Május 10. Madarak és fák napja

gabocamami témája a 'Ünnepeink' fórumban , 2010 Május 22.

 1. marcsi_ka

  marcsi_ka Állandó Tag

  Miért nem tudom meghallgatni?
   
  vira69 kedveli ezt.
 2. tnemelinda

  tnemelinda Állandó Tag

  Szeretném kérni, akinek van Madarak és fák napjára való akadályverseny forgatókönyve legyenszíves tegye fel. Köszönöm nagy segítség lenne.
   
 3. Dalveronika

  Dalveronika Állandó Tag

  Google csodát tesz :)
  a kulcsmondatot be kell írni: madarak és fák napjára akadályverseny
   
  Esperantisto kedveli ezt.
 4. Piroska49

  Piroska49 Állandó Tag

  Madarak éneke
   

  Csatolt fájlok:

  vaczila, Clematis, kbzs és 1 másik tag kedveli ezt.
 5. ilyvo

  ilyvo Állandó Tag

  Kedves Madárbarátok! A Madarak és Fák Napja alkalmából sok szeretettel mutatjuk be nektek az MME gyerek honlapját, a Csipogót (www.csipogo.hu). Számos témát dolgoztunk fel és „fordítottunk” le gyerek nyelvre illusztrációkkal, egyszerűbb játékokkal. Ha tetszik az oldal ajánljátok ismerőseiteknek. Reméljük, sokat tanultok belőle és örömöt szerez majd a honlap felfedezése az egész családnak

  Jó böngészést

  http://www.mme.hu/szarnyra-kapott-az-mme-gyerekhonlapja-csipogo

  http://www.csipogo.hu/

  upload_2016-4-5_9-33-17.jpeg
   
 6. Piroska49

  Piroska49 Állandó Tag

  Réti tücsökmadár

  upload_2016-4-26_19-58-22.jpeg

  Eredetileg a bokros, fás mocsár-és lápréteket kedveli, de újabban megtelepedett hegy- és dombvidékek fenyvesiben és tölgyeseiben és mezőgazdasági területeken is. Kisebb gerinctelenekkel, rovarokkal, pókokkal és puhatestűekkel táplálkozik. Rejtett életmódja miatt nehéz észrevenni, amikor nem énekel
  Az egyetlen foltos hátú tücsökmadár faj, amely mintázata alapján könnyen felismerhető. Felülről olív árnyalatú szürkésbarna alapon sötéten foltozott, alulról piszkos fehér színű. Lába rózsaszínes, csőre meglehetősen sötét. A nemek hasonlóak. Hangja különbözik a berki (L. fluviatilis) és nádi tücsökmadártól (L. luscinioides): pirregése magasabb hangú, egészen fémes hangzású.

  Fűcsomók, zsombékok között költ, a fészeképítésben mindkét szülő részt vesz. Fészekalja általában 5–6 tojásból áll. A mintegy 14 napig tartó kotlásban mindkét szülő részt vesz. A fiókák 10–12 napig maradnak a fészekben, majd néhány napig annak közelében egyesével rejtőzködnek, miközben a szülők tovább etetik őket.
  Magyarországon elég gyakori fészkelő (állományát 3000–5000 párra becsülik), bár a másik két tücsökmadár fajnál ritkább. Az utóbbi két évtizedben terjeszkedik: az 1970-es években a Dunántúlról volt csak ismert, azóta megtelepedett többek között az Ecsedi-láp, a Szatmári-síkság és Beregi-síkság, a Kiskunság, a Hortobágy és a Nyírség területén
  A faj szerepel az IUCN Vörös Listáján; Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft.

   
 7. Deszter78

  Deszter78 Állandó Tag

  Madárhatározó mobiltelefonos alkalmazás! | Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**

  [​IMG]
   
 8. Piroska49

  Piroska49 Állandó Tag

  [​IMG]

  2017 év madara – a tengelic


  Kontinensünk egyik legtarkább madara. Fejének elülső része a homloktól a szemek hátsó vonaláig és a torka felső részéig piros. Magevőhöz képest hosszú, egyenes lefutású és hegyes csőre elefántcsontszínű. Pofái a fejtetőtől a torokig fehérek, a tarkó a nyak közepéig fekete. Háta barna, a farkcsík fehér, közepesen villás farka fekete, a tollak hegyén fehér folttal, a szélső farktollakon fehér tükörrel. Begye és testalja fehér, a mell két oldalának barnás területe nem összeérő mellszalagot alkot. A szárnytollak feketék, hegyükön fehér folttal, középen sárga tükörrel, ami repülés közben még feltűnőbb. A hím és a tojó nagyon hasonló, elkülönítésük elsősorban kézben (gyűrűzéskor) lehetséges.
  Elterjedési területe Nyugat-Európától Közép-Ázsiáig terjed, de fészkel Afrika északi részén is. Északi elterjedésének határa Közép-Finnország. Természetes elterjedési területén kívül betelepítették Dél-Amerikába és Ausztráliába és sok szigetre is.
  A tengelic a fákkal és nyílt gazosokkal tarkított sík és dombvidéki élőhelyeket kedveli, az erdőségek zárt belső részeit kerüli. Mivel a lakott területek is alapvetően ilyen mozaikos élőhelykínálattal rendelkeznek, a településeinken, még a belvárosokban is jól érzi magát.

  MME
   
  kbzs és Soproni Ede kedveli ezt.
 9. ilyvo

  ilyvo Állandó Tag

 10. rencsi007

  rencsi007 Állandó Tag

  Szia Zsuzsi !
  Ezt fel tudnád még egyszer tenni ?Nekem most jól jönne .Köszönöm!
   

Megosztás