Legyőzte a magyar államot a műgyűjtő: 3 milliárdért vettük meg a Golgotát

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 10.

Melitta - 2019 Január 10, 06:46
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az állam évek óta próbálta áron alul megszerezni a Munkácsy-trilógia utolsó darabját, minden eszközzel - végül a műgyüjtő győzött.

  [​IMG]

  Érdeklődők Munkácsy Mihály Golgota című festménye előtt a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2015. augusztus 28-án. A kormány most 3 milliárd forintért megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét Pákh Imrétől. MTI/Czeglédi Zsolt

  A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában. Gulyás Gergely közölte, a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől - derül ki az MTI gyorshíréből.

  3 milliárd forint az nagyjából 10,5 millió dollár - ez azt jelenti, hogy a hosszú évek óta tartó huzavona úgy ért véget, hogy az állam engedett egy nagyot a korábbi, 6 millió dolláros ajánlatából

  Éveken át háborúztak a Golgotáért - a műgyűjtő legyőzte az államot

  A magyar állam 2015-ben vásárolta meg a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását (a jegybank pénzéből). A trilógia másik darabja, az Ecce Homo a Déri Múzeum tulajdona - a harmadik darab, a Golgota eddig Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtőé volt. Az állam régóta szerette volna megszerezni a Golgotát, azonban ezért eddig nem volt hajlandó 6 millió dollárnál többet ajánlani.

  Pákh viszont jelezte, elismert aukciósházak szakértői 10 millió dollár körüli összegre becsülték a kép értékét, így esze ágában sincs azt 6-ért elkótyavetyélni. (Később kiderült, maga is 7 millió dollárért vette a festményt) Pákh Imre 2015-ben be is jelentette, elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Golgotát.

  A kormány erre csattanós választ adott: elindította a festmény védési eljárását, ennek idejére az alkotás ideiglenes védettséget kapott, így nem lehetett kivinni az országból, és elővásárlási jogot is szerzett rá az állam.

  Ekkor a Golgotát a tulajdonos letakartatta, így volt kiállítva a trilógia a múzeumban:

  Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt (b), Ecce Homo (k) és a letakart Golgota című festménye a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2016-ban. A festményt azért takarták le, mert tulajdonosa, Pákh Imre megtiltotta a kép további nyilvános bemutatását. A másik két kép ekkor már az államé volt - most a harmadikat is megszerezték. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
  Pákh Imre bírósághoz fordult, több kör után idén tavasszal végül hatályon kívül helyezték azt a műemlékvédelmi határozatot, amely védetté nyilvánította a festményt - így a tulajdonos felszabadult a korábban említett kötelezettségek alól, kivihette volna az országból a festményt vagy el is adhatta volna másnak.

  Úgy tűnik, a kormánynak nem maradt más választása, mint megadni a kért vételárat (sőt, többet is: korábban 9 millió dollárt kért a festményért Pákh Imre, most 10,5-öt kapott).
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Január 10.

  1. setni
   setni
   A megfogalmazás szerint őrzési díjat fizettek ....
  2. 139
   139
   óóóóó ... egyszer már eladtuk (az általad említett logika alapján), és a jólelkü nyugatiak óriási befektetéseket, modernizácót hajtottak végre ... úgyhogy a következő tíz évben ilyesmi szükségtelen ;).
  3. setni
   setni
   Jó lelküek??
   Aki befektet az szeretné a pénzét viszont látni haszonnal...ha elmegyek dolgozni saját magamat adom és ezért kapom a fizetést...ne jótétből...
   Nem tiz évente kell karbantartani modernizálni..
   Reméljük nem lesz probléma.
  4. 139
   139
   Hogy mik vannak ... eddig mindíg "ingyen" EU pénzekről hallottam meg, hogy a magyarok tiszta ráfizetés az EU -nak. Ezek szerint a nettó befizető németeknek mégiscsak megéri?
   Mert szerintem is mindenki szeretné a pénzét viszontláni, ha lehet minnél nagyobb haszonnal.
  5. setni
   setni
   Hol hallottál ilyet?
   Ingyen?....
   Csak nem valami Mandiner nevű oldalt olvasgatsz?
   Ha nem az üzletből jön vissza a haszon akkor lehet hogy állami támogatásból...
  6. sidavoq
   sidavoq
   Itthon jól mennek a dolgok, nézzünk meg csak egy híradót:
  7. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Ez melyik csatorna? (Csak nem a Pozsony 2*)

   *Ez a zárójeles rész csak az 1990 előtt születetteknek mond valamit.
  8. gumelig
   gumelig
   Te vitatkozol ezzel a kaméleonnal? :o
  9. setni
   setni
   Bárkivel.
   Mert érdekel a véleményük hogy miért látják oly furán a dolgokat.
  10. tornando
   tornando
   A jobboldali pacákot ismerni vélem ki az?
   Olyan mint KÁP
   Az még sose merte Orbánt kritizálni paródiával
   Valamikor Ő volt a legjobb
   Aztán a Bödőcs letarolta
  11. tornando
   tornando
   prímszám?
  12. gumelig
   gumelig
   ...és néha férfi, néha nő. Tehát hermaphrodita.:rohog:
  13. tornando
   tornando
   Látom te is felfigyeltél de nem figyeltél arra most irreális 112 éves volt
   Most öregebb lett 139 éves 5 nap alatt
   Már ebből is látható kaméleon
   de a témája ugyanaz mindég bősz Orbánpárti
  14. gumelig
   gumelig
   Volt ő már 17 éves lány is. Trollkodik. Szerintem máshol is, hivatásosan...
   Utoljára módosítva: 2019 Január 13
  15. setni
   setni
   Valószínű ez a feladata hogy önkénte-e vagy sem az nem lényeges mert a feladata a bizonytalanság szítása.
  16. setni
   setni
   Miután az év elején Orbán Viktor a Várba költözött, így mostantól a kormányüléseket is a volt karmelita kolostor egyik termében tartják. A Miniszterelnöki Kabinetiroda meg is jelentetett egy képet a frissen fehérre meszelt szoba már csak a tanakodó miniszterekre vár.
   A képet látva két művészettörténész jelezte az Indexnek, hogy a felújítás előtt a fehér falakon késő barokk-klasszicista freskók voltak, amiket a jelek szerint egyszerűen lefestettek. A freskók 1786 nyarán készülhettek, amikor a feloszlatott karmelita szerzetesrend egykori kolostorát II. József rendeletére világi célokra átalakították
   (444)
   Vagyis a freskókat állagmegóvás címén lefestették.
   a fehérre festés annak az általános koncepciónak a része volt,
   hogy a belső tereknek puritánságot kell sugározniuk.
   A karmelita refektórium falképeit az épület jelenlegi helyreállítása során tisztították és konzerválták, ezt követően leragasztották, és elfedésével a terem egyszínű, fehér kifestést kapott – egyben biztosítva a műalkotások dokumentálását és megóvását az utókor számára.
   .....
   .....
   A belső építészeti munkák 4 milliárdba kerültek....van pénz.

Megosztás