Második Fejezet (lecke)

AtAways

Állandó Tag
Állandó Tag
A Második Fejezet -- Hogyan müködnek a Web Browserek? -- How Web Browsers Work?

MINT az Internet, a Világ Széles Hálózat (World Wide Web) a kliens/serveren (client/server) modelen müködik. Elinditod a Web klienset a számitógépeden – ugynevezett Web Browser – mint a Netscape Navigator vagy Microsoft Internet Explorer. Az a kliens kapcsolatba lépik a Web Serverrer és információkat követel töle. A Web Server megkeresi, elöállitja és majd elküldi a Web Browsernek, mely majd kimútatja az eredményt.

Amikor a Web browserek kapcsolatba lépnek a serverrel, ök követelnek Hyper Text Nyelven (HTML) készült lapok elküldését. Majd átforditsák azon oldalakat és kimútatják a számitógépen. Ugyanakkor más anyagokat is ki tudnak mútatni, mint programokat, animációkat, és más elemeket, melyek Java és Active X nyelven vannak programálva, meg script nyelveket (languages) mint JavaScript.

Néha, honlapok tartalmaznak linkeket fileokhoz melyeket a Web Browser nem képes kimútatni, mint példáúl hang, zene vagy animáció. Ebben az esetben, szükségünk van plug-in vagy segéd alkamazókra. Beállitsuk a Web browsert vagy a müködtetö (operating system) systemet a plug-in és segéd alkalmazók használatára, ha a következöben rábukkan ilyen elemekre.

Az elmúlt években a Web browserek növekedöen bonyolúltabbá válltak. A Browserek teljesen kirobbanó software teljesitményüek mert mindent elvégeznek videókonferenciától egészen az HTML oldalak készitése és feltárolása elérhetésig. Ugyanakkor el kezték homályositani a vonalat a helyi (saját) számitógép és az Internet között – ezzel azt értjük, hogy a számitógépünk és az Internet annyira egyesitve müködnek, mintha egy alapon funcionálna a kettö. Vagyis a kettö közremüködését egy számitógépnek is tekintsük.

Ennek következtével az Internet minél inkább a számitógépben található meg – Microsoft egyesitette a Web browsert és az Internetet teljesen a müködtetö systembe (operating system). Példáúl, az Internet Explorer 4.0 meg fönnébb, és Windows 98 meg fönnébb, a Windows Desktop HTML alapon müködhet. Ez azt jelenti, Web Linkek egésszében a Desktopon. Még az iró programok is – mint Microsoft Word – Web képességgel rendelkeznek, képesek Internet böngészésre és HTML oldalak készitésre. Ennél érdekesebb a technológia használata amit a Microsoft Aktive Desktopnak nevez, Internet desktop konponensek (Internet-based desktop components) melyek a desktopon élnek. Ezek a komponensek lehetnek valuta információk, idöjárás stb., Web elemek melyek megjelennek a desktopon Web browser használata nélkül. Egyenesen a Windows desktopra szállitódnak annélkül hogy keljen valamit is tenni.

Microsoft és Netscape, mindkét browser beépitett programokkal rendelkezik. Netscape példáúl olyan modulokkal rendelkezik melyek hireket közvetit, Internet leveleket küld és fogad, videó konferenciákkal rendelkezik és még sok más. Mindezek a használó segitségére álnak mindig és föleg az elkövetkezö érában. Az Internetet nem csak információ keresésre, fogadásra használjuk, hanem megváltoztatja amiként vállalkozási ügyeket (do business) foglalkoztatunk és segit abban hogy jobban meg eredményesebb/hatásosabb módon communikáljunk.

Amikor az Internetet böngésszük, az egyik legálltalánosabb, legbosszantóbb tényei – a néha türhetetlen hibák mikre rábukkanunk menetközben. E fejezet második részében majd beltekintünk hogy azok az üzenetek mit is jelentenek és megnézzük, hogy miért is nem látogathatók/elárhetök egyes Web oldalak vagy Weblapok.
 
Oldal tetejére