Kreatív nyelvtanulás VALÓS tapasztalatok

maya9 témája a 'Tanulás' fórumban , 2011 Március 23.

 1. maya9

  maya9 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Remélem jó helyen indítottam az új topicot :o
  Rengetegen megveszik, kölcsönkérik, letöltik a Gaál Ottó-féle kreatív nyelvtanulás anyagokat, de nem nagyon találtam hiteles beszámolókat a tananyag és a módszer eredményességét illetően. Nem vagyok naiv, nem hiszek a 3 hónap alatt középfokú, 6 hónap alatt felsőfokú nyelvvizsga szlogennek, de azt elképzelhetőnek tartom, hogy kellő mennyiségű időráfordítással és a megfelelő metodikát alkalmazva, le lehet tenni egy középfokút fél év alatt.
  Azoknak a segítségét szeretném kérni, akik ismerik ezeket az anyagokat és sikeresen vagy sikertelenül használják, használták. Azok is írjanak nyugodtan, akik félbehagyták, minden tapasztalásra kíváncsi vagyok. A honlapon található beszámolóknak - ó, én rosszhiszemű :) - nem tudok hinni, a hozzám hasonló, egyszerű, hús-vér nyelvtanulók véleményére viszont adok.
  Segítsünk egymásnak, hátha új lendületet tudunk adni a másiknak vagy megkímélhetjük egy csalódástól!
  Előre is köszönöm a hozzászólásokat!

  Elfelejtettem beleírni: a német kezdővel vannak tapasztalataim. nyelvtani hibát és nyomtatási hibákat is találtam benne :-? Nyelvtani hiba: még mindig szerinte noch immer :confused: A többi német nyelvtankönyv szerint immer noch. Sajnos ez sem mélyítette el a bizalmamat.
  A 4. leckénél tartok, még nem adtam fel!


  Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.
  A Canadahun nem járul hozzá bemutatni - vagy a megtaláláshoz iránymutatást adni - olyan tartalmú anyagot, ami a copyright (szerzői jog) által védett, csak akkor, ha van szükséges legális engedély rá.  Felhivjuk mindenki figyelmet csak jogtiszta dolgokat toltson fel.
  Sok ilyen van pl Rejto konyvek mar jogtisztak a MEK oldalon is sok hasonlo van .
  A Canadahun torekszik es mindent megtesz az erdekeben hogy ne utkozon torvenyellenes dolgokba.
  A Canadahun profilja kozossegi oldal es nem letolto.

  Az oldal aljan van a "kapcsolat" ahol lehet jelezni a szerozoi jogi serelmet amit azonnal eltavolitunk.
  Koszonjuk mindenki megerteset, es kozremukodeset!
   
 2. poetyi

  poetyi Állandó Tag

  Én is hallottam, hogy van benne hiba, sőt a spanyolban is van. Szóval ennyit a "nagy" műről.
   
  maya9 kedveli ezt.
 3. Torcello

  Torcello Állandó Tag

  Én is nézegettem a kreatív tananyagot, de úgy vélem, hogy teljesen kezdő szinten nem szabad elővenni, mert ha az ember ki sem tudja ejteni a szavakat, felesleges több 10 oldalt olvasgatni meg szólapozni...
  Nekem a relaxa villám cucc jön be, a spanyolt tanulom vele és nagyon klassz, mert magyarul és spanyolul elhangzanak a szavak, párbeszédek, közben olvasom is, amit mondanak a hanganyagon és így nagyon hatékonyan használható. Szerintem csak ezek után jó a kreatív csomag, mert van mire építeni a tudást.
  Nos, nem tudom, mennyi hiba lehet a kreatív csodában, de tényleg az immer noch a helyes a még mindig-re...
   
  Szamoca8585, tneivett és maya9 kedveli ezt.
 4. abeille

  abeille Állandó Tag

  Szia Torcello!
  Szerintem a kreatív éppen azért jó, mert teljesen kezdők is tudják használni. Minden szó kiejtése megtalálható a leckék elején; később egész mondatok, majd bővített mondatok. Való igaz, hogy célszerű első alkalommal az írásos anyagot egyszerre használni az audioval.
  A relaxa viszont azoknak jó, akik már tudják, mit hogyan kell kiejteni, de még nem képesek önálló mondatalkotásra. Bárhol hallgatható a mai technika alkalmazásával.
  Mindkettővel elégedett vagyok.

  Üdv,
  abeille
   
  bigacsiga2, gasparm és maya9 kedveli ezt.
 5. Csipi11

  Csipi11 Állandó Tag

  Én 4 napja használom a kreatív angolt, és kezdőként is találtam benne hibát, de azért nem adom fel.
   
  maya9 kedveli ezt.
 6. meskokriszti

  meskokriszti Állandó Tag

  Én nem ismerem a kreativ angolt, de régóta keresek olyan anyagot, mellyel önállóan is megtanulhatok angolul. Ha ajánljátok ezt akkor szivesen megpróbálom. Honnan lehet letölteni?
   
  Erikahenrietta és ludiatti kedveli ezt.
 7. onlincarnation

  onlincarnation Állandó Tag

  Sziasztok, nekem az olasszal vannak tapasztalataim. A hanganyag kiejtése leginkább a magyar akcentushoz hasonlít, pedig rengeteg olasz tájszólásból választhatott volna. Ha valóban beszélni is szeretnék megtanulni, nem ezt a CD-t fogom hallgatni.
   
  maya9 kedveli ezt.
 8. Torcello

  Torcello Állandó Tag


  Szia Abeille!

  Elővettem és megnéztem a kreatív pakkomat és igazad van, tényleg minden szót kiejt. Több nyelvből is letöltöttem a kreatív anyagokat, franciából tényleg megvan minden, de spanyolból (amit épp tanulok), sajnos nincs meg a teljes hanganyag és azt hittem, hogy no, ebből kellene elvileg nyelvet tanulni. Köszi, hogy szóltál, egyből más fényben tűnik fel a kreatív csomag. :)
  Szerintem a relaxaval is lehet csiszolni a kiejtést, de tény, hogy kellenek hozzá előtanulmányok.
   
  abeille kedveli ezt.
 9. abeille

  abeille Állandó Tag

  Mindkettőt kedvelem, talán azért is, mert vizuálisan jobban megy a tanulás. Ez alatt azt értem, hogy látnom kell leírva a kimondott szavakat--erre jó, hogy először olvashatom és hallgathatom egyidőben--, azután már jöhet az audio rész. Rossz "tulajdonságom", hogy ha nem "látom" a fülemmel, amit mondanak...sajna nem értem meg. Amikor látom-hallom, megjegyzem.
  Csak ajánlani tudom a kreatív és relaxa módszereket.

  Szép hétvégét Mindenkinek,
  abeille
   
  maya9 kedveli ezt.
 10. natioldalasi

  natioldalasi Állandó Tag

  minden szót kiejt

  Igen. Minden szót kiejt és ez így helyes. A mondatok kiejtésének megvan a ritmusa, nem túl gyors, nem túl lassú. És ha az anyanyelvemet is úgy tanították, hogy lassan kiejtettek nekem szépen minden szót és nem hadartak, akkor a kreatív nyelvtanulásnál se fájjon senkinek.
  Nekem tetszik. Három hét alatt nyelvvizsgáztam le olaszból, nagyrészt a kreatívnak köszönhetően.
  Igaz nyelvtanár vagyok, de semmilyen anyagi érdekem nem fűződik a kreatívhoz.

  Vannak hibái, de a tanuljunk nyelveket című híres sorozatnak még több hibája van. Annyira unalmassá teszi ugyanis a nyelvtanulást, hogy minden lelkes ember kedvét elveszi tőle.
   
 11. Erzsebet7

  Erzsebet7 Állandó Tag

  Kérdések a kreatív módszerrel való tapasztalataidról

  Szia Nati!

  Lehet hozzád néhány kérdésem?
  Milyen nyelvet tanítasz?
  Milyen szintű nyelvvizsgát szereztél olaszból?
  Tanultál már korábban olaszul, vagy most a teljesen nulláról kezdted a Kreatív módszerrel?
  Naponta mennyi időt szántál a Kreatív módszerrel való tanulásra?
  A Kreatívon túl használtál még más forrást a felkészüléshez? (Ha igen, mit?)
  Egyedül tanultad, vagy azért rásegített egy magántanár is pl.?

  Én a franciát tervezem ezzel a módszerrel tanulni, és szintén nyelvtanár vagyok, azért érdeklődöm.

  Örülnék, ha megválaszolnád a kérdéseimet, mert nagyon kíváncsi vagyok. Főleg így, hogy "független" ember nyilatkozik pozitívan a módszerről.

  Köszi,
  Erzsébet   
  Bogica27 és maya9 kedveli ezt.
 12. Rone477

  Rone477 Állandó Tag

  számomra is mumus a nyelvtanulás, így ez engem is érdekel
   
  maya9 kedveli ezt.
 13. HUNVica

  HUNVica Állandó Tag

  Sziaszot, én az olasz csomagot vettem meg még évekkel korábban, hirtelen felindulásból, de végül épp azért hagytam abba, mert túl egysíkú, monoton volt. Az első pár oldal hipp-hopp megy, aztán csak azt veszem észre, hogy már akkor unom, mikor rágondolok. Az is igaz, hogy nyelvvizsga már nem feszélyezett, hobbinak szántam, imádom az olasz dallamosságát, viszont muszáj, hogy időnként feldobja vmi, pár kép, szituációk, változatos feladatok. Sztem ha az átlag nyelvtanuló kombinálja a kreatív cuccot vmilyen színes, fényképekkel teli nyelvkönyvvel, akkor simán beválhat.
   
  maya9 kedveli ezt.
 14. Torcello

  Torcello Állandó Tag


  Nati, milyen szinten vizsgáztál (alap, közép vagy felsőfok) és melyik vizsgaközpontot választottad?
   
  maya9 kedveli ezt.
 15. norbi191

  norbi191 Új tag

  Sziasztok!

  Beleolvasgattam a forumba,mert időközbe én is szert tettem egy ilyen Kreatív nyelvcsomagra német nyelvből. Én már 8 éve tanulom ezt a nyelvet,ezért - a kezdő csomag szókincsét,és nyelvtanát nézve... - én egyből a haladó anyagot vettem kézbe. Annak ellenére,hogy hibák tényleg vannak benne,szerintem egész jól felépített,és rendszerezett anyagról van szó. Bár még igazán a tanulásnak nem álltam neki -inkább csak "átnyálaztam",mert vacilálok ez,és az "1000 kérdés 1000 válasz között". A barátném az utóbbit javasolja,mert ős is ebből készült fel,mind a közép,mind a felsőfokú angol nyelvvizsgára. De aztán rájöttem,amit ő is mondott,hogy teljesen mindegy miből tanul az ember,le kell ülni,és hangosan tanulva,be kell nyalni az egész könyvet,és ha kell 10-szer is végig kell menni egy mondaton,egy szövegrészen.Úgy,hogy ha álmodból is felkeltened tud elmondani egy hónap után is,amit megtanultál. Mellette persze minden egyes áldott nap idegen nyelvű folyóíratot kell olvasni (újság, vagyinternet),és munkába menet,pedig zene helyett idegen nyelvű audiobook-ot kell hallgatni a villamoson,hogy hozzá szoktasd magad az élő beszédhez. Így biztos a siker,de hatalmas kitartás,önfeláldozás kell hozzá...


   
  misie, gasparm és maya9 kedveli ezt.
 16. remanda

  remanda Állandó Tag

  teljesen kezdő - relaxa vagy kreatív?

  Én most fogok franciát tanulni. Teljesen nulláról. Most keresem a "tuti" módszert.

  Angolból ismerem a relaxa anyagot. Azt nagyon szerettem, mert nem kellett leülni, hiszen a hanganyagban szerepelt a magyar fordítás is.
  A kreatív franciába belehallgattam, de azt hiszem ott csak idegen nyelv hanganyaga van, nincs magyar fordítás. Jól tudom?

  Érdekelne még az Assimil módszer is, ha van vkinek tapasztalata.
   
  misklc34 és antares1000 kedveli ezt.
 17. maya9

  maya9 Állandó Tag

  Mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólásokat! Az angolban és a németben is találtam azóta hibákat sajnos :-( Fájdalom, mert most attól tartok, h rosszul fog rögzülni :-(
  Az angol mellé ajánlom az Oxford Nyelvtant a bordó színű könyvet.
  Még valami: eddig 8 emberrel beszéltem, akik végigcsinálták valamelyik kezdő kreatívot, egyiküknek sem sikerült a középfokú. Eggyel találkoztam, aki a haladót is végigcsinálta, neki nem jött össze a felsőfokú. Ez picit kedvemet szegte, de ha valakinek sikerült, kérem írjon! Kell egy kis biztatás.
  Szép napot, Nyelvtanulók!
   
 18. Torcello

  Torcello Állandó Tag


  Szerintem csak és kizárólag egy "tananyag" nem elegendő a sikeres nyelvvizsgához. Több módszert kell kombinálni, többféle könyvet átnézni, idegen nyelven kell beszélni, filmeket kell nézni. Az internet nagyban megkönnyíti a nyelveket tanulni vágyók életét, hihetetlen tárháza van a különféle anyagoknak, videóknak, stb.
  Sok kitartás kell és nem szabad ellankadni a nyelvtanulásban!
   
  maya9 kedveli ezt.
 19. natioldalasi

  natioldalasi Állandó Tag


  Szia,

  Franciát és spanyolt. Vagyis ha kinyitok egy olaszt könyvet először életembe, szinte rögtön értem.
  Utáltam magam, hogy csak napi 5 órát szánok nyelvtanulásra és 3 hét alatt, gondolhatod.
  Olasz közép itk origos nyelvvizsga, vagyis mit nem tud a diák című nyelvvizsga.
  Igen. Használtam én mindent. Kivettem a könyvtárból a tanuljunk nyelveket sorozatot, letöltöttem a Nuovo Progetto Italiano 1 és 2. NÉzegettem olasz magnóhallgatást is a netről. Akkor a nyelvvizsgára felkészítő könyveket is gyorsan átnéztem. Persze ezt is a könyvtárból.
  dr. Király Klára könyvei is nagyon jók, mind az írásbelire és mind a szóbelire.

  Szerintem mi magyarok egy 1 év alatt nyugisan, napi 1 órás tanulással megtanulunk középfokú szinten egy nyelvet.
  Végy egy monoton, mert tényleg az, mégis ez a legjobb Kreatív olaszt és mellé nézz meg magyarul olasz útifilmeket, egyáltalán filmeket, olvass szintén magyarul útikönyveket.
  Merülj el egy olasz szépirodalmi műbe (magyarul). Szívd magadba az életérzést és akkor kitartasz a nyelvvizsgáig.
  A neten nem chat-teltem, de aki bátor megteheti.
  Olasz rai uno néztem és a rádióit hallgattam.

  Kedvencem Lomb Kató, ő sokmindent leírt a nyelvtanulásról és a tolmács szakmáról.

  Magántanár csak azért nem segített rá, mert nem volt rá pénzem.
   
 20. natioldalasi

  natioldalasi Állandó Tag

  Az idegennyelvű filmnézésnél, ha szótározol és kikérdezed utána magadtól, akkor 100. Egyébként csak az, hogy megnézem 20-szor csak 15%-ot dob a nyelvtudáson.
   
  Farkas70, medit1972 és maya9 kedveli ezt.

Megosztás