Lakberendezés, Lakáskultúra, Belsőépítészet

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Tudtad, hogy az otthonod az egyéniséged tükre? Hogy a lakásod híven tükrözi az érdeklődésed, igényeidet, magadról és a világról alkotott képed?
A bennünket körülvevő tárgyak nemcsak „kiszolgálnak”, hanem befolyással vannak a hangulatunkra és a biztonságérzetünkre is. Vannak emberek, akik szinte egész életüket ugyanabban az enteriőrben élik le, mert ragaszkodnak a megszokásaikhoz. Sokan viszont pontosan változó életük lenyomataként alakítják, rendezik át lakókörnyezetüket. Akadnak olyanok is, akiknek annyira fontosak a külsőségek, hogy folyamatosan az adott lakáskultúra divatot követik, és úgy érzik jól magukat.
Nem véletlenül mondják, hogy a lakberendezés valójában ötvözi a pszichológiát, a művészetet, az építészetet, a technikát és a kor divatirányzatait. Ezt a sok mindent összegyúrva azért ne felejtsük el, hogy az otthonunk csak akkor lesz a mi várunk, ha mi jól érezzük magunkat benne.

Szeretnék itt egy kis kuckót kialakítani, ahol mindenki leírhatja véleményét, gondolatait a témáról, vagy különböző lakáskultúra érdekességekkel ismerteti meg a többieket. Praktikus ötletekkel segíthetünk egymásnak, hogy akár saját kezűleg is részt vehessünk a lakásfelújításunkban, lakberendezésünkben.

Legyen a mottó: Célszerűség, Kényelem, Elegancia, Harmónia
 

Csatolások

 • lakberend.jpg
  lakberend.jpg
  40.3 KB · Olvasás: 161
 • mediterran_stilus.jpg
  mediterran_stilus.jpg
  137.3 KB · Olvasás: 162
 • konyha+design.jpg
  konyha+design.jpg
  20.2 KB · Olvasás: 162

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Gondolkodtam, hogyan kezdjek hozzá a témához, hiszen annyira sokrétű és annyira összetett, aztán úgy döntöttem, hogy ott kezdem, ahol én is, a saját lakásom berendezését.

Az első az igény-, és lakóterület felmérése volt. Azért az igény az elsődleges, mert akkoriban csak két szobánk lévén, el kellett döntenem, hogy milyen funkcióknak akarom, hogy megfeleljenek. No, persze igényem lett volna nappalira, hálószobára, gyerekszobára, dolgozószobára… de ez már négy helyiség, nekem pedig csak a fele adatott meg. Így aztán elővettem a ceruzát, a milliméterpapírt, és következhetett a lakás méretének pontos felmérése. Az ötletek már csírájukban megvoltak a fejemben. Tisztán láttam, hogy az adott teret szét kell bontsam. A viszonylag hosszú nagyobbik szobát egy polcrendszerrel kettéválasztottam, így kaptam egy nappalit, ahová a televízió és az ülőgarnitúra került, és kaptam egy kisebb területet, a franciaágynak. A kisebbik szobában ugyanezt nem tudtam az íróasztalnak és a számítógépnek megteremteni, mert a kiságynak, a játékoknak, és a játszásra a térnek meg kellett maradnia. Mégis valahogyan el szerettem volna szeparálni egy dolgozó sarkot, a lehető legkisebb terület felhasználásával. Szó szerint az lett, mert a keskeny íróasztalt úgy fordítottam el, hogy a két fallal egy háromszöget zárjon be. A sarokban megmaradt helyre egy polcot fúrtam fel, az tartotta a monitort, így maximálisan kihasználtam a lehetőségeimet.
Persze sokan most felkapnák a fejüket, hogy micsoda… a gyerekszobába akartam dolgozni? No, igen. Ezért kezdtem azzal az elején, hogy igényfelmérés. A baba még kicsi volt, sokat aludt, én pedig csendes foglalkozást folytattam, könyveltem. Így nyugodtan elfértünk egymás mellett. Idővel persze át kellett volna rendeznünk, de nálunk úgy alakult, hogy az igények növekedésével az anyagi helyzetünk is jó irányba változott, és nagyobb lakásba költözhettünk. Sajnos ez ma már keveseknek adott.
 

Csatolások

 • szines_modern_kis_lakas_03.jpg
  szines_modern_kis_lakas_03.jpg
  64 KB · Olvasás: 147
 • nappalikicsi.jpg
  nappalikicsi.jpg
  40.7 KB · Olvasás: 141
 • polc_08.jpg
  polc_08.jpg
  22.9 KB · Olvasás: 139

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Harmónia

A lakótér berendezéséhez nagyon sok mindent figyelembe kell vennünk, és aszerint összeválogatni a bútorokat, kiegészítőket, vagy megválasztani a falak, burkolatok színeit. Fontos meghatároznunk azt is, hogy milyen stílust szeretnénk követni, még akkor is, ha a pénztárcánk szűkössége esetleg nem teszi lehetővé igényeink teljes kielégítését. A főbb csapásirányt akkor sem árt körvonalazni.

A legfontosabb a kényelmen és célszerűségen kívül, az összhang megteremtése.

Ez akkor sem lehetetlen, ha nem áll módunkban új bútorokat vásárolni, és a régiekkel vagyunk kénytelenek "dolgozni". Ebben az esetben a színekkel, és a kiegészítőkkel tudunk "játszani". Sokszor már az is elég lehet, ha a függöny és sötétítő anyagának színe visszaköszön az ülőgarnitúra, a szőnyeg vagy/és a falak színeiben. Apróságnak tűnik, mégis... egy jól megválasztott díszpárna, falikép is sokat tehet az összkép javításához.


 

Csatolások

 • 76fedae77d99fe9f83a98970c918776f.jpg
  76fedae77d99fe9f83a98970c918776f.jpg
  32.6 KB · Olvasás: 127
 • lakberendezes-lakaskultura (7).jpg
  lakberendezes-lakaskultura (7).jpg
  90.8 KB · Olvasás: 129
 • yellow-1-web-ready.jpg
  yellow-1-web-ready.jpg
  28.8 KB · Olvasás: 131

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
A színválasztás alapjai

Tudjuk, hogy a szín érzelmeket kelt, hangulatokat fejez ki, - mindez a színek együttesére is igaz. A változatos paletták sokrétűbb, gazdagabb fogalomtársításokat indítanak el bennünk, mint egy-egy szín önmagában. A hatás számos szubjektív mozzanattól függ, és élményeinket is magában foglalja. Van azonban néhány fogalomkör, mely nagy valószínűséggel mindenkiben felmerül és többé-kevésbé hasonló színvilágot idéz fel. Az ősi alapélmények könnyen keltenek színes asszociációkat, ezek: az évszakok, égtájak és az őselemek.
Az évszakok színasszociációinak felmérése ismert a szakirodalomban: de tudnunk kell, hogy ezek az adatok “csak“ statisztikai jellegű kapcsolatot mutatnak a színek és a fogalomkörök között. Itt nincsenek egzakt természettudományos magyarázatok. A színek nem “önmaguk“ jelentenek valamit, hanem jelentést tulajdonítunk nekik, és ez különbség! A lakás berendezésénél ez az egyik lépés: kitalálni és megfogalmazni azt a színhangulatot, ami illik ahhoz a térhez, a tevékenységhez, amit ott végzünk, és amelyben szívesen töltenénk az időnket. Nézzünk erre példákat is:

Égtájak

A négy égtájhoz asszociált színekben a napszakok (fények, árnyak) váltakozása összefonódik az égtájakhoz kapcsolódó kultúrák színvilágáról alkotott elképzeléseinkkel.

Észak:

Hideg és árnyékos, tehát sok kék, zöld és szürke. Oldhatjuk ezt a szigorú színvilágot például egy kevés bíborvörössel. Elegáns, komoly összhatást teremthetünk, mely különösen alkalmas az elmélyült szellemi munkára. A matt és tompa-fényű anyagok illenek leginkább az északi színekhez. (1. ábra)

Kelet:

A kelő nap ragyogása és a nagy keleti kultúrák színpompája ötvöződik ebben a palettában. Egy ilyen térben mozgalmas társasági életet képzelhetünk el, a puha-meleg textilek (szőnyegek, párnák) kellemes hátterét teremtik meg a kényelemnek és a baráti vacsoráknak. (2. ábra)

Dél:

A dél színvilága hasonlít a nyáréhoz: harsány, vidám és sok-sok fényt sugároz. Egyszerre tarka és ragyogó, leginkább a gyerekzsivajt kapcsoljuk hozzá, és az önfeledt nyaralást. A déli színeket a csillogó anyagok (üveg, mázas kerámia, plasztik) fejezik ki leghívebben. (3. ábra)
Nyugat:

Racionális, letisztult környezetet képzelünk hozzá. A világos-hűvös kék és a nyugodt zöld elmélyült munkára ösztönöz, az élénkvörös pedig mozgósítja a kreatív energiákat. Rendezett, áttekinthető teret hozhatunk létre ezekkel a színekkel, melyekhez pl. a hűvös tapintású fémek illenek. (4. ábra)
 

Csatolások

 • eszak.gif
  eszak.gif
  1.5 KB · Olvasás: 583
 • kelet.gif
  kelet.gif
  1.5 KB · Olvasás: 580
 • del.gif
  del.gif
  1.5 KB · Olvasás: 578
 • nyugat.gif
  nyugat.gif
  1.5 KB · Olvasás: 575

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
A színválasztás alapjai 2.

Évszakok

Az évszakok színeit saját földrajzi környezetünk és klímánk, vagyis a mérsékelt égöv jelenségei alapján fogalmazzuk meg, és ne az északi tájak vagy a déli tengerek vidékén megszokott színvilágot tekintsük mintának. Akárcsak az égtájakhoz, itt is nagyon jellegzetes fényeket kapcsolhatunk össze a színekkel, és a vegetáció változásának állomásai határozott színvilágot vetítenek elénk. (Az évszakok színasszociációi a napszakokkal is párhuzamba állíthatók, a tavasz megfelel a reggelnek, stb.)

Tavasz:


Napról napra több fény és szín - a virágzó gyümölcsfák és a türkizkék ég pasztell árnyalatai a legkedvesebb természetes színélményeink közé tartoznak. A lakás tereiben a tavaszi színek maguk is ragyognak, könnyű, fiatalos hangulatot teremtenek, és szinte “szétfeszítik“ a teret. (1. ábra)

Nyár:


Magyarországon a nyár ezer színben pompázik. Az évnek ebben a szakában süt a legmeredekebben a nap, ilyenkor legerősebb a fény. Minden szín harsányabb és kontrasztosabb, a fehér szikrázóbb, az árnyék mélyebb, mint más évszakokban. A virágok, gyümölcsök és az azúrkék ég a legfőbb nyári színélményünk. A lakás terében a nyár színei fiatalosak és vidámak, de talán itt a legfontosabb a helyes színegyensúly megtalálása, mert könnyen bántó tarkaságba fordulhatnak. (2. ábra)

Ősz:


Az őszi színek a kényelem és nyugalom színei. A napfény meleg vörösre vált, és ragyogása már csak rövid időre szorítkozik. Érett, “nehéz“, és nagyon barátságos színeket választhatunk például a nappali vagy a háló tereibe. Az őszi árnyalatok szűkítik és védőn zárják be a teret, biztonságot ígérnek. A rusztikus tárgyak és természetes anyagok mind az ősz színeit hordozzák. (3. ábra)

Tél:


Nálunk a telet kékes, ködös, derengő színek jellemzik. A hideg kéket és zöldet a halványlila melegíti, és a karácsonyi fenyő mélyzöldje élénkíti. (4. ábra)
(forrás: Internet) 

Csatolások

 • tel.gif
  tel.gif
  1.5 KB · Olvasás: 491
 • osz.gif
  osz.gif
  1.5 KB · Olvasás: 491
 • nyar.gif
  nyar.gif
  1.5 KB · Olvasás: 489
 • tavasz.gif
  tavasz.gif
  1.5 KB · Olvasás: 491

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
A hálószoba 1.

A színek csoportjának meghatározása után szét kell bontanunk azokat, hiszen nem lehet azonos színű vagy árnyalatú minden, mert könnyen egyhangú és unalmas lesz a szoba.
A kontrasztokat nem kell kerülni, csak tudatosan használni. A nyugtató pasztellszínek a legelőnyösebbek, de szerencsésebb - a stílus szerint természetesen - meleg árnyalatokat kombinálni, hiszen nemcsak az éjszakai álmunknak kell hogy kedvezzen, hanem a romantikának is. :)

Kezdjük tehát a hálószobával.

Jellegénél fogva a legfontosabb bútorzata, az ágy, ezért annak stílusa határozza majd meg a kiegészítőket. Törekedjünk arra, hogy a központi szerepét ne veszítse el. Ne tömjük tele más olyan bútordarabbal, amelyek elvonják a figyelmet és a teret a hálószoba funkciójától. Öltözőasztalka, éjjeli szekrény, relax-fotel, esetleg gardróbszekrény... ezek még természetesen beleférnek, de ide ne tegyünk be íróasztalt, számítógépet, még akkor sem, ha a lakás kis alapterületét így szeretnénk maximálisan kihasználni.
A kiegészítőkkel is csínján bánjunk. A falakra ne aggassunk sok képet, elég egy is, amelyik viszont szervesen hozzájárul a színek, a tér hangulatához. A lényeg itt is az összhang. A harmónia megtalálása ebben a szobában a legfontosabb.
 

Csatolások

 • 20051010-kikah2.jpg
  20051010-kikah2.jpg
  46.8 KB · Olvasás: 129
 • halo-szines.jpg
  halo-szines.jpg
  76.5 KB · Olvasás: 121
 • haloszoba.jpg
  haloszoba.jpg
  25.9 KB · Olvasás: 128

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
A hálószoba 2.

Ahogy minden más területén az életnek, az inspiratív információ áradat a lakáskultúra témakörét is erősen érintette. A tervezők és készítők fantáziájának az anyag és a technika lassan nem állít gátat. A régebbi korok lakberendezésében is beszélhettünk divatkövetésről, de elsődlegesen a kényelem volt a legfontosabb. Mára ez egy kicsit átlendült a szépérzék oldalára. Természetesen a kényelem most sem elhanyagolható, mégis az esztétika, a látványosság felé mozdultak a stílusirányzatok.
Persze ez nem rossz... sőt.
A hálószoba, - mint azt már előzőleg említettem - a lakás egyik meghatározó része. A pihenés és egyben az intimitás lakhelye. Aki ezt a szobát pusztán a látványra, a divatirányzatok feltétlen követésére építi, nem fogja jól érezni magát benne. Bármely helység "elbírja" az extremítást, a hálószoba hangulata megsínyli azt. A berendezésnek mindenkor követnie kellene használójának jellemét, világnézetét, érzelmeit. A kor nem függvénye annak, hogy milyen lakásban, és milyen bútorok között élünk, hiszen egyénenként változik az ízlésünk is, mégis sok esetben rányomja bélyegét a lakókörnyezetre. A stílusok sokszínűsége viszont elősegíti és megkönnyíti a választást, már csak a kiegészítőket kell hozzájuk ügyesen megtalálni és kreatívan használni.
 

Csatolások

 • doors_haloszoba_3_.jpg
  doors_haloszoba_3_.jpg
  56.5 KB · Olvasás: 135
 • IH0508-59_resize.jpg
  IH0508-59_resize.jpg
  64.9 KB · Olvasás: 126
 • kulonleges_haloszoba-00047731-háló.jpg
  kulonleges_haloszoba-00047731-háló.jpg
  60.8 KB · Olvasás: 152

Kiss Ida

Charcharodon
Állandó Tag
Nagyon jó a színpaletta! Kiegészíteném azzal, hogy a szubjektív hőérzetet is érdemes tekintetbe venni. Új lakásba költöztünk, az én szobám keleti fekvésű, a nap nagyobb részében nincs közvetlen napfény. A falak színe nagyon elegáns, hűvös kékesszürke volt. Két évig haboztam, hogy átfessem-e, mert csodaszép volt. De annyira fáztam télen (itt mediterrán klíma van, és nincs központi fűtés), hogy végül sárgára festettem a falakat. Kicsit olyan, mintha egy tojássárgája közepén ülnék, cseppet sem elegáns, viszont tény, hogy kevésbé fázom!
 

RixavanDerMaat

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok, de jo hogy van ez a lakberendezeses topic, volna is egy aktualis kerdesem.

Par hete az a megtiszteltetes ert, hogy egy baratomtol ajandekba kaptam ket kisebb, blondelkeretes barokk csendeletet, nem ertekesek, kopottasak is, nem is valami neves festotol szarmazo cuccok, de nagyon szepek, hangulatosak, nem giccsesek.

Azota nem talalok helyet nekik a lakasban, pedig amugy eleg kreativ volnek, de ezek szerint megsem...nincs otletem, hogy egy modern, fiatalos (de nem minimal) kek-zold-fekete-feher alapu lakasban hogy lehetne elhelyezni az aranyszinu blondeles kepeket, hogy zavaro se legyen, de azert a lakasbol ne is csinaljon hasznalhatatlan muzeumot?

Van valakinek esetleg otlet?
 

GIGI

Állandó Tag
Állandó Tag
tippem: a haloszobaba pl. a ket ejjelszekreny fole 1-1-et?
szep az blondell aranykeret, de modern lakasba siman le lehet fujni feherre, es maris tobb a felhasznalasi lehetoseg (nem kell szeszedni a kepet, csak leszigszalagozni az uveget korbe);
de ha nem nagyok, egy szep furdoszobaba egymas ala teve, vagy az eloszobaba egymas ala (ha magas az eloszoba) vagy egymas melle (ha hosszu az eloszoba)...
mint csendelet "hagyomanyosan" etkezobe valok, vagy konyhaba, de ez a "szabaly" mar a multte szerintem.

Nagyon jó a színpaletta! Kiegészíteném azzal, hogy a szubjektív hőérzetet is érdemes tekintetbe venni. Új lakásba költöztünk, az én szobám keleti fekvésű, a nap nagyobb részében nincs közvetlen napfény. A falak színe nagyon elegáns, hűvös kékesszürke volt. Két évig haboztam, hogy átfessem-e, mert csodaszép volt. De annyira fáztam télen (itt mediterrán klíma van, és nincs központi fűtés), hogy végül sárgára festettem a falakat. Kicsit olyan, mintha egy tojássárgája közepén ülnék, cseppet sem elegáns, viszont tény, hogy kevésbé fázom!

ha zavar a "tojassargaja" lehetne ciffrazni ;)
mi csinaltuk a gyerekszobaban, hogy egy ludtollat belemartva bordo festekbe, azzal V-alakot huztunk (mint mikor a madarak repuleset imitaljak festmenyeken), a V-alak kicsit megfolyt, es ettol lett "nem tul szabalyos" az egesz, es nagyon jol mutatott... es a sarga rogton meg melegebb lett a bordotol:
az mellett aki szeretne "melegszinu" szobat, de a sargatol huzodik, ajanlom "melegen" a terrakottat. gyonyoru szin, es szinte minden fajta szinu butorhoz nagyon jol megy (feherhez, feketehez, barnahoz -a mahagonit a bordosaga miatt talan nem-, es a natur vagy tolgy szinekhez is pompas!) es ha a kiegeszitoszintkent betesszuk hozza a turkizkeket - parna, nippek, pled, stb. - igazi mediterranos hangulat lesz :jo:
 

RixavanDerMaat

Állandó Tag
Állandó Tag
Koszi az otleteket :) Gigi ez a blondelkeret atfestes igazan megmozgatta az alkotoi fantaziamat, tenyleg. Vegulis miert kellene aranynak lennie, mert ugy vagyunk szokva, hogy az arany altalaban?

Egyebkent ma megerintett a muzsa, hehe, szoval azt talaltam ki, hogy marad az agy a fo helyen, a fal egyik felen falfestmeny, majd ezt bordurrel ferden elvalasztva kicsit szurrealis modon a feher falra meghokkentoen kirakva sregen a ket kep - merugye miert lenne egyszeru, az egyik fekvoskep a masik allos.

Nekilattam, eddig nagyon tetszik, majd beszamolok rola. :)
 

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
A konyha 1.
Az emberré válás egyik feltétele biztos, hogy az a tevékenység lehetett, amikor az őseink a természetből megszerzett táplálékból ételt készítettek. Ez a tevékenység mára művészetté formálódott, melyet szakácsművészetnek neveznek. E művészet tárgya a nyers táplálék, eszköze a különféle főzőeszközök, és felszerelések, míg művelője a szakács, helye pedig a konyha.
A XX. sz. végére a konyha berendezése a lakberendezés kiemelt témaköre lett. Talán ebből is adódik, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítunk a konyha kiépítésére és berendezésére. Nem ritka ma már, ha egy jól felszerelt konyha berendezése többe kerül, mint a ház más helyiségeinek berendezése.
Helytől függően a konyha legyen lakóhelyiség is, a család találkozóhelye, de alkalmi vendég leültetésére is legyen alkalmas, és az sem hátrány, ha a családtagok a hazavitt munkájukat, vagy a gyerekek az iskolai feladatukat úgy tudják elvégezni, hogy a főzéssel foglalkozó házastárs a munka megszakítása nélkül tudjon segíteni vagy kommunikálni a családtagjaival. Így a főzés családi esemény és nem második munkahelye a ház asszonyának vagy urának. A konyha mivel a lakásban egy ipari létesítmény, meghatározott technológiai sorrend következetes betartását igényli. Általában egy kényelmes konyha a hűtőszekrénnyel kezdődik majd egy előkészítő munkalappal folytatódik. Ezután következik a mosogató, mely az igények szerint kerül kiválasztásra. Ezután ismét célszerű a munkahelynek egy bizonyos felületet szabadon hagyni, melyet egy sütő - főző berendezés elhelyezése kövessen. Ezután a tálalásnak kell a hely. Ehhez ismét olyan rakodófelületre van szükség, mely az elkészült ételek tárolására elegendő helyet biztosít.
 

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
A konyha 2.

Itt a méret is fontos! :)

A konyha méretezése az ergonómiában tanultak szerint kerüljön kialakításra. Se túl szűk, se túlméretezett ne legyen, mert a konyha nem sétatér. Vegyük figyelembe, hogy a leggyakrabban használt berendezések úgy, mint hűtőszekrény, mosogató, vagy főzőlapos sütő, lehetőleg a legrövidebb úton legyen megközelíthető, és egy átlagos sütés-főzés esetén a legoptimálisabb sorrendben kövessék egymást. (pl. tűzhely mellé ne kerüljön mosogató, vagy hűtőszekrény)
Minden konyha rendelkezzen, ha lehet természetes megvilágítással. A természetes fény többnyire a tájolástól és az ablak méretétől függ, de ettől függetlenül, a munkavégzés közben szükség van helyi lámpafényre, és esti általános mesterséges világításra, mely lehet közvetlen vagy közvetett fényforrás. A munkavégzéshez szükséges világítás legyen vonalizzós a fölső akasztós szekrény aljára szerelve oly módon, hogy a szemünkbe közvetlen ne világítson. Az általános, vagy mennyezeti világítás, ha közvetlen, legyen mennyezetbe süllyesztett halogénlámpa, ha közvetett, akkor a fölső szekrény díszpárkányzata által takart mennyezetre irányított reflektorozó világítást adó lámpatest.
Az. un. Amerikai-konyha, vagy étkező-konyha esetén fontos, hogy a szekrények és az étkező garnitúra színben és stílusban hasonló legyen, hiszen a praktikusság nem mehet az összhang rovására.
Egyre azért ügyeljünk, hogy a konyha, - mint már említettem - a lakás ipari övezete is egyben, ezért berendezése, megvilágítása, fokozott figyelmet igényel.

 

Csatolások

 • 2010-09-23_112951.jpg
  2010-09-23_112951.jpg
  65.1 KB · Olvasás: 126
 • konyhabútor_vegyes_3k.jpg
  konyhabútor_vegyes_3k.jpg
  78.1 KB · Olvasás: 123
 • konyha_minta6.jpg
  konyha_minta6.jpg
  156.5 KB · Olvasás: 134

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Gyerekszobáról általánosságban


omring.jpg

Ezt a szobát célszerűen és hosszú távra berendezni nem könnyű feladat, hiszen a gyerekszoba máshoz nem hasonlítható, önálló, zárt világ, ahol a gyerekek a napjuk nagy részét töltik. Fontos, hogy egyéniségéhez illő és életkori sajátosságaihoz igazodó birodalmat alakítsunk ki gyermekünk számára, amely egyaránt alkalmas a nyugalmas kikapcsolódásra, az elmélyült tanulásra, és az önfeledt játékra, úgy, hogy közben az egyes tevékenységek élesen nem váljanak el egymástól. A szoba berendezése éppen ezért nagyfokú praktikusságot igényel strapabíró felületekkel, hatékony tároló helyekkel, még akkor is, ha nem a legtágasabb helyisége a lakásnak. A legfontosabb ebben a szobában, hogy a bútorok, a színek, a dekorációk, és a játszófelület az életkori sajátosságokhoz igazodjon, ami a gyerekek mozgásigényét és egészséges fejlődését szolgálja.
Arra mindenképpen számítanunk kell, hogy amíg eléri a nagykorúságot, számos esetben kell átalakítanunk a lakókörnyezetét. Az évei számától függően a legszerencsésebb, ha legalább 3-4-szer tudunk "frissíteni" a szoba berendezésén, a dekoráción, esetleg a falak színein is.

A következőkben a különböző korosztályok gyerekszobáiról lesz szó, pár ötlettel kiegészítve, és képekkel bemutatva néhány variációt.
1. Bébi- és kisgyermekkor, 2. Óvodáskor, 3. Kisiskoláskor, 4. Kamaszkor)
 

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Bébiszoba 1.

[FONT=&quot]
dect_mom_baby.jpg

[/FONT]​

Az újszülöttek és a csecsemők napjaik nagy részét alvással töltik, kiemelten fontos, hogy békés, kellemes környezetet teremtsünk a szobájukban, ezzel is biztosítva az fejlődésükhöz elengedhetetlenül szükséges nyugalmat. A babaszoba megfelelő kialakítása nagy lakberendezési kihívás, sok szempontot kell figyelembe venni. Egyfelől a babát itt érik majd az első és legfontosabb benyomások, az őt körülvevő környezet hatással lesz személyiségének fejlődésére is. Minden kép a falon, a függöny, a tapéta színe befolyásolja a baba közérzetét és esztétikai érzékének alakulását is. A gyermeknek megnyugtató, biztonságos környezetet kell kialakítani, de nem elhanyagolható szempont az anyuka kényelme sem. Egy fotel, nagyobb szoba esetén egy kanapé elhelyezése a babaszobában, közel a rácsos kiságyhoz megadja azt a szükséges kényelmi pluszt, ami pl. a szoptatás, etetés intim pillanataihoz feltétlenül szükséges. Mivel az első 6 hétben a babák csak közelre, kb. arasznyira látnak élesen, ne zsúfoljuk tele az ágyukat, polcaikat játékokkal, mert az ijesztő lehet számukra. A kevesebb néha több elvét követve, fokozatosan díszítsük, gazdagítsuk birodalmukat, hogy legyen idejük megszokni az újonnan érkező játékokat. A bútorok ne legyenek élénk színűek, mintázottak, mert azok fokozzák a zsúfoltság érzetét. Inkább a kiegészítők, játékok legyenek vidám színűek.
A babaszobán belül a kiságy elhelyezése a legfontosabb, hiszen hatással van az alvási szokásokra. Ezért fontos, hogy a kiságy ne külső falon helyezkedjen el, mivel télen nagyon hideg lehet, nyáron pedig nem tud éjszaka kellőképpen lehűlni. Ne helyezzük a babaágyat fej vagy láb irányban az ajtóval szemben. Optimális esetben a kicsi szépen kilát belőle az ablakok vagy az ajtó irányában. Az újszülött számára a legfontosabb a nyugalom, egyenletes meleg és fényviszonyok. Éppen ezért ne tegyük a babágyat huzatos helyre, fűtés vagy ablak közelébe.
[FONT=&quot]
[/FONT]
 

Csatolások

 • 1264190134.9705.jpg
  1264190134.9705.jpg
  41.2 KB · Olvasás: 88
 • baby-bedroom-design-1.jpg
  baby-bedroom-design-1.jpg
  108.4 KB · Olvasás: 87
 • Baby-Nursery-Interior-Design.jpg
  Baby-Nursery-Interior-Design.jpg
  33.2 KB · Olvasás: 86

September

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok, örülök, hogy ezzel a témával foglalkoztok. Tudnátok esetleg szakkönyveket, tankönyveket ajánlani dekoratôr, lakberendezô "autodidakta" képzéshez. Èrdekel nagyon a téma, és mielôtt elkezdenék egy tanfolyamot, szívesen felkészülnék egyedül. Elôre is köszönöm!
 

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag

Ma már nagyon sok belsőépítészettel foglalkozó szakkönyv megtalálható a könyvesboltokban, és talán a könyvtárakban is. Én szermély szerint Terence Conran könyveit találtam eddig a legkevésbé elvontnak, ill. ő állt legközelebb azokhoz, akik még nem a szakmában tevékenykednek, de érdeklődnek a téma iránt.
 

RixavanDerMaat

Állandó Tag
Állandó Tag
Tud valaki olyan megoldasokat, ahol a kenyelmes, modern, de semmikepp nem minimal stilust otvozzuk a barokkos regiesseggel, nem lesz sem zavaro, sem pedig ormotlan giccses okadek?

Utobbira egy pelda, komolyan, ki vetemedik ilyenre, akinek cseppnyi stiluserzeke, muveltsege van, ismeretekkel is rendelkezik az epiteszeti stilusokrol, az igy nem rendez be lakast:

B2199016.jpg
 

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Barokk és a modern stílus ötvözése

013.jpg


Barokk stílus - Királyi pompa

Királyi pompára, bársonyra, aranyra és kristályra áhítozik újabban az, aki követi a lakberendezési trendeket, bár ez néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt. A barokk teljes pompájában visszatért egy időre, persze kissé modernizált változatban, párban a minimál stílussal.
A mai modern lakberendezés újból felfedezte a burjánzó barokk vonzerejét és az alapjellemzőket megtartva, de kissé átértelmezve építette be a kortárs designba. Manapság leggyakrabban a minimál stílussal keverik, hogy a barokk érzelmességével, a drapériák és kristálycsillárok fantasztikus látványával lágyítsák, otthonosabbá tegyék a minimál kiüresített, néha ipari jellegét, mert szinte minden enteriőr elvisel, sőt a mai belsőépítészek szerint talán inkább megkíván egy-egy látványosabb elemet.
A barokk a színpadiasságot, a túldíszítettséget részesíti előnyben az egyszerűséggel és praktikummal szemben, a változatosságot az egységességgel szemben és a reprezentativitást a visszafogottsággal szemben. Így válnak uralkodóvá a nagy virágmintás tapéták, az arany, ezüst, lila színvilág, a mélységekbe húzó fekete és bordó, a terjedelmesebb bútordarabok, a stukkók változatos világa, a burjánzó, dinamikus felületek és változatos anyaghasználat. A barokk nem csak egy művészeti irányzat, hanem egy életérzés is, amit a tárgyak híven tükröznek. Az életörömet, a vidámságot, a játékosságot és az értelmetlenség szépségét hirdető gondolkodásmód, pedig ma ismét egyre közelebb áll az emberekhez. Ma már szinte természetes az, hogy egyetlen stílusirányzat sem ural önmagában egy teret, hanem több, akár első pillantásra összeférhetetlennek tűnő elem alkot új egységet, kellemes eklektikát.
(forrás: internet)

A véleményem a stílusok keverésével kapcsolatban az, hogy csak azokat lehet és szabad ötvözni, amelyek engedik egymásba ágyazni a stílusjegyeiket. A barokk annyira túlburjánzó, hogy más, erőteljesebb irányzattal káoszt eredményez esztétikailag. Próbáltam magamban végigzongorázni, hogy mivel tudnám még párosítani, de a modern egyszerűsége viseli el talán a legjobban, de nem csak a barokkot, hanem minden egyéb enteriőrt is. Szerintem jönnek még vissza más irányzatok is, mert ahogy látom, nincs már új a nap alatt, mindig visszanyúlunk a régmúltba, minden területen.


 

Csatolások

 • barokk-butor-modern-csavarral-modani-06.jpg
  barokk-butor-modern-csavarral-modani-06.jpg
  37.9 KB · Olvasás: 88
 • barokk-butor-modern-csavarral-modani-01.jpg
  barokk-butor-modern-csavarral-modani-01.jpg
  43.7 KB · Olvasás: 88
 • barokkX1.jpg
  barokkX1.jpg
  112.5 KB · Olvasás: 86

ABandi66

Állandó Tag
Állandó Tag
GJodie,

Én is dicsérni és köszönni tudom, hogy egy ilyen topikot indítottál.
Kérdésem: mennyire befolyásolja az energiatakarékosság a lakásunk berendezését?
 
Oldal tetejére