépülnek a szöveteikbe az algák, akkor általában felépülnek.A hőmérséklet emelkedése mellett az óceánok savasodása és a súlyos terhet jelentő könyörtelen viharok is veszélyeztetik ezeket az ökoszisztémákat.

A korallzátonyok a tengeri biodiverzitás 25 százalékának létét támogatják, köztük teknősöket, halakat és rákokat, amelyek a globális halászat célpontjai.

MTI

korall.jpgAntigua és Barbuda után az Ocean Shot projektet a Karib-tenger és Latin-Amerika más helyszíneire is betelepítik.
 
Újabb pofon a tengerparti embereknek:
A szingapúri bejegyzésű MV X-Press Pearl az indiai Gudzsarátból tartott Colombóba, amikor a fedélzete május 20-án, kilenc mérföldre a parttól lángra lobbant. A tüzet ugyan a Srí Lanka-i haditengerészet szóvivője szerint sikerült megfékezni, de még mindig sűrű, fekete füst gomolyog a hajó fedélzetén lévő, égett konténerekből.

A RAKOMÁNYT FELSOROLNI IS IJESZTŐ: AZ ÖSSZESEN 1486 KONTÉNER KÖZÜL 81 TARTALMAZOTT VESZÉLYES KEMIKÁLIÁKAT, A TÖBBI KÖZÖTT SALÉTROMSAVAT, MARÓNÁTRONLÚGOT, NÁTRIUM-METOXIDOT ÉS METÁNT.
A hajó ráadásul 350 tonna olajjal, valamint nehézolaj és tengeri üzemanyag kombinációjával volt megrakva – mondta a haditengerészet szóvivője.
A süllyedő hajót – elnöki utasításra – igyekeznek a parttól messzebbre, mélyebb vizekre vontatni. A kormány a parttól számított 80 kilométeres körzetben betiltotta a halászatot, valamint több száz katonát vezényelt ki a part menti területek megtisztítására.
Tizenkét napig tombolt a tűz egy teherhajón Srí Lanka partjainál. Fedélzetéről mérgező vegyi anyagok és több tonna műanyaggranulátum jutott a tengerbe. A szigetország sosem látott környezeti katasztrófával szembesült.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

neuron wrote on tibya's profile.
Szia tibya,
Tudnál segíteni abban, hogy elküldenéd amit feltöltöttél, mert a hidegterépia fórumra, mert nincs jogom letölteni.
(https://canadahun.com/temak/ezoterikus-könyvek-folyóiratok-feltöltése-v.56352/page-62)
Előre is köszi.
Tibor
Nincs olyan hű barát, mint egy könyv.

Ernest Hemingway
kuper zsolt wrote on Attee's profile.
attee szia megcsinalod nekem majd mixet danko szilvi mulatos mixet elore is koszonom
Akinek meg vannak ezek sokkal jobb minőségben, az eltudja küldeni nekem? Nagyon kellene.

Statisztikák

Témák
36,635
Üzenet
4,437,817
Tagok
592,695
Legújabb tagunk
Karda Beata
Oldal tetejére