Május 10. Madarak és fák napja

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Erdei Fülesbagoly a 2020 év madara

upload_2020-1-1_10-18-30.jpeg


Magyarországon rendszeresen fészkel, nem vonul. A Dunántúlon Dunántúlon és az Alföldön egyaránt elterjedt, a leggyakoribb bagolyfaj. Télire az állomány fel is szaporodik, mert északabbról is érkeznek egyedek. Hazai állománya stabil, de a varjútelepek növelésével növelhető. 1995–2002 között hazánkban 6500–12 000 pár fészkelt. Az országos állományváltozás trendje nem ismert, mert azóta nincs elegendő adat.
Közepes nagyságú bagoly, testhossza 35-40 centiméter, szárnyfesztávolsága 90-100 centiméter, testtömege 220-435 gramm közötti. Jól látható tollfülekkel és nagy, narancsvörös szemekkel rendelkezik. A hím, a tojó és a fiatalok hasonló színezetűek.
Fészket nem épít Varjfélék, ragadozó madarak fészkeiben, fák ágvilláiban korhadt üregeiben költ.

Emberkövető viselkedése miatt az elektromos szabadvezeték-hálózaton az áramütés, utaknál, vasútvonalaknál az elütés számos madár pusztulását okozza.

MME


 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag

Törpekuvik

images


A legkisebb bagolyfaj Európában, nagyjából seregély méretű. Tollfülei nincsenek, arcfátyla halvány. Részben nappal is aktív. Röpte egyaránt lehet egyenes vonalú és hullámzó is. Gyakran ül fenyők csúcsára, ahonnan táplálékát lesi, vagy a revírt őrzi. Hazánkban rendkívül ritkán jelenik meg, olykor azonban a költése is feltételezhető. Hozzánk Szlovákiából érkeznek példányok az Északi-középhegységbe, leginkább az Aggteleki-karszt területére, míg a nyugati határszélen az osztrák állományból kóborolnak példányai Soproni-hegységbe a téli időszakban. Legfőbb táplálékát az énekesmadarak képezik, de rágcsálókat és nagyobb rovarokat is fogyaszt. Többnyire állandó madár, de télen olykor költőhelyéről alacsonyabb térségekre húzódik.
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
A lakosság madáretetési mozgalma 1890-ben indult, ezért a 2020/2021-es már a 131. szezon. Ez mindig az első fagyok késő őszi beköszöntétől kezdődik, tehát november második felétől, és márciusig tart. Az, hogy hány madár fordul meg az etetőnkön, a tél keménységétől függ, főként a hótakaró vastagságától, tartósságától. Enyhe teleken jóval kevesebb az egyedszám és a fajbeli változatosság.


Az énekesmadarakat lehet etetni napraforgóval, almával, bogyókkal (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal), állati zsiradékkal (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó), és fontos az ivóvíz is, amit naponta kell cserélni. Ne feledd, ha elkezdted, ne hagyd abba hirtelen az élelem kihelyezését, mert a madarak odaszoknak és számítanak rá; lehet, hogy épp az utolsó erejükkel látogatják meg az etetődet a fagyban.

 

ilyvo

Állandó Tag
Állandó Tag
az idei év madara 2021

Cigánycsuk

A mezei verébnél kicsit kisebb. A nászruhás hím feje, torka és háta fekete, begye és melle rozsdavörös, széles nyakfoltja, keskeny szárnycsíkja és farkcsíkja fehér. A tojón a hímek fekete színét barna helyettesíti, a begy és a mell halvány rózsaszínes, a nyak fehér foltja elmosódott, a farkcsík világos rozsdássárga. A fiatalok foltozott alsótestű tojóhoz hasonlítanak. A farok minden korosztálynál egyöntetűen sötét feketésbarna.


1610875492391.png
 
Oldal tetejére