Lovász: az akadémia szervezetén belül szeretnék tartani a kutatóintézet-hálózatot

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Május 6.

Melitta - 2019 Május 6, 20:05
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az MTA közgyűlése nagy többséggel úgy döntött, hogy az akadémia szervezetén belül szeretnék tartani a kutatóintézet-hálózatot - mondta el Lovász László elnök hétfőn Budapesten. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter viszont azt mondta, hogy továbbra is az akadémián kívül képzelik el az intézethálózat működését.

  [​IMG]
  A miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MTA 191. közgyűlésén megjelent több mint 400 köztestületi tag 77 százaléka támogatta azt a javaslatot, hogy az intézethálózat továbbra is az MTA szervezetrendszeréhez tartozzon.

  Lovász László hozzátette: a közgyűlés döntött egy új vezetési struktúra létrehozásáról is a kutatóintézet-hálózat élére, amelyet egy irányító testület alá rendelnének. Mint mondta, elfogadták a tagok, hogy az irányító testület elnöke az innovációs és technológiai miniszter és az MTA elnökének közös javaslatára a miniszterelnök által kinevezett személy legyen. "Ezzel, úgy vélem, a kormánynak azt az igényét, hogy az intézethálózat irányítására megfelelő befolyása legyen céljainak és igényeinek érvényesítésére, megvalósítottuk" - hangsúlyozta az elnök.

  Hozzátette: a közgyűlés harmadik határozata az irányítótestület összetételében az MTA, a kutatóintézet-hálózat és a kormány egyharmad-egyharmad-egyharmad arányú delegálási jogát rögzítette.

  "A negyedik határozat a finanszírozás kapcsán azt rögzítette, hogy az intézményhálózat megfelelő finanszírozás nélkül nem tud működni, tehát alapfinanszírozásra szükség van, legalább a jelenlegi szinten" - mondta Lovász László, hozzátéve: a közgyűlés megbízta az elnökség vezetőit azzal, hogy folytassanak további tárgyalásokat az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM).
  A közgyűlés elfogadott egy határozatot arról is, amelyben a tagok azt fejezték ki, hogy nem tartják elfogadhatónak a "kényszerítésnek azokat a módszereit, amelyekkel a minisztérium élt".

  Palkovics László a közgyűlés által hozott határozatokat úgy értékelte: a kormány álláspontja nem változott, továbbra is az MTA-n kívül képzelik el az intézethálózat működését, így a hétfői közgyűlésen hozott döntések nagy része ennek nem felel meg, de az átalakítás részleteiről továbbra is tárgyalni fognak.

  Kijelentette: a kormány szándéka az, hogy a finanszírozás mértékét jelentősen emelje, de nem abban a formában, ahogyan az MTA közgyűlése azt elképzeli.

  Palkovics László megjegyezte: "nem jutottunk sehova sem", ezért további tárgyalásokra van szükség, amelyeket már a héten megkezdenek. Beszélt arról is, hogy mindenképpen törvénymódosítást kell kezdeményezni és a tárgyalásoktól függ, hogy ez milyen gyorsan fog megtörténni.

  A miniszter az MTA ingó és ingatlan vagyona kapcsán feltett kérdésre azt mondta: az akadémia vagyonát semmilyen módon nem érintenék a szervezeti változások, csak a köztestület vagyonának használatáról kellene egyeztetni.

  ATV
   
  Vilus és daisy1m kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Május 6.

  1. daisy1m
   daisy1m
   Save Our Sciences
   Vilus, Ernoe, sropi és 1 másik tag kedveli ezt.
  2. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   Az MTI közgyűlésének és Lovász László elnöknek drukkolok. Bízom és remélem, meg tudják tartani pozicíójukat, terveik teljesüljenek. Nem írom a többit, úgyis tudjátok a véleményemet... jelenlegi kormányunkról és annak nyaloncairól, végrehajtóiról és hóhérairól. Akik mindent írtanak, amit csak elérnek, mindent át akarnak szabni, alakítani - természetesen, hogy az nekik "tessék".
   Vilus, sropi és ladybug7spots kedveli ezt.

Megosztás