Már 130 ezer éve is élhetett ember Észak-Amerikában

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 27.

Melitta - 2017 Április 27, 19:12
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az eddig hittnél 115 ezer évvel korábban is, már 130 ezer éve is élhettek emberek Észak-Amerikában – állítják kutatók egy San Diegó-i ásatáson talált mamutcsont vizsgálata alapján.

  Egy amerikai kutatócsoport vizsgálta meg a 130 ezer évesre datált leletet, amelyen kőeszközök által ejtett nyomok láthatók. A megdolgozott lábszárcsont és fogak mellett olyan kövek feküdtek, amelyeket a szakértők szerint kalapácsként és üllőként használtak – írja az MTI.

  A kutatási eredményekről a Nature szaklap számolt be. Steve Holen, a tanulmány egyik társszerzője közölte, nincs kétsége afelől, hogy a helyszín régészeti ásatási terület. Izraeli és német szakértők szintén valószínűnek tartják, többen azonban szkeptikusak a leletet illetően.


  Az emberi ügyesség nyomai
  Az úgynevezett Cerutti őslénylelőhelyet már 1992-ben felfedezték. Számos csont- és fogmaradvány feküdt egy vékony homokrétegben, pleisztocén kori, 12 méter vastag üledékrétegbe ágyazva. A csontok korát azonban csak 2014-ben sikerült speciális elemzési technikák segítségével megállapítani: 130 ezer évesek, tehát a korai jégkorszak egy melegebb szakaszából származhatnak. Holen és csapata a csontokon ugyanebből az időből eredeztethető rovásokat talált, amelyekről úgy vélik, kőszerszámoktól származó törés- vagy megmunkálási nyomok.

  A csontokon és több fogon pontosan látszik, hogy ember által, szándékosan, szakszerű ügyességgel törték el

  – állítja Holen. Hasonló mintázatok láthatóak kansasi és nebraskai mamutfosszíliákon, amelyek esetében kizárható a geológiai erők hatása és a ragadozók támadása.

  [​IMG]
  Körkörösen törött csontdarab bizonyítja az emberi beavatkozást ezen a 130 ezer éves leleten
  Fotó: Tom Demere / AFP
  A csontok mellett öt nagy követ találtak, amelyeket a tudósok meggyőződése szerint munkaeszközként használtak az emberek. Elméletüket elefántcsontokon végzett próbával támasztották alá: megvizsgálták, hogy ezek kőbaltával szétválaszthatók-e egy kőüllőn. A tudósok szerint a vadászok valószínűleg így jutottak hozzá a csont belsejében lévő értékes velőhöz, vagy így készítettek a csontdarabokból újabb eszközöket.

  Ha igaz, óriási felfedezés
  A jelenleg érvényben lévő szakértői állásfoglalás szerint a Homo sapiens legfeljebb 15 ezer éve, a legutolsó ázsiai jégkorszakban indult el az amerikai kontinensre, az alacsony vízállásnak köszönhetően a mai Bering-szoros helyén akkoriban kialakuló földhídon.

  Erella Hovers izraeli paleontológus szerint lehetséges, hogy a Homo erectus, a gyenyiszovai ember vagy a neandervölgyi ember késői képviselői törték szét a megvizsgált csontokat. Egyelőre kérdéses, ezek a korai emberek hogyan kerültek a mai Kalifornia területére. Az amerikai kutatók feltételezése szerint az akkori meleg időszakban tengeri úton juthattak a kontinensre. Ázsiában és a Csendes-óceánban is vannak szigetek, amelyekre több mint 100 ezer éve eljutottak az emberek.


  Friedemann Schrenk, a németországi Senckenberg Paleoantropológiai Intézet munkatársa szerint ezek az első meggyőző bizonyítékok arra, hogy a modern ember előtt is betelepültek az ember ősei Észak-Amerikába. Véleménye szerint az akkoriban Európától Szibériáig megtalálható neandervölgyi ember rokona juthatott el már ekkor a kontinensre.

  "A paleoantropológiát ez az eredmény nem írja át, de kiegészíti, ami szintén nagyszabású eredmény. További kérdés, mi történt a továbbiakban ezekkel az emberekkel: valószínűleg jött még egy jégkorszak" – tette hozzá Schrenk.

  Ha a 130 ezer éves dátum valódi, akkor ez az amerikai archeológia egyik legnagyobb felfedezése

  – mondta John McNabb, a Southamptoni Egyetem szakértője.

  Index
  oskori leleetek.jpg
   
  ladybug7spots és HaroldKing kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 27.

  1. setni
   setni
   130 ezer év...óriási távolság.
   HaroldKing kedveli ezt.
  2. HaroldKing
   HaroldKing
   Azért itt szerintem mégis az a legfontosabb amit tudnunk kéne, hogy Mohó Szapiensz élt-e ott akkoriban, vagy a Nander Táljából csemegézők, netán valami egészen más.
   Ernoe és setni kedveli ezt.
  3. Éleskés
   Éleskés
   Az emberi faj rejtélyes eredete, írta M.O.Cremo és R.L.Thompson.
   A mű eredeti címe: Hidden History of the Human Race, Govardhana Hill Publishing, 1964
   A mellékleten (bocsi mindenkitől: a scanner csak pdf-be volt hajlandó lementeni a képet) látszik a kalifornai Table Mountain keresztmetszete. A tűzhányó több, mint 9 millió éve tört ki utoljára. A kaliforniai aranyláz idején arany után kutatva áttörték a bazaltréteget egy függőleges aknával hogy elérjék az alatta fekvő hordalékot és a fekükőzet felett vizszintes vágatokat alakítottak ki az arany után kutatva. Az egyik ilyen vágatban találtak egy mozsarat és emberi koponyacsontokat is.
   A tűzhányó utolsó kitörése +-10.000.000 (tízmillió) évvel meghatározható. Azt találták, hogy ennek alapján a leletek 33,2 - 55 milló évesek lehetnek, bár voltak olyan hordalék-részek is, ahol a lerakódások 9 - 55 millió év közé tehetők.
   Na egye kutya, a leletek legalább 9 millió évesek.
   Egyes kutatók szerint a leletek keletkezése a pliocén korúak, mások szerint a kőzet az eocénban alakulhatott ki.
   Hol van a cikkben említett lelet ehhez képest? És most vitatkoznak azon, hogy elfogadható-e a 130.000 éves időhatár! Tudniillik ez a Table Montan-i lelet a lehetetlen dolgok közé sorolták, mert az emberiség maximum 6.000 (hatezer) éves múltra tekint csak vissza. Hisz a Biblia szerint a hittudósok ennyit számoltak ki. Érthető? Világos? Akkor mi a kérdés?

   Csatolt fájlok:

   Utoljára módosítva: 2017 Április 28
   mechi kedveli ezt.
  4. mechi
   mechi
   Hány éves a kapitány?:)
   ladybug7spots és Éleskés kedveli ezt.
  5. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Szerintem fontosabb kérdés, akármelyik volt, hogy végül miért a sapiens (?!) fejlődött belőle.
  6. Éleskés
   Éleskés
   Te miért élsz ott, ahol és miért nem máshol?
   Miért az a párod, aki és miért nem más?
   Ezekre a kérdésekre nincs válasz. Illetve van, de a megértés korántsem egyszerű.
   Egyébként nem sapiens fejlődött ki, az csak a leánykori neve. Mi vagyunk a Homo sapiens sapiens.
   Ha így megy tovább, lesz belőlünk Homo sapiens sapiens sapiens, avagy egyszerűen Homo sapiens 3 (a köbön). :hurra:
  7. HaroldKing
   HaroldKing
   KÖBüki.
  8. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Nem jók a kérdések...amit sorolsz tudatos döntés eredményei (azt senki nem állítja, hogy bölcseké is).... én csupán azt dobtam fel, hogy az evolúció honnan a bánatból eredeztette ezt a kártékony, sapensnek végképp nem nevezhető fajt.
  9. HaroldKing
   HaroldKing
   Az evolúcióban az marad életben aki életrevalóbb. Életrevalósághoz nem okvetlenül "sapiens"-ség kell, azaz nem értelem, nem bölcsesség, hanem erőszak, kíméletlenség. Az ilyen egyed szaporodik el. Gyilkosok ivadékai vagyunk.

   A szarvasok faja nem sapiens. Mégis, nem az a szarvas szaporodik, párosodik amelyik kedvesebb, amelyik jobban bánik a "feleségeivel", amelyik nem legeli túl a közös mezőt, hanem az erősebb. Nekimennek egymásnak a szarvasbikák, s az fog párzani amelyik erősebb, agresszívabb. Nem úgy döntik el a kérdést, melyikük jobb a találóskérdések megoldásában, vagy melyikük tud bonyolultabb felületintegrálokat megoldani fejben. Az erő dönt, a durvaság.
   Lehet hogy amelyiket legyőzik, egy felettébb értelmes szarvas, és nagyon kedves is a maga szarvas-módján. Mégse ő fog szaporodni.
  10. Éleskés
   Éleskés
   Ajánlom olvasásra a Daniel Quinn: Izmael c. könyvét.
   A választ a kérdésedre abban megtalálod.
  11. Éleskés
   Éleskés
   Miért sapiens? Mi csak tudjuk (az emberiség) hiszen magunkat neveztük el értelmesnek, vagy bölcsnek. Szidd Linnét! És szidj mindenki mást, aki bólogatott rá ...
  12. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Kedveseim, tisztában vagyok az evolució mibenlétével.
   Részemről a felvetés egy szomorú, kétségbe esett költői kérdés volt.
  13. Éleskés
   Éleskés
   Azért csak olvasd el az Izmael-t!
   Mondjuk én is tisztában vagyok az evolúcióval, de ez ledöbbentett!
  14. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Oké, köszönöm a tippet...:)

Megosztás