Május 10. Madarak és fák napja

ilyvo

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyurgyalag a 2013 év madara

2.jpg





A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
(MME) internetes szavazása döntött a 2013-as év madaráról. A legtöbb szavazat a gyurgyalagra érkezett. Az "Év madara" program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak (például: gazdálkodók, vadászok, pedagógusok és természetjárók) különösen fontos szerepe van.

A gyurgyalag az egyik legszínpompásabb madarunk, hossza 25-29 cm, szárnyfesztávolsága 36-40 cm. A melegebb éghajlatú nyílt tájakat kedveli, művelt területeken, legelőkkel, bokrokkal, facsoportokkal tarkított élőhelyeken fordul elő. Költési helye különleges, mivel partfalakban, telepesen (gyakran a partifecskékkel együtt) fészkelő faj. Főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik, és mint az ilyen fajok általában, a legkorábban elvonulók és a legkésőbb érkezők közé tartozik. A telet Afrikában tölti.
 

ilyvo

Állandó Tag
Állandó Tag
2013 Az Év fája

<!--[if gte vml 1]><v:shapetype id="_x0000_t75" coordsize="21600,21600" o:spt="75" o:preferrelative="t" path="m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe" filled="f" stroked="f"> <v:stroke joinstyle="miter"/> <v:formulas> <v:f eqn="if lineDrawn pixelLineWidth 0"/> <v:f eqn="sum @0 1 0"/> <v:f eqn="sum 0 0 @1"/> <v:f eqn="prod @2 1 2"/> <v:f eqn="prod @3 21600 pixelWidth"/> <v:f eqn="prod @3 21600 pixelHeight"/> <v:f eqn="sum @0 0 1"/> <v:f eqn="prod @6 1 2"/> <v:f eqn="prod @7 21600 pixelWidth"/> <v:f eqn="sum @8 21600 0"/> <v:f eqn="prod @7 21600 pixelHeight"/> <v:f eqn="sum @10 21600 0"/> </v:formulas> <v:path o:extrusionok="f" gradientshapeok="t" o:connecttype="rect"/> <o:lock v:ext="edit" aspectratio="t"/></v:shapetype><v:shape id="_x0000_i1025" type="#_x0000_t75" alt="" style='width:262.5pt; height:196.5pt'> <v:imagedata src="file:///C:\Users\apu\AppData\Local\Temp\msohtml1\01\clip_image001.jpg" o:href="http://www.szekesfehervarihirek.hu/wp-content/uploads/2013/02/ev_faja_eger.jpg"/></v:shape><![endif]--><!--[if !vml]--><!--[endif]-->
<o:p
ev_faja_eger.jpg
</o



Az egri termálfürdő területén élő platán megnyerte a 2013-asEurópai Év Fája

Aharmadik éve meghirdetett Év fája versenyben több mint 45 ezer szavazatot adtakle az interneten, ebből 14 205 voks jutott a 250 éves egri platánfára,
amásodik helyezett lengyel platánra 13 898. A harmadik helyet egy írországitölgyfa szerezte meg.
 

Csatolások

  • az év fája.jpg
    az év fája.jpg
    2.6 MB · Olvasás: 142

ilyvo

Állandó Tag
Állandó Tag
Most van szüksége ránk a cinkéknek


topfoto_012536.jpg





A hosszan elnyúló télre való tekintettel arra figyelmeztet a Magyar Madártani Egyesület, hogy ilyenkor is folytassuk a madarak etetését.

"A hótakaró elfedi a táplálékot a még itt tartózkodó téli vendég és az éppen csak hazaérkezett vándormadaraink elől. Ezért kérjük a madárbarátokat, hogy az ünnepek alatt is etessék szárnyas kedvenceinket" - írják az oldalukon. 

Ráadásul a késésben lévő tavasz miatt még nem nagyon találnak maguknak új táplálékot sem, a tavalyi pedig már nagyrészt elfogyott.

A cinegék ilyenkor már az első előkerülő rovarok után szoktak kapkodni, de tíz fok alatt erre sincs sok esélyük. 

Az Index madáretetős fórumában azt írja egy madárbarát, hogy a legyengült énekesrigók kilószám fogyasztják nála a nekik kitett eleséget, és a mi erkélyünkön is nagyon rákaptak a napokban a cinkegolyóra a cinkék és a kertben fészkelő rigók. A napraforgómag és a cinkegolyók mellett almát is érdemes kitenni a madaraknak, amit le is reszelhetünk nekik. Cserébe vidám csiripeléssel hoznak életet a még kopár környezetüknbe. 
(nlcafe)
 

Kis Sarkcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
kérdés_május.10_óvoda

Sziasztok!

Óvodás gyerekeknek "Madarak és fák" napjára szerintetek milyen ajándékot lehetne készíteni vagy játékot egyénenként?
Most teljesen tanácstalan vagyok! :o(
Nagyobbaknak sokkal több ötletem lenne....

Köszönöm:
Kis Sarkcsillag
 

ilyvo

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Óvodás gyerekeknek "Madarak és fák" napjára szerintetek milyen ajándékot lehetne készíteni vagy játékot egyénenként?
Most teljesen tanácstalan vagyok! :o(
Nagyobbaknak sokkal több ötletem lenne....

Köszönöm:
Kis Sarkcsillag


Ötletek

toto készítés , ami az igen nem válaszok megadásával lehet játékos vetélkedő

1. Melyik "feketerigó" az erősebb? /Kötélhúzás/

2. Melyik "feketerigó mama" tudja gyorsabban biztonságos helyre vinni a kicsinyeit? /"Révészes játék/

3. Találós kérdések madarakról és fákról.

4. Madaras puzzle /Illeszd össze./
 

Tűz*

Állandó Tag
Állandó Tag
Bütykös hattyú

Egyike a legnagyobb röpképes madaraknak, testhossza 145–160 centiméter, szárnyának fesztávolsága 208–238 centiméter. A hím testtömege 9–14 kilogramm, a tojóé 7–11 kilogramm, ezzel az egyik legnagyobb testű röpképes madár. Tollazata tiszta fehér. Szeme barna, csőre vörös, nevét adó bütyke és kantárja fekete, lába barnásfekete vagy tiszta fekete, nagy széles úszóhártyával. A bütyök a hímnél jobban fejlett, mint a tojónál.
Európában és Nyugat-Ázsiában honos (kelet felé Mongóliáig). Egykor a mocsarakban és vizekben gazdag Közép-Európában mindenütt megélhetett, de mivel vadászattal és tojásgyűjtéssel könnyű kiirtani, az ember valószínűleg már korán visszaszorította, és feltehetőleg csak Észak-Európa járhatatlan mocsaraiban maradt fenn. Az elmúlt évszázadokban ismét telepítettek hattyúkat a parkok halastavaira, amiknek ma díszei.
Betelepítették a következő területekre is: Izland, Feröer, az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-afrikai Köztársaság.

Álló- vagy lassan folyó vizeken költ, ahol bőséges táplálékra van szüksége. Tápláléka vízinövények részeiből és magvaiból, rovarokból, férgekből kagylókból, apró kétéltűekből és halakból áll. Hosszú nyakával a tófenékről tépi a táplálékát, ahol a récék már nem jelentenek konkurenciát.
Természetétől fogva vándormadár, télen 1000 km-nél többet is megtehet, hogy Európa enyhébb területein teleljen. A parkokba betelepített példányai gyakran a nagyvárosok be nem fagyott vizein maradnak, ahol mindig eteti őket valaki.
Hosszas, csapkodó vízfelszíni nekifutással emelkedik fel, de ha már a levegőben van, kitartóan repül. Repüléskor evezőtollai messziről hallható fütyülő hangot adnak. Akár a többi réceféle, vedléskor egyszerre veszíti el összes evezőtollát, és ilyenkor átmenetileg röpképtelenné válik.
Fogságban akár 50 évig is elél, de szabadon ritka a 7 évnél idősebb madár.

Az ivarérettséget 2-3 éves korban éri el. Monogámiában él. A hattyúpár a téli hónapokban minden évben jön nászhangulatba. Ilyenkor szorosan egymás mellé úsznak, és azonos ütemben mozgatják nyakukat. A fejüket oldalra hajtják, meghajolnak, és a vízbe mártják csőrüket, nemritkán a partner nyakát átkulcsolva. Párzásra hívásként a tojó laposan elnyújtja nyakát a víz felett. Ezután a hím a hátára mászik, súlyával a víz alá nyomja, és csőrével kapaszkodik partnerébe. Párzás közben a tojó hangosan szörcsög. Utána mindketten felegyenesednek, és látványosan leeresztik csőrüket. A hattyúpár hűséges költőterületéhez, és területéről körülbelül a hóolvadástól kezdve elűzi a többi hattyút. A fenyegetés legenyhébb formája a szárnycsapkodás, az erősebben fenyegető hattyú erősen hátrahúzott nyakkal gyorsan ráúszik ellenfelére, végül a vetélytársak megragadják egymás nyakát, és szárnyukkal csapkodva próbálják eltolni vagy a víz alá nyomni a másikat. Eközben sok tollat kitépnek, és komoly sérüléseket is okozhatnak.
Márciustól júniusig költ. A fészket csak a tojó építi, sekély tavak nádasainak szélén. Ehhez nádszálakat és gyékényt szaggat le, és maga mögé teszi ezeket. Ezt az egyszerű mozdulatot többször ismételve egy nagy halmot alakít ki. Erre a kupacra rakja 6–8 szennyesfehér vagy szennyes halványzöld tojását. Kotlani a fészekalj felének lerakása után kezd. 34-38 napig költ; eközben a hím a fészek közelében őrködik. A fészkét védő hattyú az embert is megtámadja: ilyenkor teljes magasságában felágaskodik, és félelmetesen csapkod szárnyával. Ha ellensége ettől nem menekül el, akkor feladja a küzdelmet, és visszavonul.
A félig fészekhagyó fiókákat mindkét szülő vezeti, sőt, rendszeresen a hátukra is veszik őket. A kis bütykös hattyúk 3-4 hónapos koruktól önállak, de még egy évig a szülők közelében maradnak. A vad hattyúfiókák szürke pelyhesek, a tenyésztett fajták fiókái viszont fehérek, vagy részben fehérek, részben szürkék. A vadhattyúk fiatalkori tollazata is szürke. Csak a következő vedlés után lesznek fehérek és egyidejűleg ivarérettek.


800px-Mute_Swan-Mindaugas_Urbonas.jpg 800px-Cygnus-olor-nest.jpg 800px-Cygneaux_12.JPG 800px-Cygnus_olor_map.svg.png

(forrás: wikipedia)
 

Csatolások

  • 260px-Mute_Swan-Mindaugas_Urbonas.jpg
    260px-Mute_Swan-Mindaugas_Urbonas.jpg
    8.2 KB · Olvasás: 132

ilyvo

Állandó Tag
Állandó Tag
0_15586.jpg


A hamvas rétihéja (Circus pygargus) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.

Testmagassága 43-47 centiméter, szárnyfesztávolsága 105-120 centiméter. A hím 230-300 gramm, a tojó 320-440 gramm. Feje kicsi, teste nyúlánk, szárnya és farka hosszú. A hím háti része kékesszürke, szárnya vége fekete, karevezőin fekete keresztszalag van; hasalja fehér vörösbarna csíkozással. A tojó barnás színű, csíkozott; fehér farcsíkja van
Kis emlősökkel, talajon fészkelő madarak fiókáival, hüllőkkel, békákkal és rovarokkal táplálkozik.
Hazánkban rendszeres fészkelő, nedves réteken költ. Száraz növényi részekből talajra építi fészkét. Fészekalja 4-5 tojás, a kikelési idő 29-30 nap, a kirepülési idő 5-6 hét.
Magyarországon áprilistól szeptemberig tartózkodik. Jellemző madár a Hanságra, a Kis-Balatonra valamint Ócsa környékére.
Szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, de még mint nem veszélyeztetett. Európában biztos állományú fajnak számít. Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 500 000 forint.
 

ilyvo

Állandó Tag
Állandó Tag
Túzok a 2014 év madara


60541.jpg


A túzok (Otis tarda) hazánk és Európa legnagyobb termetű röpképes madara, a pusztai táj szimbóluma. Nyugat-Európa legtöbb országából kipusztult. A 20. század elején a Kárpát-medencében még összefüggő túzokpopuláció élt, az azóta eltelt időben azonban sok helyről eltűnt, vagy végnapjait éli. Legfőbb veszélyeztetőjévé az élőhelyeiket felszámoló intenzív agrárgazdálkodás bizonyult.


Az "Év madara" program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak különösen fontos szerepe van. Az idei év madarát rendhagyóan nem a közönség választotta szavazataik alapján, hanem az MME szakemberei, tekintettel arra, hogy egyesületünk 2014-ben ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját. Ezen kerek szám alkalmából szeretnénk az érdeklődőkkel jobban megismertetni címermadarunkat.

folyt.

http://www.mme.hu/component/content/article/15-legfrissebb-hirek/2265-tuzok-a-2014-ev-madara.html
 

ilyvo

Állandó Tag
Állandó Tag
Ami nem madár


sunc.jpg


2014 az év emlőse
A keleti sün

A keleti sün Magyarországon elterjedt faj, leginkább a fás, cserjés vidékeken megfigyelhető, lakott területen kifejezetten gyakran bukkan fel. Elsősorban napnyugta után indul táplálékot keresni, mely legtöbbször rovarokból, földigilisztából, évszaknak megfelelő bogyókból és gyümölcsökből áll, de előszeretettel fogyasztja a neki kitett, vagy éppen megdézsmált kutya- és macskaeledelt is. Az év legnagyobb részében kimondottan magányos állatnak nevezhető, a két nem képviselői csak párzáskor keresik egymás társaságát. A fiatal sünök anyjuk nyomába szegődve derítik fel a környéket, azonban amint felcseperednek, önálló életet kezdenek. A sün látása viszonylag gyenge, de az éjszakai viszonyok között remek szaglásának és kifinomult hallásának köszönhetően kiválóan tájékozódik. Kedveli a védettebb, kevésbé nyílt helyeket, gyakran kőfalak, kerítések mentén közlekedik. A hideg téli hónapokat farakások, rőzsekupacok alatt, téli álomban vészeli át. E különleges kisemlősök téli túlélési esélyeit segíthetjük azzal, hogy az év közben levágott gallyakat és a leveleket a bokrok alól nem gyűjtjük össze, hanem kupacokban hagyva menedéket nyújtunk nekik. A sün veszély esetén összegömbölyödve szúrós tűpárnává változik, és útját csak akkor folytatja, ha újra biztonságban érzi magát. Ez a sajátos viselkedésük különösen védtelenné teszi őket a közúti gázolások ellen, mivel a gyorsan érkező járművektől megijedve hiába gömbölyödnek össze, az nem óvja meg őket. A körültekintő szürkületi vezetés sok sün életét mentheti meg.
 

ilyvo

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta minden évben megszervezi az Év Fája versenyt, melyben olyan fák vetélkednek, melyek különlegesen fontosak a körülöttük élő közösségeknek. A verseny öt éves története alatt több mint 300 fát neveztek civil szervezetek, iskolák, családok, néha egész faluközösségek. Idén 66 jelölt közül a szakmai zsűri 15 döntőst választott, ezekre pedig a közönség szavazhatott október 31-ig. Az Év Fája címet a legtöbb szavazatot kapó tatai platánfa, a Hős Fa díjat Újlipótváros jegenyefája, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a mikepércsi ezeréves tölgyfa nyerte el.


A tatai Öreg-tó partján álló platánfa nyerte 2014-ben az Év Fája-díjat

upload_2014-11-24_8-29-49.jpeg
 

silver1313

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Mindenki! A Magyarország madárhangjai című CD-t keresem. De ha valakinek van más madárhangos gyűjteménye megköszönöm, ha feltölti! Ovis foglalkozásra szeretném;)
 

Esperantisto

Állandó Tag
Állandó Tag

Csatolások

  • Dr. Országh Mihály - Madárénekek a Kárpát-Medencéből I.jpg
    Dr. Országh Mihály - Madárénekek a Kárpát-Medencéből I.jpg
    94.6 KB · Olvasás: 149
  • Tracklist.txt
    2.5 KB · Olvasás: 39
  • 01_Fulemule.mp3
    6.2 MB · Olvasás: 94
  • 02_Fulemule.mp3
    5.5 MB · Olvasás: 68
  • 03_Nagy_Fulemule.mp3
    7.8 MB · Olvasás: 55
  • 04_Nagy_Fulemule_Es_Fulemule.mp3
    3.6 MB · Olvasás: 45
  • 05_Enekes_Rigo.mp3
    5.9 MB · Olvasás: 78
  • 06_Fekete_Rigo.mp3
    4.2 MB · Olvasás: 76
  • 07_Leprigo.mp3
    7.8 MB · Olvasás: 46
  • 08_Orvos_Rigo.mp3
    5.6 MB · Olvasás: 46
  • 09_Vorosbegy.mp3
    6.3 MB · Olvasás: 91
  • 10_Okorszem.mp3
    4 MB · Olvasás: 65
  • 11_Erdei_Szurkebegy.mp3
    4.4 MB · Olvasás: 49
  • 12_Fenyoszajko.mp3
    1.4 MB · Olvasás: 56
  • 13_Sargafeju_Kiralyka.mp3
    3.9 MB · Olvasás: 54
  • 14_Baratposzata.mp3
    8 MB · Olvasás: 54
  • 15_Kerti_Poszata.mp3
    5.8 MB · Olvasás: 58
  • 16_Karvalyposzata.mp3
    8.1 MB · Olvasás: 44
  • 17_Csilpcsalpfuzike.mp3
    2.9 MB · Olvasás: 49
  • 18_Sisego_Fuzike.mp3
    3 MB · Olvasás: 45
  • 19_Fitiszfuzike.mp3
    3.8 MB · Olvasás: 44
  • 20_Kis_Legykapo.mp3
    3.5 MB · Olvasás: 50
Oldal tetejére