Kutyafajtak

Syilia

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv!
Méltatlanul keves szo esik egy univerzális magyar a fajtáról a Pumiról.

A XVII-XVIII. században Magyarországon alakult ki az ősi puli, valamint az országba bekerült német és francia felálló fülű, terrier jellegű terelő és kísérő ebek kereszteződése folytán. A XX. század eleje óta önálló kutyafajtaként jegyzik.
A pumi közepesnél kisebb testű (kanok 41-47 cm, szukák 38-44 cm), nagyon élénk vérmérsékletű, bohókás megjelenésű, terrier jellegű pásztorkutya. A terrier jelleget leghatározottabban feje mutatja: arcorri része megnyúlt, füle felálló, melynek felső egyharmada előre bicsaklik. Nyaktartása a közepesnél magasabb, állandóan figyelő jellegű. Törzse és a végtagok oldalról négyzetes formát mutatnak: a törzs hossza azonos a marmagassággal. Csontozata finom és szikár. Izomzata jól fejlett, nem terjedelmes, különösen feszes és szívós. Arányos, harmonikus megjelenés mellett rendkívül szikár fajta. A farka magasan tűzött, határozottan felfelé induló és élére állított karika formájában kereszttájékra kunkorodó.
A mozgása igen élénk, temperamentumos. Lépéshossza rövid, nagy energiájú, mozgása "pattogó", dinamikus. Hetykén, büszkén jár. Ügetése könnyed, harmonikus, melyet a mancsból mancsba lépés és a lebegő fázis jellemzi. Vágtája - böködő szökdécselés, nagyon gyors és fordulatos.
A szőrzete tincseket képező göndör vagy hullámos, sohasem sima és sohasem zsinóros. Átlagban 4 - 7 cm hosszú, kisebb-nagyobb tincsekbe rendeződő, rugalmas, bozontos és sűrű. Erőteljes de nem durva, szálkás jellegű felszőrökből és puha aljszőrökből tevődik össze, melyek egymáshoz viszonyított aránya 50-50 %-tól egészen 65-35 %-ig terjedhet.
A füleken dús, felálló, szálkás "korona" szőr van. A szem és az arcorri rész szabadon kivehető.
Több színben előfordul, de mindig egyöntetű kell hogy legyen.

Nyughatatlan vérmérsékletű, nagy munkakedvvel megáldott, rendkívül élénk terelő eb. Vakmerően bátor, ezért kiválóan alkalmas a nagyobb állatok terelésére is. Jó szimatú. Dúvad és rágcsáló irtására igen bevált. Az idegenekkel szemben bizalmatlan. Házőrzésre - jelző kutyaként - kiválóan alkalmas. A luxustartást is jól bírja. Nagy mozgásigényű, kitűnő kísérő és sport kutya

Értelmessége, élénksége, véleményalkotó és -nyilvánító képessége, rámenős természete miatt mindig és mindenhol magára vonja a figyelmet. Elég hangos fajta. Egész megjelenése tettrekészséget, hatalmas temperamentumot sugároz, ami minden testrészét mozgásra serkenti. Állása, figyelő helyzete mindig tevékenykedő testtartást mutat. Félénkség vagy flegma viselkedés - fajtaidegen tulajdonság.

A pumi mindig, mindenről véleményt alkot és azt az ember számára is érthető módon ki is nyilvánítja - "beszélős fajta".

Nehéz megsérteni. Ha mégis sikerül, nem duzzog sokáig, könnyen megbocsát.

Egygazdás kutya. A családban felnőtt pumi a család valamennyi tagját elfogadja, de közülük csak egyet választ, fogad el parancsolójának. A puminál különösen fontos az emberrel való szoros kapcsolat. Ha azt akarjuk, hogy gyorsan, könnyen hozzánk és környezetünkhöz szokjon, két-három hónapos korban vegyünk magunkhoz! Ha sokat foglalkozunk vele, él-hal értünk.

Természeténél fogva nem falkakutya. Nagyon erős benne a dominanciára való hajlam - a behódolás nála ismeretlen fogalom. Ahol sok pumi van együtt, gyakori a vérre menő rangsorvita. A fajtára jellemző vérmérséklet és temperamentum miatt nem érdemes egy helyen tartani sok pumit. A pumi saját istenre - gazdára - vágyó kis jószág, aki mindent elkövet annak érdekében, hogy egyedül ő legyen gazdájának a kutyája.

Végtelen nagy önbizalommal rendelkező, bátor, rámenős. Az ember néha már azt hiszi, hogy pumija minimum oroszlánnak képzeli magát.

Igazi magyar kutya. A "három - a magyar igazság"-nak megfelelően, ha kétszer valamit megmutatnak, megtanítanak neki - harmadszor már önállóan végzi azt. Önállóan képes a másodperc tört része alatt dönteni, és ennek megfelelően cselekedni.

A pumi alapvető feladata a terelés volt. Hatalmas temperamentummal, nagy munkakedvvel megáldott, magas fokú intelligenciával rendelkező fajta, amely akár több száz állatból álló nyájat, csordát is képes önállóan összetartani.

A terelési ösztön a vérében van. Ha kirándulni megy a család, egymástól nem nagyon távolodhatnak el. A pumi ilyenkor is minden igyekezetével azon van, hogy a családtagokat egybeterelje. Kiskorában különösen vigyázni kell vele, ugyanis nemcsak a családtagokat, de gépjárműket is terelni akarja, ami végzetes katasztrófához vezethet.

Kitűnő házőrző, jelző kutya. Minden lát, mindent hall, mindenről megvan a véleménye. A házőrzés során a megelőzés a módszere, azaz minden mozgásról, a szokottól eltérő zajról, közeledésről tájékoztatja a gazdáit.

Hatalmas mozgásigénye van. A mozgásigény kielégítésére, kihasználva a fajta rendkívüli tanulékonyságát, okosságát, ügyességét, intelligenciát, jó lehetőséget biztosít a hazánkban is egyre népszerűbb kutyás sport, az agility.

Nem véletlenül a pumik már kivívták hírnevüket az agility versenysport világában, hiszen évek óta a finn versenyzők pumijai az agility versenyek sztárjai, akik őrült iramú futás közben is mindig képesek folyamatosan csaholni, és annyira lelkesek, hogy mindig a közönség kedvencévé válnak.

Kepek itt:
http://pumiklub.eblap.hu/fajta.htm
Igazad van. Nekem bizony pumim van, és boldog vagyok, hogy ezt a fajtát választottam. Nem csak a gondolataimat találja ki, de még az érzéseimet is. Nála kedvesebben nem vígasztal senki, nála lelkesebben nem örül veled senki, nála hevesebben nem harcol érted senki. Életem legjobb döntése volt, amikor a férjemet lecseréltem erre a csodára. Azóta sokkal kevesebb a gondom, és sokkal több hűség és szeretet van körülöttem.

FodraszUtan
Az én drágámról találtok képeket az albumomban, sőt pulikedvelők hastáncos pulit is találhatnak, ha keresgélnek.

Kutyuk200906


Kutyuk200906
 

Enyhe

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Mi a véleményetek a dobermannról? mármint egy kisebb puli mellé kerülne...kölyökként egymáshoz szoknak? a rotweiler-ről híresztelik hogy bekattan...a dobermann is belehülyül hogy ha nem képzik ki?
 

Enyhe

Állandó Tag
Állandó Tag
egy kutya akkor ugat ha valami változás történik a megszokott körülményekben...azaz valaki betolakodik a környezetébe (postás gyalogos stb) vagy pedig akkor ha valami baja van...ok nélkül nem ugatnak...
 

bobbibrown

Állandó Tag
Állandó Tag
Biztos nagyon rossz, hallgatni a kutyaugatást. De én pont a másik oldalon vagyok tulajdonképp. Kertes házban lakunk és sajnos van hogy rájön a kutyánkra hogy fél éjszaka ugathatnékja van. Én is felébredek, kimegyek rászólok, lelocsolom az valóban használ, egy darabig. Aztán újra kezdi. Egyszerűen nem tudom hogy tudnék rá hatni. Gondolom nálunk se jó a szomszédoknak. Még jó, hogy csak időszakosan csinálja, remélem.
 

katie13

Új tag
Helló!

Nekem westim van:)
Mindenkinek ajánlom ezt a fajtát. Kistestü de szívos jószág:) Házban és udvarban is egyaránt szeret lenni. A szőrét kell ápolni elég gyakran kell fésülni.
 

tökmag

Új tag
Sziasztok!
Mi a véleményetek a dobermannról? mármint egy kisebb puli mellé kerülne...kölyökként egymáshoz szoknak? a rotweiler-ről híresztelik hogy bekattan...a dobermann is belehülyül hogy ha nem képzik ki?

Szia!

Nekem volt egy dobim és egy keverék németjuhász mellé vittem haza 8 hetesen, semmi gond nem volt vele inkább a keverék kutya lett féltékeny. Kicsit foglalkoztam vele és jól megvoltak együtt, nagyon könnyen tanul csak arra figyelj h éreztesd h Te vagy a főnök
ha azt megtanulja akkor nem lesz semmi gond vele.
 

bogyomama

Állandó Tag
Állandó Tag
Schnauzer

Schnauzerrol nincs leiras?

Nekem egy tunderi torpe Schnauzerem van.Saci a neve.Ez ev majus 27-en volt a 6-ik szulinapja.Csinaltam neki csirke mellbol tortat.Nagyon a kedvere valo volt.
Mindenkinek merem ajanlani ezt a fajtat.De csak hazba,mert eleg hangos kutyus....
 

bogyomama

Állandó Tag
Állandó Tag
Leírás:
A (közép)schnauzer kicsinyített változata. Feje nyújtott, szeme sötét. Háta egyenes, ágyéka rövid, feszes, fara izmos.
Végtagjai elöl és hátul is oszlopszerűek, párhuzamosan állnak. Fülét és farkát csonkolták, ma már többnyire természetesen hagyják a legfrissebb sztenderd szerint. Szőre kemény, drótszerű sűrű aljszőrrel. A testét trimmelik, fején szakállat és szemöldököt alakítanak ki.
Színe só-bors, fekete, fekete-ezüst, fehér. Tenyésztése színenként elkülönítve történik.

Eredete: Német fajta, a német paraszti munkakutyákból alakult ki egyidőben a közép méretű schnauzerrel.

Eredeti neve: Zwergschnauzer

Tulajdonságai: Élénk, értelmes, rámenős, de jóindulatú, játékos természetű. Igénytelen, fáradhatatlan.

Alkalmazása: Patkány- és egérfogásra használták valaha. Ma már csupán kedvencként tartják. Kiváló jelzőeb.

Profil: sportkutya

Marmagasság: 30-35 cm

Testtömeg: 5-6 kg

Táplálékigény: 300 g/nap

Alomszám: 3-5 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év


Az elozo bejegyzesemnel ki maradt a kepek cime....
Elso kepen a kedvenc jatekaval,majd a kovetkezon nyiratkozas elott,majd az utobbi nyiratkozas utan....
 

enli78

Állandó Tag
Állandó Tag
Én házikedvenceim

A kutyák kedvenceim, de szeretek minden olyan állatot ami barátságos. Nekem van egy csivavám és egy csivava-tibeti spániel keverék kutyám, nagyon szeretem őket, családtagnak számítanak. kissenli78
 

enli78

Állandó Tag
Állandó Tag
Én házikedvenceim

Kutyák a kedvenceim, de szeretek minden olyan állatot ami barátságos. Nekem van egy csivavám és egy csivava-tibeti spániel keverék kutyám, nagyon szeretem őket, családtagnak számítanak. Kistestűek, nagyon ragaszkodóak a gazdájukhoz!kiss
 

shara01

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Két shar-pei kutyusunk van, nagyon imádom őket! 3 évig velük egy lakásban éltünk, de hogy megszületett a kislányunk így kikerültek vidékre. Amúgy nagyon hálás fajta, és rettenetesen sokat alszik így lakásban is nagyon jól elvan. Most szeretnénk venni még egy szuka kutyit, a kan mellé, mert a Fridust ( a mostani lány kutyink) már szeretnénk kicsit kímélni. Amúgy a hiedelmekkel ellentétben nincs olyan sok baj ezzel a fajtával, mint mondják, csak ne legyen a kutyus túl gyűrött!
 

vadfrutti

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia mindenki!

Nekem a beagle jött be a leginkább! Imádom a mi kis Bodzánkat! :D Olyan rendetlen és szertelen, hogy csak na, de a legnagyobb búskomorságból is seperc alatt kihozza az embert. :D
 

mutyike

Új tag
Sziasztok!
Mi a véleményetek a dobermannról? mármint egy kisebb puli mellé kerülne...kölyökként egymáshoz szoknak? a rotweiler-ről híresztelik hogy bekattan...a dobermann is belehülyül hogy ha nem képzik ki?

szia!

ez egy hülyeség nekem rottweilerem van és angolbulldogom van soha semmi csatározás nem volt közöttük, persze azt azért meg kell figyelned melyik a dominánsabb de mivel te vagy a falka vezér így neked figyelni kell,hogy alakulnak a viselkedéseik, ha láttod ,hogy a puli terrorizálja a kölyköt akkor lépj közben egy erélyes szóval mondjuk, hogy neeeeeeem nekem ez nagyon be vált, most már mindenki tudja hol a helye a falkában. és egy másik nagyon fontos momentum egy formán szeresd óket
 

mutyike

Új tag
Fruttinak,

kiss
én is csipem a beagliket de ahhoz egy nagy adag idegrendszer is kell, és főleg az ,hogy fitt legyél :p

vigyáztam egy hétig egy kedves barátunk kutyájára hát mit ne mondjak ledolgoztatott rendesen, úgy idegileg mint fizikailag.
nagyon ari volt mikor rosszat csinált utánna ránézett a többiekre mintha nem is Ő lett volna azzal az ártatlan képével levett a lábamról, nem tudtam rá haragudni, pedig igen csak átrendezte a virágoskertemet ásot, ültet -nyomlált :D
 
Oldal tetejére