Lelőtt utasszállító: Irán kész tárgyalni a kártérítések kifizetéséről

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Június 24.

Melitta - 2020 Június 24, 21:27
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető


  Irán kész tárgyalni a kártérítés kifizetéséről a januárban tévedésből lelőtt ukrán utasszállító áldozatai kapcsán, illetve hajlandó arra is, hogy Párizsba küldje elemzésre a gép feketedobozait – közölte a kanadai külügyminisztérium. Francois-Philippe Champagne kanadai és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter telefonon egyeztetett erről.  Irán ígéri, késlekedés nélkül továbbítja a feketedobozokat Franciaországba – idézi az MTI-t az index.hu. Teherán beleegyezett abba is, hogy megkezdődjenek a tárgyalások a kártérítésről, és új információkat adnak Kanadának és más országoknak a tragédiáról. Kanada teljes átláthatóságot követel a katasztrófa okainak feltárásában.

  (A legfrissebb hírek itt)

  Az Ukrán Nemzetközi Légitársaság Teheránból Kijevbe induló Boeing 737-es gépe január 8-án, nem sokkal a felszállás után zuhant le. Az iráni hatóságok először balesetről beszéltek, majd elismerték, hogy a Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le tévedésből a repülőt egy föld-levegő rakétával. A gépen tartózkodó 176 ember egyike sem élte túl a tragédiát. A járaton ötvenöt kanadai-iráni állampolgár utazott.

  Kanada nyomást gyakorolt Teheránra, hogy küldje a feketedobozokat Párizsba. Irán a tragédia óta eltelt hónapokban erre nem volt hajlandó, majd két hete közölte, hogy mégis továbbítja azokat a párizsi BEA francia repülésbiztonsági hivatalba, ha a tragédiában érintett államok ezzel egyetértenek. Néhány napja azonban bejelentette, hogy nem Párizsba, hanem Kijevbe küldi a feketedobozokat, mert Ukrajna már rendelkezik a tárolt adatok olvasásához szükséges szoftverrel.

  A nemzetközi szabályok szerint Iránnak joga van a vizsgálat felügyeletéhez, az Egyesült Államok azért részes a vizsgálatban, mert ott gyártották a gépet, míg Ukrajna azért, mert az utasszállító üzemeltetője volt. Kanada pedig úgy válik az eset szereplőjévé, hogy állampolgárai is meghaltak.

  Index

  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Június 24.

  1. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Mondták, mondják, hogy egy repülő út sem sokkal veszélyesebb, mint autóval végig harcolni Budapest utcáin.. De akár a magyarországi vidéki városokban, falvakban. Mivel ezek utóbbi helyeken többen nem tartják be a közlekedési szabályokat: főútvonal, elsőbbség stb. Úgy vágnak ki egy keskeny utcából a fő útnak számító utcába, hogy csak szerencse, v. jó reflexnek köszönhető az ott békésen hajtó gépkocsiját vezetőnek a sok esetben -ezért- hajszálon függő élete. Mivel "ezerrel" vágnak ki elénk... A mi járgányunk elé, akik meg vannak győződve, hogy biztonságosan autókázhatnak.
   Visszatérve a repülő szerencsétlenségről, egyre jobban megértem azt a frászt, amit többen éreznek akkor, amikor beülnek egy repülőgép utasterének kényelmetes foteljába... Erre a tragédiára nincs elég szó, sőt a hozzátartozók mérhetetlen gyászára. Az elvesztett szeretteik semmivel, de pénzzel végképpen nem pótolhatóak. Mély részvétem.
  2. setni
   setni
   Hogy mennyire veszélyes a repülés?
   Nagyon.
   DE, gyors és egyszerű.
   Csak amikor a politika is beszáll akkor az emberek könnyebben hibáznak.
   Mert erősebbek az elvárások.
   Mert utólag lehet bármilyen vizsgálat az életeket már nem lehet visszahozni.
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  3. victorvacendak
   victorvacendak
   Érdekes különbség: a világ leggyűlöltebb (de legalább is legtöbb kritikával illetett) országában, két repülő is berepülhet az ország szívébe, hogy leromboljon építészeti szimbólumokat és megöljön többezer embert. Ezzel szemben a közel-keleten csak egy kicsit tér le a megszokott útvonalról egy utasszállító, azonnal kap egy-két rakétát a seggébe (és utána még le is tagadják)...
   Georgina Bojana és Melitta kedveli ezt.
  4. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Igazad van. A másik, pénzbeni értéke nincs a szeretteinknek... A gyász, az elvesztés mindig is fájdalom, sebeket hagy bennünk. Az egy káprázat, hogy az évek majd csendesítik a hiányt, a fájdalmat, nem igaz. Csak egyetlen egy dologgal tudjuk önmagunkat vigasztalni, hogy szerencsések voltunk, mert életünk egy bizonyos rövidebb vagy hosszabb szakaszában Vele élhettünk, mellette és szerethettük és ő is szeretett minket. Csak ezért vagyunk szerencsések, mert átéltük a szeretetet, amit adott és mi is adhattunk. Csak ezért. Ez az egyetlen kapaszkodó, ami -sajnos- nekem is vigaszt adott oly sokszor. Ez az egyetlen... Valahogy muszáj tovább élnünk, mert az Élet pörög tovább, még akkor is, ha többen már bizonyos "állomásoknál", fiatalon, középkorúan, idősen, betegen, vagy éppen egészségben (mert úgy tudtuk, úgy láttuk, hogy egészséges, s mégis hirtelen elmentek).
   De pénzbeni vigaszt nem létezik. Részemről legalábbis.

Megosztás