Kvíz 2019. Február 10.

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
1. Milyen kisebb egységek alkotják a gerincoszlopot?

2. Melyik országban található Mazarin bíboros hajdani magánkönyvtára, mely 1643 óta közkönyvtár?

3. Ki az ókori görög mitológiában (Tészeusz által legyőzött) Knosszosz labirintusában bolyongó bikafejű szörny?

4. Hogyan halt meg Edgar Allan Poe

5. Melyik az az észak-indiai folyó, amely a Himalájában ered és a Bengáli-öbölben mellékágakra szakadva végződik?

6. Mivel aratta első sikerét Guy de Maupassant francia író?

7. Mi a tesztoszteron?

8. Melyik az a halmazállapot, amelyben az atomok mozgékonyak, mozgásuk rendszertelen, kölcsönhatásuk nagyon kicsi és rendezetlenül helyezkednek el?

9. Ki találta fel a golyóstollat?

10. Folyó, Oroszország nyugati vidékén és Ukrajnában, a Dnyeper leghosszabb, bal oldali mellékfolyója. Hossza: 1187 km, vízgyűjtő területe: 88 900 km², évi közepes vízhozama 360 m³/s. Melyik ez a folyó?

Van egy játékon kívüli feladvány is.

A világ első paralimpikonja egy magyar sportember volt, bár akkor még nem rendeztek paralimpiai játékokat!
1932-ben a Los Angeles-i, 1936-ban a berlini olimpián az aranyérmet megszerző vízilabdacsapat tagja. Háromszoros Európa-bajnok vízilabdázó, háromszoros Európa-bajnok gyorsúszó. nyolcszoros úszó és 91-szeres vízilabda-válogatott volt. Összesen 36 bajnoki címet nyert, és 12-szer javított országos csúcsot. Kiről van szó?
 

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Az emberi gerincoszlop 24 egyedi csigolyából, keresztcsontból és a farkcsontból álló összetett struktúra.
2. Személyes könyvtára a párizsi Biblioteque Mazarine gyűjteményének alapja; vagyis Franciaország.
3. Minótaurosz.
4. Az utcán találták meg Baltimore-ban, félrebeszélt; kórházba szállították és 4 nap múlva ott halt meg. Halálának valódi oka máig ismeretlen.
5. A Gangesz, de talán még a Brahmaputra is szóba jöhet.
6. A Gömböc című elbeszélése.
7. A legfontosabb férfi nemi hormon.
8. Gázok.
9. Bíró László József (született Schweiger László József)
10. Gyeszna

+ feladvány: Halassy Olivér

Köszönet a kérdésekért! :dr_24: Szép hetet Mindenkinek! :dr_31:
 

Hekate

Állandó Tag
Állandó Tag
1. csigolyák
2. Mazarin bíboros személyes könyvtára lett a párizsi Bibliotheque Mazarine gyűjteményének alapja. Kitűnő ízlése és olasz kulturális gyökerei révén hozzájárult a kor francia kultúrájának fejlődéséhez.
3. Minótaurosz a görög mitológiában félig ember, félig bika alakú teremtmény volt. A név jelentése Minósz bikája.
4. Halálának pontos oka még ma is ismeretlen. Többen gyanakodtak idült alkoholizmusra, agyrázkódásra, kolerára, kábítószerekre, szívrohamra, veszettségre, tuberkulózisra, de öngyilkosságra is.
5. Gangesz
6. A modern novella egyik atyjaként, a tömör és a lényegre törő stílus mestereként tartják számon.
Első sikerét a Gömböc című elbeszélés hozta, amely a Médani esték (1880) című, antológiában jelent meg.
Első novelláskötete, a Tellier-ház 1881-ben jelent meg, két év alatt tizenkét kiadást ért meg, ennek bevételeiből építtetett egy házat Étretat-ban, ahol később barátaival a nyarakat töltötték.
Az akkor már híres író első regénye, az Egy asszony élete 1883-ban jelent meg, Tolsztoj értékelése szerint a francia szépirodalom legnagyobb műve a Nyomorultak óta.
7. A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon. A tesztoszteron felelős a magzati kisgyermekkori és pubertáskori férfi nemi jelleg kialakításáért, és azt követően a maszkulin fenotípus és az androgén hormonoktól függő funkciók fenntartásáért.
8. Ezek a gázhalmazállapotú atomokra jellemző tulajdonságok.
9. Az első golyóstollra vonatkozó szabadalmat 1888. október 30-án kapta meg John J. Loud (amerikai), egy Baum nevű német feltaláló újabb golyóstollat szabadalmaztatott 1910-ben, majd Van Vechten Riesburg egy másikat 1916-ban. Az első, sorozatban gyártott golyóstollat Glo Lien Lorenz szabadalmaztatta „Mungo” néven 1924-ben, egy másikat Wenczel Clime 1938-ban Csehországban. Ezek a tollak azonban nem voltak képesek egyenletesen adagolni a tintát: hol elapadtak, hol folyattak. Emellett a tinta a gravitáció hatására folyt ki, így folyamatosan függőlegesen kellett tartani a tollat. Számos további feltaláló próbálta kiküszöbölni ezeket a hibákat, de egyikük sem járt sikerrel.
Az áttörést három fejlesztés tette lehetővé: a golyófészek állandó tintaellátását biztosító tintajáratok, a hajszálcsövesség elvén működő kapillárisrendszer és a festékpaszta. Az elsőt egy magyar feltalálótárs, Goy Andor valósította meg a nemzetközi gyártásra szánt mintadarabján 1938-ban. A másodikat, amely függetlenítette a tollat a gravitációtól, szintén Goy Andor ötlete alapján tervezte Kovács Sándor mérnök, az Elveco nevű párizsi cég tulajdonosa. A harmadik Bíró László József újságíró találmánya, aki a nyomdatechnikában használthoz hasonló, viszkózusabb tintát akart használni, hogy a toll ne kenje össze a papírt; a töltőtollból azonban ez a ragadósabb anyag nem folyt ki, így Bíró egy golyós végű toll tervezésébe kezdett. Kémikus fivére, Bíró György és barátja, Gellért Imre segítségével alkotta meg az első prototípust, amiben a tintát még egy rugós szerkezet nyomta ki; a készüléket 1938. április 25-én szabadalmaztatta Magyarországon, majd fél év múlva egy újabb változatát.
10. A Gyeszna
+1
Halassy Olivér
 

Tschee

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Csigolyák.
2. Franciaország
3. Minotaurus
4. Poe halálának valódi oka azonban ma sem ismert. Orvosok szerint kicsapongó életmódja vezetett az agyi történéshez: Még öt napig élt a kórházban, hogy az utcán egy másik ember ruháját viselve összeesett, de nem tért annyira magához, hogy elmondhassa mi történt vele.
5. Gangesz
6. A „Gömböc” című elbeszélésével.
7. A legfontosabb féri nemi hormon.
8. Gáz.
9. Bíró László József, vagy ahogy Argentínában ismerték: Ladislao José Biro
10. A Gyeszna folyó.

+1: Halassy Olivér.

Kedves Beka Holt köszönet a munkádért, aminek köszönhetően ismét ilyen remek kvíz részesei lehetünk!
 

Erdei Gyula 54

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Csigolyák
Az emberi gerincoszlop 24 egyedi csigolyából, keresztcsontból és a farkcsontból álló összetett struktúra.
2. ... Pompakedvelő műgyűjtőként – és végtelenül kapzsi emberként – hatalmas vagyont gyűjtött, amelyet nagyrészt kiterjedt rokonságára hagyott. Személyes könyvtára lett a párizsi Bibliothèque Mazarine gyűjteményének alapja. ...
... A bíboros egyik ilyen, a köz javát szolgáló „beruházása” volt a Bibliothèque Mazarine, a róla elnevezett – és a nagyközönség számára nyitott – könyvtár létrehozása Párizsban 1643-ban. ...
3. Minotaurosz
A klasszikus mitológia szerint Minósz, Kréta királya, akinek felesége Pasziphaé hat gyermeket szült, nem akart feláldozni egy szép bikát, amelyet Poszeidontól kapott ajándékba. Az emiatt haragra gerjedt tengeristen rávette a szép Pasziphaét, hogy egyesüljön a bikával. Nászukból született a szörnyű, embertestű, de bikafejű Minótaurosz.
4. 1849. október 3-án Poe-t Baltimore-ban, az utcán találták meg. Félrebeszélt, és megtalálója, Joseph W. Walker szerint „rendkívül kimerült volt… azonnali segítségre volt szüksége”. A Washington College Hospitalba vitték, ahol 1849. október 7-én, vasárnap, hajnali 5 órakor meghalt. Azalatt a négy nap alatt Poe sohasem volt olyan állapotban, hogy részletesen el tudja mondani, mi történt vele és hogy miért viselte valaki más ruháját.
Poe halálának valódi oka azonban ma sem ismert. Az egyik, 1872-ből származó feltevés szerint Poe halálát az okozta, hogy erőszakkal leitatták és több választási körzetben is szavazásra kényszerítették. Más elméletek szerint Poe halála delirium tremens, szívbetegség, epilepszia, szifilisz, agyhártyagyulladás, kolera vagy veszettség következménye volt.
5. Gangesz
6. Első sikerét a Gömböc című elbeszélés hozta, amely a Médani esték (1880) című, hat író, köztük Zola egy-egy művét tartalmazó antológiában jelent meg, s melyet maga Flaubert is mesterműnek nevezett.
7. A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon. A férfi szervezet a tesztoszteront a herék Leydig-sejtjei állítják elő koleszterinből, míg a nők szervezete a petefészekben és a mellékvesékben termel minimális mennyiségű tesztoszteront.
8. Légnemű (gázok)
9. Bíró László József
10. A Gyeszna folyó Oroszország nyugati vidékén és Ukrajnában, a Dnyeper leghosszabb, bal oldali mellékfolyója.

+ Vitéz Halassy Olivér
upload_2019-2-12_15-20-27.png Nyolcéves volt, amikor megpróbált felugrani egy mozgó villamosra, és lecsúszott a lépcsőről. Bal lábát amputálni kellett.

:cool::cool::cool:
 

Japi1

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Hét nyaki, tizenkettő háti, öt ágyéki, öt keresztcsonti és 3-4 farkcsigolya
2. Bibliothéque Mazarine, Párizs, Franciaország.
3. Minotaurosz
4. Máig tisztázatlan. "Az egyik feltevés szerint Poe halálát az okozta, hogy erőszakkal leitatták és több választási körzetben is szavazásra kényszerítették. Más elméletek szerint Poe halála delirium tremens,szívbetegség, epilepszia, agyhártyagyulladás, kolera, vagy veszettség következménye volt."
5. A Gangesz, de a Brahmaputra is lehetne, közös a deltájuk, a Himalájában erednek.
800px-India_Rivers_(de).png
6. Gömböc című elbeszélésével.
7. Férfi nemi hormon.
8. Gáz
9. Bíró László
10. Gyeszna

+
Halassy Olivér
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
1. Milyen kisebb egységek alkotják a gerincoszlopot?
Csigolyák
2. Melyik országban található Mazarin bíboros hajdani magánkönyvtára, mely 1643 óta közkönyvtár?
Mazarine library Párizs, Franciaország
3. Ki az ókori görög mitológiában (Tészeusz által legyőzött) Knosszosz labirintusában bolyongó bikafejű szörny?
Minotaurosz
4. Hogyan halt meg Edgar Allan Poe
Poe halálának valódi oka ismeretlen.
5. Melyik az az észak-indiai folyó, amely a Himalájában ered és a Bengáli-öbölben mellékágakra szakadva végződik?
Gangesz
6. Mivel aratta első sikerét Guy de Maupassant francia író?
A Gömböc című elbeszélésével
7. Mi a tesztoszteron?
Hím ivari hormon
8. Melyik az a halmazállapot, amelyben az atomok mozgékonyak, mozgásuk rendszertelen, kölcsönhatásuk nagyon kicsi és rendezetlenül helyezkednek el?
Gázhalmazállapot
9. Ki találta fel a golyóstollat?
Bíró László
10. Folyó, Oroszország nyugati vidékén és Ukrajnában, a Dnyeper leghosszabb, bal oldali mellékfolyója. Hossza: 1187 km, vízgyűjtő területe: 88 900 km², évi közepes vízhozama 360 m³/s. Melyik ez a folyó?
Gyeszna

Van egy játékon kívüli feladvány is.

A világ első paralimpikonja egy magyar sportember volt, bár akkor még nem rendeztek paralimpiai játékokat!
1932-ben a Los Angeles-i, 1936-ban a berlini olimpián az aranyérmet megszerző vízilabdacsapat tagja. Háromszoros Európa-bajnok vízilabdázó, háromszoros Európa-bajnok gyorsúszó. nyolcszoros úszó és 91-szeres vízilabda-válogatott volt. Összesen 36 bajnoki címet nyert, és 12-szer javított országos csúcsot. Kiről van szó?
Halassy Olivér
 
Oldal tetejére