Lovaggá ütötték Schiff Andrást

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Június 14.

Melitta - 2014 Június 14, 06:53
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Schiff Andrást lovagi rangra emelte a brit királynő. A legmagasabb uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, Újév alkalmából, valamint II. Erzsébet királynő júniusi "hivatalos" születésnapján.


  A 88 esztendős királynő születésnapja valójában április 21-én van, de a jeles ünnepet az évszázados hagyománynak megfelelően mindig június második szombatján, színpompás katonai tiszteletadással ünnepli meg az ország. Az idei ceremónia előestéjén ismertetett 119 oldalas születésnapi kitüntetési listán 1149 név sorakozik, közülük harmincan részesültek a legmagasabb elismerésben, a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangban.

  Köztük van a Londonban élő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Schiff András is, aki a hivatalos indoklás szerint a zeneművészetért kifejtett tevékenységéért veheti majd át a kitüntetést a Buckingham-palotában, a királyi család első számú londoni rezidenciáján. Schiff Andrást tavaly decemberben, 60. születésnapja alkalmából a nemzetközi zenei élet egyik legrangosabb elismerésével, a 200 éve alapított londoni Királyi Filharmóniai Társaság (RPS) Aranymedáljával is kitüntették. II. Erzsébet királynő a művészeti élet több más világhírességének is lovagi rangot adományozott, köztük Daniel Day-Lewis Oscar-díjas színésznek.

  A szintén Oscar-díjas Angelina Jolie a legmagasabb uralkodói kitüntetés női megfelelőjében részesült, amely a Dame előnévre jogosítja viselőjét. Az amerikai színésznő - állampolgársága folytán - a rang tiszteletbeli változatát kapja. A királynő az udvar ismertetése szerint nem elsősorban Angelina Jolie színészi munkásságát, hanem a brit külpolitikai célkitűzések elősegítéséért és a szexuális erőszak áldozatainak megsegítéséért kifejtett tevékenységét ismeri el. Angelina Jolie - az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagykövete - volt a társelnöke William Hague brit külügyminiszterrel együtt annak a négynapos, éppen péntek este véget ért példátlan méretű londoni konferenciasorozatnak, amelynek célja a háborús övezetekben elkövetett szexuális erőszakcselekmények elleni globális fellépés összehangolása volt.

  A lovagi rangra emelt politikai hírességek névsorában szerepel Nicholas Winston Soames alsóházi képviselő, Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök unokája. Churchill volt II. Erzsébet királynő első miniszterelnöke, és neki is a jelenlegi uralkodó adományozott lovagi kitüntetést. Posztumusz kitüntetésként a Brit Birodalom Rendjének tagjai (MBE) közé emelte a királynő az alig 19 évesen rákbetegségben éppen egy hónapja elhunyt Stephen Suttont, aki világhírnévre tett szert azzal, hogy internetes kampányával rövid idő alatt rekordösszeget, ötmillió fontot (1,9 milliárd forintot) gyűjtött a fiatalkori rákbetegségek okait kutató Teenage Cancer Trust jótékonysági szervezet számára. Kampányához megnyerte mások mellett David Cameron brit miniszterelnök támogatását is.

  schiff andras.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Június 14.

  1. sifralia
   sifralia
   Megérdemelte :hurra:gratula neki!
  2. Marton Zsuzsanna
  3. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   Gratula neki!
  4. Ernoe
   Ernoe
   En is nagyon örülök a megérdemelt méltatásnak. Solti György is megkapta ezt a cimet.
   -
   Utoljára módosítva: 2014 Június 15
  5. Gyöngyösi Szilvia
   Gyöngyösi Szilvia
   Ismét egy örömhír a magyar nemzetnek is.
  6. telaci
   telaci
   Én is csak gratulálni tudok neki ehhez a címhez ...
   Még 1978-79-ben meglepetésszámba ment, hogy -- az akkori Szabad Európa híradása szerint -- az ő neve is szerepel a Charta 77 aláírói között ... Addig csak kicsit "furcsa", de már akkor is nagy formátumú művészként ismertük ... Ezután kezdődött a lassú, de biztos "ellehetetlenítése", ami végül az emigrálásához vezetett ...
   attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  7. gmari
   gmari
   Megérdemli és gratulálok!!
  8. hombárfej
   hombárfej
   1 Gratulálok!
   2 A magyar kormány nem gratulál. A hírekben megjelent, hogy az angol királynő születésnapja alkalmából kitüntetéseket osztott ki. Pont.
   Az, hogy egy hazánkfia lovaggá lett ütve, gondolom az életműve okán, az kimaradt. Sebaj, akiket ez érdekel, az megtudhatja a CanadaHun-ról, vagy a BBC-ből, már ha tud angolul.
   Melitta kedveli ezt.
  9. Melitta
   Melitta
   Oly nagy siker ez , hogy nem lehet nem gratulalni, es buszkenek lenni ra ,hogy egy magyar ilyen sikert ert le.
   Utoljára módosítva: 2014 Június 18
   hombárfej kedveli ezt.
  10. hombárfej
   hombárfej
   Persze, igazad van. De akinek a Hatalom, a Pénz és a MiCsapatunk a legfontosabb, annak ez nem hír. Sőt.
   Szakbarbárok.
  11. GulyiBogee
   GulyiBogee
   Gratulákok! :cool:
   Jó, hogy külföldön elismerik a magyar tehetségeket. Shiff András egész eletét tette rá, hogy bebizonyítsa ezt...
  12. klakli
   klakli
   Tiszta szívemből GRATULÁLOK neki!
  13. Szabó Gábor67
  14. tornando
   tornando
   Félreolvastam: Lovaggá ütötték Schiffer Andrást már örültem
   A művésznek is gratulálok
   Utoljára módosítva: 2014 Június 20
  15. Gabor Zelda
  16. Ernoe
   Ernoe
   Valamelyik topikban méltattam már Schiff Andrást, valoban egy fantasztikusan jo müvész és ahogy valaki megemlitette, a charta 77 aláirásával beigazolta, hogy egy bátor ember és ugy mind ma már tegnap is kiállt az emberi jogok védelméért, amikor ez nem volt veszélytelen.
   -
   De ez már csak igy szokott lenni, kritikus embereknek minden rendszerben vannak haragosai.
   -
   A felejthetetlen élményeim közé tartozik, hogy a csodagyerek egy koncertjét megéltem a Zeneakadémián (a kakasüllön) Olyan közkedvelt volt, hogy a nézök örjöngtek, azt sem tudták, hogyan fokozzák az ovatiot. A koncertet a rádio is áttvette, nemzetközi téren akkor még csak a fegyelmezett taps volt szalonképes, a diákok meg kurjongattak és fütyültek a karzatrol. -
   -
   Fel is jött egy titkárnö a kakasüllöre és azzal fenyegette a zeneakadémia hallgatoit, ha nem mérsékelik magukat, "nem lesz ösztöndijosztás" :)

Megosztás