Látott már olyan királyi beszédet, amit több millióan töltöttek le? V. Harald az új Youtube-sztár!

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 13.

Melitta - 2017 Szeptember 13, 10:44
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  V. Harald norvég királynak sikerült olyan beszédet mondania szeptember elsején, ami rácáfolt arra a közkeletű nézetre, hogy ő a világ legszürkébb uralkodója.

  A 79 éves uralkodó egy oslói ünnepségen döbbentette le mintegy 1500 fős hallgatóságát, amikor szót emelt a melegek és a menekültek egyenjogúsága mellett, és azt állította, hogy éppen miattuk olyan sokszínű és szerethető Norvégia.

  De nézzünk néhány példát szó szerint:

  • A norvégok hisznek Istenben, Allahban, mindenben és semmiben.
  • Norvégok vándoroltak be Afganisztánból, Pakisztánból, Lengyelországból, Svédországból, Szomáliából és Szíriából is. A nagyszüleim 110 éve Dániából és Angliából vándoroltak be. Nem mindig könnyű meghatározni, honnan is származunk, mi a nemzetiségünk. Azt nevezhetjük otthonunknak, ahol a szívünk van - és ezt nem lehet mindig országhatárok közé szorítani.
  • A modern Norvégiában mindenkinek helye van, függetlenül származásától, vallási meggyőződésétől, szexuális irányultságától, sőt zenei ízlésétől.
  A király beszédét a norvég NRK tévé Facebook-oldalán és a Youtube-on már több mint 3,3 millióan látták, sőt a királyi palota közlése szerint külföldről is rengetegen kérték a beszéd angol nyelvű leiratát.  12645598_5dd9049c0ee94b5165b185101a1b2eb1_wm.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 13.

  1. johannsebastian
   johannsebastian
   Értem. De ha ennyire különböznek egymástól az ott élő emberek, akkor tulajdonképpen nincsenek is norvégok, hiszen nincsen olyan lényeges közös tulajdonság, amely az ott élőket norvégokká tenné. Vagyis nincsen olyan, hogy modern NORVÉGIA; egyszerűen létezik egy állam ott fenn északon - tkp. a neve sem lényeges -, amely rentgeteg, erősen különböző embert határol körül, és amely erőteljes különbség bizonyára a kapcsolataikon is nyomot hagy. Én ezt nem ítélem el, de nem is akarok ilyen miliőben élni. Ha mégis előállna egy ilyen helyzet, akkor remélem szolidaritásból átsegítenének a túlsó partra, bár inkább nem is terhelném őket ezzel. Ilyen változásra ugyanis én már nem vágyom. Ha esetleg lenne egy másik életem, akkor talán igen. Így azonban... "Mondd, van-e ott haza még, ahol értik e hexametert is?"
   Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 13
   vazonosito, pitti és bumbayo kedveli ezt.
  2. Hedniskhjertad
   Hedniskhjertad
   Jó Isten itt is ugyanaz az agymosott narratíva érvényesül mint Svédisztánban, elég suicidok ezek ott fent északon....
   bumbayo kedveli ezt.
  3. Ernoe
   Ernoe
   En szivesen utazok és nincs ország, vagy nemzet amelyik ne állna közel a szivemhez. Mindenüt találok valami szeretetre méltot, mindenüt találok kultiválásra érdemeset. Igy volt ez még olyan országokkal is ahol diktatura uralkodott, vagy a klima nem passzolt. Ilyen esetben azt csodáltam, értékeltem, hogy az emberek kitartanak, küzdenek a tulélés érdekében.
   -
   Egy érdekes megfigyelésre tettem nemrég szert, holott nem vagyok zenész. A 60-as években közkedvelté vált Beatles és hasonlo angolnyelvü zenei kultura. Számos ország vezetöje a fejéhez kapott, hogy most mi lesz ha az "ingyom-bingyom-ot" leváltja a "She loves you, yeah, yeah, yeah", meghal a magyar kultura.
   -
   Nemcsak a magyar rádio "ötorai teája" hanem nyugateuropai rádio és televizio hasonlo müsorai is "quotát" akartak bevezetni, a dalok felének hazainak kelett lennie.
   -
   A megfigyelés az 50 év távlatábol, hogy a külföldi zene nem nyomta el egyik nemzet kulturáját sem , söt ellenkezöleg megtermékenyitette, szárnyat adott nekik.
   -
   Ha valami eltünik egy kulturábol annak többnyire megvan a maga oka. Az ostor-csattogtatást lehet müvészi szinten gyakorolni de nem szükséges az érettségi bizonyitványhoz.
   ladybug7spots, setni és gumelig kedveli ezt.
  4. johannsebastian
   johannsebastian
   Ugyan, ugyan. Az iparrá vált könnyűzene ontja magából az ócska selejtet kül- és belföldön egyaránt! Tömegtermelés folyik szárnyak és termékenység nélkül! Biztos vannak ellenpéldák és konkrét alkotói hatások itt ott. Jó lenne hinni persze, hogy a tömegkultúra terjedése - tessék: itt az ok - nem öli el alkotói és befogadói oldalról a minőségre való érzékenységet, de masszívan más a helyzet. És hát... szobrot sem mindig az arra érdemeseknek állítanak.
   bumbayo kedveli ezt.
  5. Ernoe
   Ernoe
   Változott azota valami?
  6. Melitta
   Melitta
   POntosan igy van, sot az osszes nagy slagereket leforditottak magyarra a szoc.evekbe.
   setni kedveli ezt.
  7. Ernoe
   Ernoe
   Nekem nagyon tetszenek a tájszolással, dialektusban énekelt dalok, még akkor is ha nehezen érthetök a gyakorlatlan füllnek. legyen az wienerisch:„I sing a Liad für di und dann fragst du mi, mågst mit mir Daunzn gehn...“ , Bayerisch: „I fahr zum Bodn mitm Radl an d'Isar" - vagy Roma Rapper, mind a legutolso Eurovisio eredményes magyar versenyzöje által elöadott dal. A moderator szerint szinte ugy hangzott mindha a Rap a Roma-nyelvböl jött volna létre.
   gumelig és johannsebastian kedveli ezt.
  8. Ernoe
   Ernoe
   Természetes, hogy van a Norvegiában élöknek "lényeges közös tulajdonságuk" és ez ahogy olvashattad, a tolerancia, a sokféleség, a szolidaritás.
   -
   Az egymás iránti tisztelet, a szerénységröl és irigységröl a viselkedési kodexben, a Jante-törvényben van összefoglalva. Ebböl tanulhatnánk mi magyarok. (utána kell olvasni)
   -
   Norvégiában nincs helye a nagyzolásnak, ha valaki magát jobbnak, okosabbnak tartja mind a másik, állandoan a középpontba akar kerülni az hamar megvetést arat maga körül, nevetségessé teszi magát.
   -
   Ha álltalánositani lehet a fiatalkori barátnöm tulajdonságait akkor mondhatjuk,
   - egy nemzet sem eszik anyi ketchup-ot mind a norvégek;
   - még nem láttam senkit rajtuk kivül belélegezve beszélni;
   - a napot nyugtával dicsérni (nem "jonapotot" mondanak üdvözlésül hanem "köszönet a (mai) napért".
   - Ha üzletember vagy ne probálj meg velük 4 ora után egy meetinget összehozni, mert
   - számukra a munka csak arra jo, hogy megkeressék a hobbyjukhoz a pénzt;
   - természet-imádok, a hétvégi házban se villany se folyoviz....
   - A norvégok mindenkivel tegezödnek, legyen az hajléktalan vagy miniszterelnök.
   - Egyedül a királyt magázzák.
   -
   Erröl jut eszembe az emlitett barátnö nagyon kedves akart lenni egy Budapesti látogatásnál és elkezdte tegezni tört magyarsággal a 94 éves nagynénémet, (végülis félig a családhoz tartozott), mireföl a családom valamenyi tagja lemerevedett.
   -
   Késöbb meg is jegyezték, "Látod milyen neveletlen volt? Alig kináltuk meg a süteménnyel máris vett belölle." A barátnöt meg az zavarta, hogy minek molesztálták öt "Vegyél, egyél!" amikor érthetöen megmondta, hogy nem kér több levest. :)
   Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 13
   vazonosito, setni és gumelig kedveli ezt.
  9. setni
   setni
   Őszinte beszéd,
   tiszteletben tartja a másik ember véleményét.
   Persze fontos a másik véleményének megismerése is, mert ha lesöpröm a porondról attól még az vélemény marad.
  10. Sussi07
   Sussi07
   A norvégok nagyon sokban hasonlitanak a svédekhez.
   A norvég királynak is pont annyi politikai hatalma van, mint a svéd királynak. Semmi. Viszont elvárják tölük, hogy pk legyenek, amit teljesitenek is.
   1. nem tudom mennyi kechup-ot esznek a norvégok. A svédek is imádják.
   2. a svédek is sokszor belélegezve beszélnek....(pl. ja....visszaszivva)
   3. s svéd is ugyanúgy "tack för idag"-al köszön el. (köszönet a mai napért)
   4. a svédek is a munkaidö lejártával eldobják a ceruzát.
   5. a svédek is, mint a dánok tegezödnek mindenkivel, kivéve a királyi családot.
   setni kedveli ezt.
  11. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ha már itt tartunk.... a honfoglalással mi magyarok is bevándorlók voltunk egy szlávok lakta területre... és ha belegondolsz a magyar történelem évszázadaiba, ki mindenkit telepítettek be különböző okokból és ki mindenki tartózkodott itt hosszabb-rövidebb ideig megszállási céllal, miközben közülük sokan integrálódtak, állítható-e, hogy ma Mo-on van genetikailag tisztán magyar ember. (Abba már nem is megyek bele, hogy a honfoglaló törzsek sem voltak homogének.) Ezért nevetséges ez a szájtépős mélymagyar hevület....
   Ami fontos, hogy az itt élők sajátjuknak tartsák/érezzék a magyar kultúrát és nyelvet. Ez utóbbival kapcsolatban mélységesen elszomorít, hogy a magyar lakosság közel 50%-a (függetleül a papíron lévő kézettségétől) funkcionális analfabéta.
   mechi és johannsebastian kedveli ezt.

Megosztás