Lakberendezés, Lakáskultúra, Belsőépítészet

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Energiatakarékosság

Kérdésem: mennyire befolyásolja az energiatakarékosság a lakásunk berendezését?

Sajnos én nem vagyok ezen a területen túlságosan járatos, de találtam egy egészen jó cikket az interneten, ezt szívesen megosztom veletek. Egyébként magával a berendezési tárgyakkal csak kis mértékben tudunk energiát megtakarítani, elsősorban természetesen a világítással, a hőszigeteléssel, (a nyílászáróknál is) napkollektorral, egy jól felépített kandallóval, vagy a konyhában a szelektív hulladékgyűjtéssel, bár az már egy globálisabb feladat része.

"Manapság a környezetvédelem és az energiatakarékosság a lakáskultúra részeként kell, hogy megjelenjen otthonunkban. Földünk, a levegő oly mértékben szennyezett, hogy a jövő nemzedék, gyermekeink, unokáink érdekében oda kell figyelni minden háztartásnak a környezetvédelemre, és takarékosságra, energiatakarékosságra. Kezdjük, az energiatakarékossággal. Felújítás, építkezés alkalmával, érdemes a villanyhálózatot úgy kiépíteni, hogy amikor nem tartózkodunk otthon, egy kapcsolással áramtalanítsuk azokat a berendezéseket, amik akkor is vesznek fel áramot, ha ki vannak kapcsolva. Ilyen a TV, videó, DVD lejátszó, HIFI berendezés, stb. A mai napig a háztartások 90%-a a hagyományos égőket használja, pedig rendkívül nagy energia-megtakarítást jelent az energiatakarékos égők használata. Tapasztalatok szerint, ezek az új típusú égők 75-95%-kal kevesebb áramot használnak, teljesítményük viszont azonos a hagyományos izzókéval, nem beszélve arról, hogy élettartamuk sokkal hosszabb. Minden hagyományos égőtípusnak megfelelőt lehet kapni az üzletekben, minden foglalatba és lámpába, még halogén és reflektor kivitelben is! Nem csak pénztárcánknak takarékoskodunk ezzel, hanem környezetünknek is.
A másik nagy energiapazarlás otthonainkban a fűtés. A hagyományos fűtésrendszerek és építkezési szokások nyomán, az fűtési energia minimum 75%-a elszáll a kéményen keresztül! Hihetetlen magasságokba emelkedett az utóbbi években a gáz ára, s a legtöbb háztartás semmit nem tesz ellene, csak befizetik a számlát, a csekket. Nem véletlen, hogy egyre többet hallunk a megújuló energiáról, az alternatív fűtésrendszerről, a kondenzációs kazánról, a napkollektorokról, a szélenergia hasznosításról, a geotermikus energiáról és a geotermikus fűtésrendszerről. Ezek az új, energiatakarékos és környezetbarát berendezések önmagukban nem nagyon hatékonyak, mivel viszonylag alacsony hőfokon képesek működni. Szükség van szigetelésre, a falak külső hőszigetelésére és a jól szigetelő nyílászárók használatára. Nem túl régi fűtésrendszernek számít a falfűtés és a mennyezetfűtés, de az alacsony hőfokon üzemelő berendezésekhez ez a megfelelő mód. Nincs káros hatása az egészségre, mint a padlófűtésnek, de messze a legolcsóbb megoldás is, hiszen télen fűt, nyáron pedig klimatizál, nincs szükség klímaberendezésekre.
A falfűtés és a mennyezetfűtés olyan fantasztikus megoldást jelent a lakberendezésben, hogy a lakberendező ennél jobbat nem tud ajánlani. Nincsenek csövek, nincsenek radiátorok, nincs mit takargatni, gyönyörű sima falfelületek vannak, amik fűtenek is. A lakberendezők álma valósult meg ezzel, lakáskultúránk az energiatakarékosság és környezetvédelem érdekében nagy lépést tett előre."

GEOTERMIKUS, ALTERNATÍV ÉS ENERGIATAKARÉKOS RENDSZEREK
1189871963138-00001541-nullafutesuhaz.jpg fenyforrasok__energiatakarekossag-00001617-radium.jpg passzivhaz1.jpg
 

catinthehat

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon jó a színpaletta! Kiegészíteném azzal, hogy a szubjektív hőérzetet is érdemes tekintetbe venni. Új lakásba költöztünk, az én szobám keleti fekvésű, a nap nagyobb részében nincs közvetlen napfény. A falak színe nagyon elegáns, hűvös kékesszürke volt. Két évig haboztam, hogy átfessem-e, mert csodaszép volt. De annyira fáztam télen (itt mediterrán klíma van, és nincs központi fűtés), hogy végül sárgára festettem a falakat. Kicsit olyan, mintha egy tojássárgája közepén ülnék, cseppet sem elegáns, viszont tény, hogy kevésbé fázom!

ez nagyon érdekes Ida! én magam nem szeretem a sárga színt, ruhában például tudom, hogy nem érzem jól magam és nem is áll jól nekem. viszont már több helyen is sárga falú szobában laktam és mindannyiszor nagyon szerettem. meleg, otthonos és napfényes érzést kelt. este hangulatvilágításban is jól érzem magam.
 

balazs123456

Állandó Tag
Állandó Tag
Kialakítás valóban sok mindentől függ:
- az új otthont berendezve vesszük meg
- részben berendezve
- üresen

Ha üresen akkor
- meglévő bútorokkal próbáljuk berendezni
- nulláról indulunk
Az biztos hogy egy szépen berendezett otthonos és szívesen tartózkodunk benne.
Ami a fantáziánktól, időnktől és pénztárcánktól függ. Na és persze ízlésünktől.
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Csillár kémcsövekből
Nemrégiben - böngészés közben - találtam az alábbi remek ötletre.
Kis kézügyességgel és némi beruházással akár házilag is bárki elkészítheti.
És hogy mennyi mindent lehet kihozni belőle ?
A határt csak a fantázia szabhatja meg....

KÉPEK

lámpája elsőre úgy néz ki, mint egy kristálycsillár, pedig a kristálynál sokkal hétköznapibb – már akinek – és egyszerűbb anyag felhasználásával készült: a furnérlemez karimában apró kémcsövek csücsülnek.
A Maria S. C. csillár nemcsak az újrahasznosítást teszi lehetővé, de teret enged a felhasználó kreatív énjének is.

il_170x135.351686083.jpg


Chandelier%20Image%202.jpg


A kis kémcsöveket feltölthetjük színes folyadékokkal, de akár virágokkal is feldíszíthetjük a csillárt, a választás csak rajtunk áll.
Nem is csoda, Jurek kísérletezésre hívja az embert lámpájával. A név is erre utal, a kémcsövekből álló csillár Maria Skłodowska-Curie fizikai és kémiai Nobel-díjas tudós nevét, pontosabban monogramját viseli. Vagyis a Maria S. C. lámpával kedvünkre kísérletezhetünk, egy kis változatosságot csempészve a mindennapokba.

[HIDE-THANKS]http://www.thisiscolossal.com/2013/02/test-tube-chandeliers-by-pani-jurek/[/HIDE-THANKS]
 
Sziasztok!
Én most fogok neki egy nagy felújításnak.A konyha,nappali,és étkező egy légtérbe kerül.Kicsit gondba vagyok,hogy milyen padlóburkolatot válasszak.Neten leltem rá a Magic Floor nevű dologra.Van Valakinek ezzel kapcsolatban némi infója,esetleg tapasztalata?
Megköszönném ha megosztaná velem!!!
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
18 titkos szoba a lakásban, amitől leesik az állad

Gyerekként ki ne gondolt volna arra, hogy a kinyitott szekrénybe bemászva talál ott egy ajtót, ami egy titkos helyre vezet. Ami csak az övé. A szerencsésebbek felnőttként kiélhetik ezt a vágyukat, vagy éppen beteljesíthetik gyermekük kívánságát. Mutatunk számos megoldást, ahogy ezt meg lehet oldani. Kommentben pedig szavazzatok, melyik volt a legjobb!


Rejtekhely a lépcső alatt
A szekrényben
A falba építve. Ez is különleges megoldás


A fal után jön csak a lépcső


Fel kell hajtani a lépcsőt
Egy szekrényben aludni?


Titkos lejáró a konyhaszekrény alatt. Cool.


Újabb lépcsős megoldás, talán ez a legjobb.


Ötletes megoldás a tükörbe belépni!
Új világ tárul ki, egyetlen gombnyomásra
Nyugodt órákat biztosít a bor mögötti szoba

 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Konténerben él, nem is akármilyenben

Mutattunk már nektek sárból készült házat és utánfutót is, ami azért jó, mert bárhol lakhat benne az ember. de olyat is láthattatok, hogy víztoronyban él valaki. Na, itt van most egy újabb megoldás. Néhány négyzetméter az egész, de van itt minden, ami kell. Még a tető is ki van használva.

Az imgur egyik felhasználója töltötte fel ezt az átalakított konténert. Hát persze, hogy lakássá. Így elsőre azt mondjuk, beköltöznénk. Főleg, ha ilyen kert is jár hozzá!

 

GJodie

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Nekem túl rideg... nem szívesen laknék ilyen enteriőrben, de az biztos, hogy rá sem lehet ismerni a panelre :)
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Vonatban lakik, de nehéz elképzelni, hogyan!

Vonatban élni? Folyamatosan? Merész ötletnek tűnik.
A képeken látható vonat Essexben, Montanában található. Nagyon jól fel van szerelve, még kandalló is van bent, hogy véletlenül se fázzon az, aki elnyújtózik azon a királyi méretű ágyon. Ha a részleteket megnézzük látszik, hogy a fürdőszobát sem csapták össze, a padló tartós, szép és biztosan nem olcsó, ellenben tökéletes szállást nyújt a lakás tulajdonosának.

 

Nicore

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok, örülök, hogy ezzel a témával foglalkoztok. Tudnátok esetleg szakkönyveket, tankönyveket ajánlani dekoratôr, lakberendezô "autodidakta" képzéshez. Èrdekel nagyon a téma, és mielôtt elkezdenék egy tanfolyamot, szívesen felkészülnék egyedül. Elôre is köszönöm!


Sziasztok, engem is érdekelne, hogy milyen könyveket tudtok ajánlani a belsőépítészettel, lakberendezéssel kapcsolatosan.
Előre is köszönöm.
 

Kaszazsu

Állandó Tag
Állandó Tag
nappali könyvespolccal.png lakótér a bejárat felöl.png Kedves GJodie! Nem is értem, miért nem vettem eddig észre ezt a színvonalas topikot? Nagyon élveztem, hogy a belsőépítészetről ilyen összefoglaló,gazdag képanyaggal alátámasztott munkát találtam! Nyugdíjasként beszereztem egy ArchLine építész és belsőépítész programot, azzal játszadozom. (eső után köpönyeg) Azt hiszem, az írásaidat átgondolva még pár jó ötletem jöhet! Mellékelek pár képet a férjem által babaszobáknak minősített teveimből.
 

Csatolások

  • Örhely étkezö3.bmp
    1.3 MB · Olvasás: 14
  • álmennyezet 1.bmp
    1.3 MB · Olvasás: 18
Oldal tetejére