Lezuhant Iránban egy ukrán utasszállító repülőgép, senki sem élte túl

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Január 8.

Melitta - 2020 Január 8, 10:03
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az Ukraine International Airlines repülőgépének vélhetően műszaki hibája volt.

  A Ukraine International Airlines repülőgépe nem sokkal a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után lezuhant.

  Az iráni média közlései szerint a Boeing 737-800-as gép az iráni főváros délnyugati elővárosa, Parand közelében csapódott a földbe.

  A gép kigyulladt, de mentőket küldtünk a helyszínre ... és talán meg tudunk menteni néhány utast" – mondta az állami televíziónak Pirhuszein Kulivand, az iráni mentőszolgálatok vezetője. Hiába: nem sokkal később az iráni állami televízió közölte, hogy mindenki meghalt a repülőgép fedélzetén.

  Az iráni légiforgalmi irányítás szóvivője bejelentette, hogy baleseti vizsgálóbizottság van a helyszínen a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására. A mentők egyik tisztségviselője is megerősítette, hogy a gépen tartózkodók közül senki nem élte túl a katasztrófát.

  [​IMG]
  © AFP / ISNA / Rouhollah Vahdati
  A légijáratokat követő Flightradar adatai alapján az ukrán fővárosba induló, 752-es számú járatnak a menetrend szerint hajnali 5 óra 15 perckor kellett volna felszállnia Teheránból, a járat indítása azonban majdnem egy órát késett, és a gép 6:12-kor emelkedett a magasba.

  A Boeing 737-800-as típusú utasszállító gépen 167 utas és 9 fős személyzet volt. Ezt erősítette meg Olekszij Valerijovics Honcsaruk ukrán miniszterelnök is. Később pontosítottak: 168 utas volt a gépen, valamint a 9 fős személyzet.

  Az AP hírügynökség tudósítója is eljutott a helyszínre, és látta, hogy a gép mezőgazdasági területen zuhant le. Darabjai nagy területen szóródtak szét, és köztük láthatók voltak a holttestek.

  A teheráni IRIB tévécsatorna híradása szerint a főváros közelében már megtalálták a lezuhant gép egyik feketedobozát, és átadták az illetékes hatóságoknak.

  [​IMG]
  © AFP / Anadolu Agency / Fatemeh Bahrami
  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonnal megszakította ománi látogatását, és hazarepült Kijevbe. Zelenszkij közleményben részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. Azt is közölte, hogy a katasztrófa helyszínén tartózkodik a teheráni ukrán konzul.

  Az UNIAN ukrán hírügynökség vette észre a jordániai Al Hadat hetilap állítását: szerintük a gépet az iráni légvédelem lőtte le, tévedésből. Ezzel az információval azonban óvatosan kell bánni, a jordániai lap állítását semmilyen más forrás nem erősítette meg, és Jordánia közismerten nincs jó viszonyban Iránnal.
   
  Éva Kismadar kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Január 8.

  1. FLAMINGO
   FLAMINGO
  2. setni
   setni
   Meg egy infó arról hogy miért is robbant( ) ki ez a összecsapás
   Trump azonban elmondta,

   HÍRSZERZÉSI JELENTÉSEK SZERINT EGY SZULEJMÁNI AMERIKAI NAGYKÖVETSÉGET AKART FELROBBANTANI.
  3. victorvacendak
   victorvacendak
   Már elég sok hírügynökség szerint rakéta volt (meg a telefonos felvétel szerint is volt egy robbanás - ha tényleg erről az esetről készült). Már csak a törmelék alapján is (ruszki Tor típusú légvédelmi rakéta - amit nem amerikai bázisnak szántak, hiszen föld-levegő rakéta, hanem csak tévedésből félreazonosíthatták a gépet). Ha nem pilótahiba, akkor mekkora esélye van annak, hogy egy 2 éves gép, amit január 6-án szervizeltek utoljára műszaki hiba miatt zuhan le?
  4. setni
   setni
   Valószínű a feszültség és idegesség meg az óriási nyomás hogy amerika lehet hogy támad figyeljetek!!
   Így szokott kezdődni...még jó hogy nem atommal lövöldöznek..( sajnálom az áldozatokat)
   deciso és redredington kedveli ezt.
  5. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Mély részvétem a hozzátartozóknak, azoknak akiktől elbúcsúztak és azoknak akik várták az utasokat... De sokszor mondják, halljuk, olvassuk, hogy az utakon sokkal több karambol, több haláleset következik be, mint egy-egy ilyen légi szerencsétlenségnél. Nem szabad, hogy egy-egy ilyen miatt, féljünk a repülőn való utazástól, mert ez a jövő. A gyorsaság. De tény, hogy mindig és mindenben keletkezhet hiba, még egy görkorcsolyában is, hát még egy repülőgépben. Sajnálom az elhunytakat, minden embert, akinek élte megszakadt.
  6. ?Walaky?
  7. victorvacendak
   victorvacendak
   Beismerték, hogy ők lőtték le. Nagyon gáz.
  8. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Annál is inkább, mivel polgári gép polgári válaszadóval polgáriak számára kijelölt légtérben...
   Ilyenkor az ember csak arra tud gondolni, hogy tévedésből, de direkt, mint Ukrajna felett a holland gépet. Kérdés, hogy melyik másik géppel tévesztették össze.
   setni kedveli ezt.
  9. Verbovszki Sándor
  10. deciso
   deciso
   Pontosan lélektanilag ráillik egy feszült helyzetre amit írsz.
   Az oda vissza fenyegetődzések és a dróntámadás hozott létre egy ilyen helyzetet.(háborút megelőző csapás na ne..)
   Vajon ezzel Trump számolt?
   És még mennyi lesz.
  11. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Az ugye megvan a jelenlévőknek, hogy 2019 tavaszán és őszén drón-támadás érte a szaúdi olajkitermelő területeket, és az is megvan, hogy Irán egyik nem titkolt véleménye, hogy Izraelt el kell tüntetni a föld színéről?
   És az is megvan, hogy mind Szaúd-Arábiának, mind Izraelnek nem barátja Irán, viszont mindkettő érintett állammal meglehetős közeli és nem ellenséges viszonyban áll az USA.
   Namármost, a fentiek ismeretében ugye nem túlságosan bonyolult összehozni azt, hogy mely érdekeltségeknek áll Irán szankcionálása annak érdekében hogy az USA olaj- és pénzügyi érdekeltségeit Irán ne nagyon buzerálja?
   A cél érdekében pedig sok minden, még az esetleges téves feltételezés is belefér...
   sidavoq kedveli ezt.
  12. sidavoq
   sidavoq
   Irán lőtte le, de nem szándékosan Teherán közelében kedden az ukrán utasszállító gépet - jelentette szombat hajnalban az iráni állami tévé a hadsereg közleményét idézve.
   Hozzátették, hogy a katasztrófát "emberi hiba" idézte elő. Az Egyesült Államokkal szemben kialakult feszült helyzetben az iráni hadsereg a legmagasabb fokú készültségben volt akkor, és a Teheránból felszálló ukrán gép a Forradalmi Gárda elitalakulat egyik "kényes katonai központja" felé fordult, emiatt ellenséges gépnek nézték - hangzott a közlemény. A felolvasott dokumentum szerint az iráni hadsereg bocsánatot kér a tragédia okozásáért, és fogadkozik, hogy tökéletesíteni fogja légvédelmi rendszerét a hasonló hibák elkerülésére. Hozzátették, hogy bíróság elé állítják azokat, akik felelősek a repülőgép lelövéséért.
   setni és deciso kedveli ezt.
  13. péter zsoltika
   péter zsoltika
   Nagyon sajnálom a hozzátartozókat
  14. Melitta
   Melitta
   A fenebe a hatos talaltom lenne ilyen biztos mint ahogy gondoltam felteteleztem hogy egy szandekosan felrelott raketa okozta a vesztet az ukran gepnek.
   Lehet direkt lelottek? vagy ennyire pancserok hogy a vakvilagba lovozdoznek?
   A katonai "repules" az a polgari repules felett van jo nagy tavolsagra egymastol.
   Ma mikor a rendszamot leolvassak muholdrol akkor nem is tudni hogy feltetelezik , hogy nem derul ki, ki lotte, mikor lotte a miert kerdes orokre nyitva marad....
  15. victorvacendak
   victorvacendak
   Trumpnak mi köze az iráni légvédelem inkompetenciájához? Egy polgári gépet (ami az ingyenesen elérhető radaros oldalon is tisztán azonosítva látható) lelőni a legnagyobb balfaszságra utal. Hacsak nem direkt volt (a 176 iránáni közül ki nem tetszhetett?).
   Az iráni protokoll az, hogy előbb lövünk, aztán kérdezünk...?
  16. Melitta
   Melitta
   Iráni rakéta lőtte le az ukrán repülőt , amely következtében meghalt 63 kanadai állampolgár - mondta a kanadai miniszterelnök.

   [​IMG]
  17. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Talán mindössze annyi, hogy ő váltotta ki a hisztérikus helyzetet.
   Nem védendő az irániakat, de a "radaros oldal" adatait katonailag sehol sem veszik figyelembe (tekintve, hogy egy transzpondert bármilyen gépbe be tud tenni az ellenség és be tud egy valós polgári kódra állítani).
   Másrészt az ukrán gép egy órás késéssel indult, tehát már rég nem ott kellett volna lennie. mondjuk azt azért megvizsgálnám, hogy miért késleltették.
   aztán , valószínűleg kevesen tudják, de tűzparancsot max féltucat ember adhat ki a hadseregben, kivéve, ha az adott objektumot támadás éri.
   Valószínűleg majd az őrkutyán (a rangsor legvégén állókon) verik el a port, hogy miért értelmeztek félre egy bombázó méretű repülőgépet a radar képernyőn, ami feléjük közel hangsebességgel haladt.
   Képzelgek egy vadat: Mi van, ha Putyin egyezséget kötött az irániakkal, hogy lőjenek le egy egy ukrán gépet, elterelve ezzel a figyelmet a hamarosan kezdődő hágai tárgyalásról a lelőtt "maláj gép" ügyében. (Ez ugyan egy fikció, de mi van ha mégsem?)
   setni és deciso kedveli ezt.
  18. victorvacendak
   victorvacendak
   Ugyanmár. Milyen hisztérikus helyzet? Irán már nagyon régóta pofátlanul figyelmen kívül hagyott minden figyelmeztetést, egyezményt. Nem is beszélve a tankhajók elleni támadásokról. És lefogadom, hogy tisztában voltak vele, hogy nem lehet sokáig arra játszani, hogy Trump csak szmájlikat ír a twitteren.

   Nem mondd már, hogy olyan rohadt nehéz utánanézni, hogy lehet-e polgári gép a légtérben, mielőtt eleresztik a rakétát. Ez nem így működik normális hadseregekben, csak a balfaszokban. Az IFF korában ez totális csőd.

   1400 méteren volt és 500 km/h-val haladt felfelé. Szerinted ez amúgy tipikus bombázóra utaló jelenség? Egy bombázót ilyen magasságban nem észlelnének a radarok, mikor belép az iráni légtérbe már jóval messzebbről? Ez meg ugye a semmiből jelent meg, hiszen a reptérről szállt fel. Szóval egy csomó amatőrre valló hiba láncolata, amit semmivel nem lehet védeni, nemhogy hisztériával...
  19. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Mint írtam nem védem őket, de nem a vezetés fog bűnhődni.
   Nem tudom, én csak a magyar néphadseregben és honvédségben töltöttem el néhány év(tized)et.
   Azt azért nem kívánom senkinek, hogy részt vegyen egy olyan kavarodásban, mint amikor a 9o-es évek közepén válaszolt egy jugó Mig a magyar lokátornak.
   Még jó, hogy nem nálunk történt. Itthon ugyanis 3ooo m alatt nem mérik a gépeket...
   Szóval, hogy is mondjam? Ahogy írod. Eleve iráni légtérből indult és, legyen 2oo m magasság a felderítési határ , akkor a semmiből termett ott...
   Nem ismerem az iráni sereg készültségi előírásait, de, ha azt mondja a vezetés, hogy migráncsok! migráncsok! - ja bocs, amcsik! amcsik! halál rájuk! és egyszer csak ott egy azonosítatlan gép...
   Az SA-15-t (9K330 Tor-t) legmagasabb készültségbe helyezték, de a parancsot nyilván egy többszörös (parancs)láncon keresztül kapta (pl - üteg-ezred- központi harcálláspont) és a polgáriakkal csak a legfelső szint kommunikál. Tehát amíg végigfut egy jelentés és azonosítanak, az 3-4 perc.
   Egyszerű számítás, hogy ez alatt az 5oo km/h-s sebességgel száguldó "ellenség" megtehet 25-3o km-t is. Szóval vagy lelövöm, vagy lebombázza az általam védett objektumot velem egyetemben.
   Ahhoz, hogy valós képet kapjunk, sok olyan dolgot kellene ismerni, amit soha nem fogunk megtudni.
   Biztos vagyok benne, hogy a 4 fős tor személyzeten fogják elverni a port.
   setni kedveli ezt.
  20. deciso
   deciso
   Igen pontosan.
   A hadászati számítgatások logikus elemzések helye is meg van ott ahol megvan.
   De egyszerű lélektani helyzethez és annak kiváltó okához nem kell sok sok elemzés.
   van aki az iráni légvédelem inkompetenciáját mondja ki.Mert neki az a felfogása:
   Nincsen feszült zűrzavart okozó helyzet a katonáknál.
   És minden mint a robot megy.
   Fenét az emberi tényezőt ne felejtse ki senki.
   És aki szelet vetett vihart arat.
   Volt aki elvetette az amúgy se USA barát államban a vihar magját egy beavatkozással egy gyilkossággal.
   És egyfolytában fenyeget.
   Egy ilyen helyzetben nem jól látja az, aki nem számol túlreagált baleseti helyzettel.
   És ehhez nem kell hiba, ez velejár a háborús feszültséggel.
   Zaklatott helyzetben irtó sok a hiba.Hányszor lőtték bombázták saját csapataikat az amerikaiak Ez 1944 től Vietnámig bármikor előfordult.Előfordul az öböl háborúban.
   Én azt okolom aki beavatkozott.
   A lőporos hordó körül égő gyertyával mászkál.
   Meg Twitteren igazgatja az országot.
   De sajnos nem csak a sajátját a világét is akarná.
   De bakikat halmoz mint elődei.
   Ezeket a Kanadai állampolgárokat közvetetten Trump ölte meg.
   Még ha a rakéta Iránból indult akkor is.
   Utoljára módosítva: 2020 Január 12

Megosztás