Lebetonozott Római-part? Előbb nézze meg, hogy fogják meg a Dunát más nagyvárosok

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 18.

Melitta - 2017 Október 18, 03:50
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Egyet elárulhatunk, sehol sem fakivágással. De Budapesten is van egy hely, ahol remekül megoldották az árvíz elleni védekezést – kitalálja, melyik ez?

  Nem kell a „hanyatló Nyugatra” menni, a környező országokban, sőt egykor még Budapesten is tudták, az árvizek ellen nem az a megoldás, ha a folyóhoz legközelebb minél magasabb és erősebb gátat építünk.

  A városlakók által leginkább kedvelt folyópartokat mindig zöld, természetközeli hullámterekben, és nem simára betonozott partfalak mentén találjuk. És igen, ezeket rendre elöntik az árvizek – itt persze nem épültek üdülőnek álcázott lakóparkok a veszélyeztetett szakaszokon, így nem is történik tragédia. Közvetlenül a part mentén ugyanis megtanultak együtt élni a folyóval, attól távolabb pedig mindig található egy biztonságos árvízi védvonal, amely garantálja a lakott területek védelmét.

  A szállodák és lakóparkok jelenlétét leszámítva ugyanilyen tulajdonságokkal rendelkezik a budapesti Római-part is: besorolása hullámtér és üdülőövezet, azaz a folyó évente többször is elöntheti, nem véletlen, hogy hivatalosan csak üdülőket lehet ide építeni, lakóingatlanokat nem. Az árvízi védvonal itt is a parttól beljebb, a Nánási–Királyok útja nyomvonalán áll – igaz, ez nem elég biztonságos, ezért fejlesztésre szorul.

  [​IMG]
  © MTI / Máthé Zoltán
  A budapesti városvezetés ennek ellenére éppen az ártéri part letarolására készül, hogy megvédjék a hullámtérbe építkezett ingatlantulajdonosok házait. Tarlós István főpolgármester árvízvédelmi kérdésnek állítja be a Római-part ügyét, és 55 ezer óbudai biztonságát emlegeti – miközben az ő védelmüket a Nánási úti védmű megerősítése is garantálná. Öt példát mutatunk arra, hogyan kezelik az árvizeket Bécs, Pozsony, Belgrád, Drezda és Budapest Római-partéhoz hasonló adottságú folyópartjain.

  Donauinsel, Bécs

  Bécsben éppen az ellenkezője történt, mint Budapesten: ahelyett, hogy az árvizek elleni védekezés (állítólagos) érdekében legyalulnák a város egyik utolsó természetes folyópartját, az árvízi védekezés segítésére létrehoztak egy hatalmas mesterséges szigetet a Duna közepén, amelyet rekreációs célokra hasznosítottak. Bécsben a ’70-es években a korábbi ártér helyén egy új folyóágat alakítottak ki, kiszélesítették és kimélyítették a meder vonalát, lényegesen megnövelve a Duna áteresztő kapacitását árvizek idejére. A felhalmozódó földből pedig létrehoztak egy hatalmas mesterséges szigetet a Duna közepén. Ez lett a Donauinsel, amelyet 1988-as elkészülte után szabadidős területté alakítottak: sétányok, kerékpárutak, sőt, fürdőhelyek is találhatók itt. A Dunát az Új-Dunától elválasztó sziget maga is hullámtér, azaz a nagyobb árvizek elöntik, de ez egyáltalán nem zavarja a bécsieket, hiszen éppen az árvizek hívták életre egyik legkedveltebb kikapcsolódási felületüket.


  Petržalka, Pozsony

  Petržalka a szlovák főváros kisebbik, a Duna túloldalára eső fele. Ha átsétálunk a belvárosból az SNP hídon, és lemegyünk a Duna-partra, rendkívül kellemes folyóparti részt találunk itt, sétánnyal, természetes Duna-parttal. És a szlovákok ki is használják: itt nyílt meg a Magio Pláž nevű kültéri vendéglátóhely is, ahol nagy homokos terület és nyugágyak várják a pihenni vágyókat. Na de, mi a helyzet az árvízvédelemmel? Ha jön egy nagyobb árvíz, a Duna bizony elönti a területet. És ezt a városlakók is pontosan tudják, a gát ugyanis följebb, a Viedenská cesta főút vonalában található, csakúgy mint Budapesten a Nánási–Királyok útján is, és nem közvetlenül a Rómain.


  Száva-part, Új-Belgrád

  Egyenesen példaértékű, ahogy Belgrád kihasználja a Száva partjának adottságait. Az elv megint ugyanaz: egyszerűen nem építkeztek közvetlenül a folyópartra, és így remek városi tereket nyertek. A szerb fővárosban a Száva belvárossal átelleni partján – Új-Belgrádban – Budapestről nézve elképesztő mennyiségű folyóparti területet birtokolhatnak a kikapcsolódni vágyók. Ahol nálunk csúcsforgalomban álló autókat, Belgrádban füvet és parti sétányt találunk a folyó mentén. Ahelyett, hogy meredek beton rakpartokat építettek volna ki, meghagyták a széles parti rézsűt, ez védi Novi-Beograd lakótelepeit a Száva áradásától.


  Elba-part, Drezda

  Drezda talán a legjobb példa arra, hogy néz ki egy ideális, természetes valójában meghagyott folyópart. Az Elba mentén igen széles parti rézsű húzódik mindkét oldalon, az erre épített védvonal óvja a várost az árvíztől. Ha nincs árvíz, akkor pedig a városlakók sétálnak, kerékpároznak, piknikeznek és napoznak a hatalmas füves parton. Drezdában ráadásul nem csak a külvárosban található természetes folyópart, a 18 kilométeres rézsű végighúzódik az egész városon. Az Elba-völgy rajta is volt az UNESCO világörökségi listáján, negatívumot azért itt is meg lehet említeni: a város ugyanis megépített egy kétszer két sávos hidat (a Waldschlösschenbrückét), mely a világszervezet szerint annyira elrontotta az összképet, hogy emiatt lehúzták a listáról az Elba-völgyet.


  Kopaszi-gát, Budapest

  Nem is kell azonban messzire menni, hogy árvizek által érintett, mégis természetes valójában meghagyott folyópartot találjunk – hívja fel a figyelmet Bardóczi Sándor tájépítész. Ilyen ugyanis a budapesti Kopaszi-gát. A vízbe nyúló földnyelven minden megtalálható, ami a kellemes folyóparti kikapcsolódáshoz kell: hangulatos épületek és kulturált sétány – azonban a Duna-partot is meghagyták természetes valójában. A Kopaszit sem kímélik azonban a nagy árvizek, még sincs ebből probléma – teszi hozzá Bardóczi. Magát a földnyelvet ugyanis elönti a víz, a vendéglátóhelyek padlószintjét azonban az árvízszintnél magasabbra építették. Nem is esett bántódásuk a 2006-os nagy árvíz idején sem az itteni vendéglátóhelyeknek, noha ekkor a Kopaszit magát elöntötte a Duna, csakúgy mint Petržalkát és a Rómait. Ez azt is bizonyítja, hogy megfelelő építkezéssel (cölöpökre vagy feltöltésre épített házakkal) még az ártéren, gát nélkül is lehet biztonságosan építkezni.

  [​IMG]
  © MTI Fotó: H. Szabó Sándor
  A felsorolt példák azt is jól mutatják, milyen jelentős hiányt szenved Budapest olyan helyekből, ahol találkozni lehet a Dunával. Ezért is ragaszkodnak annyira a városlakók a Római-parthoz, még elhanyagolt állapotában is. Ez lehet ugyanis az utolsó vízparti rekreációs terület a fővárosban.

  HVG
  duna.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 18.

  1. fych
   fych
   Szerintem ez mind szép és jó, csak a probléma az, hogy nálunk a Rómain pont az ellenkezője történt: nem hagyták meg természetes formájában a partot, hanem boldog-boldogtalan odaépítkezett, mert az milyen überklassz, hogy vízparti háza van. Aztán meg sírtak, hogy az árvíz mindent elvitt. Tehát a Rómain azt kell megoldani, hogy a sok szerencsétlen "Darwin díjast" megvédjék az árvíztől.
   toncsi64 kedveli ezt.
  2. Vegetable
   Vegetable
   Tiltani kellene a szintben épitést. Lábakon álló ház miért ne? Elfolyik alatta. A vízparti telek szuper, de egy olyan tónál, ahol nincs szinmozgás, mint pl. a Balaton...

   A Duna folyó, hagyni kell árteret, ahova kimehet, vagy mindent el fog pusztítani.
   udvarfy, cdurmol és fych kedveli ezt.
  3. Éleskés
   Éleskés
   Na akkor:
   1. Lupa sziget és a budai part: üdülők épültek úgy, hogy az alsó szintet felkészítették az árvízre. Ha jön az ár, a bútorokat felhordják az emeletre és annyi. Aki ott lakik, csónakkal jár ki a buszhoz.
   (Ez volt kb 30-40 éve. hogy most milyen, azt nem tudom.)
   2. Szolnokon is bele-építkeztek az ártérbe. Mint minden évben 1989-ben is jött az árvíz és elöntötte a tilosba épített ártéri házakat. Jött a hű, meg a ha és kivágták a folyóparti erdőt (így intézi minden karakán ember, aki nem gondolkodik), mert így az árvíz hamarabb lefolyik. A 90-es árvíz valóban hamarabb lefolyt, de vitte magával a házakat is. Az erdő nem lassított a víz lendületén ... A biztosítók pedig nem fizettek, mert ők tudták, hogy mi a csízió. = Ártérbe lehetőleg semmit nem építünk, így nincs az biztosító, aki erre kockázatot vállal.
   3. Emlékezve a 2. pontra, meg akarják akadályozni azt. Ezért kell a gát a partra, az erdő ( =sok fa) eddig is mindig útjában állt a mostani gazdagéknak, tehát az mehet a lecsóba.
   Összesítve:
   A mostani és a korábbi kormányzat soha nem azzal törődött, mi jó a zembereknek (csak szavazzanak, lehetőleg rájuk). A gazdagénak az a fontos, hogy a beton nem hullat sok lombot, a Rolls Royce meg jól mutat a cseréptető alatt.
   szundi53, Vegetable és fych kedveli ezt.
  4. toncsi64
   toncsi64
   Nagyjából ott akadtam el, hogy az ÁRTERET (gyk.: ide kell a többletvíznek terjeszkednie) akarjuk megvédeni egy gáttal o_O
   Gondolom pár év múlva szükséges lesz kialakítani egy árteret megvédendő a gátat :rohog:
   Nyilván aki oda építkezett (vajon ki és milyen szempontok alapján engedélyezte és Ő miből gondolta, hogy az ideális hely egy épületnek) másképp látja, de remélhetőleg nem lepődik meg évről évre, hogy az ÁRTÉR árvíz idején víz alá kerül.

Megosztás