Hírek Legmagasabb készültségben a szerb hadsereg

Tovább fokozódott az elmúlt hetekben tapasztalt feszültség Koszovó és Szerbia között. Alekszandar Vucsics szerb elnök a legmagasabb harci készültségbe helyezte a hadsereget a két ország közös határán kialakult helyzet miatt – számolt be több hírügynökség. Vucsics a BBC szerint arról beszélt, hogy minden intézkedést megtesznek a szerbek és Szerbia megőrzése érdekében. Milos Vucsevics védelmi minszter pedig úgy fogalmazott a Süddeutsche Zeitung szerint, hogy az intézkedés célja minden szerb polgárt megóvni a pogromtól és a terrortól.

A szerb elnök még vasárnap este küldte a koszovói határra a hadsereg vezérkari főnökét. A hadseregnek adott feladatok pontosak és világosak, és teljes mértékben végrehajtják azokat – mondta Mojsilovics tábornok az egyik helyi televíziónak nyilatkozva. Megítélése szerint a határon a helyzet bonyolult és összetett, ez megköveteli a szerb hadsereg jelenlétét az elkövetkező időszakban.

Beszámolók szerint vasárnap este lövések is dörgültek az észak-koszovói Zubin Potok városában, ahol a szerbek előzőleg úti blokádokat emeltek. Az incidens a KFOR békefenntartó erők egyik járőrének közelében történt, a körülményeket vizsgálják.

A szerb miniszterelnök, Ana Brnabics az előző héten arról beszélt, hogy Szerbia és Koszovó a fegyveres konfliktus szélére jutott.

Szerbia és Koszovó között utóbbi 2008-ban deklarált függetlensége óta váltakozó intenzitású a feszültség, Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét. A főként albán nemzetiségűek lakta Koszovó északi részén azonban jelentős számú szerb kisebbség él. Legutóbb az autók rendszerámtáblái miatt alakult ki konfliktus. Mint arról beszámoltunk, a pristinai kormány ugyanis úgy döntött, hogy rákényszeríti a helyi szerbeket, hogy a Koszovói Köztársaság által kiadott rendszámtáblát használják a jövőben, ha pedig ezt nem teszik, akkor a hatóságok akár el is kobozhatják a járművüket. A döntés hírére a helyi szerb rendőrségi vezető bejelentette, hogy a koszovói rendőrség szerb tagjai nem hajtják végre az utasítást, mire válaszul a koszovói belügyminiszter felfüggesztette állásából a szerb parancsnokot. A szerbek lakta Észak-Koszovóban pedig utcai barikádokat emeltek a szerbek.

1672232925460.png
 
Ismét a nacionalizmusnak nevezett őrültség tör elő a parázsból.
Nem hiányzik még egy ˝jankapuszta˝
 
Ismét a nacionalizmusnak nevezett őrültség tör elő a parázsból.
Nem hiányzik még egy ˝jankapuszta˝
Csak meg kell kotornia valakinek (aki majd hasznot húz mindebből) a hamu alatt a parazsat.
Minden országban található valami, amivel össze lehet ugrasztani az embereket.
Ukrajna, úgy látszik nem hozta a kívánt eredményeket - itt háborúnak kell lenni, ha a fene fenét eszik is - különben beáll a business.
 
Talán enyhül a feszültség.
Lebontják az észak-koszovói, többségében szerbek lakta területeken emelt barikádokat - ezt jelentette be Aleksandar Vucic szerb elnök. Az államfő azt ígérte hogy a következő 24-48 órában eltüntetik a 19 napja húzott útzárakat.
 
Igen hasonló a viszony Orosz-Ukrajna
Szerb-Koszovó
A sok különbözőség ellenére
Belül volt/ kiszakadt
Nem tisztázott helyzet.
A nagyobb vissza kebelezné.
Háború fenyeget.
Majd aki meg mindig "segít"a világ rendjén, vihogva élvezi.
Ha nyer vagy politikai vagy pénzügyi oldalon.
És kell kapcsolat legyen orosz-(ukrán,USA)
szembenézéssel
Lehet része is a nagyobb és szem lőtt lévő dolgoknak.
 
Utoljára módosítva:
Ismét a nacionalizmusnak nevezett őrültség tör elő a parázsból.
Nem hiányzik még egy ˝jankapuszta˝
Divatos volt jobboldali körökben 2000 körül azzal normalizálni szemléletüket vitát gerjesztve "Létezik egészséges Nacionalizmus"
89 előtt minden nacionalizmust félőnek,veszélyesnek és károsnak tartottak.
De 2000 körül utat tört magának a MIÉP(Csurka) majd Orbán
És abból élt hogy élére állt.
Én azt vallom nacionalizmus valóban igen hamar nem tudja hol a határa
És soviniszta-nacionalizmusba megy át
Mint az Ustaša – Horvát Forradalmi Mozgalom
Vagy
Mint az ukrán nacionalista csoportok
Janka-puszta
a zalai Jankapusztán ugyanis horvát usztasák kiképzőtábora volt. De valóban itt szőtték-e szálakat, vagy csak Magyarországra osztották a bűnbak szerepét? Hiszen nagy számban voltak ilyen táborok Olaszországban, sőt Bulgáriában is.
Horthy idő1934 filmhíradó a magyar viszonyok ismeretében nem is mondhatott mást mint tagadni
angol wikiből:
A két ország között határon átnyúló konfliktusok alakultak ki, amelyeket kölcsönös támadások kísértek. Így 1934 áprilisában Belgrád hivatalos panaszt nyújtott be a Népszövetséghez . Feljelentést tett Horthy magyar kormányzó is . A Liga májusban bizottságot hozott létre az ügy felülvizsgálatára. Ilyen körülmények között a magyar hatóságok kénytelenek voltak bezárni a tábort, és sürgősen áthelyezni az usztasákat a közeli Nagykanizsán ..

Amikor a nemzetközi bizottság tagjai megérkeztek a táborba, felismerték, hogy a terrorista táborral kapcsolatos panasz nem helytálló. Ily módon a tábor 1934 végén használaton kívül lett.
Előzmény:
Jankapusztán a magyar kormány 1931-ben engedélyezte, hogy az usztasák (horvát fasiszta szervezet) tábort létesítsenek. Németországon és Olaszországon kívül ezen a Gustav Perčec által bérelt 242 kataszteri holdon volt a szervezet egyik kiképzőtábora. A kiképzést a Kárpátaljai hadművelet előkészítésében is részt vevő Papp-csoport végezte a külvilágtól elzárt táborban

Az esetnek súlyos következményei lettek: Jugoszlávia ultimátumot adott, hogy Magyarország adja ki a név szerint említett horvát emigránsokat, különben a határnál állomásoztatott katonák behatolnak magyar területre. Gömbös Gyula miniszterelnök november 6–7-én tárgyalt Mussolinivel, ahol a merénylet ügye is szóba került, és ezután egy titkos akcióban repülőgépekkel kimenekítették az érintetteket Olaszországba. Eközben diplomáciailag minden vádat visszautasítottak, és tagadták a tábor létét is, formálisan még elfogatóparancsot is kiadtak a megnevezettek ellen.
 
Utoljára módosítva:
Remélem nem lesz megint Balkán háború, de ha még is lenne, kívánom, hogy Szerbia többé, mint állam ne legyen.
 
Remélem nem lesz megint Balkán háború, de ha még is lenne, kívánom, hogy Szerbia többé, mint állam ne legyen.
A kívánomon kívül nincs másod
Mert a terület ott van: akkor kissességi nép lenne egy államban.
És vele szemben a másik nép tenne hasonlót.
Mert mit tesz az ukrán kisebbségi néppel?
Mit tesz az orosz a kisebbségi néppel?
Ez mindenütt gond.
A nacionalizmusból
fakad.
Mit tett a horvát időnként?
Mit tett a magyar időnként?
A nemzetállamiság képtelenség nincs annyi lehetőség amennyi népcsoport van
Elaprózódnának és a rossz viselkedés fennmaradna.
Az együttélési képtelenségből és nacionalizmusból fakad.
Most mondhatnád: de a szerb sokkal agresszívabb mint más.
Lehet nem vagyok benne állást foglaló.
De annyira nacionalista mint az orosz
És ez vezet a bajhoz.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! SOS LENNE valaki tud segíteni ezeknek a feladatoknak a megoldó kulcsában? Az is elég ha csatoltok képet a netről,de én ott mondjuk nem találtam fenn... Kérlek szépen segítsetek....
Sziasztok!Keresem get to the top 1 angol könyvhöz tartozó Teszteket!Esetleg valakinek megvan?
IMOPB wrote on ildi200429's profile.
A Hold sötét oldalán, Bűnös éj, Halálos csók van meg. Kell?
Sziasztok!
Keresem a régi apáczais betűhívóképeket (2002-2003 környéke). Esetleg valakinek megvan scannelve, vagy be tudná nekem scannelni?
Nagyon köszönöm előre is :)

(Tudom, hogy a mostani fent van, de nekem jobban tetszik a régi)
VasMacsi wrote on Animya's profile.
Szia! Nagyon köszönöm, hogy ennyi időt és munkát fektettél a Lara Adrian sorozat 9. részének fordításába! A fordítóprogrammal készült verziók olvasása inkább bosszúságot, mint örömet okoz. Szóval, ha van rá indíttatásod, ne fogd vissza magad és fordítsd le a további részeket is. Velem együtt sokaknak okoznál vele örömöt! Minden jót kívánok!

Statisztikák

Témák
37,560
Üzenet
4,648,856
Tagok
606,072
Legújabb tagunk
Kanyicska Anikó
Oldal tetejére