Hírek Legendás királynőről kapta új nevét a Petőfi Sándor laktanya

A vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár laktanyája felveszi a dandár kötelékébe tartozó 32. Gyalogezredet 1741-ben megalapító Mária Terézia királynő nevét - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Budaörsi úti, egykori Petőfi Sándor laktanya hétfői átnevezési ünnepségén.

Hozzátette: a haderőfejlesztés eszközbeszerzései és szervezeti átalakításai nagyon fontosak, amikor a szomszédságban háború dúl, és
"fel kell készülnünk arra, hogy minden áron és bármilyen körülmények között ezt a háborút Magyarország határain kívül tartsuk".

Ugyanakkor - emelte ki - a hadsereg ereje a katonák lelkében van, ezért fontos, hogyan tekint magára a mai katona, mit tekint múltjának és hagyományának.

A miniszter emlékeztetett rá: azzal, hogy Mária Terézia királynőről nevezték el a laktanyát, üzennek "minden anyának és feleségnek", akik ma is azzal a "féltő szeretettel" engedik a haza védelmére gyermeküket, férjüket, ahogy azt Mária Terézia annak idején a testőreivel és katonáival tette. Szükségünk van erre a féltő és gondoskodó szeretetre a haza védelméhez - mondta.

1694450341311.jpeg
 
Mi van... csak nem lapatra kerult Petofi? A tankonyvekbol is kitettek?
Van azert jo is benne, hisz az elso nemvalto mutet megtortent Mo-on.
 
Borzasztó ez az identitás válság ,...állandóan megfelelni hogy merjünk nagyok lenni.
Elő futára a Hadik film és Berlin megsarcolása...
Egyenlőre még a kormánypárti média elég csendes mert azért megmagyarázni hogy mi volt a baj Petőfivel.......igaz hogy most az év róla szól ..vagy nem.
Habár mivel az oroszok ellen harcolt és ott esett is el...nem polkorrekt emlegetni.
 
Borzasztó ez az identitás válság ,...állandóan megfelelni hogy merjünk nagyok lenni.
Elő futára a Hadik film és Berlin megsarcolása...
Egyenlőre még a kormánypárti média elég csendes mert azért megmagyarázni hogy mi volt a baj Petőfivel.......igaz hogy most az év róla szól ..vagy nem.
Habár mivel az oroszok ellen harcolt és ott esett is el...nem polkorrekt emlegetni.

Mi volt a baj szegény Petőfivel ? Valami ilyesmi ... ;)

" ...
Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk, vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok! -
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Rabok voltunk mostanáig,
Kárhozottak ősapáink,
Kik szabadon éltek-haltak,
Szolgaföldben nem nyughatnak.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Sehonnai bitang ember,
Ki most, ha kell, halni nem mer,
Kinek drágább rongy élete,
Mint a haza becsülete.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Fényesebb a láncnál a kard,
Jobban ékesíti a kart,
És mi mégis láncot hordtunk!
Ide veled, régi kardunk!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!... "
 
Látszik a "komoly "hadsereg átalakítás. Vajon a HM vízfejben mennyi ember kellett, hogy ezt kitalálják? ( egy miniszter, pár tábornok, néhány ezredes, stb.) A tábla megvolt óccón a havertól, a papírokat, új igazolványokat, etc. szintén haver hozza. Bob hercegnek is megvan a napi avatni valója, sajtó is pipa.
Mi kell még?
Haladunk......
 
Petőfi-laktanyából Mária Terézia - előre az átnevezések útján!
1f642.png

---------------------------------------------------------------------
(hosszú lesz)
Nagyon örülök, hogy a Petőfi laktanyát sikerült átnevezni Mária Teréziára. Tulajdonképpen teljesen indokolatlan volt, hogy a legnagyobb budapesti laktanya egy 1848-49-es szabadságharcban hősi halált halt honvédtiszt nevét viselje (merthogy ugye Petőfi őrnagyi rendfokozatban szolgált). Külön szép, hogy mindezt a Petőfi-emlékévben sikerült végrehajtani (merthogy a költő 1823-ban született.)
.
Erdélyi honfitársaink biztosan értékelik, hogy Petőfi helyett a laktanya a továbbiakban annak a Mária Teréziának a nevét viseli, aki reguláris határőr-ezredekbe akarta kényszeríteni az évszázadokon át szabad katonai szolgálatot teljesítő székelységet - a történet vége az 1764-s madéfalvi vérengzés lett. Tényleg egészen kiváló választás Mária Terézia neve, na.
Ezek után kíváncsi vagyok, hogy vajon ezen a laktanyán is kint lesz-e a székely zászló, hasonlóan például a Parlamenthez.
.
Ugyanakkor vegyük észre, hogy ez a Sándorból Mária átnevezés egyébként világraszóló, egyedülálló magyar siker: miénk az első nemváltó laktanya...
.
A mostani átnevezés minden bizonnyal kulcsfontosságú lépés lesz a Honvédség problémáinak megoldása felé, ideértve a toborzást és a katonaanyák és -feleségek motiválását is, mert ugye ez volt a hivatalos indok.
.
Én oroszosként két dolgot tennék csak hozzá ehhez.
.
I. Egyrészt, javaslom elolvasni Szvetlana Alekszijevicstől a "Fiúk cinkkoporsóban"-című könyvet (Európa, 2022), ami a Szovjetunió afganisztáni háborújáról szól. Az ugyanis valószínűleg kicsit közelebb visz a katonaanyák és -feleségek gondolkodásához.
.
Érdekes véletlen, hogy az afganisztáni felsőbb szovjet parancsnokok legnagyobb része a katonái életét tökéletesen semmibe vevő, a képességeihez valónál sokkal magasabbra került figura volt (Jazov, Usztyinov, stb).
.
II. Másrészt, tovább kellene menni az átnevezésekkel, mert az eddigiek látványosan képtelenek voltak megoldani a Honvédség problémáit. Hiába lett már páncélozott hajdúdandárunk (ami persze tartalmilag teljesen értelmetlen
1f642.png
, lévén a hajdúk könnyűfegyverzetű harcosok voltak, de mindegy), még mindig nem értük el a kívánt célt.
Pont ide illik egy Rákosi-idézet: "Itt nem lehetett félúton megállni. A félúton való megállás vaskövetkezetességgel visszavitt volna bennünket a régihez, megsemmisítette volna a demokrácia minden vívmányát"
.
Szóval, előre az átnevezések útján!
.
Kezdeni nyilván otthon érdemes: maga a minisztérium viselhetné egy másik, közmondásosan zseniális honvédelmi miniszter, a származására szintén igen büszke (ő kovácssegédként indult) Czinege Lajos nevét.
Tartalék lehetőség lehet a magyar haderőt teljesen szétziláló, 1919-es hadügyminiszter, Linder Béla.
.
A Hadtörténeti Múzeumnak - bocsánat, szóval immár a Honvédelmi Minisztériumnak - otthont adó Kapisztrán-tér pedig sokkal jobban hangzana mondjuk II. (Hódító) Mehmed térként, aki a nándorfehérvári csata idején a szultán volt. Egy újabb, kihagyhatatlan lehetőség, hogy Erdogant meghívjuk az avatásra és vidáman lezárjuk fél Budapestet.
.
A pákozdi katonai emlékparkot javaslom átnevezni Josip Jellasics-ra. Az indok lehetne mondjuk a szomszédos népekkel a barátság erősítése.
.
Mivel viszont így túl sok lenne a horvát elnevezés, ezért az NKE részét képező Zrínyi Miklós Laktanyát és Egyetemi Kampusz a továbbiakban viselhetné például Nagy Szulejmán szultán nevét.
.
Ha már úgyis ott vagyunk a X. kerületben, az nem állapot, hogy a TEK-nek nincs rendes, igazán motiváló neve. Lehetne például Matuska Szilveszter Terrorelhárító Központ.
.
Nem lehet könnyű a névtelenül tengődő nemzetbiztonsági szolgálatainak helyzete sem. Szerencsére elnevezések kapcsán sok lehetőségből lehet választani, akiknek Magyarország igen sokat köszönhet: Heinrich Müller (Gestapo-vezető), illetve, ha véletlenül hazait is szeretnénk, adja magát Péter Gábor. Ha utóbbi zsidó származása esetleg zavarná a honvédelmi vezetést, kiváló tartalék opció lehet a remek pedigréjű Feliksz Dzserzsinszkij, hiszen ő lengyel nemesi családból indulva lett hithű kommunista (Moszkvában úgyis pár napja kapott új szobrot, szóval a régit biztosan olcsón ideadnák - még úgy is, ha esetleg a miniszter cégén keresztül vesszük meg az oroszoktól).
.
A különleges műveleti dandár viselhetné Bertalan Árpád helyett a továbbiakban Otto Skorzeny nevét. Utóbbinak úgyis sokkal többet köszönhet a magyar szabadság és függetlenség ügye... (Az 1944-es kiugrási kísérlet idején egy Skorzeny által vezetett német kommandó rabolta el Horthy Miklós fiát, hogy a kormányzót engedelmességre kényszerítse. A végeredmény a Szálasi-uralom lett.)
.
A hatékony biztonságpolitikához elengedhetetlen a honvédelmi és külügyi vezetés szoros együttműködése. Ergo, a Bem-teret azonnal át kell nevezni az 1849-es győztesről Ivan Fjodorovics Paszkievics térre. Külön szerencse, hogy a külügyre biztosan lehet számítani orosz ügyekben.
.
Innen már nincs is messze a Március 15-e tér, ahol még pont akadna hely egy Haynau-szobornak, csak hogy mindenki értse az üzenetet, hogy hová vezethet a meggondolatlan lázongás.
.
Visszatérve a "Petőfi helyett Mária Terézia" logikához, a szentesi Rákóczi Ferenc laktanya viselhetné a továbbiakban Károlyi Sándor nevét. Ő volt a Rákóczi-szabadságharcnak az a tábornoka, aki a vereség után zökkenőmentesen állt át császári szolgálatba.
.
Egerben ugyan már nem működik az egykori Dobó István laktanya, de mivel a Honvédség úgyis bővülni akar, indokolt lehet újranyitni, például az 1552-es ostromot vezető Hadim Ali budai pasáról elnevezve. Tartalék lehetőség lehet az akkori nagyvezír, Szokollu Mehmed pasa (bár, mivel ő eredetileg délszláv volt, lehet, hogy maradni kéne Hadim Alinál)
.
Maradva a környéken, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium a Székely Hadosztály egykori parancsnoka helyett a továbbiakban viselhetné Gheorghe Mărdărescu nevét - ő volt az 1918-1919-es magyar-román harcok idején az erdélyi román hadsereg főparancsnoka.
.
Végezetül, mivel az elnevezésnek arányban kell lennie mindazzal, amit a névadónak köszönhetünk, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság neve a továbbiakban nyilván nem lehet más, mint Batu kán. Esetleg Zsukov marsall.
.
.
További ötleteket a kommentekben várok.
(Csak valós személy jöhet szóba, tehát a Tűzszerész és Folyamőr Ezredet nem lehet a Lakinger Béla zsebcirkálóról elnevezni
1f642.png
).
(Rácz András)
 
Petőfi-laktanyából Mária Terézia - előre az átnevezések útján!
1f642.png

---------------------------------------------------------------------
(hosszú lesz)
Nagyon örülök, hogy a Petőfi laktanyát sikerült átnevezni Mária Teréziára. Tulajdonképpen teljesen indokolatlan volt, hogy a legnagyobb budapesti laktanya egy 1848-49-es szabadságharcban hősi halált halt honvédtiszt nevét viselje (merthogy ugye Petőfi őrnagyi rendfokozatban szolgált). Külön szép, hogy mindezt a Petőfi-emlékévben sikerült végrehajtani (merthogy a költő 1823-ban született.)
.
Erdélyi honfitársaink biztosan értékelik, hogy Petőfi helyett a laktanya a továbbiakban annak a Mária Teréziának a nevét viseli, aki reguláris határőr-ezredekbe akarta kényszeríteni az évszázadokon át szabad katonai szolgálatot teljesítő székelységet - a történet vége az 1764-s madéfalvi vérengzés lett. Tényleg egészen kiváló választás Mária Terézia neve, na.
Ezek után kíváncsi vagyok, hogy vajon ezen a laktanyán is kint lesz-e a székely zászló, hasonlóan például a Parlamenthez.
.
Ugyanakkor vegyük észre, hogy ez a Sándorból Mária átnevezés egyébként világraszóló, egyedülálló magyar siker: miénk az első nemváltó laktanya...
.
A mostani átnevezés minden bizonnyal kulcsfontosságú lépés lesz a Honvédség problémáinak megoldása felé, ideértve a toborzást és a katonaanyák és -feleségek motiválását is, mert ugye ez volt a hivatalos indok.
.
Én oroszosként két dolgot tennék csak hozzá ehhez.
.
I. Egyrészt, javaslom elolvasni Szvetlana Alekszijevicstől a "Fiúk cinkkoporsóban"-című könyvet (Európa, 2022), ami a Szovjetunió afganisztáni háborújáról szól. Az ugyanis valószínűleg kicsit közelebb visz a katonaanyák és -feleségek gondolkodásához.
.
Érdekes véletlen, hogy az afganisztáni felsőbb szovjet parancsnokok legnagyobb része a katonái életét tökéletesen semmibe vevő, a képességeihez valónál sokkal magasabbra került figura volt (Jazov, Usztyinov, stb).
.
II. Másrészt, tovább kellene menni az átnevezésekkel, mert az eddigiek látványosan képtelenek voltak megoldani a Honvédség problémáit. Hiába lett már páncélozott hajdúdandárunk (ami persze tartalmilag teljesen értelmetlen
1f642.png
, lévén a hajdúk könnyűfegyverzetű harcosok voltak, de mindegy), még mindig nem értük el a kívánt célt.
Pont ide illik egy Rákosi-idézet: "Itt nem lehetett félúton megállni. A félúton való megállás vaskövetkezetességgel visszavitt volna bennünket a régihez, megsemmisítette volna a demokrácia minden vívmányát"
.
Szóval, előre az átnevezések útján!
.
Kezdeni nyilván otthon érdemes: maga a minisztérium viselhetné egy másik, közmondásosan zseniális honvédelmi miniszter, a származására szintén igen büszke (ő kovácssegédként indult) Czinege Lajos nevét.
Tartalék lehetőség lehet a magyar haderőt teljesen szétziláló, 1919-es hadügyminiszter, Linder Béla.
.
A Hadtörténeti Múzeumnak - bocsánat, szóval immár a Honvédelmi Minisztériumnak - otthont adó Kapisztrán-tér pedig sokkal jobban hangzana mondjuk II. (Hódító) Mehmed térként, aki a nándorfehérvári csata idején a szultán volt. Egy újabb, kihagyhatatlan lehetőség, hogy Erdogant meghívjuk az avatásra és vidáman lezárjuk fél Budapestet.
.
A pákozdi katonai emlékparkot javaslom átnevezni Josip Jellasics-ra. Az indok lehetne mondjuk a szomszédos népekkel a barátság erősítése.
.
Mivel viszont így túl sok lenne a horvát elnevezés, ezért az NKE részét képező Zrínyi Miklós Laktanyát és Egyetemi Kampusz a továbbiakban viselhetné például Nagy Szulejmán szultán nevét.
.
Ha már úgyis ott vagyunk a X. kerületben, az nem állapot, hogy a TEK-nek nincs rendes, igazán motiváló neve. Lehetne például Matuska Szilveszter Terrorelhárító Központ.
.
Nem lehet könnyű a névtelenül tengődő nemzetbiztonsági szolgálatainak helyzete sem. Szerencsére elnevezések kapcsán sok lehetőségből lehet választani, akiknek Magyarország igen sokat köszönhet: Heinrich Müller (Gestapo-vezető), illetve, ha véletlenül hazait is szeretnénk, adja magát Péter Gábor. Ha utóbbi zsidó származása esetleg zavarná a honvédelmi vezetést, kiváló tartalék opció lehet a remek pedigréjű Feliksz Dzserzsinszkij, hiszen ő lengyel nemesi családból indulva lett hithű kommunista (Moszkvában úgyis pár napja kapott új szobrot, szóval a régit biztosan olcsón ideadnák - még úgy is, ha esetleg a miniszter cégén keresztül vesszük meg az oroszoktól).
.
A különleges műveleti dandár viselhetné Bertalan Árpád helyett a továbbiakban Otto Skorzeny nevét. Utóbbinak úgyis sokkal többet köszönhet a magyar szabadság és függetlenség ügye... (Az 1944-es kiugrási kísérlet idején egy Skorzeny által vezetett német kommandó rabolta el Horthy Miklós fiát, hogy a kormányzót engedelmességre kényszerítse. A végeredmény a Szálasi-uralom lett.)
.
A hatékony biztonságpolitikához elengedhetetlen a honvédelmi és külügyi vezetés szoros együttműködése. Ergo, a Bem-teret azonnal át kell nevezni az 1849-es győztesről Ivan Fjodorovics Paszkievics térre. Külön szerencse, hogy a külügyre biztosan lehet számítani orosz ügyekben.
.
Innen már nincs is messze a Március 15-e tér, ahol még pont akadna hely egy Haynau-szobornak, csak hogy mindenki értse az üzenetet, hogy hová vezethet a meggondolatlan lázongás.
.
Visszatérve a "Petőfi helyett Mária Terézia" logikához, a szentesi Rákóczi Ferenc laktanya viselhetné a továbbiakban Károlyi Sándor nevét. Ő volt a Rákóczi-szabadságharcnak az a tábornoka, aki a vereség után zökkenőmentesen állt át császári szolgálatba.
.
Egerben ugyan már nem működik az egykori Dobó István laktanya, de mivel a Honvédség úgyis bővülni akar, indokolt lehet újranyitni, például az 1552-es ostromot vezető Hadim Ali budai pasáról elnevezve. Tartalék lehetőség lehet az akkori nagyvezír, Szokollu Mehmed pasa (bár, mivel ő eredetileg délszláv volt, lehet, hogy maradni kéne Hadim Alinál)
.
Maradva a környéken, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium a Székely Hadosztály egykori parancsnoka helyett a továbbiakban viselhetné Gheorghe Mărdărescu nevét - ő volt az 1918-1919-es magyar-román harcok idején az erdélyi román hadsereg főparancsnoka.
.
Végezetül, mivel az elnevezésnek arányban kell lennie mindazzal, amit a névadónak köszönhetünk, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság neve a továbbiakban nyilván nem lehet más, mint Batu kán. Esetleg Zsukov marsall.
.
.
További ötleteket a kommentekben várok.
(Csak valós személy jöhet szóba, tehát a Tűzszerész és Folyamőr Ezredet nem lehet a Lakinger Béla zsebcirkálóról elnevezni
1f642.png
).
(Rácz András)

Átnevezési tippem nincsen, már a cikkben felsoroltaktól is szédülök ... :)

DE ... a törököket hagyni kellene a fenébe, tekintettel a minap Kötcsén elmondott ovi beszédre, melyben aggódott Európa iszlamizációja miatt.
Már csak azt nem értem (bár ki vagyok én, hogy mindent értsek), mit keresett itt augusztus 20-án az a sok iszlám vallású miniszterelnök ... :oops:

P.S.: Matuska nevét kár volt "ellőni" korábban, így a tűzszerészeknek nehéz új nevet adni... ;)
 
Átnevezési tippem nincsen, már a cikkben felsoroltaktól is szédülök ... :)

DE ... a törököket hagyni kellene a fenébe, tekintettel a minap Kötcsén elmondott ovi beszédre, melyben aggódott Európa iszlamizációja miatt.
Már csak azt nem értem (bár ki vagyok én, hogy mindent értsek), mit keresett itt augusztus 20-án az a sok iszlám vallású miniszterelnök ... :oops:

P.S.: Matuska nevét kár volt "ellőni" korábban, így a tűzszerészeknek nehéz új nevet adni... ;)
Mondjuk a török iszlám azért elég megengedő (gyanítom az egész megítélés jobb lenne, ha inkább ez a vonal dominálna, nem a közelkeleti radikalizmus). Legalább is a délnyugati országrészben. A csajok miniszoknyában szénné tetoválva (van akinek kereszt van a vádlijára tetoválva - az azért komoly) sem kapnak molotovot vagy tízkilós kavicsot az arcukba. És a bugyibucizmust sem jutalmazzák háztetőtőről való lerúgással.
 
Mondjuk a török iszlám azért elég megengedő (gyanítom az egész megítélés jobb lenne, ha inkább ez a vonal dominálna, nem a közelkeleti radikalizmus). Legalább is a délnyugati országrészben. A csajok miniszoknyában szénné tetoválva (van akinek kereszt van a vádlijára tetoválva - az azért komoly) sem kapnak molotovot vagy tízkilós kavicsot az arcukba. És a bugyibucizmust sem jutalmazzák háztetőtőről való lerúgással.
Azért a Boszporuszon túl nem így mennek a dolgok...

Isztambul persze más... volt egyszer egy török főnököm, aki imádta a whiskeyt - de csak fedett helyen itta, mert oda Allah nem lát be.... :D
Viszont a Ramadánt betartotta és az előrehaladott terhes magyar feleségével is betartatta, aki ájult emiatt úton-útfélen... hogy melyik volt az ostobább, nehéz kimatekozni.
 
Azért a Boszporuszon túl nem így mennek a dolgok...
Idehaza meg ugyanúgy mennek a dolgok mit a Boszporuszon túl.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság elutasította azt az ellenzéki feljelentést, amit a napokban a legfőbb ügyész küldött a rendőrségnek annak a magyar férfinek az ügyében, akit a török elnök testőrei megvertek...
A BRFK határozata szerint nem közvádas bűncselekmény az, hogy Recep Tayyip Erdoğan testőrei augusztus 20-án Budapest belvárosában megvertek egy magyar állampolgárt.

A rendőrség azt írta, egy ellenzéki aktivista bemutatott Erdoğannak, akinek a biztonsága emiatt nem került veszélybe, a testőrök ennek ellenére súlyosan bántalmazták a férfit, akit a TEK emberei mentettek ki „szorult helyzetéből”.
a BRFK határozatában, ami szerinta török testőrök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként, illetve az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként.
 
Látszik a "komoly "hadsereg átalakítás. Vajon a HM vízfejben mennyi ember kellett, hogy ezt kitalálják? ( egy miniszter, pár tábornok, néhány ezredes, stb.) A tábla megvolt óccón a havertól, a papírokat, új igazolványokat, etc. szintén haver hozza.
Azt hiszed, hogy ebbe beleszólhatnak a katonák?
Ugyanmar, hisz év elején csak úgy szórták kifele a tábornokokat és főtiszteket! (Amit nem a HM Személyügyi főnöksége, hanem egy külső cég bonyolított.
Bob hercegnek is megvan a napi avatni valója, sajtó is pipa.
Mi kell még?
Haladunk......
De azért mindjárt egy egész laktanyán nemváltó műtét!? (Sándorból Mária)
 
Azért a Boszporuszon túl nem így mennek a dolgok...

Isztambul persze más... volt egyszer egy török főnököm, aki imádta a whiskeyt - de csak fedett helyen itta, mert oda Allah nem lát be.... :D
Viszont a Ramadánt betartotta és az előrehaladott terhes magyar feleségével is betartatta, aki ájult emiatt úton-útfélen... hogy melyik volt az ostobább, nehéz kimatekozni.
A török férjekről valóban nincs sok jó tapasztalata a jó magyar asszonyonyoknak... :-D
Kíváncsi lennék egy magyar férj véleményére is, aki török asszonykát vett el...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

tibi78 wrote on Csöpi & Roland's profile.
Szia! Kérted az oldalon ezt a Bunyós Pityu zenét. Sajnos nem merem feltenni nyilvánosan nehogy gond legyen belőle. Tudod hogy van ez....Elküldöm privátban. Ha van valami mp3 zenéd esetleg szivesen fogadom, vagy cserélhetünk is esetleg. További szép napot!
Csatolás megtekintése Bunyós Pityu-Induljon a buli.mp3
Sz.V.Anikó wrote on DeeYoo's profile.
Üdv! Először is nagyon köszönöm én is a szuper fordításokat!
Lenne egy kérésem: nem találom a Daemonica sorozat 3.könyvét. Fel tudnád tenni ha meg van magyarul? Köszönöm szépen!
sorcier wrote on Wikkike.'s profile.
szia,ha ezt talàltad meg tölem,akkor jo helyen jàrsz. :)
A bak latin neve capricorn.

Kötés, horgolás 2018. november 13-tól

Wildcath wrote on VikiCs99's profile.
:dr_33:
Sziasztok! Karácsonyi dramatizált mesét keresek, 6-7 szereplővel. Óvodásoknak adnánk elő! Előre is köszönöm a segítséget! :)

Statisztikák

Témák
37,949
Üzenet
4,753,626
Tagok
612,691
Legújabb tagunk
Phyl
Oldal tetejére